Kardinala Puljića će deložirati...
-
beerdrinker
#1 Kardinala Puljića će deložirati...
Općinski sud u Sarajevu naložio je za sredinu studenoga deložaciju vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića iz dijela njegove rezidencije u središtu Sarajeva koja će biti vraćena u posjed obitelji pokojnog agenta zloglasne jugoslavenske Službe državne bezbjednosti (SDB) Fadilu Smajoviću koji je iz tih prostorija prisluškivao prvake Katoličke crkve. Prema ‘naredbi’ sutkinje sarajevskog Općinskog suda Alise Numić, koja je osporila prigovore obrane Vrhbosanske nadbiskupije, 17. studenoga mora biti ispražnjen stan na drugom katu zgrade te predan obitelji Smajović. U skandaloznom zaključku se objašnjava da radi ‘naplate troškova parničnog postupka i troškova izvršenja ... treba ‘izvršiti zapljenu i popis pokretnih stvari’ u zgradi Nadbiskupije radi prodaje te osigurati nazočnost policije.
Stan na adresi Kaptol 7
Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj se nalazi i rezidencija kardinala Vinka Puljića u Sarajevu je u isključivom vlasništvu Katoličke crkve. Sagrađena je 1895. godine kao rezidencija nadbiskupa i Dom kanonika, a sarajevske općinske vlasti i odjel Sarajevostan nikada nisu priznali stanarsko pravo niti vodili obitelj Smajović na adresi Kaptol 7. Špijuna UDBA-e Fadila Smajovića komunističke su vlasti nasilno uselile unatoč protivljenju Crkve. On je početkom rata 1992. godine pobjegao iz Sarajeva, a kada su ušli u stan koji je koristio, pronađena je oprema za prisluškivanje i snimanje. Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić jučer je za Večernjak odluku sarajevskog suda ocijenio nepravednom. “Ta presuda je donesena unatoč tome što ta osoba nije imala stanarsko pravo u ovoj kući. Nikada nije plaćao stanarinu, a useljen je nasilno za vrijeme komunizma po zadatku da špijunira predstavnike Crkve. Ova kuća i rezidencija nije nikada nacionalizirana od komunističkih vlasti i zato smatram da se radi o dubioznoj presudi i da je ona tendenciozna”, rekao je Puljić za Večernjak neposredno prije nego što je predvodio misu na sarajevskom groblju sv. Josip u povodu Svih svetih.
Prodaja ‘stana’
U ranijoj pravomoćnoj presudi kojom se prostorije vraćaju na korištenje obitelji bivšeg agenta UDBA-e tek je navedeno da su se koristile kao ‘stan i na kojim je prostorijama zasnovano stanarsko pravo’. To je Sudu bilo dovoljno da crkvene prostorije praktično daruje službeniku zloglasne službe koje sada može otkupiti i prodati. (Večernji)
P.S.
Nije pametna ova odluka suda!
Stan na adresi Kaptol 7
Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj se nalazi i rezidencija kardinala Vinka Puljića u Sarajevu je u isključivom vlasništvu Katoličke crkve. Sagrađena je 1895. godine kao rezidencija nadbiskupa i Dom kanonika, a sarajevske općinske vlasti i odjel Sarajevostan nikada nisu priznali stanarsko pravo niti vodili obitelj Smajović na adresi Kaptol 7. Špijuna UDBA-e Fadila Smajovića komunističke su vlasti nasilno uselile unatoč protivljenju Crkve. On je početkom rata 1992. godine pobjegao iz Sarajeva, a kada su ušli u stan koji je koristio, pronađena je oprema za prisluškivanje i snimanje. Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić jučer je za Večernjak odluku sarajevskog suda ocijenio nepravednom. “Ta presuda je donesena unatoč tome što ta osoba nije imala stanarsko pravo u ovoj kući. Nikada nije plaćao stanarinu, a useljen je nasilno za vrijeme komunizma po zadatku da špijunira predstavnike Crkve. Ova kuća i rezidencija nije nikada nacionalizirana od komunističkih vlasti i zato smatram da se radi o dubioznoj presudi i da je ona tendenciozna”, rekao je Puljić za Večernjak neposredno prije nego što je predvodio misu na sarajevskom groblju sv. Josip u povodu Svih svetih.
Prodaja ‘stana’
U ranijoj pravomoćnoj presudi kojom se prostorije vraćaju na korištenje obitelji bivšeg agenta UDBA-e tek je navedeno da su se koristile kao ‘stan i na kojim je prostorijama zasnovano stanarsko pravo’. To je Sudu bilo dovoljno da crkvene prostorije praktično daruje službeniku zloglasne službe koje sada može otkupiti i prodati. (Večernji)
P.S.
Nije pametna ova odluka suda!
- osa
#2 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
sud sudi temeljem zakona a ne temeljem nečeg što je pametno ili glupo, sudske odluke se moraju provoditi, onaj tko njima nije zadovoljan ima mogućnost žalbe na više sudske instance, pa i meuđunarodne....
