Kartica za online kupovinu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Men_of_Numenor

#1 Kartica za online kupovinu

Post by Men_of_Numenor »

Pozdrav svima.

Koje su najbolje kartice za online kupovine?

Dakle zanima me kartica na koju mogu staviti svoje novce i onda ih koristiti prilikom online kupovine.

Ne zanima me ni Visa ni Mastercard kreditna kartica, već kartica na kojoj će biti samo moji novci koje ću onda online trošiti :)

Kako da to sve napravim?
problemnatravunu

#2 Re: Kartica za online kupovinu

Post by problemnatravunu »

:?: :?: :?:
nije mi baš jasno na šta ciljaš?
SONY_91

#3 Re: Kartica za online kupovinu

Post by SONY_91 »

Men_of_Numenor wrote:Pozdrav svima.

Dakle zanima me kartica na koju mogu staviti svoje novce i onda ih koristiti prilikom online kupovine.

Ne zanima me ni Visa ni Mastercard kreditna kartica, već kartica na kojoj će biti samo moji novci koje ću onda online trošiti :)

Kako da to sve napravim?
Pa najbolje ti je rješenje VISA Electron debitna kartica i riješiš sebi sve probleme. Ali, izgleda da se VISA povlači sa tržišta u BiH i moguće ju je dobiti samo uz molbu i uplatu od 20 KM, bar je takav slučaj u mojoj banci. Prije toga dva puta bez ikakvih problema dobio VISU. Znači tražiš debitnu a ne kreditnu karticu.
lajkujMe

#4 Re: Kartica za online kupovinu

Post by lajkujMe »

Men_of_Numenor wrote:Pozdrav svima.

Kako da to sve napravim?

Kako ja znam jedino nacin je viza elektron kartica i to pojednih banaka nlr Raiffeisen ili unicredit
purgatorio

#5 Re: Kartica za online kupovinu

Post by purgatorio »

Prepaid Visa Electron. Ima ih u BBI i Addiko. Poneseš CIPS i koliko novaca hoces, i za 10 minuta dobijes karticu. Mislim da izdavanje košta 10-20 KM.
Men_of_Numenor

#6 Re: Kartica za online kupovinu

Post by Men_of_Numenor »

Hvala vam :thumbup: .
hjasko

#7 Re: Kartica za online kupovinu

Post by hjasko »

Imam Visa karticu (prepaid) BBI banke koju sam dobio na šalteru za nekih 15 minuta,uz predočenje lične karte
i uvjerenja o prebivalištu (tzv.CIPS). Do sada sam plaćao nekim drugim karticama i puno sam stvari uzimao
preko EBaya,uz plaćanje isključivo PAYPAL-om ... Međutim, ovi iz banke mi rekoše da ne mogu elektronski
(mobilnim bankarstvom) prebacivati novac na tu karticu,već isključivo gotovinski na šalteru banke,što mi je
prilično glupo. Zvao sjedište u Sarajevo i tamo mi samo rekoše da odem u lokalnu podružnicu gdje ću dobiti
podrobnije informacije,što znači - ništa od informacije.
Ima li neko iskustva sa ovom prepaid karticom tj. može li se elektronski prebacivati novac na nju ili je stvarno
onemogućno isto ? I naravno,da li je neko uspio je registrovati kod PAYPAl-a ?

HJasko
Del_Boy1

#8 Re: Kartica za online kupovinu

Post by Del_Boy1 »

Ja imam tu karticu već 2 godine, uz to imam i mBBI. Prebacujem pare normalno sa tekućeg računa na prepaid karticu. Prije kupovine izračunam koliko mi para treba pa toliko prebacim na karticu i platim, sve to bude gotovo za minutu. Jedino što kod te kartice moraš imati 5 KM više nego što košta to što želiš da kupiš, jer je 5 KM minimalni depozit koji ne možeš potrošiti, ali ih možeš podignuti u banci ako ne želiš više da koristiš tu karticu. Paypal radi najnormalnije, nikakvih problema nema, a ako imaš mBBI onda karticu verifikujuješ za 2 minuta, jer odma vidiš koji je kod što trebaš tamo da upišeš.

