Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Moderator: anex
- Tesla Edison
#1 Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Pozdrav,
Planiram pokretanje jednog obrta i želio bih da tu imam i kartično plaćanje roba i usluga. Sad me zanima, na koji način mogu nabaviti POS aparate za kartično plaćanje? Da li to dodjeljuje moja banka u kojoj imam transakcijski račun od firme, ili se posebno kupuje? Ako se posebno kupuje, gdje se kupuje i gdje je najsigurnije to kupiti?
Planiram pokretanje jednog obrta i želio bih da tu imam i kartično plaćanje roba i usluga. Sad me zanima, na koji način mogu nabaviti POS aparate za kartično plaćanje? Da li to dodjeljuje moja banka u kojoj imam transakcijski račun od firme, ili se posebno kupuje? Ako se posebno kupuje, gdje se kupuje i gdje je najsigurnije to kupiti?
-
dado_
#2 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Ne kupujes, uzimas od banke koje hoces. Ne mora biti banka kod koje imas transaksijski racun za firmu, a i moze. Ako je pos aparat od razlicite banke, samo s njima dogovoris na koji racun da uplacuju pare. Ne placas nista, osim provizije banke 2,5-3% za transakciju. Ako ti budu trazili naknadu za uredjaj nemoj pristajati na to. Ako zelis mogucnost placanja na rate tu ti je dodatna provizija na gore navedenu 4-5%. Moras imati internet ili fiksni telefon jer aparat radi preko toga
- Tesla Edison
#3 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Hvala na informaciji,dado_ wrote: ↑18/12/2020 12:21 Ne kupujes, uzimas od banke koje hoces. Ne mora biti banka kod koje imas transaksijski racun za firmu, a i moze. Ako je pos aparat od razlicite banke, samo s njima dogovoris na koji racun da uplacuju pare. Ne placas nista, osim provizije banke 2,5-3% za transakciju. Ako ti budu trazili naknadu za uredjaj nemoj pristajati na to. Ako zelis mogucnost placanja na rate tu ti je dodatna provizija na gore navedenu 4-5%. Moras imati internet ili fiksni telefon jer aparat radi preko toga
Upoznat sam sa tehničkim preduslovima tako da, imam internet obezbjeđen.
-
dado_
#4 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Nema na cemu, sretno s biznisom 
- hopi
#5 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
ček jesam dobro shavtio
ako ja platim nešto u bilo kojoj prodavnici banka uzme 2-3 posto?
ako ja platim nešto u bilo kojoj prodavnici banka uzme 2-3 posto?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Pa sta si mislio kako rade? Ne samo 2%, kod onih koji imaju manji promet, procenat je i 4%.
- Tesla Edison
- Tesla Edison
#8 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Ne od tebe, nego od prodavca. Zato imaš u nekim radnjama da je kartično plaćanje skuplje od gotovinskog. Naravno to je protuzakonito raditi i inspekcija to drastično kažnjava te su sada cijene skoro u svim radnjama iste (ukupne cijene uvećane za 2-3% nego ranije
-
shheff
#9 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
To znaci da drzava svjesno forsira da građani uzimaju na otplatu, kad je već ista cijena. Tj. onaj ko plaća odmah finansira djelomično otplatu kupcima na rate. Jesmo genijalni. 
- Haris.ba
-
shheff
#11 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Da ima, ali evo kolega iznad napisao da je to protuzakonito da imaju veću cijenu i da prodavacu ostaje povećati osnovnu cijenu kako bi pokrio taj trošak.
- drndalo
#12 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Pa malo ti to pojednostavljujes. Niko ne radi na tolisnu marzu da bi mu to bila razlika izmedju zarade i gubitka...
-
akcija007
#13 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Ja sam prije 6 godina htio avionsku kartu da platim karticom u tur8stickoj agenciji. I kada sam izvadio karticu, rekla je da karta od 420 KM ce sada biti skuplja za 5% jer placam karticom. Ja pitam zasto , kaze ona jer oni izgube svu zaradu. U 420 KM je ciiena karte koja ide aviokompaniji, taxe aerodromima a njima kao agenciji ide samo 40 KM a ona kros POS kuca full cijenu karte od 420 KM i banka joj uzima proviziju i na dio koji ne ide agenciji (ciiena avio karte aerodromske taxe ).
-
Forumerrer
#14 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Najjaci su oni sto kazu da imaju popust za kes.
Shvatam da moze biti malo veca cijena za kupovinu na rate, ali kada ne kupujes na rate cijena mora biti ista.
To je posebno izrazeno kod onih piljara sto mobitele prodaju.
Shvatam da moze biti malo veca cijena za kupovinu na rate, ali kada ne kupujes na rate cijena mora biti ista.