-
beerdrinker
#3 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
Da, u pravnoj drzavi ide tako, ono ispod je bilo moje misljenje. Drago mi je sto poznajes proceduru, mada ni HR nije bas toliko pravna...osa wrote:sud sudi temeljem zakona a ne temeljem nečeg što je pametno ili glupo, sudske odluke se moraju provoditi, onaj tko njima nije zadovoljan ima mogućnost žalbe na više sudske instance, pa i meuđunarodne....
- madner
#4 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
Frapirajuce los napisan tekst, pun intonacija i pokusaja da se ocrni jedna strana sudskog spora. Sudija je rekao svoje.
- osa
#5 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
dakako da nije, na ovim prostorima nema 100% pravne države, čak ni slovenija, .....beerdrinker wrote:Da, u pravnoj drzavi ide tako, ono ispod je bilo moje misljenje. Drago mi je sto poznajes proceduru, mada ni HR nije bas toliko pravna...osa wrote:sud sudi temeljem zakona a ne temeljem nečeg što je pametno ili glupo, sudske odluke se moraju provoditi, onaj tko njima nije zadovoljan ima mogućnost žalbe na više sudske instance, pa i meuđunarodne....
- kiky
#6 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
sve to oko vračanja stanova neprijateljima države je glupost ...
ako je imo svoju kuču, eto mu je ...
ali stanovi su državni, a ti dripci su pokazali kakav odnos imaju prema državi i samim tim su trebali izgubit stanarsko pravo ...
pogotovo ako se radi o imovini koju je srbih uzela od katoličke crkve ...
vračeno katoličkoj crkvi i zdravo ...
ali stanovi su državni, a ti dripci su pokazali kakav odnos imaju prema državi i samim tim su trebali izgubit stanarsko pravo ...
- osa
#7 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
nisam htio ulaziti u meritum, nego sam komentirao čisto s pravne strane, dakle crkva mora prihvatiti odluku suda, ima se pravo žaliti i u žalbi iznijeti svoje argumente, dakako da se sva oduzeta imovina mora vratiti ili se vlasnika obeštetiti, samo za to postoji pravni put, a ne sistem "ova presuda suda je glupa, loša, nije dobra i sl."...kiky wrote:sve to oko vračanja stanova neprijateljima države je glupost ...
-
beerdrinker
#8 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
I ja smatram da je pravni put jedini pravi put, ali kad je rijec o samom vrhu jedne vjerske institucije, to u BIH znaci i politika i zbog toga mislim da ova sudska odluka nije pametna i kao takva pokrenut ce par paralelnih postupaka, prici nikad kraja.
- kiky
#9 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
ma razumijem ja tebe ...osa wrote:nisam htio ulaziti u meritum, nego sam komentirao čisto s pravne strane, dakle crkva mora prihvatiti odluku suda, ima se pravo žaliti i u žalbi iznijeti svoje argumente, dakako da se sva oduzeta imovina mora vratiti ili se vlasnika obeštetiti, samo za to postoji pravni put, a ne sistem "ova presuda suda je glupa, loša, nije dobra i sl."...kiky wrote:sve to oko vračanja stanova neprijateljima države je glupost ...
ali i ono je moje mišljenje ...
- nikad_vise
#10 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
da je umjesto kardinal puljic pisalo reis ceric dosad bi sigurno bilo jedno 20 stranica
salu na stranu..neka se postoju sudska odluka..sto rece osa ima se pravo zalbe i neka se sve rijesi u pravnim okvirima
salu na stranu..neka se postoju sudska odluka..sto rece osa ima se pravo zalbe i neka se sve rijesi u pravnim okvirima
-
theTruePath
#11 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
ne brini se,sigurno nece na ulicu,,ima on 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#12 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
a ja ne vidjeh (možda što je ovako kasno) istu onu tvrdnju Ive Tomaševića da je sud presudio na osnovu zakon za koji je glasala stožerna stranka...madner wrote:Frapirajuce los napisan tekst, pun intonacija i pokusaja da se ocrni jedna strana sudskog spora. Sudija je rekao svoje.
ne daj bože da je Željkec ruku dizao za ovaj zakon...
-
beerdrinker
#13 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
nikad_vise wrote:da je umjesto kardinal puljic pisalo reis ceric dosad bi sigurno bilo jedno 20 stranica![]()
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#14 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
Ja koliko sam cuo iz izjave kardinala Komsic ga je licno kontaktirao i reakao da nece nista biti od te delozacije.
E sad,na koji nacin,kojim mehanizmom Komsic misli to stopirati,to ne znam.
Inace mi je krajnje morbidan ovaj zakon o povratu stanova,jer u mom neboderu samo,a tako sigurno i po cijeme Sarajevu,najgori moguci i javno deklarisani cetnici,ljudi koji su izasli na brdo preko puta nebodera i poceli pucati po naselju (ali bukvalno) po ovom zakonu su izvrsili povrat stanova,prodali ih vec i masno novcano usicarili.
Samo je Bosna drzava koja uradi nesto tako prema ljudima koji su javno i otvoreno ,ORUZANO,rusili drzavu.
A konkretno za ovaj slucaj,sud sto je donjeo presudu donjeo je,ali moralno gledajuci jadno u najmanju ruku receno.
