Redom cu.
Capsicum wrote:A da malo smanjite euforiju? Ja koliko se sjecam Dozer je pisao da mu je daidza isao na kemoterapije i ko zna sta sve ne. Ko kaze da su one bile nedjelotvorne u borbi protiv celija raka, a da je s druge strane bas ovo ulje kanabisa bilo razlog njegovog boljeg rezultata. Inace su svi ti rezultati uglavnom u njegovim postovima dati vise kao opisno "OK", "prezadovoljan" i sl, sto u stvari ne govori nista o tezini oboljenja ni njegovom stadiju. "OK" moze znaciti da je napredovanje bolesti usporeno i sl, a ne nuzno da dolazi do ozdravljenja.
Euforije nema. Bar kod mene ne. Inace sam, kako svi kazu, stalozena i smirena osoba (osim u saobracaju gdje me stoka iz cipela izbije za 2 minute

), pa cak mi neki kazu i da sam bezosjecajan i suvise hladnokrvno racionalan, pa eto... da im vjerujemo...
Dakle, daidza jeste isao na HT i zracenja, ali budimo bar malo realni - koliko pacijenata sa ovom dijagnozom na plucima dozivi duze od 1,5 godine, "lijececi" se samo sa HT i zracenjem? Iskreno, ja u svojih preko 40 godina zivota jos nisam cuo ni za jednog jedinog. Godina, godina i po maksimum.
Sto se ovih zadnjih rezultata tice, jutros sam pricao s doktoricom i rezultati nisu bili nimalo opisni, nego mi je bukvalno receno - metastaze ne vidim (navodno su u novembru bile na kicmi i nadbubreznim zlijedzama, iako to nikad na nalazima nije specificirano jasno i glasno, nego uvijek kao "moguce" i "vjerovatno"), na plucima je sve upola manje (vidljivo na RTG), a markeri i nalazi krvi su drasticno bolji i, osim RBC i HG koji su vrlo malo ispod donje granice, sve ostalo je u srednjim vrijednostima. Da li su HT ikada ikome omogucile normalnu krvnu sliku? Koliko ja znam - nisu. Ipak su to teski metali, tj. otrovi, i malo je vjerovatno da postoji neko ko ce imati regularnu krvnu sliku nakon sto mu se to ubrizga u vene.
Sto se stadija tice, u novembru, kada je primio zadnju HT i koja mu je data "radi podizanja njegovog pisihickog stanja", jasno i glasno je receno da je u terminalnoj fazi i da se tu vise nista ne moze postici, te da ce dodatne HT imati samo kontra efekat. Drugim rijecima - hajte kuci, to je to sto se medicine tice. U narednih 10-ak dana su dolazili i ljudi iz palijativne i hitne, i svi su ponovili isto - to je to, terminalna faza, zao nam je.
Ali, danas, skoro 3 mjeseca kasnije i nakon uzimanja SAMO ovog ulja i nikakvih drugih lijekova, pa cak ni onih za secer, covjek je ustao, hoda, sjedi, smije se, zajebava, i stalno nesto po malo jede. Logicno, zeludac mu je dosao na velicinu suhe sljive i nemoguce je ocekivati da ce odjednom pojesti pola janjeta. Ali, malo po malo to ide na bolje. Ocito.
S druge strane, bojim se da mnogi poboljsanje apetita, sto je dobro poznati efekat konzumiranja kanabisa, tumace kao neki znak da "lijek" djeluje. OK, super, poboljsao mu se apetit, ali da li ce ga to izlijeciti od raka? Daj Boze... Mnogi su pacijenti tako ohrabreni poboljsanjem apetita odustali od lijecenja koje su im ljekari prepisali, cime su se nesvjesno prakticno sami osudili na smrt. Naravno necete naci puno takvih svjedocanstava, jer ljudi kad izgube bitku za zivot najmilijih, nije im ni do cega... Ipak, neki ce cak i tada odapeti strijelu krivice u pravcu ljekara, okrivljujuci njihove terapije za pogorsanje, tj. da su zbog njih prekasno poceli sa tim alternativnim nacinom lijecenja.
Da, poboljsanje apetita jeste jedna od nuspojava konzumiranja kanabisa, ali - zar hrana nije osnovni preduslov za funkcionisanje organizma? Vidi slucaj kod @black swan...