-
chombe trajla be
#15 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
TESLA_EDISON wrote: ↑18/12/2020 11:12 Pozdrav,
Sretno Roki da nas ne zaboraviš. Ako sam ikad šta reko na tebe halali, vazda si ti bio dobar čojk, ako šta zatreba tu smo.
Taki smo ti mi
Bez zajebancije sretno
- Tesla Edison
#16 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Hvalachombe trajla be wrote: ↑19/12/2020 11:27TESLA_EDISON wrote: ↑18/12/2020 11:12 Pozdrav,
Sretno Roki da nas ne zaboraviš. Ako sam ikad šta reko na tebe halali, vazda si ti bio dobar čojk, ako šta zatreba tu smo.![]()
Taki smo ti mi![]()
Bez zajebancije sretno![]()
- Tesla Edison
#17 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Kod tih piljara je posebno izraženo.Forumerrer wrote: ↑19/12/2020 11:17 Najjaci su oni sto kazu da imaju popust za kes.
Kad se kaže plaćanje gotovunski, to treba da podrazumjeva i kartično plačanje ako se sve odmah plaća.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#18 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Nema, osim ako na kamatu ne gledaš što plaćaš shopping karticu banci par KM mjesečno. Ima, u onim radnjama gdje stave vecu cijenu za plaćanje na rate. Takve prijaviti inspekciji iako sam i sam trgovac i znam da banka uzima %, ali to ne znaci da trebam biti hinja i dizati cijenu.
Primjer Robot, nov tv za keš 1000KM, za kartično plaćanje (odjednom) 1000KM, za shopping karticom na 12 rata 1000KM (83.30KM). Gdje je tu kamata?
- Dope_Man
#19 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Nisu samo ti sitni mobitel piljari, dosta IT prodavnica radi na isti nacin, gdje je cijena za kes pofino jeftinija nego za karticno placanje.TESLA_EDISON wrote: ↑19/12/2020 11:32Kod tih piljara je posebno izraženo.Forumerrer wrote: ↑19/12/2020 11:17 Najjaci su oni sto kazu da imaju popust za kes.
Kad se kaže plaćanje gotovunski, to treba da podrazumjeva i kartično plačanje ako se sve odmah plaća.
- zanimljiv
#20 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Zato svi manji subjekti navijaju za usvajanje novog zakona o unutrašnjem platnom prometu i značajno smanjenje naknada 
-
akcija007
#21 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Ciji su POS ovi u Mercatoru i Konzumu ?
Veliki igraci gdje se vrte ogromne cifre na placanjima karticama kao trgovacki lanci benzinske pumpe da li oni imaju nizu naknadu od ostalih ?
Veliki igraci gdje se vrte ogromne cifre na placanjima karticama kao trgovacki lanci benzinske pumpe da li oni imaju nizu naknadu od ostalih ?
- Dope_Man
#22 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Kad se desis kod njih pogledaj u sam POS, obicno ima naljepnica na vrhu sa logom banke. Znam da Bingo ima par banaka, sad se ne bih smio zakleti da li su Konzum i Mercator na nekoj, ili imaju nekakve svoje (a kako ide dogovor prema banci u tom slucaju ne znam). I Penny ima neke svoje.
-
akcija007
#23 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
U Penny je od Ziraat Banke POS ali je integrisan u njihovu kasu tako da izlazi racun (fiskalni) i potvrda o placanju kartucom kao nefiskalni dio.
Isto i Petrol pumpe imaju takvu integraciju karticnog Posa i kase. Koja je banka na Petrolu ne znam
Gledao sam u Mercatoru i Konzumu ne pise a ne pise ni na odresku s POS a koji dobijem za sebe kada platim karticom koja je banka. Mozda je to nesto njihovo ne znam jer oni kroz taj pos provlace i pika kartice svojih uposlenika jer im na Pika karticu topli obrok uplacuju.
Isto i Petrol pumpe imaju takvu integraciju karticnog Posa i kase. Koja je banka na Petrolu ne znam
Gledao sam u Mercatoru i Konzumu ne pise a ne pise ni na odresku s POS a koji dobijem za sebe kada platim karticom koja je banka. Mozda je to nesto njihovo ne znam jer oni kroz taj pos provlace i pika kartice svojih uposlenika jer im na Pika karticu topli obrok uplacuju.
-
Forumerrer
#24 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Koliko znam Konzum ima svoj procesing centar i svoje POS-ove.
Ne znam da li Mercator iste koristi.
Ne znam da li Mercator iste koristi.
- sagosen
#25 Re: Kartični POS aparati - kako ih nabaviti?
Konzum kod mene jedini sa starim POS-ovima, nista beskontaktno, već i za marku pin kucam