Kasalj, astma, panika...STA?
Moderator: anex
- Pikaboo
#1 Kasalj, astma, panika...STA?
Dragi moji, molim nekoga za pomoc.Imam astmu.Nedavno sam dobila jak napad gusenja.Hitna dosla, dali mi hidrokortizon, gusenje prestalo.Noc nakon toga ista stvar uz povracanje.Opet hitna,hidrokortizon i jos neka strasna boca za zaistavljanje povracanja.Nakon toga posjeta pulmologu,snimanje pluca.Kaze doktor pluca cista, za planinarenje.Dao mi antibiotike i nesto za anksioznost, zakljucak, nervoza.Dvije noci spavam ok, ali mi se u toku dana javi stravican pritisak u desnom plucnom krilu, negdje u sredini i smeta mi da udahnem vazduh punim plucima.Pocinje srce da lupa, panika me hvata, pumpam se Ventolinom,Atimosom,Alvescom i nista.Popijem taj lijek protiv tjeskobe i bude mi bolje.Sada disem skoro pa ok,ali i dalje osjetim hroptanje u desnom plucnom krilu.Kupila sam danas caj od korijena bijelog sljeza i pijem.Ujedno pijem i odvratnu tekucinu od skuhanog crvenog luka i jabuke.Mislite li da imam napade panike ujedno sa infekcijom pluca? Par doktora koji su dolazili sa hitnom kazu da nije astma vec zeludac.Drugi kazu jaka prehlada.Zeljezo mi je 29.5,CRP 0.3...
-
malocvijece
#2 Re: Kasalj, astma, panika...STA?
Dobrom internisti na pregled pa ces znati. a vrlo je moguce da je tjeskoba i ona se lijeci bez lijekova.
btw, da imas infekciju plucnog krila, imala bi valjda i temperaturu i jos simptoma i ne vjerujem da se ona moze izljeciti bas cajem i lukom
btw, da imas infekciju plucnog krila, imala bi valjda i temperaturu i jos simptoma i ne vjerujem da se ona moze izljeciti bas cajem i lukom
- stakasa
#3 Re: Kasalj, astma, panika...STA?
Pa sto ti pulmolog ne izmjeri kapacitet pluca pa da znas je li astma ili nijePikaboo wrote:Dragi moji, molim nekoga za pomoc.Imam astmu.Nedavno sam dobila jak napad gusenja.Hitna dosla, dali mi hidrokortizon, gusenje prestalo.Noc nakon toga ista stvar uz povracanje.Opet hitna,hidrokortizon i jos neka strasna boca za zaistavljanje povracanja.Nakon toga posjeta pulmologu,snimanje pluca.Kaze doktor pluca cista, za planinarenje.Dao mi antibiotike i nesto za anksioznost, zakljucak, nervoza.Dvije noci spavam ok, ali mi se u toku dana javi stravican pritisak u desnom plucnom krilu, negdje u sredini i smeta mi da udahnem vazduh punim plucima.Pocinje srce da lupa, panika me hvata, pumpam se Ventolinom,Atimosom,Alvescom i nista.Popijem taj lijek protiv tjeskobe i bude mi bolje.Sada disem skoro pa ok,ali i dalje osjetim hroptanje u desnom plucnom krilu.Kupila sam danas caj od korijena bijelog sljeza i pijem.Ujedno pijem i odvratnu tekucinu od skuhanog crvenog luka i jabuke.Mislite li da imam napade panike ujedno sa infekcijom pluca? Par doktora koji su dolazili sa hitnom kazu da nije astma vec zeludac.Drugi kazu jaka prehlada.Zeljezo mi je 29.5,CRP 0.3...
- Pikaboo
#4 Re: Kasalj, astma, panika...STA?
Zaboravih dodati, imam temperaturu malo visu iznad 37, a sto mi pulmolog nije izmjerio kapacitet pluca, pa valjda sto nisam dosla u njegovu privatnu ordinaciju i platila pregled vec se lijecim u drzavnim klinikama.Zbog toga sam na forumu da vidim ima li ko sta pametno da mi kaze.Radije bih i ja kod nekog privatnika,a ne hodala po ordinacijama osoba koje nije briga.
-
malocvijece
#5 Re: Kasalj, astma, panika...STA?
a ko ti je prepisao ventolin?
- Pikaboo
#6 Re: Kasalj, astma, panika...STA?
Jedan drugi pulmolog, davno.Kao sto rekoh, svi imaju drugaciju dijagnozu.malocvijece wrote:a ko ti je prepisao ventolin?
-
serum
#7 Re: Kasalj, astma, panika...STA?
Internista ovdje neće pomoći. Moraš pulmologu. Ako ne privatno javi se u najbliži dom zdravlja.
Jednom utvrđena astma je astma do kraja života. Lijek za izlječenje ne postoji kao što znaš. Ono što tebi konkretno smeta je to da nisi do kraja ispitana i što se radi o vjerovatno nedovoljno reguliranoj astmi. Naime, kad se jednom dijagnisticira do kraja života si ovisna o pumpici (ovisi o procjeni pulmologa i ventolin testa, alergo obrade i najvažnije, spirometrije).
Uzimaš li astmasan tablete? Pumpicu ovih dana (smog, magla napolju te je vjerovatno isto dovelo do astm.napada) moraš redovno koristiti i to ujutro i naveče (kombinacija koju si uzimala nimalo ne valja!).
Pored toga zbog astm.napada i iščekivanja istog naredni dan, ili narednih nekoliko dana, javila se aniksioznost, koja te dovodi možda i do paničnog napada. Sama tjeskoba izaziva pritisak u plućima, ali sedativi u tvom slučaju nedolaze u obzir. Kao što znaš sedativi inhibiraju receptore u aveolama pluća što dovodi do depresije disanja, te tako može izazvati jak astm.napad.
