Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
- branimir stulic
#1 Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Mladjahni ministar kulture FBiH, doduse u tehnickom mandatu, koji obozava parkiranje na zabranjenim mjestima, jedan je od zagovornika "ujedinjavanja" i predstavljanja BiH kulture na raznim manifestacijama...
Sta mislite o slijedecem:
Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta u Vladi FBiH
"Rješili smo problem nastupa BiH na Venecijanskom bijenalu. Kao država nismo nastupali tamo. Sada smo napravili sistem prema kojem će BiH svaki put imati predstavnike, rješili smo finansiranje na vrlo jednostavan način. Ministarstvo civilnih poslova zakupljuje paviljon, jednom idu umjetnici iz jednog, drugi put iz drugog entiteta. Kada idu umjetnici iz RS-a , kao ove godine, delegira ih Muzej savremene umjetnosti tog entiteta i troškove snosi Ministarstvo kulture RS-a. Kada idu umjetnici iz FBiH delegira ih Umjetnička galerija BiH i troškove snosi Federalno ministarstvo kulture.
Pa onda slijedi biser:
"U oba slučaja oni ne predstavljaju entitete, već državu BiH", pojašnjava Kaplan.
Ministar dodaje da je u pronalasku rješenja najviše pomogla struka, odnosno direktor Umjetničke galerije i direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS-a.
"Oni su osmislili taj model, ponudili ga nama, a Anton Kasipović i ja smo se telefonski dogovorili za 20 sekundi. Ponudili smo to Noviću, on je prihvatio i nakon 20 godina imamo riješeno pitanje predstavljanja BiH na Venecijanskom bijenalu", objašnjava Kaplan.
"Rješili smo problem nastupa BiH na Venecijanskom bijenalu. Kao država nismo nastupali tamo. Sada smo napravili sistem prema kojem će BiH svaki put imati predstavnike, rješili smo finansiranje na vrlo jednostavan način. Ministarstvo civilnih poslova zakupljuje paviljon, jednom idu umjetnici iz jednog, drugi put iz drugog entiteta. Kada idu umjetnici iz RS-a , kao ove godine, delegira ih Muzej savremene umjetnosti tog entiteta i troškove snosi Ministarstvo kulture RS-a. Kada idu umjetnici iz FBiH delegira ih Umjetnička galerija BiH i troškove snosi Federalno ministarstvo kulture.
Pa onda slijedi biser:
"U oba slučaja oni ne predstavljaju entitete, već državu BiH", pojašnjava Kaplan.
Ministar dodaje da je u pronalasku rješenja najviše pomogla struka, odnosno direktor Umjetničke galerije i direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS-a.
"Oni su osmislili taj model, ponudili ga nama, a Anton Kasipović i ja smo se telefonski dogovorili za 20 sekundi. Ponudili smo to Noviću, on je prihvatio i nakon 20 godina imamo riješeno pitanje predstavljanja BiH na Venecijanskom bijenalu", objašnjava Kaplan.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Za 20'' telefoniranja podijelio bh. umjetnike na republikosrpskance i federalce.
Betonirao podjelu i odvajanje Republike srpske. Uparkirao se vožnjom unazad!
Treba ga upitati, a šta je sa umjetnicima iz Brčko-DCa? Oni izvisili?!
Betonirao podjelu i odvajanje Republike srpske. Uparkirao se vožnjom unazad!
Treba ga upitati, a šta je sa umjetnicima iz Brčko-DCa? Oni izvisili?!
- branimir stulic
#4 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Brcko DC je po Kaplanovom rasporedu sastavni dio RS-a....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
grrrr.756/%&/pas%%?=(/%mater?=)(/&%$#"!/grrrr.)(/&%$grrrr-branimir stulic wrote:Brcko DC je po Kaplanovom rasporedu sastavni dio RS-a....
-
Akibh
#6 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Da se podsjetimobranimir stulic wrote:Brcko DC je po Kaplanovom rasporedu sastavni dio RS-a....
''SDP, kojoj je nakon dogovora sa SBB BiH pripala funkcija minista sigurnosti, za ovu funkciju predlaže Osmića, koji je šef Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko Distrikta, što će reći da ima i prebivalište u Distriktu.
U SDP-u bi morali i sasvim sigurno znaju da za ministra moraju imenovati Bošnjaka iz RS. Zbog čega su se onda odlučili za političara iz Brčko Distrikta? Smatraju Distrikt dijelom RS-a ili nemaju drugo kadrovsko rješenje? Doduše, postoji i mogućnost da će Osmić zbog ministarske fotelje prebivalište fiktivno prijaviti u Republici Srpskoj. Zar bi to nekoga iznenadilo?''
- branimir stulic
#7 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Svi pušu u istu tikvu... da nam barem kažu šta su se dogovorili pa da se vise ne sekiramo...
- PipiDugaDevetka
#8 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
I Lagumdžija, i Tihić, i Fahro, ne znam za HDZ dvojac, svi imaju svoje šefove u bivšoj prEstolnici u SDB-u.branimir stulic wrote:Svi pušu u istu tikvu... da nam barem kažu šta su se dogovorili pa da se vise ne sekiramo...
- matsuda
#9 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Prestao sam citati kod nacionalne/entitetske podjele. Zbog ovoga mi se ova drzava svakim danom sve vise i vise gadi.
