Kantoni DA ili NE

Post Reply
bitef

#51 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

cyprus wrote:
vox-populi wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ne volim ni ja torove. Ali izgleda da su jedina realna opcija. Sve ostalo je samo mastanje.
Dakle, ti i osa mislite da je nešto ovakvo realno i funkcionalno rješenje? :roll:

Image

Sličan princip administrativno-teritorijalnog uređenja možete naći samo u Etiopiji ( http://en.wikipedia.org/wiki/Regions_of_Ethiopia ), ali čak i tamo to izgleda smislenije. A ja mislim da čak i ako zanemarimo krvavu činjenicu da mnoge opštine i dijelovi opština ne bi bili obojeni ovim bojama kojim su sad, ovo je vjerovatno najgore moguće uređenje BiH i definitivno gore od sadašnjeg.

A i što se tiče realnosti, ne vidim da je uspostavljanje nečeg ovakvog imalo vjerovatnije od ukidanja entiteta ili otcjepljenja Republike Srpske :roll: , al pretpostavljam da će ovo biti mit HDZ-a za predstojeće izbore :roll: , mora se priznat da su ga dosad stidljivo iznosili, ali sad je valjda vrijeme da bljesne u punom sjaju, pošto je valjda nestalo drugih kečeva u rukavu :-)
Dobro je da smo se dodirnuli i Etiopije.

Multietnička i multikonfesionalna zemlja, koja je bila podijeljena po nekim zemljopisno povijesnim granicama, zanemarjuči etnički princip je grcala u gladi i ratovima. Svima nam je bila poznata osamdesetih kao paradigma lošeg i siromašnog.
Između 1995. (promjena ustava) i 1998. godine (zavbršeno razgraničenje regija) su izvršili reformu federacije po isključivo etničkim principima.

Od 2003. do 2008. godine je etiopsko gospodarstvo raslo po 10-postotnim stopama rasta, a u 2007. i 2008. godine je najbrže rastuće afričko gospodarstvo, koje ne ovisi o nafti.
Last edited by bitef on 28/03/2010 16:28, edited 1 time in total.
cyprus

#52 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

neretvanac wrote: :-) :roll:
Jajce,Busovaca,Novi Travnik- Hrvati u ovim mjestima nisu nikakva jasna vecina, etnicka struktura se potpuno promjenila...
Mostar- Bosnjaci cine +-5% pola stanovnistva ukupno, u pola grada samog su 100% stanovnistvo, i na 70% opcine Mostar su apsolutna vecina...

Stolac- Vecina Bosnjaka se vratila, cine pola stanovnistva u samoj carsiji, za opcinu ne znam

Al bitno nek si ti to poplavio... Jel to ona Alijina ko hebe Bosnjake Hercegovine, ionako je krs i kamen? :roll: :zzzz:
Ti jelde nisi čito ništa što sam napiso, nego si samo pogledo kartu? :roll:

Ili si i ti pristalica 3 entiteta, samo nisi zadovoljan teritorijom koju bi dobio tvoj narod (pretpostavljam Bošnjaci)? :-)
osa

#53 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

cyprus wrote:
osa wrote:ako se radi o višenacionalnoj državi onda bi teritorijalne jedinice trebale imati ovlasti nad školstvom, policijom, nižim sudstvom, da bi to financirale moraju imati porezne prihode, dakle, ne smiješ previše usitnjavati jedinice, opet ćeš imati kamaru administracije i troškova vezanih s njom.
ovaj kineski primjer je relativno zanimljiv, međutim onda nema diskontinuiteta teritorija, a ja mislim da je on praktična i najbolje kočnica bilo kakvim razmišljanjima o disoluciji države.
nego od kud ti ideja da su odžak i orašje u bošnjačkom kantonu...
Pa i sadašnji kantoni funkcionišu sa mnogim tim ovlastima. Ovdje bi se samo kantoni okrupnili i smanjio njihov broj. S tim što bih ja policiju radije stavio na državni nivo, ali zbog situacije kakva je, još uvijek je riječ o fikciji.

