Kantonu ocjena između jako loše i loše

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Opšta ocjena rada vlasti Kantona Sarajevo je:

0
32
50%
1
14
22%
2
4
6%
3
6
9%
4
3
5%
5
5
8%

Total votes: 64

b.boja

#26 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Post by b.boja »

@homo, koliko si se ti puta rodio? :lol:
valterbranisarajevo

#27 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Post by valterbranisarajevo »

Zašto se u bh. metropoli i dalje gradi bez ikakvog reda i smisla

Kakav je to grad u kojem je 50.000 bespravnih kuća i kakvu to poruku dajemo ljudima, smatra ugledni arhitekta Boro Spasojević

Kuće koje se u Sarajevu zidaju jedna do druge, zgrade koje svojom visinom i bojama odudaraju od ostlaog dijelanaselja ibespravna gradnja samo su neki od razloga zbog kojih će najveći bh. grad još dugo čekati da počne ličiti na ostale uređene evropske gradove. Ne treba otiči daleko: Ljubljana je primjer koliko se pazi an sklad, boju i visinu objekata.

Ne pitaju struku

Boro Spasojević, poznati arhitekt, zabrinut je za Sarajevo koje je nekad ličilo na nešto,a danas izgleda kao šarena slikovnica.
-Umoran sam od toga da stalno govorim kako se konačno mora dozvoliti struci da radi svoj posao, a ne da onaj koji ima pare gradi kako i šta mu padne na pamet. Kakav je to
grad u kojem je 50.000 bespravnih kuća i kakvu to poruku dajemo ljudima? Na to nike ne odgovara. Svaki dan kada prođem kroz grad vidim neku novu „znamenitost“ sa nekim bojama koje ne odskaču od ostatka već jednostavno izgledaju smješno. Vide li to biznismeni koji to grade ili je to njima sasvim normalno, ne znam, ali znam da Sarajevo svakim danom pada sve dublje i dublje, Nema više one teze: Sarajevo, jučer, danas, sutra, već je sada po meni Sarajevo jučer, danas, možda nikad-kaže Spasojević. kao primjer nesklada on posebno ističe zgradu Robot komerca koja je zaklonila zgradu Općine Novo Sarajevo i koja mu svaki put „zapadne za oko“.
-Nije to jedina zgrada, ali nekako mi je najupečatljivija. Također, grdi se i veliki broj vjerskih objekata bez ikakvog reda! Mi smor naije živjeli kako bi država bila bogatija i mi sa njom, a ovi danas kradu od te države ono što smo mi gradili i to na jedan primitivan način – kaže Spasojević

Said Jamaković, direktor Zavoda za izgradnju KS, kaže za naš list da su ovdašnji biznismeni očito daltonisti i da dobro ne vide to što rade! Smatra da u Sarajevu nije toliko strašna situacija kada je u pitanju gradnja kako vjerskih, tkao i drugih objekata.

Nije puno džamija

-Svi pričaju kako imamo puno džamija i kako se grade na svakom koraku, ali u Sarajevu je i za vrijeme austrougarske vladavine svaka mahala imala džamiju. Sad to svima nekako izgleda previše, ali nije. zavod prilikom izrade regulacionih planova određuje površinu na kojoj se nešto gradi i kvadraturu, ali nažalost ne možemo uticati na investitora kojom će bojom zgradu bojiti. Ranije se znalo da se nove zgrade ili kuće farbaju bijelom bojom i da se rade u kamenu ili drvetu, ali danas nažalost niko na to ne gleda. Jedan dio krivice snose i građani jer rijetko dolaze na javne rasprave i koji počnu reagovati kada se nešto počne graditi – smatra Jamaković.

J.Mališević

San 25.7.2008.
valterbranisarajevo

#28 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Ured KS u Briselu približava EU Sarajevu

Ured Kantona Sarajevo u Briselu funkcionira već više od godinu dana i prvi je regionalni ured iz BiH u Briselu...

