Kartica za online kupovinu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ivan-tz

#1 Kartica za online kupovinu

Post by ivan-tz »

Zelio bih da kupujem nesto preko svoje mastercard kartice preko neta, a da bih to uradio, stranica trazi sliku dokumentacije tj kartica da se vidi da nije nesto sumnjivo.
Uglavnom, mene zanima sta se strogo ne smije slati kako ti neko ne bi ukrao identitet ili novac sa kartice?
Tipa onaj nazad broj koji je trocifren, znam da se on nikada ne treba davati nikome, sa prednje strane se obicno 4 cifre u sredini zamagli i da li je to sve?
TRN broj nije problematicno ako neko procita pretpostavljam kao ni onaj datum isteka?

Moze li mi neko pomoci sa savjetom oko toga?
Last edited by ivan-tz on 06/04/2019 16:17, edited 1 time in total.
channel10

#2 Re: kreditna kartica

Post by channel10 »

Koja stranica?
l33t

#3 Re: kreditna kartica

Post by l33t »

koja to stranica trazi sliku kartice wtf :-)
ivan-tz

#4 Re: kreditna kartica

Post by ivan-tz »

Pa postoje neke, ovisno sta hocete kupiti, koje stvari koristiti...

Generalno me zanima sta se ne smije nikada ni prijatelju sto se kaze pokazati jer se moze zloupotrijebiti? Koje to podatke moras skloniti i tako to?
channel10

#5 Re: kreditna kartica

Post by channel10 »

Na netu se ne kupuje kreditnim karticama. Treba da odes u banku i trazis debitnu VISA karticu i naglasis da ne zelis limit na njoj.

Kad hoces nesto kupiti, odes u banku i uplatis novac i onda kupujes. Dobro bi bilo karticu registrovati na paypal i onda si miran.
ivan-tz

#6 Re: kreditna kartica

Post by ivan-tz »

channel10 wrote:Na netu se ne kupuje kreditnim karticama. Treba da odes u banku i trazis debitnu VISA karticu i naglasis da ne zelis limit na njoj.

Kad hoces nesto kupiti, odes u banku i uplatis novac i onda kupujes. Dobro bi bilo karticu registrovati na paypal i onda si miran.
A koje brojeve na debitnoj ti mogu zloupotrijebiti tj koje ne smiju vidjeti?
channel10

#7 Re: kreditna kartica

Post by channel10 »

Pa ne smije cijeli racun, ali ako ga i vidi, ne moze nista bez cvc broja (tri broja na poledjini kartice).

Jbt ti zapeo za ta tri broja, a ovamo hoces sa kreditnom karticom da kupujes :-)
ivan-tz

#8 Re: kreditna kartica

Post by ivan-tz »

channel10 wrote:Pa ne smije cijeli racun, ali ako ga i vidi, ne moze nista bez cvc broja (tri broja na poledjini kartice).

Jbt ti zapeo za ta tri broja, a ovamo hoces sa kreditnom karticom da kupujes :-)
Zanimalo me jel sasvim okej da se vidi TRN number i ostalo, da li je to skroz bezbolno.
l33t

#9 Re: Kartica za online kupovinu

Post by l33t »

postoje razni fazoni, stavis te sve brojeve pa te nazovu i pitaju za exp date i 3cifre :D zapeo ovaj fakat

za par dana ivan-tz otvara temu, "scaman sam online"
channel10

#10 Re: Kartica za online kupovinu

Post by channel10 »

l33t wrote:postoje razni fazoni, stavis te sve brojeve pa te nazovu i pitaju za exp date i 3cifre :D zapeo ovaj fakat

Stigao izvjestaj iz banke, kad ono zavaljen cijeli limit, a kupio samo majicu :D . Jesu li mi mogli skinuti 5000KM za majicu zbog toga sto sma ukucao exp date i cvc broj :mrgreen:
l33t

#11 Re: Kartica za online kupovinu

Post by l33t »

channel10 wrote:
l33t wrote:postoje razni fazoni, stavis te sve brojeve pa te nazovu i pitaju za exp date i 3cifre :D zapeo ovaj fakat

Stigao izvjestaj iz banke, kad ono zavaljen cijeli limit, a kupio samo majicu :D . Jesu li mi mogli skinuti 5000KM za majicu zbog toga sto sma ukucao exp date i cvc broj :mrgreen:
nisam expert ali ako nije bila zasticena stranica (connection secure u browseru) i ako nije uplata bila preko paypala ili nekog servisa mislim da bi mogli. Recimo zbog nedostatka zastite oklijevao sam kupovati na jednoj kineskoj stranici... nije safe necu. uvijek postoji mogucnost phishing napada
channel10

#12 Re: Kartica za online kupovinu

Post by channel10 »

Ma mogu sta hoce, pogotovo na kineskim stranicama. Mom drugu su skinuli cca 150KM, samo sreca pa nije imao limit inace bi ga ogulili. Sad zamisli kod kreditne sta moze.
l33t

#13 Re: Kartica za online kupovinu

Post by l33t »

Cak i ako nije direktno greska korisnika, desi se propust. Evo zadnje popularnije hakiranje je bilo, hakovanje EPIC accounta (zbog Fortnite popularizacije) gdje je sacuvana kartica ukucana za slijedece kupovine na accountu. Hakovani EPIC serveri sa podacima accounta, hakeri- obicno u ovom slucaju rusi samo pokupuju sa tim accountom stvari u igri ili negdje drugoo online.

