Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

high_volume

#26 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?

Post by high_volume »

akcija007 wrote: 18/12/2020 21:57 Ja sam prije 6 godina htio avionsku kartu da platim karticom u tur8stickoj agenciji. I kada sam izvadio karticu, rekla je da karta od 420 KM ce sada biti skuplja za 5% jer placam karticom. Ja pitam zasto , kaze ona jer oni izgube svu zaradu. U 420 KM je ciiena karte koja ide aviokompaniji, taxe aerodromima a njima kao agenciji ide samo 40 KM a ona kros POS kuca full cijenu karte od 420 KM i banka joj uzima proviziju i na dio koji ne ide agenciji (ciiena avio karte aerodromske taxe ).
Interes svake banke je promet novca preko njihovih transakcijskih računa. Bankarstvo je uslužna djelatnost, u kojoj korisnik usluga ima pravo i mogućnost da bira banku, onu koja će mu ponuditi povoljnije uslove, a to je između ostalog, i niža cijena koju treba da plati. Umjesto da promet novca bude besplatan, naše banke naplaćuju taj promte od korisnika njihovih usluga, a primjer iznad je još drastičniji - naplaćuju dodatno promet kartičnih transakcija.

Da ovoj banci turistička agencija vrati POS terminal, da naplaćuje isključivo gotovinom, moguće je da bi imala smanjen promet, ali imala bi ga i banka. Na neki način treba prekinuti iživljavanje banaka nad korisnicima, neovisno jesu li to pravne osobe ili fizičke.

Sjećam se početka unutrašnjeg platnog prometa odobrenog bankama 2000. godine, kod kojeg je bila određena max. cijena usluga. Od ti nekih 0,50-0,60 KM danas banke naplaćuju i do 3,00 KM po transakciji do 100 KM.
Post Reply