12.07.2008. 13:12
Ured Kantona Sarajevo u Briselu nastoji približiti Kanton Sarajevu Briselu, ali i približiti Evropsku uniju ovom kantonu, izjavio je u razgovoru za Fenu šef Ureda Kantona Sarajevo u Briselu Dino Elezović.
Ured Kantona Sarajevo u Briselu funkcionira već više od godinu dana i prvi je regionalni ured iz BiH u Briselu. Delegacija Skupštine Kantona Sarajevo je prilikom nedavne posjete pozitivno ocijenila njegov rad. Ured je direktno odgovoran Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo.

Elezović kaže da u Briselu ima 360 regionalnih ureda. Prema dosadašnjim iskustvima, novim predstavništvima se daje dvije do tri godine da bi ured potpuno zaživio u Briselu, ali i da bi ga njegova matična regija shvatila kao svoje tijelo u Briselu.

"Ured Kantona Sarajevo u Briselu ima dvije osnovne aktivnosti - približiti Kanton Sarajevo Briselu, te približiti Brisel i Evropsku uniju Kantonu Sarajevo. To znači turističku pormociju grada, Kantona, ali i BiH, zatim privrednu promociju, učešće na manifestacijama, organizacija prijema i drugo", naveo je Elezović.

Za njega je još važnija stvar približiti Brisel Kantonu Sarajevo. To znači tražiti partnere, aplicirati za projekte, što je u ovom trenutku mali minus s naše strane.

"Mi imamo evropske fondove, odnosno pristup prema dva od pet predpristupnih fondova, ali je pitanje kako ih implementirati. Mi smo uključeni, na primjer, u Erasmus program EU, ali je samo jedan student iz BiH iskoristio taj program", kazao je Elezović.

On je zato upozorio na nedovoljnu informiranost na nivou kantona, grada ili običnog građanina.

"Naš je cilj pragmatičan i dosta operativan. Educirati kadar Kantona Sarajevo, educirati lokalni nivo, te educirati građane i studente kako bi znali iskoristiti što više tu ponudu", rekao je.

Elezović je naveo da je Kanton Sarajevo već u realizaciji više takvih projekata. Programe iz oblasti zaštite okoliša finansiraju se iz pretpristupnih fondova EU i partnera na regionalnom nivou u iznosu između 300.000 i 400.000 eura.

Drugi segment je edukacija kadrova, pri čemu eksperti iz Evropske unije dolaze besplatno u Sarajevo i drže našim kadrovima seminare o tome kako aplicirati za projekte. Zatim, sa italijanskom regijom Venetto je postignut sporazum o razmjeni studenata i učenika srednjih škola, pri čemu će u Sarajevu za njih biti organizirani seminari o evropskim integracijama.

Autor: Fena

Koliko ova budalaština “pojede” novca.Usput, građani i vlasti protestuju zato što RS otvara svoja predstavništva po svijetu,a na ovo niko ne reaguje…

Dino Elezović ambasador Kantona Sarajevo u Briselu - kako to gordo zvuči.. :x
uvjek dobar gost

#29 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Post by uvjek dobar gost »

citat :
"Mi imamo evropske fondove, odnosno pristup prema dva od pet predpristupnih fondova, ali je pitanje kako ih implementirati. Mi smo uključeni, na primjer, u Erasmus program EU, ali je samo jedan student iz BiH iskoristio taj program", kazao je Elezović.

On je zato upozorio na nedovoljnu informiranost na nivou kantona, grada ili običnog građanina.

Ova vlast koja sam sebi svrha je odavno postala je nema kapacitete da aplicira za predpristupne fondove, nema kapaciteta da ih implementira jer na svim pozicijama su podobni a ne sposobni, otjerali su sve što je valjalo a ostali su samo uvlakači..
Ovo ne govorim iz glave ili napamet... to je surova istina... primjer Irske il nekih drugih zemalja mogu nam reći da je ljudski kapacitet-potencijal jedna ok ključnih stvari... a nama... šta je nama adut u budućnosti... vjerska pripadnost, politička podobnost... ili familijarna povezanost....

