Kartice ili gotovina?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sammo

#1 Kartice ili gotovina?

Post by sammo »

Cime se vise sluzite kad idete u shopping...ili vise peglate kartice ili brojite cash?
udrch

#2 Re: Kartice ili gotovina?

Post by udrch »

Karticu, ali samo jednu, onu gotovinsku..kreditne ne bih da peglam..
Klodovik

#3 Re: Kartice ili gotovina?

Post by Klodovik »

Gotovina. Isključivo.
darprirode

#4 Re: Kartice ili gotovina?

Post by darprirode »

Kartice uglavnom,lakse mi
awekenings

#5 Re: Kartice ili gotovina?

Post by awekenings »

Keš prije svega ...
alcho

#6 Re: Kartice ili gotovina?

Post by alcho »

Nekako ne vidim razlog da karticom dizem novac na bankomatu a zatim ga dajem u radnji, ako u istoj radnji mogu platiti karticom
potpuni stranac

#7 Re: Kartice ili gotovina?

Post by potpuni stranac »

alcho wrote:Nekako ne vidim razlog da karticom dizem novac na bankomatu a zatim ga dajem u radnji, ako u istoj radnji mogu platiti karticom
jest, a kad račun zaštopa, ili kao što se meni desilo da mi je bankomat odbio dati pare i pokazao stanje -4800KM (niđe veze), a meni zapelo, a ono vikend banka ne radi......................, rekoh sebi nikad više bez keša.

ps. i pored toga što sam rekao nikad bez keša nedavno mi se opet desilo, -3200KM, a ja bez dinara. :D
Last edited by potpuni stranac on 11/10/2010 13:43, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Kartice ili gotovina?

Post by Truba »

samo gotovina ne koristim kartice
alcho

#9 Re: Kartice ili gotovina?

Post by alcho »

potpuni stranac wrote:
alcho wrote:Nekako ne vidim razlog da karticom dizem novac na bankomatu a zatim ga dajem u radnji, ako u istoj radnji mogu platiti karticom
jest, a kad račun zaštopa, ili kao što se meni desilo da mi je bankomat odbio dati pare i pokazao stanje -4800KM (niđe veze), a meni zapelo, a ono vikend banka ne radi......................, rekoh sebi nikad više bez keša.

ps. i pored toga što sam rekao nikad bez keša nedavno mi se opet desilo, -3200KM, a ja bez dinara. :D
Nisam rekao da nemam kod sebe kesa...ali to je za sitne stvari...i ne kontam sta si htio da kazes? Ne vjerujes karticama pa ti sef isplati platu u kesu? Ili ne vjerujes karticama, pa neces sa njima da placas, vec ih samo koristis na bankomatu (opet ne vidim razliku izmedju placanja karticom i podizanja karticom na bankomatu) ?!
vesela_sveska

#10 Re: Kartice ili gotovina?

Post by vesela_sveska »

Volim ja peglati,ali kes je kes ;)
Control panel

#11 Re: Kartice ili gotovina?

Post by Control panel »

samo kes.
ako mi zafali izvucem jednu od 4 kartice koje imam. najvise sto mrzim je kada neko nesto plati ispred mene karticom a ono iznos 20 KM ili manje. i sad ja moram cekati dok on ili ona potrpa sve stvari u kesu, pa onda izvadi karticu, pa mu ona trazi i licnu, pa dok izadje onaj komadic papira, pa dok se on potpise, pa dok ona vidi jeli se slazu potpisi... ma mrs :x
a jos dok su imali samo na jednoj kasi ono za kartice, pa dok ona ode, pa dok se vrati. dodje mi ds pobacam one stvari i posaljem i gazdu i onu na kasi o onoga sa karticom u PM. :x
addy_sa

#12 Re: Kartice ili gotovina?

Post by addy_sa »

isključivo kartica.. tako plačam račune, sipam gorivo na pumpi.. kupovina sva, radnje itd.. jednostavno, imam listing, evidenciju, i sve u marku mogu upratiti.. a i nekako se bolje osjećam kad ne nosim gotovinu (krađe, gubljenje para itd..)
takođe, kartice su nezamjenjive kad idem u inostranstvo.. sve tako plaćam i kad se konvertuje u km uvijek po najboljem kursu prođem
Ema_sa

#13 Re: Kartice ili gotovina?

Post by Ema_sa »

addy_sa wrote:isključivo kartica.. tako plačam račune, sipam gorivo na pumpi.. kupovina sva, radnje itd.. jednostavno, imam listing, evidenciju, i sve u marku mogu upratiti.. a i nekako se bolje osjećam kad ne nosim gotovinu (krađe, gubljenje para itd..)
takođe, kartice su nezamjenjive kad idem u inostranstvo.. sve tako plaćam i kad se konvertuje u km uvijek po najboljem kursu prođem
isključivo kartica.. tako plačam račune, sipam gorivo na pumpi.. kupovina sva, radnje itd.. jednostavno, imam listing, evidenciju, i sve u marku mogu upratiti.. a i nekako se bolje osjećam kad ne nosim gotovinu (krađe, gubljenje para itd..)
slažem se :) definitivno bolji pregled troškova kod plaćanja karticom
Kod sebe nikad nemam više od 50KM i to mi služi samo za sitne kupovine i sl. A i bitno je da u svakom momentu mogu na bankomatu provjeriti preostalo stanje na računu, tako da uvijek znam "na čemu sam" :)
Ema_sa

#14 Re: Kartice ili gotovina?