Nadam se da ce se ,ipak,ovo razrijesiti na adekvatan nacin.
E sad,na koji nacin,kojim mehanizmom Komsic misli to stopirati,to ne znam.
Inace mi je krajnje morbidan ovaj zakon o povratu stanova,jer u mom neboderu samo,a tako sigurno i po cijeme Sarajevu,najgori moguci i javno deklarisani cetnici,ljudi koji su izasli na brdo preko puta nebodera i poceli pucati po naselju (ali bukvalno) po ovom zakonu su izvrsili povrat stanova,prodali ih vec i masno novcano usicarili.
Samo je Bosna drzava koja uradi nesto tako prema ljudima koji su javno i otvoreno ,ORUZANO,rusili drzavu.
A konkretno za ovaj slucaj,sud sto je donjeo presudu donjeo je,ali moralno gledajuci jadno u najmanju ruku receno.
Nadam se da ce se ,ipak,ovo razrijesiti na adekvatan nacin.
- manolito
#15 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
bi, i svi bi jednoglasno trazili da se reis deloziranikad_vise wrote:da je umjesto kardinal puljic pisalo reis ceric dosad bi sigurno bilo jedno 20 stranica![]()
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#16 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
Iskreno se nadam da ga neće deložirati!

-
nista novo
#17 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
To je malo nezgodno tumaciti, jer se okrene sasvim u suprotnom smjeru...
-
theTruePath
#18 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
Iskreno se nadam da ga neće deložirati!
a sto Bogati da je u pitanju reis ovdje bi vec bilo 20 stranica poddrske
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#19 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
Hrvata i Jevreja je malo u Sarajevu, pa kao pripadnik većinskog naroda izjavljujem da su oni u Sarajevu kao sol, bljutavo bi nekako bilo bez njih da ih slučajno kardinal od Bosne i rabbi Finci povedu u iseljenje.theTruePath wrote:Iskreno se nadam da ga neće deložirati!
a sto Bogati da je u pitanju reis ovdje bi vec bilo 20 stranica poddrske
Osjećam odgovornost prema manjini.
Efendija reis je druga priča...dvore gradi, čini mi se da je malo i mezarja zauzeo, ali nisam siguran, pa ne bih o njemu. Tema je o Vinku Kardinalu od Bosne Puljiću.
- osa
#20 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
a želiš pravnu državu, kako....PipiDugaDevetka wrote:Iskreno se nadam da ga neće deložirati!
- PipiDugaDevetka
#21 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
Komšo će naći pare da isplati rodbinu rahmetli ''vlasnika'' stana i hakuna-matata=nema problema!osa wrote:a želiš pravnu državu, kako....PipiDugaDevetka wrote:Iskreno se nadam da ga neće deložirati!
Svakako je rodbina stambeno obezbjedjena na više mjesta po svijetu.
Last edited by PipiDugaDevetka on 03/11/2010 15:47, edited 1 time in total.
- osa
#22 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
komšo, pa njemu je mjesto u predsjedništvu nasušno potrebno zbog servisiranja vlastitih kredita, gdje bi on našao novacPipiDugaDevetka wrote:Komšo će naći pare da isplati rodbinu rahmetli ''vlasnika'' stana i hakuna-matata=nema problema!osa wrote:a želiš pravnu državu, kako....PipiDugaDevetka wrote:Iskreno se nadam da ga neće deložirati!
Svakako je rodbina stambeno obezbjedjena na više mjesta po svijetu.
- PipiDugaDevetka
#23 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
Pa, realno, Hrvati jesu manjina po broju, a ne po nekom od ustava. Čini mi se da ih ima samo oko 15-20 tisuća u Sarajevu, ali nisam siguran.kadteskoje wrote:"Osjećaš odgovornost prema manjini"PipiDugaDevetka wrote: Hrvata i Jevreja je malo u Sarajevu, pa kao pripadnik većinskog naroda izjavljujem da su oni u Sarajevu kao sol, bljutavo bi nekako bilo bez njih da ih slučajno kardinal od Bosne i rabbi Finci povedu u iseljenje.
Osjećam odgovornost prema manjini.
Efendija reis je druga priča...dvore gradi, čini mi se da je malo i mezarja zauzeo, ali nisam siguran, pa ne bih o njemu. Tema je o Vinku Kardinalu od Bosne Puljiću.![]()
- bailaor
#24 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
Ako ga deloziraju povedi ga kuci, jel moze?PipiDugaDevetka wrote:Iskreno se nadam da ga neće deložirati!
- PipiDugaDevetka
#25 Re: Kardinala Puljića će deložirati...
I krvi bih natočio svoje da Kardinalu od Bosne što je čitav rat proveo sa svima nama, zatreba što je papu Ivana Pavla II doveo, te tako pomogao da se ratna agonija završi.bailaor wrote:Ako ga deloziraju povedi ga kuci, jel moze?PipiDugaDevetka wrote:Iskreno se nadam da ga neće deložirati!
Doduše, još traje,...pojma nemaš šta znači za neku zemlju da ima svog kardinala, inače ne bi tako govorio.