Karavan - 10-tak hiljada
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
edoze
#1 Karavan - 10-tak hiljada
eh ovako,doslo vrijeme da se mati rijesi sporeta,i da kupi nesto novo...posto i ja to vozam,ja kao treba da odlucim...u opticaju je nekih 10.000KM...karavan obavezno,zbog privatnog biznisa...VW grupacija,fuj
fiat isto ne bih...dizel obavezno da bude...gledao sam lanciu lybru sw,jtd,njih ima za jeftino...krcate opremom,pogotovo mi se svidja serijska navigacija i BOSE zvucni sitem...1,9 sa 81kW i 2,4 sa 100kW zvuce fino...takodjer,i alfa 156 SW dolazi u obzir,s istim ovim motorima...od fikusa (focusa) bjezim jer ih ima isto golfova...eh sad,ima li neko iskustva sa ova dva italijana,i ima li neki prijedlog...uglavnom,da ne prelazi 10,000, da je dizel,karavan,i da su cijene odrzavanja relativno povoljne,kao i dostupnost dijelova...
-
alijadzigibau
#2 Re: Karavan - 10-tak hiljada
bez uvrede drug al ti je izbor katastrofa....
jednom talijan nikad vise talijan
IBER ALES

IBER ALES
- chuchumbamayumbe
#3 Re: Karavan - 10-tak hiljada
Sto bi neki rekli, ti bi da se handrish a da ti ne udje?!
Salu na stranu, kazes da je karavan zbog privatnog biznisa (a ne zbog djece pretpostavljam)?!
Koji je biznis u pitanju, mozda bi ti bolja opcija bila neki Kangoo, Berlingo?!
Salu na stranu, kazes da je karavan zbog privatnog biznisa (a ne zbog djece pretpostavljam)?!
-
edoze
#4 Re: Karavan - 10-tak hiljada
pa trebam sjedit s puskom svaku noc kraj vw-a?alijadzigibau wrote:bez uvrede drug al ti je izbor katastrofa....jednom talijan nikad vise talijan
![]()
IBER ALES![]()
sta ti predlazes onda...vw jok iz razloga sto sam imao pasata...svako jutro gledam ima li ga pred zgradom (imam samo jednu garazu,tako da ce biti vani)
a jos uvijek se kradu i dvice,tako da....
kedi ne dolazi u obzir,jednostavno mi treba auto sa prakticnim gepekom,i da nema onog famoznog zlijeba (treba mi da se "teret" ravno izvlaci vani iz gepeka)chuchumbamayumbe wrote:Sto bi neki rekli, ti bi da se handrish a da ti ne udje?!
a tu je i cijena,za recimo lanciu,koja ima full opremu,mogu kupit golfa karavana sa centralnom,servom i manuelnom klimom
pricu o jeftinim dijelovima vec znam,nazalost,kinezi vladaju,a skoro niko ne stavlja originalne dijelove (vozim i ssangyonga,i znam kako je kad stavis originalni dio)
- johntra
#5 Re: Karavan - 10-tak hiljada
to ti uopšte nisu praktična auta, ako se baviš nekim privatnim biznisom.....više su to šminka karavani, traži nešto robusnije...
-
edoze
#6 Re: Karavan - 10-tak hiljada
naprimjerjohntra wrote:to ti uopšte nisu praktična auta, ako se baviš nekim privatnim biznisom.....više su to šminka karavani, traži nešto robusnije...
a to mi se i svidja kod njih,zato sto ima nesto u izgledu,a sto se tice praticnosti,ne mislim u gepeku vozit 300kg...
- dottore
- johntra
#8 Re: Karavan - 10-tak hiljada
prvo gledaj cijene registracije kod 2,4 modela, zna bit ivrlo visoka...imaju oni dosta prostora pozadi, ali ne recimo kao neki robusniji...druga stvar je što je danas teško naći bilo kojeg dizela, a da mu nije prekucavana kilometraža...i ja kad sam kupovao auto, tražio sam Lybru benzinca i karavana, ali je vrlo teško bilo to pronaći...