Vidiš li uopšte karticu u mBBI aplikaciji?
Ako je ne vidiš onda treba da izvrše neki apdejt tvog profila ili čega već, javi im se na email [email protected] ja sam to isto morao kada sam tek dobio karticu.
hjasko

#9 Re: Kartica za online kupovinu

Post by hjasko »

Del_Boy1 wrote:Ja imam tu karticu već 2 godine, uz to imam i mBBI. Prebacujem pare normalno sa tekućeg računa na prepaid karticu. Prije kupovine izračunam koliko mi para treba pa toliko prebacim na karticu i platim, sve to bude gotovo za minutu. Jedino što kod te kartice moraš imati 5 KM više nego što košta to što želiš da kupiš, jer je 5 KM minimalni depozit koji ne možeš potrošiti, ali ih možeš podignuti u banci ako ne želiš više da koristiš tu karticu. Paypal radi najnormalnije, nikakvih problema nema, a ako imaš mBBI onda karticu verifikujuješ za 2 minuta, jer odma vidiš koji je kod što trebaš tamo da upišeš.

Ako je ne vidiš onda treba da izvrše neki apdejt tvog profila ili čega već, javi im se na email [email protected] ja sam to isto morao kada sam tek dobio karticu.
U tome i jeste problem jer platu primam preko Unicredit banke i gdje imam mBA i eBA (na telefonu i PC) bankarstvo ... Inače ima sigurno nekih pet-šest godina kako sve račune plaćam elektronski,imam i kartice drugih banaka i njih "podmirujem" elektronski samo u BBI mi kažu da moram lično na blagajni uplatiti željeni iznos,što u principu znači da nije to - to .
Nego, probao bih uplatiti neki iznos onako,radi probe, ali mi ovi sa info telefona BBI nisu htjeli ili znati na koji transakcijski račun, gdje bih naravno naveo i broj kartice u svrsi uplate, bih mogao uplatiti ... Šteta,lijepa ideja ali eto ...

Hvala na odgovoru !

HJasko
Del_Boy1

#10 Re: Kartica za online kupovinu

Post by Del_Boy1 »

Imaš na onom papiru što si dobio zajedno sa karticom u kuverti broj transakcijskog računa pa možeš pokušat i tako. Broj počinje sa 141xxxx... ali će tako trebati 1-2 radna dana da se to proknjiži pa bi ti tek onda bilo na raspolaganju, a ovako direktno ili preko njihovog mobilnog bankarstva bude odma dostupno.
SHTEVELEC

#11 Re: Kartica za online kupovinu

Post by SHTEVELEC »

hjasko wrote:
Del_Boy1 wrote:Ja imam tu karticu već 2 godine, uz to imam i mBBI. Prebacujem pare normalno sa tekućeg računa na prepaid karticu. Prije kupovine izračunam koliko mi para treba pa toliko prebacim na karticu i platim, sve to bude gotovo za minutu. Jedino što kod te kartice moraš imati 5 KM više nego što košta to što želiš da kupiš, jer je 5 KM minimalni depozit koji ne možeš potrošiti, ali ih možeš podignuti u banci ako ne želiš više da koristiš tu karticu. Paypal radi najnormalnije, nikakvih problema nema, a ako imaš mBBI onda karticu verifikujuješ za 2 minuta, jer odma vidiš koji je kod što trebaš tamo da upišeš.

U tome i jeste problem jer platu primam preko Unicredit banke i gdje imam mBA i eBA (na telefonu i PC) bankarstvo ... Inače ima sigurno nekih pet-šest godina kako sve račune plaćam elektronski,imam i kartice drugih banaka i njih "podmirujem" elektronski samo u BBI mi kažu da moram lično na blagajni uplatiti željeni iznos,što u principu znači da nije to - to .
Nego, probao bih uplatiti neki iznos onako,radi probe, ali mi ovi sa info telefona BBI nisu htjeli ili znati na koji transakcijski račun, gdje bih naravno naveo i broj kartice u svrsi uplate, bih mogao uplatiti ... Šteta,lijepa ideja ali eto ...

Hvala na odgovoru !