Diskontinuitet teritorija nije nikakva garancija u pogledu prevencije od secesijskih aspiracija. Ko kaže da u nekom novom ludilu neće biti novih pokušaja kopanja raznih koridora vojnim putem ili putem "humanih preseljenja". :roll:

Prema mom prijedlogu okrupnjavanja kantona, Tuzlanski i Posavski bi doživjeli fuziju u jedan, otud Orašje i Odžak u veinski bošnjačkom kantonu.
kako manje predlošio si ih ako se ne varam deset, a ja ako se ne varam tri.
što se tiče diskontinuiteta, ako ćeš tako postaviti stvari, svakako da nema 100% garancije, ali takvu ne možeš ni imati, ja mislim da ova nije loša....
bitef

#54 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

Istočni Mostar bi trebao u bošnjački entitet. Što su ljudi krvlju obranili, tko im ima to pravo uzeti?
osa

#55 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

bitef wrote:Istočni Mostar bi trebao u bošnjački entitet. Što su ljudi krvlju obranili, tko im ima to pravo uzeti?
ako se građani tako izjasne i to je o.k.
cyprus

#56 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

bitef wrote:
cyprus wrote:Dakle, ti i osa mislite da je nešto ovakvo realno i funkcionalno rješenje? :roll:

Image

Sličan princip administrativno-teritorijalnog uređenja možete naći samo u Etiopiji ...
Ne, ovo boldano je laž.

Sličan "zemljopisni" princip je na snazi u Švicarskoj. Kantoni su nigdje veze sa zemljpisnom logikom, imaju po nekoliko enklava unutar drugih kantona. Imaju čak kantone unutar kantona. Raštrkani.

...
Ne nije laž. Švicarska se sastoji iz kantona, a ne iz 3 entiteta, odnosno broj administrativnih jedinica ne odgovara broju naroda. To je slučaj samo u Etiopiji, gdje svaki od naroda ima svoju federalnu jedinicu.

Ja u svom prijedlog upravo govorim o kantonima, za koje je geografski nemoguće da budu potpuno monoetnički. Već sam reko da nije ni poželjno da budu takvi. Ne treba valjda dodatno pojašnjavat.

Također švicarski kantoni se ne protežu sa kraja na kraj države (kao što bi po tvojoj želji bio slučaj od Neuma do Posavine). I oni kantoni koji imaju diskontinuitet, njegove odvojene teritorije nisu daleko. A po svim principima funkcionalnosti, Žepče i recimo Čapljina ni pod razno ne mogu u istu administrativnu jedinicu
cyprus

#57 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

osa wrote:
bitef wrote:
osa wrote:ne znam da li ljudi znaju u švicarskoj je recimo bilo prelazaka sela iz kantona u kanton a da nemaju direktnu vezu, mislim teritorijalnu s kantonom u koji prelaze, i to prelaza na vjerskoj ne nacionalnoj osnovi, naime prelazilo se iz kantona u kojem su većina nijemci protestanti u kanton gdje su većina nijemci katolici.
Godine 1979. su se katoličke općine (Jura) odvojile od kantona Bern sa tradicionalnom protestantskom većinom.

Pristupanje (tj. različito vrijeme pristupanja) konfederaciji i konfesionalna pripadnost su osnovni principi nastanka švicarskih kantona. Konfesionalna pripadnost je i najvažnija osim dvije -tri iznimke zbog drugog principa.
ali, šta švicarci znaju, papci.....
Švicarci imaju odnos prema državi i jedni prema drugima međusobno, kakav Bošnjaci, Srbi i Hrvati nemaju. Tu prestaje poređenje BiH i Švicarske...
cyprus

#58 Re: Kantoni DA ili NE

Post by cyprus »

bitef wrote:Dobro je da smo se dodirnuli i Etiopije.

Multietnička i multikonfesionalna zemlja, koja je bila podijeljena po nekim zemljopisno povijesnim granicama, zanemarjuči etnički princip je grcala u gladi i ratovima. Svima nam je bila poznata osamdesetih kao paradigma lošeg i siromašnog.
Između 1995. (promjena ustava) i 1998. godine (zavbršeno razgraničenje regija) su izvršili reformu federacije po isključivo etničkim principima.