Ono što je najvažnije da uradiš, ujutro pravac svom por.oktoru i traži uput.za pulmologa....
Jednom utvrđena astma je astma do kraja života. Lijek za izlječenje ne postoji kao što znaš. Ono što tebi konkretno smeta je to da nisi do kraja ispitana i što se radi o vjerovatno nedovoljno reguliranoj astmi. Naime, kad se jednom dijagnisticira do kraja života si ovisna o pumpici (ovisi o procjeni pulmologa i ventolin testa, alergo obrade i najvažnije, spirometrije).
Uzimaš li astmasan tablete? Pumpicu ovih dana (smog, magla napolju te je vjerovatno isto dovelo do astm.napada) moraš redovno koristiti i to ujutro i naveče (kombinacija koju si uzimala nimalo ne valja!).
Pored toga zbog astm.napada i iščekivanja istog naredni dan, ili narednih nekoliko dana, javila se aniksioznost, koja te dovodi možda i do paničnog napada. Sama tjeskoba izaziva pritisak u plućima, ali sedativi u tvom slučaju nedolaze u obzir. Kao što znaš sedativi inhibiraju receptore u aveolama pluća što dovodi do depresije disanja, te tako može izazvati jak astm.napad.
Ono što je najvažnije da uradiš, ujutro pravac svom por.oktoru i traži uput.za pulmologa....
- Pikaboo
#8 Re: Kasalj, astma, panika...STA?
Bila sam već kod pulmologa na Ilidži.Snimio mi pluća, sve ok.Ja znam da nije ok kao što znam da mi tablete ne pomažu.Takođe znam da je zagađenje vazduha pogoršalo moje stanje.Zadnji napad sam imala 2010. godine.Koristim tablete Teokap i nabrojane pumpice.serum wrote:Internista ovdje neće pomoći. Moraš pulmologu. Ako ne privatno javi se u najbliži dom zdravlja.
Mislite li da su pulmolozi na Podhrastovima bolji? Tražiću uputnicu za tamo jer mi treba neko ko će me saslušati, a ne samo nažvrljati bilo šta i završiti sa mnom.Pokupila sam infekciju vjerovatno u čekaonici kod ljekara ali nije moguće da se moram ovako patiti dok se liječim.Bukvalno sam se prepala za vlastiti život.Ovakvo gušenje i hvatanje vazduha ne želim više doživljavati.Ne znam da sam ikada išta strašnije iskusila.I sada me rebra i leđa bole.Kada bih samo mogla iskašljati ovo što imam iz desnog plućnog krila, preporodila bih se.Hvala vam na odgovoru, u svakom slučaju.
-
Amko80
#9 Re: Kasalj, astma, panika...STA?
Da li imaš dijagnosticiranu astmu ili misliš da je imaš, obzirom da se to pitaš u naslovu teme?
Ako ti je pulmolog rekao da su u redu pluća, moja preporuka je da nađeš dobrog psihijatra, jer si vjerovatno anksiozna i imaš jake napade panike, otuda i gušenje i kratak dah. Obzirom da povraćaš, moguće je da imaš gastritis (vrlo često povezan sa ankioznošću), a kiselinom iz želuca može se nadražiti sluznica jednjaka i nerv vagus, a što može izazvati suhi i dosadni kašalj.
Dakle, pravac kod dobrog psihijatra, daće ti lijekove koji se piju dugo i redovno, a trebala bi pregledati i jednjak i želudac.
Sve tvoje simptome sam imao i ja, godinu dana obilazio doktore i sekirao se, na kraju je bilo gore navedeno, i za 15 dana sam riješio većinu problema.
Ako ti je pulmolog rekao da su u redu pluća, moja preporuka je da nađeš dobrog psihijatra, jer si vjerovatno anksiozna i imaš jake napade panike, otuda i gušenje i kratak dah. Obzirom da povraćaš, moguće je da imaš gastritis (vrlo često povezan sa ankioznošću), a kiselinom iz želuca može se nadražiti sluznica jednjaka i nerv vagus, a što može izazvati suhi i dosadni kašalj.
Dakle, pravac kod dobrog psihijatra, daće ti lijekove koji se piju dugo i redovno, a trebala bi pregledati i jednjak i želudac.
Sve tvoje simptome sam imao i ja, godinu dana obilazio doktore i sekirao se, na kraju je bilo gore navedeno, i za 15 dana sam riješio većinu problema.
-
malocvijece
#10 Re: Kasalj, astma, panika...STA?
I meni vuce na anksioznost. ona zaista moze dati takav jak osjecaj. al nisam doktor pa ne znam sve oko toga.
prvo na pregled pluca, srca, zeluca... pa ako sve bude ok, na razgovor kod psihoterapeuta. kakvi crni lijekovi za anksioznost? nema cura depresiju.
i jos nesto, ni slucajno ne traziti dijagnoze po internetu! da svi sad krenemo traziti dijagnoze po netu pola bi nasli neku hronicnu bolest a pola bi nas bilo vec na samrti.
prvo na pregled pluca, srca, zeluca... pa ako sve bude ok, na razgovor kod psihoterapeuta. kakvi crni lijekovi za anksioznost? nema cura depresiju.
i jos nesto, ni slucajno ne traziti dijagnoze po internetu! da svi sad krenemo traziti dijagnoze po netu pola bi nasli neku hronicnu bolest a pola bi nas bilo vec na samrti.
- Pikaboo
#11 Re: Kasalj, astma, panika...STA?
Hajde onda krecem sa pretragama.Hvala vam svima na savjetima