I, ne. Ja ovo ne tumacim kao znak da "lijek" djeluje. Ali, spomenute nalaze i te kako tumacim da lijek djeluje. S druge strane, nakon vidjenja nalaza, ljekari mu nisu prepisali dodatne HT ili zracenja, nego su samo rekli da nastavi s tim sta uzima i dodje na kontrolu za 2-3 mjeseca. A znaju sta uzima jer im je receno. I da li odustajanje od terapija otrovima, sto HT jeste, znaci da su pacijenti sebe osudili na smrt? Iskreno, ja jos nisam cuo da su HT nekoga izlijecile... Prolongirale smrt da, ali izlijecile...tesko.
Niko od ovih zagovornika alternativnih oblika lijecenja koji propagiraju odbijanje lijecenje trenutno dostupnim medicinskim postupcima i metodama lijecenja, u stvari ne govori o stopi prezivljavanja oboljelih od raznih vrsta karcinoma, koji se lijece iskljucivo alternativnim metodama, npr. uljem kanabisa. Zasto? Je li 100% djelotvorno pa nema potrebe ili je tako mali da se procenat treba kriti ko zmija noge? Je li ta stopa veca ili manja od one kod pacijenata koji se lijece metodama koje nudi zvanicna medicina?
Koja je stopa prezivljavanja lijecenjem operacijama, hemoterapijama i zracenjem, tj. metodama zvanice medicine, konkretno raka pluca?
Uspjeha tu ima na grlicu materice i crijevima, ponesto na mozgu i to samo za neke vrste (ali po koju cijenu za ostatak zivota i zdravlja pacijenta...?), ali na plucima ja zaista ne znam da je iko "prebacio" godinu i po, pod uslovom da se nije mogao operisati i izvaditi plucno krilo, sto je slucaj kod mene, tj. daidze.
Ja ipak mislim da je procenat izljecenja ovim uljem puno veci, i bas se zato krije k'o zmija noge.
Kad god se pojavi taj neki univerzalni lijek za 1.000 bolesti ja ne mogu da ne budem skeptican. Karcinom nije samo jedno oboljenje, to su bukvalno stotine razlicitih bolesti i svaka ima svoje specificnosti. Vrlo je tesko povjerovati da za tako razlicita oboljenja postoji jedan te isti lijek, a da se bas sve farmaceutske kompanije svijeta bore da zataskaju njegovu djelotvornost. Kopira se i prodaje sve na ovom svijetu, od igle do lokomotive, ali eto postoji neka globalna zavjera da se sakrije dejstvo bas te jedne biljcice. Koga briga za potencijalne milijarde dobiti od prodaje lijeka baziranog na njoj, bitno je sacuvati profit tih nekoliko velikih kompanija koje proizvode druge lijekove za borbu protiv karcinoma. Izvinite, ali meni ta prica zvuci infantilno.
Da me ko pogresno ne razumije, sve najbolje zelim dajidzi.
Skeptican sam i ja, vjeruj mi, i to sigurno puno vise nego ti. Ali, upravo zato sam, a prije bilo kakvog spominjanja ovog ulja daidzi, "potrosio" preko mjesec dana svog zivota na istrazivanje svih dostupnih informacija, analiza, istrazivanja, studija, svjedocanstava... I tek tada sam, kada sam ja licno sve to izanalizirao, uporedio, pomnozio, podijelio, sabrao i oduzeo, njemu predlozio da proba. 5.000 KM nije mala cifra da bi se tek tako frknula, zar ne?
Zasto je sad opsta frka na sve strane? Njemacka, Spanija, Engleska, Francuska, HR, Srbija, itd., svi redom traze legalizaciju marihuane upravo radi ovoga o cemu pricamo. Ja ne mislim da je to tek onako, nego je pritisak javnosti postao toliki da farmaceuti i vlade vise nemaju kud, nego se sad mora nesto uraditi. Nazalost, ja tvrdim da ce legalizacija ici, ali kontrolisana, odnosno da ce farmaceuti opet imati monopol nad ovim lijekom i da namjerno nece dati pravu stvar, nego ce ici na razblazene varijante koje nece imati efekta. Onda ce za 2-3 godine oni reci da to nije to i da su oni bili u pravu, i time ce ionako rastrzan narod opet odmaci od ovoga.