Da nisu, glasali bi za nekoga ko ce uvesti zdravstvo i obrazovanje za sve.Fudo387 wrote:Pa to da je svaka fukara u usa protiv zdrvstvenog osiguranja i obrazovanja za sve?
Kapitalizam ili socijalizam
- seln
#51 Re: Kapitalizam ili socijalizam
- seln
#52 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Naravno, samo sto onda startaju u zivot sa par stotina hiljada kredita.detroit-mercy wrote:Sta znaci zdravstvo i obrazovanje za sve. Statisticki dokazano da vise djece iz siromasnih familija zavrsava fakultete u USA nego u jednoj Njemackoj (studiju radili Nijemci). To neko nekome brani da zavrsi skolu u USAseln wrote:I trebao bi, kao sto i ima u socijalnim trzisnim privredama. Niko ne mora biti na ulici, a bogami ni gladan.daddy-kool wrote: Zašto bi neko imao pravo na nezarađeno?
Zašto onda ne i pravo na hranu i krov nad glavom?
Nadje se neki krov nad glavom, dobiju bonove za hranu...
naravno, svaki covjek sa imalo obraza ce se potruditi da zaradi za zivot. Ali dodje vrijeme, razboli se, strefi ga nesto... sta treba, ustrijeliti ga da se ne muci, kao konja sa slomljenom nogom?
Interesantno je da je u bolesnim sistemima tipa USA i najveca fukara protiv zdravstva i obrazovanja za sve... jer tamosnji sistem uspjesno pobudjuje zavist i sebicnost..
- seln
#53 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Duhovit si ko idol ti Trump.detroit-mercy wrote:Zna covjek, bio i probaoFudo387 wrote:Odakle ti to zadnje?seln wrote: I trebao bi, kao sto i ima u socijalnim trzisnim privredama. Niko ne mora biti na ulici, a bogami ni gladan.
naravno, svaki covjek sa imalo obraza ce se potruditi da zaradi za zivot. Ali dodje vrijeme, razboli se, strefi ga nesto... sta treba, ustrijeliti ga da se ne muci, kao konja sa slomljenom nogom?
Interesantno je da je u bolesnim sistemima tipa USA i najveca fukara protiv zdravstva i obrazovanja za sve... jer tamosnji sistem uspjesno pobudjuje zavist i sebicnost..
-
detroit-mercy
#54 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Naravno, samo sto onda startaju u zivot sa par stotina hiljada kredita.[/quote]seln wrote:Sta znaci zdravstvo i obrazovanje za sve. Statisticki dokazano da vise djece iz siromasnih familija zavrsava fakultete u USA nego u jednoj Njemackoj (studiju radili Nijemci). To neko nekome brani da zavrsi skolu u USAdetroit-mercy wrote: I trebao bi, kao sto i ima u socijalnim trzisnim privredama. Niko ne mora biti na ulici, a bogami ni gladan.
Lose si informisan, svi oni koji su slabije platezne moci, drzava im placa skolovanje. Postoje skale incoma po kojima se odredjuje. Ali bitno je nesto pisati.
-
detroit-mercy
#55 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Jok, ko prosjecan Austrijanacseln wrote:Duhovit si ko idol ti Trump.detroit-mercy wrote:Zna covjek, bio i probaoFudo387 wrote:
Odakle ti to zadnje?.
- seln
#56 Re: Kapitlizam ili socijalizam
U osnovnoj skoli?detroit-mercy wrote: Lose si informisan, svi oni koji su slabije platezne moci, drzava im placa skolovanje. Postoje skale incoma po kojima se odredjuje. Ali bitno je nesto pisati.
- seln
#57 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Evo sam uvredjen.detroit-mercy wrote:Jok, ko prosjecan Austrijanacseln wrote:Duhovit si ko idol ti Trump.detroit-mercy wrote: Zna covjek, bio i probao.
Nisam ja postao telal drzave u kojoj zivim, kao neki ovdje.
Pjevas li americku himnu prije spavanja?
-
sportman1
#58 Re: Kapitalizam ili socijalizam
kapitalizam je sistem koji je sukladan ljudskoj prirodi koja je agresivna ,autoagresivna i takmicarska.
kao posljedica toga konflikti u kapitalizmu su imanentni sistemu. neminovni su.
to vodi samo u nove ratove i opet ratove sve dok ne dodje do opceg atomskog rata.
padom berlinskog zida covjecanstvo nije dobilo.naprotiv. ono je izgubilo.
to vodi samo u nove ratove i opet ratove sve dok ne dodje do opceg atomskog rata.