HJasko
Istu stvar sam trazio, kod tih kartica nemas tekuci racun, samo broj kartice, sve moras raditi na salteru (uplate ili da provjeris transakcije). Na kraju sam uzeo osnovni racun i karticu, cini mi se 3km mjesecno
Shmizzla

#12 Re: Kartica za online kupovinu

Post by Shmizzla »

Da li je neko u skorije vrijeme vadio ovakvu dopunjivu karticu,u kojoj banci? Koliko je mjesecno odrzavanje,koliki procenat na kupovinu uzimaju? Da li se vise isplati "obicna" kartica ili ova?
kabal1337

#13 Re: Kartica za online kupovinu

Post by kabal1337 »

Shmizzla wrote:Da li je neko u skorije vrijeme vadio ovakvu dopunjivu karticu,u kojoj banci? Koliko je mjesecno odrzavanje,koliki procenat na kupovinu uzimaju? Da li se vise isplati "obicna" kartica ili ova?
1KM mjesecno u unicredit. Minimalno, i ne osjetis procenat..
eeeeeee

#14 Re: Kartica za online kupovinu

Post by eeeeeee »

kabal1337 wrote: 30/08/2019 21:47
Shmizzla wrote:Da li je neko u skorije vrijeme vadio ovakvu dopunjivu karticu,u kojoj banci? Koliko je mjesecno odrzavanje,koliki procenat na kupovinu uzimaju? Da li se vise isplati "obicna" kartica ili ova?
1KM mjesecno u unicredit. Minimalno, i ne osjetis procenat..
Ima li godišnja članarina na ovoj kartici (što posljednjih godina izmišljaju u bankama)?
Da li se može na nju direktno uplatiti preko PayPal (tj.da ti neko iz inostranstva uplati preko npr PayPal)?
kabal1337

#15 Re: Kartica za online kupovinu

Post by kabal1337 »

eeeeeee wrote: 18/02/2020 09:10
Ima li godišnja članarina na ovoj kartici (što posljednjih godina izmišljaju u bankama)?
Da li se može na nju direktno uplatiti preko PayPal (tj.da ti neko iz inostranstva uplati preko npr PayPal)?
1 KM svaki mjesec odrzavanje. Moze ti neko poslati novac na PayPal, ali ga ti ne mozes dici na bankomatu ili banci. Znaci samo je za placanje. Uplatu novca na karticu/polog vrsis u banci ili uplatno-isplatnim bankomatima.

Mislim da tebi treba Visa Electron
eeeeeee

#16 Re: Kartica za online kupovinu

Post by eeeeeee »

kabal1337 wrote: 18/02/2020 09:42
1 KM svaki mjesec odrzavanje. Moze ti neko poslati novac na PayPal, ali ga ti ne mozes dici na bankomatu ili banci. Znaci samo je za placanje. Uplatu novca na karticu/polog vrsis u banci ili uplatno-isplatnim bankomatima.

Ne treba mi visa electron, bitno mi je da mogu leći pare s pay pal ne moram ih podizati zato što će svakako ići za ponovno plaćanje.
Kako misliš ne možeš nikako podići šta to znači da jedno možeš podići kada zatvaras račun? Jesi li siguran? Šta je za uplate/polog preko druge banke jer nema mi ovo logike što govoriš ako može uplata preko pay pal ne vidim zašto onda ne može preko druge banke bilo internet/mobilnim bankarstvom?
kabal1337

#17 Re: Kartica za online kupovinu

Post by kabal1337 »

Ne mozes sa paypala povuci pare na karticu. Ali mozes s kartice prebaciti pare na paypal. Nadam se da sad razumijes.
Imas na stranici letke pa procitaj
Karticu koristis regularno kao i svaku drugu, atm, placanje i sl.
zlo zlo

#18 Re: Kartica za online kupovinu

Post by zlo zlo »

eeeeeee wrote: 18/02/2020 10:27
kabal1337 wrote: 18/02/2020 09:42

Ne treba mi visa electron, bitno mi je da mogu leći pare s pay pal ne moram ih podizati zato što će svakako ići za ponovno plaćanje.
Kako misliš ne možeš nikako podići šta to znači da jedno možeš podići kada zatvaras račun? Jesi li siguran? Šta je za uplate/polog preko druge banke jer nema mi ovo logike što govoriš ako može uplata preko pay pal ne vidim zašto onda ne može preko druge banke bilo internet/mobilnim bankarstvom?
da treba ti visa ako misliš primati pare, s mastercard možeš samo plaćati s paypala i naravno refund primiti. Ostalo visa.
Post Reply