Lybra nije loš izbor zbog cijene, dijelovi jesu nešto skuplji, ali su lako dobavljivi i dostupni...i dan danas, to auto nikada nije imalo ozbiljnijih problema, a cijena im brzo pada jer se ipak radi o Lanciji, koja, nažalost, i nije toliko popularna u EU kao nekada...156 SW ima manju zapreminu gepeka od Lybre, a ako već ganjaš 156 traži samo iznad 2003. godine, jer je nakon tadašnjeg redizajna unutrašnjosti, ukupno gledajući, 156 bolje auto, jer su ispravljene sve dječije bolesti sa početka produkcije...dizeli su odlični, ni benzinci nisu loši i neki imaju prihvatljivu potrošnju, samo se zna često desiti problem sa varijatorom faze, koji je prije bio veliki problem, a danas ga ima kupiti na svakom ćošku i to vrlo jeftino...ostalo je sve i ok i ne bi trebalo praviti veće probleme....
a drugi robusniji modeli karavana su ti Vectra, Mondeo, Laguna....
Lybra nije loš izbor zbog cijene, dijelovi jesu nešto skuplji, ali su lako dobavljivi i dostupni...i dan danas, to auto nikada nije imalo ozbiljnijih problema, a cijena im brzo pada jer se ipak radi o Lanciji, koja, nažalost, i nije toliko popularna u EU kao nekada...156 SW ima manju zapreminu gepeka od Lybre, a ako već ganjaš 156 traži samo iznad 2003. godine, jer je nakon tadašnjeg redizajna unutrašnjosti, ukupno gledajući, 156 bolje auto, jer su ispravljene sve dječije bolesti sa početka produkcije...dizeli su odlični, ni benzinci nisu loši i neki imaju prihvatljivu potrošnju, samo se zna često desiti problem sa varijatorom faze, koji je prije bio veliki problem, a danas ga ima kupiti na svakom ćošku i to vrlo jeftino...ostalo je sve i ok i ne bi trebalo praviti veće probleme....
a drugi robusniji modeli karavana su ti Vectra, Mondeo, Laguna....
-
krkkrkkrk
#9 Re: Karavan - 10-tak hiljada
JTD je stvarno dobar motor. Mislim da je jedino sto je FIAT grupa izbacila da valja zajedno sa 1.2 benzincem koji prati modele od neke 2000 pa naovamo.
Medjutim, voli da se bude njezan, ne voli tesku nogu i dzilkosa na gasu iako je strasno startan i 1.9JTD i 2.4JTD.
Vidim da naginjes Lanciji ili Alfi - sta mogu rec je da ako mozes da nadjes za tu lovu model sa servisnom knjigom.
Barem je to neka garancija da ga neki nitkov nije isilovo toliko da mu je dusa na izdisaju k'o sto obicno vlasnici Alfi BMWova i Lancia -imaju obicaj.
Preporucujem godiste starije od 2002 jer je JTD svoje bolesti sveo na minimum tek tako otprilike 2002.
To je neki minimum koji bih ja sam sebi zacrtao. A sad jedno su zelje a drugo stanje na terenu.
Medjutim, voli da se bude njezan, ne voli tesku nogu i dzilkosa na gasu iako je strasno startan i 1.9JTD i 2.4JTD.
Vidim da naginjes Lanciji ili Alfi - sta mogu rec je da ako mozes da nadjes za tu lovu model sa servisnom knjigom.
Barem je to neka garancija da ga neki nitkov nije isilovo toliko da mu je dusa na izdisaju k'o sto obicno vlasnici Alfi BMWova i Lancia -imaju obicaj.
Preporucujem godiste starije od 2002 jer je JTD svoje bolesti sveo na minimum tek tako otprilike 2002.
To je neki minimum koji bih ja sam sebi zacrtao. A sad jedno su zelje a drugo stanje na terenu.
- HAVANA
#10 Re: Karavan - 10-tak hiljada
Lancia 1,9 jtd
Ako možeš dobru naći za 10 000km kupi.