-
sportman1
#59 Re: Kapitalizam ili socijalizam
daddy-kool wrote:Čini mi se da ovo pitanje nije svareno u našem društvu, tj iako smo deklarativno kapitalističkog uređenja, preovladava želja za socijalizmom kod većine stanovništva. Naravno da imamo mnogo "flavors" i kapitalizma i socijalizma, ali za početak da uzmemo socijalizam iz SFRJ i ovaj naš kapitalizam.
Koliko sam upoznat sve relevantne političke partije zastupaju manje-više socijalističko uređenje društva, ali nam eto svjetski tokovi (bankari, iluminati, gušteri) nameću kapitalizam.
Šta raja zapravo želi?
jel socijalizam podrazumjeva privatno vlasnistvo kao osnovni princip ili drustveno???
ako je privatno onda je to kapitalizam a ne socijalizam.
-
detroit-mercy
#60 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Ako ti je cilj bezveze naprdjivanje onda mozemo ovako do ujutro. Ja sam u ovoj zemlji studirao i zavrsio fakultet i radio postdiplomski. Vjerovatno sam bolje upucen od tebe sta i kako ali posto su Bosanci poznati kao dobri selektori, mehanicari, doktori advokati, filozofi i sve to odjednom onda samo nastavi. Prosipas se bezvezeseln wrote:U osnovnoj skoli?detroit-mercy wrote: Lose si informisan, svi oni koji su slabije platezne moci, drzava im placa skolovanje. Postoje skale incoma po kojima se odredjuje. Ali bitno je nesto pisati.
-
detroit-mercy
#61 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Po tebi je telal kada nekome kazes da valja gluposti zasnovanje na neznanjuseln wrote:Evo sam uvredjen.detroit-mercy wrote:Jok, ko prosjecan Austrijanacseln wrote: Duhovit si ko idol ti Trump.![]()
Pjevas li americku himnu prije spavanja?
A i da pjevam himnu sta tebe boli kurac, pjevam sta hocu.
-
detroit-mercy
#62 Re: Kapitalizam ili socijalizam
Sto to nekazes prosjecnom Litvancu, Poljaku, Cehu, Bugarusportman1 wrote:kapitalizam je sistem koji je sukladan ljudskoj prirodi koja je agresivna ,autoagresivna i takmicarska.
- seln
#63 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Ja, ba... Afrika-paprika.detroit-mercy wrote:Ako ti je cilj bezveze naprdjivanje onda mozemo ovako do ujutro. Ja sam u ovoj zemlji studirao i zavrsio fakultet i radio postdiplomski. Vjerovatno sam bolje upucen od tebe sta i kako ali posto su Bosanci poznati kao dobri selektori, mehanicari, doktori advokati, filozofi i sve to odjednom onda samo nastavi. Prosipas se bezvezeseln wrote:U osnovnoj skoli?detroit-mercy wrote: Lose si informisan, svi oni koji su slabije platezne moci, drzava im placa skolovanje. Postoje skale incoma po kojima se odredjuje. Ali bitno je nesto pisati..
- seln
#64 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Ma slobodno, jarane... prst u uho i pjevaj dan-noc.detroit-mercy wrote:Po tebi je telal kada nekome kazes da valja gluposti zasnovanje na neznanjuseln wrote:Evo sam uvredjen.detroit-mercy wrote: Jok, ko prosjecan Austrijanac![]()
Pjevas li americku himnu prije spavanja?.
A i da pjevam himnu sta tebe boli kurac, pjevam sta hocu.
Ali ne mjeri mene po tvom arsinu.
-
Mohamad Sissoko
#65 Re: Kapitalizam ili socijalizam
detroit-mercy wrote:Sto to nekazes prosjecnom Litvancu, Poljaku, Cehu, Bugarusportman1 wrote:kapitalizam je sistem koji je sukladan ljudskoj prirodi koja je agresivna ,autoagresivna i takmicarska.
-
detroit-mercy
#66 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Sta reci, koju poruku poslati, kad nema sta pametno da kaze onda ko malo dijete, zalosnoseln wrote:Ja, ba... Afrika-paprika.detroit-mercy wrote:Ako ti je cilj bezveze naprdjivanje onda mozemo ovako do ujutro. Ja sam u ovoj zemlji studirao i zavrsio fakultet i radio postdiplomski. Vjerovatno sam bolje upucen od tebe sta i kako ali posto su Bosanci poznati kao dobri selektori, mehanicari, doktori advokati, filozofi i sve to odjednom onda samo nastavi. Prosipas se bezvezeseln wrote: U osnovnoj skoli?.