Bolje je biti prvi u selu nego zadnji u gradu......
valterbranisarajevo

#30 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Evo članak i ovdje. Poslije Tašlihana sada će izgleda napasti Sebilj.... :(

Da ne govorim da nas izgleda očekuje novo popločavanje Ferhadije... :(

Projekat popločavanja nastaviti sve do Vječne vatre

Sebilj - otvorena scena u vidu ostrva

Realan početak popločavanja baščaršijskog trga je oktobar 2008. godine, nakon završetka turističke sezone u Sarajevu, saznajemo iz Gradske uprave. Vrijednost ovog projekta je 1,5 milion maraka, s tim da će Grad izdvojiti milion, a Općina Stari Grad kao nosilac realizacije popločavanja pola miliona KM.

Ipak, ono što više od samog popločavanja zanima čak i premijera Kantona Samira Silajdžića, ali i ostale građane, jeste projekat pokretne pozornice kod Sebilja.
“Veoma je važno osmisliti kulturne sadržaje, performanse koji će turiste zadržati na čaršiji tokom cijelog dana. Po idejnom projektu arhitekte Šahovića, pozornica lijepo izgleda, a imamo dovoljno neafirmisanih mladih glumaca i muzičara koji bi tu mogli nastupati“, kaže za Oslobođenje premijer Silajdžić.

Duže radno vrijeme

Prema Silajdžićevim riječima, Baščaršijom se može proći za pola sata, ali proširenjem turističke ponude, koja se sada svodi na jelo i piće, ljudi bi ostajali duže u samoj jezgri grada.
“Nadam se da će Gradska uprava pokrenuti takav projekat, a mi ćemo ga rado prihvatiti. Turističku signalizaciju smo trebali uraditi prije deset godina, ionako nemamo ništa od nje. Takođe, radnje na čaršiji trebale bi raditi bar do 23 sata“, smatra premijer Kantona.
U razgovoru sa arhitektom Kenanom Šahovićem saznajemo da će se i pokretna pozornica postavljati uporedo sa novim pločama baščaršijskog trga.
Velika je stvar što Općina Stari Grad rješava infrastrukturne probleme u ulicama koje se obnavljaju. Ono što je najbitnije za sebilj je živost koja će se postići ovim projektom. Sve je to vezano i za naš mentalitet i otvorenost prema ljudima koji nam dođu u posjetu“, kaže Šahović, uz prijedlog da se popločavanje ulica u narednom periodu nastavi kroz Ferhadiju do Trga oslobođenja, a kasnije i do Vječne vatre.
Odraz nas samih

- Sebilj ćemo izdići i napraviti neku vrstu ostrva, uključujući i drveće pored njega, između kojeg će se i dešavati razne priredbe. Ipak, mislim da bi cijelu jezgru grada trebalo popločati, uključujući i prilaze vjerskim objektima, Novom hramu, Sabornoj crkvi, Katedrali, ali i Štrosmajerovu ulicu koja je sad pretvorena u ruglo, naglašava Šahović, te dodaje da i u arhitektonskim formama moramo poštovati naš mentalitet. Prema Šahovićevim riječima, gradske vlasti ne bi trebale štedjeti na ovom projektu, jer je on odraz nas samih. Pri tome će i mnogi prodavači u samoj jezgri morati svoju robu skloniti sa ulice kako bi turisti mogli nesmetano razgledati, a ne paziti kuda hodaju.
Da je tako potvrđuje i premijer Silajdžić, koji ponavlja da ne postoji razlog zbog kojeg Kanton ne bi podržao ovako značajne projekte.
“Nije problem da i mi putem Direkcije za ceste Kantona finansijski učestvujemo u popločavanju. Pri tome ne mislim da ćemo se morati kreditno zaduživati“, napominje premijer Silajdžić.
No, na bogat program koji će Baščaršija ponuditi kako Sarajlijama tako i svima koji nam dođu u posjetu moraćemo sačekati do idućeg ljeta.