- kamen spoticanja
#10 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
kaplanu sahu,kralju,....mamlazebranimir stulic wrote:Mladjahni ministar kulture FBiH, doduse u tehnickom mandatu, koji obozava parkiranje na zabranjenim mjestima, jedan je od zagovornika "ujedinjavanja" i predstavljanja BiH kulture na raznim manifestacijama...
Pa onda slijedi biser:
nisi se u tih 20 sekundi mogao sjetit da saljete mjesovite delegacije pod zastavom bh koju ce popola placati institucije kulture entiteta?
toga se nisi mogao sjetit...a djes se sjetit kad ti je najveca referenca za posao koji radis bilo estetsko drzanje kisobrana sulejmanu tihicu
- ultima_palabra
#11 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Ovaj bi se i sa Šešeljom dogovorio za 20 sekundi... jbg, džipovi i trebe čekaju 
- kamen spoticanja
#12 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
nedo Bo ga da je bio o daytonu...reko bi slobo " e onda nama Brcko"...a on bi kazo "cekaj danijela eto me odmah...sta si reko slobo,brcko,moze hajd al da nam ga nekad malo das da bude i nase"ultima_palabra wrote:Ovaj bi se i sa Šešeljom dogovorio za 20 sekundi... jbg, džipovi i trebe čekaju
- Chisum
#13 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
ultima_palabra wrote:Ovaj bi se i sa Šešeljom dogovorio za 20 sekundi... jbg, džipovi i trebe čekaju
Hoce to tako kad s mindera gledas Veneciju.
Mora da je bio u shoppingu, pa, ono, s kesama u obije ruke, nije bas ugodno pricati na telefon... elem, leg'o dogovor za par sekundi. Mashala.
Dobro da ovaj iz Dodikove cerge nije provalio kako nam je decko lak na obaracu, pa nije ponudio jos kakav dogovor... da nas mladi turbo-folk ministar raskarata, sve u par minuta.
- ultima_palabra
#14 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Naumpade mi Ustikolina i Čengići kad to pomenu, al nejse sadkamen spoticanja wrote:nedo Bo ga da je bio o daytonu...reko bi slobo " e onda nama Brcko"...a on bi kazo "cekaj danijela eto me odmah...sta si reko slobo,brcko,moze hajd al da nam ga nekad malo das da bude i nase"ultima_palabra wrote:Ovaj bi se i sa Šešeljom dogovorio za 20 sekundi... jbg, džipovi i trebe čekaju
- Edin H.
#15 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
kamen spoticanja wrote:kaplanu sahu,kralju,....mamlaze![]()
nisi se u tih 20 sekundi mogao sjetit da saljete mjesovite delegacije pod zastavom bh koju ce popola placati institucije kulture entiteta?
toga se nisi mogao sjetit...a djes se sjetit kad ti je najveca referenca za posao koji radis bilo estetsko drzanje kisobrana sulejmanu tihicu
-
tuce praga
#16 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Sigurnno najvise izasao u susret reprezentativnim selekcijama u fudbalu,kosarci,rukometu,,to znaju ljudi kojima je omogucio neke stvarii,,ministar koji je bio spreman da oprosti dug nekim klubovima,momak ima podrsku cijele nogometne reprezentacije,,a sto se kulture tice nisam bas upoznat osim znam da su iz tog ministarstva oteli pare za nekakve vjerske objekte.
- Edin H.
#17 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Koji djavo ima ima finansirati fudbalsku reprezentaciju (barem se oni mogu samofinansirati) dok se muzeji zatvarajutuce praga wrote:Sigurnno najvise izasao u susret reprezentativnim selekcijama u fudbalu,kosarci,rukometu,,to znaju ljudi kojima je omogucio neke stvarii,,ministar koji je bio spreman da oprosti dug nekim klubovima,momak ima podrsku cijele nogometne reprezentacije,,a sto se kulture tice nisam bas upoznat osim znam da su iz tog ministarstva oteli pare za nekakve vjerske objekte.
- smasma
#18 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
jebote koja smo mi komedija od drzave

- Edin H.
#19 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Nadam se da je odobrio da se fudbalskim A reprezentativcima uplati hranarinasmasma wrote:jebote koja smo mi komedija od drzave![]()
-
tuce praga
#20 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
Mislim da grijesite kad kazete da nije ok pomagati sport koji je najveci ambasador nase drzave, zar nije zalosno da kosarkaska repka nema mogucnost organizovati pripreme a postigli takav rezultat dok se pare uplacuju Fudi Backovicu i slicnim ,e sad gdje je potrebnije ulagati, a tih kojekakvih umjetnika ima na sve straneet sad mi fol svi slozni za neku kulturu da dajemo i razne projekte, a kad se izdvoje pare za neki festival opet kolona nezadovoljnih, znaci sta treba stati ured nazuvati sebe umjetnikom ili sl i cekati da vas Kaplan pogzra, a na izlozbe , promocije tih umjetnika dodje jedva njihova familija...
- branimir stulic
#21 Re: Kaplanov model predstavljanja BiH kulture
jebes umjetnike.. ovdje nije to u pitanju.. Otkud njemu pravo da dijeli drzavu????