-
rusmir.ba
#11 Re: Karavan - 10-tak hiljada
Evo ti nesto za okruglih 10.000KM pa ako ti bude pasalo dam ti tel br od covjeka. Nije diesel al ako ti je za biznisa koja je razlika, nije beg cicija
Renault megane karavan 1.8 16V
2002.god
cca 120.000km
Ostalo sto znam da je:
1. uvezen iz Svedske
2. Registrovan do aprila 2010 u BiH
3. ima 2 seta guma od cega su ljetnje na ALU felgama
4. tip je sve prekontrolisao sto se tice elektro ispravnosti i OK je
Opremu valjda ne treba pisati, sve sto je tad postojalo ubaceno je ja mislim:
Klima, servo, abs, asr, elekro paket, maglenke, board PC, grijaci u sjedistima. airbagovi, centralka i sl...
Eto pa razmisli dal je to-to!
U krajnjem slucaju i plin mozes staviti, cinim i se da ne fali prostora pozadi
Renault megane karavan 1.8 16V
2002.god
cca 120.000km
Ostalo sto znam da je:
1. uvezen iz Svedske
2. Registrovan do aprila 2010 u BiH
3. ima 2 seta guma od cega su ljetnje na ALU felgama
4. tip je sve prekontrolisao sto se tice elektro ispravnosti i OK je
Opremu valjda ne treba pisati, sve sto je tad postojalo ubaceno je ja mislim:
Klima, servo, abs, asr, elekro paket, maglenke, board PC, grijaci u sjedistima. airbagovi, centralka i sl...
Eto pa razmisli dal je to-to!
U krajnjem slucaju i plin mozes staviti, cinim i se da ne fali prostora pozadi
- ranger
#12 Re: Karavan - 10-tak hiljada
Pogledaj opel astru G, motor 1.6 16V, il vectru B tamo negdje od 2001 godine
- beco
#13 Re: Karavan - 10-tak hiljada
Nissan Primeru ili Toyotu Avensisa. Posebno su Primere jeftine. Neki mozda Rover
ili Mazda 626-
- beco
-
krkkrkkrk
#15 Re: Karavan - 10-tak hiljada
Dobar prijedlog Mazda 626 auto sa DITD motorom je mrakbeco wrote:Nissan Primeru ili Toyotu Avensisa. Posebno su Primere jeftine. Neki mozda Roverili Mazda 626-
- Bullet Tooth Tony
#16 Re: Karavan - 10-tak hiljada
steta sto govoris da je VW grupacija fuj,nisi ni svjestan kako je auto prostrano i pogodno za biznis bilo kakav

-
asafinho
#17 Re: Karavan - 10-tak hiljada
skoda fabija benzinac 1.4 pa plin,moje misljenje 
- mayab
#18 Re: Karavan - 10-tak hiljada
Čuj, ne bi Fiata, a onda piše da bi Alfu ili Lanciu???
I još nešto, jel kupujes POLOVAN auto zbog BOSE zvučnika i navigacije ili...???

- beco
#19 Re: Karavan - 10-tak hiljada
I meni je ovo malo smješno, šta je Lybra nego Alfa 156mayab wrote:Čuj, ne bi Fiata, a onda piše da bi Alfu ili Lanciu???
- HAVANA
#20 Re: Karavan - 10-tak hiljada
krkkrkkrk wrote:Dobar prijedlog Mazda 626 auto sa DITD motorom je mrakbeco wrote:Nissan Primeru ili Toyotu Avensisa. Posebno su Primere jeftine. Neki mozda Roverili Mazda 626-
Ovo su dobra auta i sigurno kvalitetnija od većine izvikanih na našim prostorima.
Sve u svemu to ti je u pet deka a ima razlike jedino u dostupnosti dijelova.
Za vw imaš svugdje orginala i more dupljaka a recimo za toyotu je skuplje ali vjeruj mi dok toyoti jedan dio zamijeniš kod vw ćeš to tri puta uraditi.I kod talijana su odlični ovi 1,9 jtd i generalno imaju jako malo problema.2,4 jtd ili 2,0 benzin je već druga priča i tu možeš očekivati probleme.Kod alfe starije generacije je bilo problema sa trapovima ali na novijim godištima se to rijeđe dešava.Uostalom ima li auta sa više problema na trapu od passata 97-00g.Lancia je odličan auto za te pare ali pokušaj ići na 1,9 jtd.Ako ti je kvalitet važniji od dizajna onda kupi japanca.