Piše: Jelena MILANOVIĆ

Oslobođenje 31.7.2008.

Katastrofa ! Ima li neko ko može zaustaviti ovu devastaciju... :x
uvjek dobar gost

#31 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Jedino da ovo malo svjesnih ljudi da ne kažem građana svojim tijelima proba zaustaviti sve to, a onda će se ti ljudi proglasiti opstruktorima napretka i prospariteta....
Pitam se koliko će ovo uticati na upis u Unesco listu...???
sarajevo63

#32 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Post by sarajevo63 »

Mene od liste više interesuje čije će ime ugravirati na ostrvo (pogledati ploču u Kući sevdaha)...
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#33 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Post by Faruk »

treba gradskim vlastima odmah povećaju plate za 70% i obnoviti vozni park sa što skupljim službenim vozilima
semihi kupit' komletića i ništa ne dirati
ja toliko drugovi...
Asana

#34 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Post by Asana »

Faruk wrote:treba gradskim vlastima odmah povećaju plate za 70% i obnoviti vozni park sa što skupljim službenim vozilima
semihi kupit' komletića i ništa ne dirati
ja toliko drugovi...
Faruk, odmah se vidi da si razuman covjek.

"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man." George Bernard Shaw.
uvjek dobar gost

#35 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Mislim da i kantonalni (ne)moćnici zaslužuju da budu pomenuti zbog situacije u Velikoj Aleji, mada to je samo jedan od gafova i pokazatelja njihove nestručnosti, zanima me gdje je sada ona savjetnica za pitanja mladih .. ona dama koja je brza na jeziku...
Ovo govorim ne samo, čuj samo, ne isključivo zbog Velike Aleje, još jedan u nizu razloga je Vrelo Bosne koje je proglašeno zonom od posebnog značaja za grad i kanton, pored toga što je vodozaštitna zona, ali situacije ne ide na bolje ma ni za sekundicu....

Sve u svemu ocijene vrlo loše, ja bi njih oborio na popravni..!!!

Tajo jel te stid...??? Kao pravog iskonskog Sarajliju.... kako nam grad izgleda, izletišta i sve to skupa... Tajoooo... stidi se !
uvjek dobar gost

#36 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Alma Zilić, stručni saradnik u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo za naš portal kazala je da je to ustvari evropski trend.

"Već neko vrijeme i u Evropi se navlači zelena masa na trotoare i to je trend. Slovenija je to uradila nedavno, tako da je Direkcija za puteve KS odlučila je da sarajevski pločnici budu zeleni iz dva razloga. Prvi razlog je što će se iduće godine navlačiti masa na biciklističke staze, koja će biti crvene boje, te smo iz tog razloga htjeli razdvojiti pješačku i biciklističku stazu. Drugi razlog je nedostatak zelenih površina u našem gradu koje smo željeli nadoknaditi na ovaj način“, pojasnila je Zilić.

Almu za visokog predstavnika.....
uvjek dobar gost

#37 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Ljudi u SAD-u nađoše konačno dokaz da postoji "veliko-stopalo"...

http://www.24sata.hr/galerija/lovci-na- ... _page_news

A mi nikad nećemo nači dokaz da kantonalna vlast radi pošteno i savjesno...

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080814086
valterbranisarajevo

#38 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Zašto vlast toleriše bespravnu gradnju na Marijin Dvoru

Nakon što je riješena višegodišnja rašomonijada oko izgradnje zgrade turske ambasade na Marijin Dvoru u Sarajevu, pod tepih je gurnut preostali dio problema koji se tiče kršenja regulacionog plana Kvadranta C, u ovom dijelu glavnog grada BiH.