tako da je preporuka da ni na jednom sajtu nemate sacuvan info od kartice sve brojeve i exp date i 3cifreni code. Cak ni na googleu
Google nakon kucanja kartice ponudi da se sacuva taj info, enkriptovan naravno. Ali ne vjerovati ukoliko ima para na kartici ili ako je kreditna sa limitom :D
channel10

#14 Re: Kartica za online kupovinu

Post by channel10 »

Ja slabo kupujem u zadnje vrijeme,a sto i kupim, platim preko paypala i miran.
hali gali halid

#15 Re: Kartica za online kupovinu

Post by hali gali halid »

Je li ova stranica sigurna ili je scam?
http://www.nikesd.com
daydream23

#16 Re: Kartica za online kupovinu

Post by daydream23 »

Ja sam to rijesio tako sto sam uzeo dopunjivu/prepaid debitnu karticu koju koristim iskljucivo za internet placanje. Ne veze se za glavni racun nego ima svoj pa na njega polozim samo koliko mi treba za pojedinu kupovinu.
nlt

#17 Re: Kartica za online kupovinu

Post by nlt »

hali gali halid wrote:Je li ova stranica sigurna ili je scam?
ja ovdje bez paypal-a ne bih kupovao
hali gali halid

#18 Re: Kartica za online kupovinu

Post by hali gali halid »

daydream23 wrote:Ja sam to rijesio tako sto sam uzeo dopunjivu/prepaid debitnu karticu koju koristim iskljucivo za internet placanje. Ne veze se za glavni racun nego ima svoj pa na njega polozim samo koliko mi treba za pojedinu kupovinu.
Nije tad bilo tih prepaid kartica, ili ja nisam znao za to. A imam i ja posebno karticu i racun koji koristim iskljucivo za internet kupovinu i transakcije, stavim onoliko novca koliko mi treba da kupim nesto, nemam nikad neke velike cifre na tom racunu, ali ne znam kako idu te internet prevare, moze li mi naknadno skidati novce koje polozim na racun, ili nesto preko licnih podataka?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#19 Re: kreditna kartica

Post by un1ted »

channel10 wrote:Pa ne smije cijeli racun, ali ako ga i vidi, ne moze nista bez cvc broja (tri broja na poledjini kartice).

Kod nas sve kartice za plaćanje nazivaju kreditne :) Vjerovatno i pokretač teme običnu debitnu karticu naziva kreditnom. Kreditnu većinom imaju zaposleni, odnosno oni koji baš namjenski traže kreditnu.

Što se tiče podataka sa kartice, SAMO ime i prezime, te datum isteka. Kartica se može zloupotrijebiti samo sa brojem iste, bez potrebe za CVC.

Primjera radi, na Amazon dodaješ ime prezime, istek kartice, te broj kartice. Amazon novac skida bez CVC broja.
hali gali halid wrote:Je li ova stranica sigurna ili je scam?
https://www.trustpilot.com/review/www.uknashop.com

SCAM
daydream23

#20 Re: Kartica za online kupovinu

Post by daydream23 »

hali gali halid wrote:
daydream23 wrote:Ja sam to rijesio tako sto sam uzeo dopunjivu/prepaid debitnu karticu koju koristim iskljucivo za internet placanje. Ne veze se za glavni racun nego ima svoj pa na njega polozim samo koliko mi treba za pojedinu kupovinu.
Nije tad bilo tih prepaid kartica, ili ja nisam znao za to. A imam i ja posebno karticu i racun koji koristim iskljucivo za internet kupovinu i transakcije, stavim onoliko novca koliko mi treba da kupim nesto, nemam nikad neke velike cifre na tom racunu, ali ne znam kako idu te internet prevare, moze li mi naknadno skidati novce koje polozim na racun, ili nesto preko licnih podataka?
Ne znam bas ni ja do u detalj kako idu internet prevare ali mislim da ako imas zaseban racun koji nema dozvoljeno prekoracenje, te ne drzis na njemu puno novca, da nemas razloga za brigu. I ako primjetis neke nepravilnosti samo zatvoris racun. Glavno da ti nitko ne moze doci do ustedjevine, koja je u ovom slucaju na drugom racunu.
Humljanin

#21 Re: Kartica za online kupovinu

Post by Humljanin »

ivan-tz wrote:Zelio bih da kupujem nesto preko svoje mastercard kartice preko neta, a da bih to uradio, stranica trazi sliku dokumentacije tj kartica da se vidi da nije nesto sumnjivo.
Uglavnom, mene zanima sta se strogo ne smije slati kako ti neko ne bi ukrao identitet ili novac sa kartice?
Tipa onaj nazad broj koji je trocifren, znam da se on nikada ne treba davati nikome, sa prednje strane se obicno 4 cifre u sredini zamagli i da li je to sve?
TRN broj nije problematicno ako neko procita pretpostavljam kao ni onaj datum isteka?

Moze li mi neko pomoci sa savjetom oko toga?
Moi je savjet nemoj nikome nikada slikati svoju osobnu kartu, bankovne kartice i slično. Može se tu dosta zloupotrijebiti.

Mene su jednom davno na Aliexpressu pitali da im pošaljem sliku osobne, sliku kreditne kartice, sliku bankovnog izvadka, kao da verificiraju moj račun i da budu sigurni da je to moja kartica i da nije ukradena.

Poslao sam ih u 3 lijepe p.m... i napao kako ih nije stid to sve tražiti.
Naravno da im nisam ništa od toga poslao. A poslje sasvim normalno kupovao.
victom

#22 Re: Kartica za online kupovinu

Post by victom »

samo online kockarnice traze kopiju kartice i licne.
Post Reply