Red kvalitete: honda pa toyota pa mazda pa nissan.
- Drvosjeca iz Dejcica
#21 Re: Karavan - 10-tak hiljada
Steta sto nemas koju paru vise, Volvo V40 ili cak novji V50 je pravi izbor. Pouzdanost, sigurnost, prakticnost sve u jednom autu. Recimo V50 2.0D (136KS) je beton od auta, porodican, za biznisa, ekonomican, pouzdan, robustan, siguran i atraktivan. U svakom segmentu se izdvajas od sivila VW grupacije. U svakom slucaju puno srece prilikom kupovine i da brzo promijenis na jos bolje.edoze wrote:eh ovako,doslo vrijeme da se mati rijesi sporeta,i da kupi nesto novo...posto i ja to vozam,ja kao treba da odlucim...u opticaju je nekih 10.000KM...karavan obavezno,zbog privatnog biznisa...VW grupacija,fujfiat isto ne bih...dizel obavezno da bude...gledao sam lanciu lybru sw,jtd,njih ima za jeftino...krcate opremom,pogotovo mi se svidja serijska navigacija i BOSE zvucni sitem...1,9 sa 81kW i 2,4 sa 100kW zvuce fino...takodjer,i alfa 156 SW dolazi u obzir,s istim ovim motorima...od fikusa (focusa) bjezim jer ih ima isto golfova...eh sad,ima li neko iskustva sa ova dva italijana,i ima li neki prijedlog...uglavnom,da ne prelazi 10,000, da je dizel,karavan,i da su cijene odrzavanja relativno povoljne,kao i dostupnost dijelova...
- corsa
#22 Re: Karavan - 10-tak hiljada
Vidim svako favorizuje svoju marku!
E pa da onda i ja kazem sta bih ja preporucio: Mercedes W124 T-model, za 10 milja mozes kupiti '92 godinu. 250D i nema smrti, a mozes koristiti za bilo koji biznis. 
- dottore
#23 Re: Karavan - 10-tak hiljada
i ova ima mjestacorsa wrote:Vidim svako favorizuje svoju marku!E pa da onda i ja kazem sta bih ja preporucio: Mercedes W124 T-model, za 10 milja mozes kupiti '92 godinu. 250D i nema smrti, a mozes koristiti za bilo koji biznis.
- olensoner
#24 Re: Karavan - 10-tak hiljada
s obzirom da ti budzet ne dozvoljava da uzmes pravo auto kao sto je Volvo V70, koji uz to sto je predobar auto ima i ogroman gepek, onda bi ti preporucio mozda Citroen C5 avant ili Ford Mondeo avant, modeli 2002-3, mogu se naci za nekih 12-13000KM, imaju velike prtljaznike, pogotovo C5, i 2.0HDI 110KS, ili jos bolje ako naletis na 2.2HDI 136KS, mada je on rjedji, ali uglavnom za bizinsa i za svakodnevnicu dva dobra auta 
-
edoze
#25 Re: Karavan - 10-tak hiljada
to je samo dodatna oprema,koju ni fiat ni alfa nemaju i definitivno je plus...za alfu sam se raspitao,ima tvrdji ovjes...zbog toga joj cesto zeza podvozje,stalno neki kvarovi...lancia je na tom istom podvozju ali prilagodjena za udobniju voznju,a i izdrzljivija je,i kako sam saznao,ima malo frke s elektronikombeco wrote:I meni je ovo malo smješno, šta je Lybra nego Alfa 156mayab wrote:Čuj, ne bi Fiata, a onda piše da bi Alfu ili Lanciu???
fiata ne bih iz razloga sto mi se nista ne svidja osim Stila,koji je u karavan izvedbi katastrofa...
@beg_babic:vozao sam vw-a,upravo passata,samo malo stariju verziju od te na slici,ta se pravi od 93-e godine a ovaj moj je bio 92-go...sto mi treba da svako jutro izlazim iz stana gledajuci ima li mi auta na parkingu...jos me vuce skoda oktavija,mogu se naci relativno jeftino,a kradu se puno manje od seata,vw-a,audija...japance cu definitvno razmotrit...prvo trebam vidjet kakvi su s dijelovima...