Trebala seliti i policija

Dok nadležne institucije šute, nastavlja se gradnja dva objekta koja svojim gabaritima i spratnošću izlaze izvan zakonom dozvoljenih dimenzija. Na ovo upozorava i Marin Ivanišević, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva i vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Novo Sarajevo.
On tvrdi da je riječ o klasičnom kriminalu koji se dešava u centru grada, jer su oba objekta koja su izgrađena, prema njegovom mišljenju poptuno nelegalna.
- Može se golim okom vidjeti da objekti imaju pet spratova više nego je dozvoljeno važećim regulacionim planom. Ja o tome stalno tražim izjašnjenje općinske administracije, ali odgovora nema nikakvog, a radovi se nastavljaju. Šta možemo očekivati da će nam se dešavati na rubnim područjima, kad se na Marijin Dvoru tolerira bespravna gradnja - pita se Ivanišević.
Postojećim regulacionim planom za ovaj dio Sarajeva bilo je predviđeno i izmještanje dva objekta koja trenutno koristi policija, da bi se na tom mjestu za nove objekte napravio prilaz sa glavne saobraćajnice iz Ulice Zmaja od Bosne.

Inspektor nemoćan

Policija nije iseljena, iako su objekti već u završnoj fazi, a Ivanišević smatra da ne treba biti iznenađen ako investitori odluče prilaz praviti sa druge strane, iz Vilsonovog šetališta.
- Dvije zgrade koje koristi policija trebale su biti izmještene na račun investitora, ali očito im je jeftinija opcija da to urade sa druge strane i tako unište jednu od najljepših pješačkih zona u gradu - kaže Ivanišević.
U građevinskoj inspekciji Općine Novo Sarajevo kažu da je kontrola gradnje ovih objekata u nadležnosti kantonalne inspekcije, jer objekti prelaze površinu od 5.000 kvadratnih metara.
Šef općinske inspekcije Nedžad Mekić tvrdi da bi volio izvršiti kontrolu nad objektima koji se grade na Marijin Dvoru, ali da nema nadležnosti da to uradi. U kantonalnoj inspekciji, zbog sezone godišnjih odmora, trenutno nema nikoga ko bi o problemu bespravne gradnje u strogom centru grada mogao govoriti.

Za to vrijeme, radovi se nastavljaju, a sada već neboderi "Unioninvesta" i "Teloptika" polako dobivaju svoj finalni izgled.

Ad. Mujanović

"Pogodili" dimenzije
Prema postojećem regulacionom planu ovog područja, koji je usvojen 2003. godine, predviđena je gradnja 13.000 kvadratnih metara namjenjenih za ambasade, te oko 90.000 kvadrata poslovnih objekata. Nakon što je zgrada turske ambasade izašla iz dozvoljenih gabarita, predložena je izmjena plana kojom se odobrava ambasadi dodatnih 1.400 kvadrata, uz istovremenu dozvolu proširenja poslovne zone za još 90.000 kvadratnih metara i skoro duplo povećanje njene spratnosti. Ove izmjene nisu usvojene, ali su objekti, slučajno ili ne, dobili upravo ove dimenzije. Vrijednost kvadrata poslovnog ili stambenog prostora u ovom dijelu grada iznosi najmanje 3.000 maraka, pa nije teško izračunati da će investitori samo na dodatnim etažama zaraditi više od 200 miliona maraka.

San
homo_sapiens

#39 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Post by homo_sapiens »

Kad vec komentiramo izgradnju zgrade turske ambasade, zanimljiva je jedna cinjenica: od svih stoljetnih lipa u Vilsonovom setalistu, jedna jedina lipa se osusila. Potpuno. Velika, odrasla lipa, koja nema nikakvih vidljivih „fizickih“ ostecenja, ili razloga za umiranje. Valjda se desavaju u prirodi takva susenja, ali da se lipe suse neposredno ispred glavnog ulaza u zgradu turske ambasade – meni izgleda cudno.
Ja pretpostavljam da ce kasnije ovu lipu „morati“ sasjeci, zbog njene nesvrsishodnosti

(snimljeno sredinom augusta, 2008.)
Image

Image

Image
valterbranisarajevo

#40 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Građani se žale da nema zaštitara u tramvajima

Vozeći se od Baščaršije do Ilidže, jučer nismo sreli nijednog zaštitara...