Post by Ema_sa »

Control panel wrote:samo kes.
ako mi zafali izvucem jednu od 4 kartice koje imam.
pretpostavljam da je bar jendna od četiri kartice kreditna, šta radiš sa njom ??? Podižeš novac na bankomatu :? ili ???
Ma.Le.Na

#15 Re: Kartice ili gotovina?

Post by Ma.Le.Na »

vise karticom..
pegla mi je gledat po novcaniku imam li dovoljno kesa...imam li sitno (jer uvijek uvijek traze na kasi sitno :roll: ) itd.
sabanss

#16 Re: Kartice ili gotovina?

Post by sabanss »

Karticom jer mogu zaokruziti iznos. npr. 3,27 KM :D :D :D
Skyfox

#17 Re: Kartice ili gotovina?

Post by Skyfox »

ispeglan maximalno na 3 kartice... gluho i coravo, nemam osjecaj da trosim pare koje nisu moje. Ko se ne kontrolise nek se rijesi kartica sto prije...
iceman2010

#18 Re: Kartice ili gotovina?

Post by iceman2010 »

ako mi zafali izvucem jednu od 4 kartice koje imam. najvise sto mrzim je kada neko nesto plati ispred mene karticom a ono iznos 20 KM ili manje. i sad ja moram cekati dok on ili ona potrpa sve stvari u kesu, pa onda izvadi karticu, pa mu ona trazi i licnu, pa dok izadje onaj komadic papira, pa dok se on potpise, pa dok ona vidi jeli se slazu potpisi... ma mrs :x
a jos dok su imali samo na jednoj kasi ono za kartice, pa dok ona ode, pa dok se vrati. dodje mi ds pobacam one stvari i posaljem i gazdu i onu na kasi o onoga sa karticom u PM. :x
Potpuno se slazem. Kupi covjek nesto za 10 KM i izvadi karticu. Ona je onda provuce, pa mu da da ukuca pin, pa veza ne radi, pa kartica odbijena..... A red se otegooooooo. Ja zbog obzira prema drugima u marketima, prodavnicama i slicno uvijek placam kesom. S druge strane sebi ne mogu dozvoliti da ostanem bez kesa i zbog toga sto se ne moze bas sve platiti karticom (pijaca i sl.), a i nikad ne znas kad ce ti zatrebati (koverte, mito korupcija i sl :D ) Treba nekad podmititi drota. Mozes misliti das mu sa saobracajnom i vozackom i svoju karticu. Covjek te pita sta je ovo. Ti kazes Vama na kafu :-D
Control panel

#19 Re: Kartice ili gotovina?

Post by Control panel »

Ema_sa wrote:
ako mi zafali izvucem jednu od 4 kartice koje imam.
pretpostavljam da je bar jendna od četiri kartice kreditna, šta radiš sa njom ??? Podižeš novac na bankomatu :? ili ???
ne radim nista, samo u extremnim situacijama kada nemam kesa uz sebe, ili kada sam vani a nisam ponio dovoljno, a nesto izletilo. ne radim one folove sa karticama sto raja radi. digne sa jedne, pa polozi na drugu, pa sa trece da bi polozili na drugu...
plata mi legne na katicu odmah je svu podignem. i onda trosim tako imam bolji pregled sa koliko para raspolazem. a sa karticom odose pare. galantno se trosi.
rekoh samo kes. spremam se ovih dana da uzmem plazmu. za kes naravno.
teAMICA

#20 Re: Kartice ili gotovina?

Post by teAMICA »

one kartice su najveće zlo... hebem ti, kad karticom plaćam isto ko da sam đaba dobila! :lol:
Fuj al ne može se bez njih
Control panel

#21 Re: Kartice ili gotovina?

Post by Control panel »

iceman2010 wrote: S druge strane sebi ne mogu dozvoliti da ostanem bez kesa i zbog toga sto se ne moze bas sve platiti karticom (pijaca i sl.), a i nikad ne znas kad ce ti zatrebati (koverte, mito korupcija i sl :D ) Treba nekad podmititi drota. Mozes misliti das mu sa saobracajnom i vozackom i svoju karticu. Covjek te pita sta je ovo. Ti kazes Vama na kafu :-D
zamisli odes u javnu kucu i kazes trebi mozes li joj karticu provuci :D
sammo

#22 Re: Kartice ili gotovina?

Post by sammo »

Control panel wrote:
iceman2010 wrote: S druge strane sebi ne mogu dozvoliti da ostanem bez kesa i zbog toga sto se ne moze bas sve platiti karticom (pijaca i sl.), a i nikad ne znas kad ce ti zatrebati (koverte, mito korupcija i sl :D ) Treba nekad podmititi drota. Mozes misliti das mu sa saobracajnom i vozackom i svoju karticu. Covjek te pita sta je ovo. Ti kazes Vama na kafu :-D
zamisli odes u javnu kucu i kazes trebi mozes li joj karticu provuci :D
Vic: Mujo i Haso isli u javnu kucu negdje u Njemackoj...pita ih
* zastitar...koliko novca imate?
- 50 eur!
* Premalo, za taj novac mozete jedino jedan drugoga da jebete.
Idu oni, ali se uskoro vrate.
* Sta je sad?
- Sefe, mi dosli platiti!
jedna tamo

#23 Re: Kartice ili gotovina?

Post by jedna tamo »

teAMICA wrote:one kartice su najveće zlo... hebem ti, kad karticom plaćam isto ko da sam đaba dobila! :lol:
Fuj al ne može se bez njih
:lol:
Post Reply