- Connaisseur Karlin
#67 Re: Kapitalizam ili socijalizam
Fudo387 wrote:Sve smo kroz istoriju probali, i nista nam ne ide od ruke, smotani smo k'o sajle, plus teski lopovi.
Idealno rjesenje, aneksija od strane Njemacke.
-
sportman1
#68 Re: Kapitalizam ili socijalizam
Sto to nekazes prosjecnom Litvancu, Poljaku, Cehu, Bugarudetroit-mercy wrote:sportman1 wrote:kapitalizam je sistem koji je sukladan ljudskoj prirodi koja je agresivna ,autoagresivna i takmicarska.
zato sto me ne bi razumio.
zato sto razum ne moze protiv ljudske prirode. ona je jaca od razuma.
-
Fudo387
#69 Re: Kapitlizam ili socijalizam
Bezveze se kacite, on ti je dobro napisao kako stvari funkcionisu.seln wrote:U osnovnoj skoli?detroit-mercy wrote: Lose si informisan, svi oni koji su slabije platezne moci, drzava im placa skolovanje. Postoje skale incoma po kojima se odredjuje. Ali bitno je nesto pisati.
Jesu to abnormalne cifre, skolstvo, zdravstvo, al' ima mali milion nacina da se to plati.
Vojni veterani, njihova djeca, svi dobiju stipendije, ljudi koji zaradjuju ispod odredjenih limita, talenti u sportu itd.
-
detroit-mercy
#70 Re: Kapitalizam ili socijalizam
A mozda za pocetak da pokusas razumjeti kako su ti ljudi zivjeli u tom nazovi "socijalizmu" i zasto i na samu pomen tako necega se najeze. To sto smo mi u Jugi profitirali na racun njihove bijede i blokovske podjele ne znaci da su svi profitiralisportman1 wrote:Sto to nekazes prosjecnom Litvancu, Poljaku, Cehu, Bugarudetroit-mercy wrote:sportman1 wrote:kapitalizam je sistem koji je sukladan ljudskoj prirodi koja je agresivna ,autoagresivna i takmicarska.
padom berlinskog zida covjecanstvo nije dobilo.naprotiv. ono je izgubilo.[/quo
zato sto me ne bi razumio.
zato sto razum ne moze protiv ljudske prirode. ona je jaca od razuma.
-
sportman1
#71 Re: Kapitalizam ili socijalizam
u kapitalizmu da bi neko bio bogat neko drugi ili vise njih mora bit siromasan.
da bi jedna zemlja izvozila druga mora uvozit,da bi bila konkurentna druga nekonkurentna, bogata-soromasna....
ako misli neko da od 200 drzava na svijetu sve mogu bit bogate ljuto se vara. to je nemoguce.
a koje su zemlje danas na svijetu bogate???ima ih oko 30 od ukupno 200 ili 15%.
to su kolonijalne sile ,zemlje novog svijeta i zemlje koje je usa podigla nakon ww2.
TO SU BOGATE ZEMLJE.
ostalo je manja ili veca sirotinja.
moze jos pokoja da udje u klub i to je to.
ostale su osudjene da tavore u siromastvu.
da bi jedna zemlja izvozila druga mora uvozit,da bi bila konkurentna druga nekonkurentna, bogata-soromasna....
ako misli neko da od 200 drzava na svijetu sve mogu bit bogate ljuto se vara. to je nemoguce.
to su kolonijalne sile ,zemlje novog svijeta i zemlje koje je usa podigla nakon ww2.
TO SU BOGATE ZEMLJE.
- insomnia78
#72 Re: Kapitalizam ili socijalizam
Kakva gomila ljevicarskih bljuvotina
-
Mohamad Sissoko
#73 Re: Kapitalizam ili socijalizam
U socijalizmu su svi podjednako... siromašni.sportman1 wrote:u kapitalizmu da bi neko bio bogat neko drugi ili vise njih mora bit siromasan.
TO SU BOGATE ZEMLJE.
- insomnia78
#74 Re: Kapitalizam ili socijalizam
Kurac. I tu ima drugova koji su jednakiji od ostalih
-
Mohamad Sissoko
#75 Re: Kapitalizam ili socijalizam
insomnia78 wrote:Kurac. I tu ima drugova koji su jednakiji od ostalih
Crvena buržoazija je bila prisutna u svakom socijalistickom "raju".