28.08.2008. 12:25

U tramvaju na liniji Baščaršija - Ilidža jučer su ujutro oko devet sati putnici bili svjedoci svađe koja je izbila između dvojice muškaraca. Nedugo nakon što su se počeli prepirati, uključili su se i ostali putnici. Malo je nedostajalo da dođe i do fizičkog obračuna, kažu očevici.

Odjednom je neko povikao: "A gdje su sada ti zaštitari?!", kaže jedna od putnica. To je samo jedan od primjera, a inače, sve su češće pritužbe građana da ne primjećuju zaštitare u tramvajima.

Da je zaštitare teško sresti u tramvajima, i sami smo se uvjerili vozeći se jučer od Nedžarića do Baščaršije i nazad. Tek smo u povratku sreli jednog, na stanici kod Remize.

Kako su nam ranije rekli iz GRAS-a, trenutno je zaposleno 15 zaštitara. Šta kažu na pritužbe građana, kako su raspoređeni zaštitari i koje je njihovo radno vrijeme, jučer nismo saznali, jer iz Pres-službe ovog preduzeća nismo dobili odgovor.
Riječ građana
Adis Nović: - Ne vozim se često gradskim prijevozom zbog toga što se ne osjećam baš sigurno. Zaštitari i ne mogu baš previše doprinijeti poboljšanju reda i sigurnosti u tramvajima, a i malo ih je. Od kada su počeli raditi, vidio sam ih možda dvaput.

Irma Ćemo: - Jučer sam prvi put vidjela jednog zaštitara kako stoji na stanici, ali se u svakom slučaju osjećam sigurnije od kada znam da rade. Bilo bi dobro kada bi uvijek bili prisutni, i to u svakom tramvaju. Mislim da bi taj projekt tek tada imao nekog smisla.

Šemso Pribinj: - Gradski prijevoz koristim svakog dana i nisam imao neugodnosti. Zbog nekih stvari koje su se dešavale, očito su bili potrebni zaštitari. Vidio sam ih nekoliko puta, ali mislim da bi poslije 20 sati trebali biti prisutniji u tramvajima.

Autor: E. GORINJAC

Dnevni Avaz
srce_sarajevsko

#41 Re: Kantonu ocjena između jako loše i loše

Post by srce_sarajevsko »

afrikanac wrote:Možda je i slijedeća primjedba u nadležnosti ažurnih - neažurnih i korumpiranih gradskih inspektora: U prodavnicama DP Marketi - Drvopromet, pred kraj radnog vremena, malo prije 22 sati, radnice, koje rade na servisiranju kupaca i kontroli roba na policama i sl. same čiste pod, golim rukama, bez zaštitne higijenske opreme (rukavice, mantili i sl), i nakon što završe te higijenske poslove, nastavljaju dalje s poslom oko namirnica !
Da li je ikada ijedna gradska inspekcija, sanitarna prije svih, izvršila kontrolu ovakvih prodajnih objekata, ne samo DP, već i Merkator, Konzum, Amko, i td ? I ostalih, malih prodavnica.
A vlasnici štede novce, pa umjesto da angažuju "profesionalne" čistačice, angažuju svoje trgovkinje, koje za istu plaću rade dva posla. I prodaju nam hranu, i istim rukama trljaju po prljavim podovima ! Užas !
Ovo sam i ja večeras doživio ! 20-tak minuta prije 22 sati, tri radnice (jedna starija koja prodaje ljeb, sir i sl) u Drvoprometu na Grbavici (Šoping), čiste pod, a onda prodaju (ova starija, koja radi na izdavanju hljeba, kad me vidjela da stojim ispred, pita me : izvolite ? A krpa joj na rukama, kanta puna prljave vode ....

Ovaj Drvopromet u Šopingu je užas ! Ima li inspekcije u ovom gradu ??????
Post Reply