Od 2003. do 2008. godine je etiopsko gospodarstvo raslo po 10-postotnim stopama rasta, a u 2007. i 2008. godine je najbrže rastuće afričko gospodarstvo, koje ne ovisi o nafti.
wow, Etiopija nam je uzor :roll: :bih: :bih:

Mislim da je isuviše smješno objašnjavat zašto ne trebamo slijedit Etiopiju ( :lol: ), ali da pojasnim nešto u vezi njihove i naše situacije. Kod njih svaki narod ima karakterističnu teritoriju na kojoj živi, dok je u BiH multietničko stanovništvo promješano, a čak i nakon etničkih čišćenja pojedinih prostora opet se nisu uspjele stvoriti karakteristične regije za koje se može reći da na njima živi samo jedan narod :roll: .
bitef

#59 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

cyprus wrote:
bitef wrote:
cyprus wrote:Dakle, ti i osa mislite da je nešto ovakvo realno i funkcionalno rješenje? :roll:

Image

Sličan princip administrativno-teritorijalnog uređenja možete naći samo u Etiopiji ...
Ne, ovo boldano je laž.

Sličan "zemljopisni" princip je na snazi u Švicarskoj. Kantoni su nigdje veze sa zemljpisnom logikom, imaju po nekoliko enklava unutar drugih kantona. Imaju čak kantone unutar kantona. Raštrkani.

...
Ne nije laž. Švicarska se sastoji iz kantona, a ne iz 3 entiteta, odnosno broj administrativnih jedinica ne odgovara broju naroda. To je slučaj samo u Etiopiji, gdje svaki od naroda ima svoju federalnu jedinicu.

Ja u svom prijedlog upravo govorim o kantonima, za koje je geografski nemoguće da budu potpuno monoetnički. Već sam reko da nije ni poželjno da budu takvi. Ne treba valjda dodatno pojašnjavat.

Također švicarski kantoni se ne protežu sa kraja na kraj države (kao što bi po tvojoj želji bio slučaj od Neuma do Posavine). I oni kantoni koji imaju diskontinuitet, njegove odvojene teritorije nisu daleko. A po svim principima funkcionalnosti, Žepče i recimo Čapljina ni pod razno ne mogu u istu administrativnu jedinicu
Ali ne razumiješ. Osnovni je princip, da se slijedi realno stanje na terenu i što ljudi žele na lokalnim terenima. Ako u budućnosti (a vjerojatno hoće) Središnja Bosna izaći iz hrvatskog entiteta, tko će joj to zabraniti?

I pogrešno postavljaš jednu stvar. Švicarci su postali Švicarci nakon stoljeća i stoljeća života u samostalnoj državi. Oni su većinu povijesti bili međusobno na ratnoj nozi. I vjerojatno je osjećaj zajedništa (uvjetno rečeno-jer se is ad nešto ekstra ne vole) nastao zbog toga, što je država tu radi njih i slijedi njihove potrebe.

I nema rješenja za sve. Rješenja koja rješavaju 80% problema ili stanovništva su vrlo, vrlo dobra jer za sve jednotsavno nema rješenja.
Niti je Europa riješila 100-postoto etničko pitanje (ostavali su manji dijelovi naroda u drugim državama i administartivnim jedinicama) jer je drukčije nemoguće. Etničko pitanje je većinom i zadovoljavajuće riješeno, te je zato najprosperitetniji kontinent na svijetu.
bitef

#60 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

cyprus wrote:
bitef wrote:Dobro je da smo se dodirnuli i Etiopije.

wow, Etiopija nam je uzor :roll: :bih: :bih:

Mislim da je isuviše smješno objašnjavat zašto ne trebamo slijedit Etiopiju ( :lol: ), ali da pojasnim nešto u vezi njihove i naše situacije. Kod njih svaki narod ima karakterističnu teritoriju na kojoj živi, dok je u BiH multietničko stanovništvo promješano, a čak i nakon etničkih čišćenja pojedinih prostora opet se nisu uspjele stvoriti karakteristične regije za koje se može reći da na njima živi samo jedan narod :roll: .
Ali Švicarske je tu zato uzor. Belgija također. Flandrija i Valonija bi imale desetine enklava da su pomiješani.

A realno nije ni BiH pomiješana više. Po sadašnjem stanju se sve sa 4-5 enklava rješava.

Za Etiopiju sam ti pokazao kako su izašli iz blata siromaštva kad su etničko pitanje riješili. Vrlo su upečatljiv primjer baš zbog toga što su bili paradigma svega najgoreg.
osa

#61 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

cyprus wrote:
osa wrote:
bitef wrote:
Godine 1979. su se katoličke općine (Jura) odvojile od kantona Bern sa tradicionalnom protestantskom većinom.

Pristupanje (tj. različito vrijeme pristupanja) konfederaciji i konfesionalna pripadnost su osnovni principi nastanka švicarskih kantona. Konfesionalna pripadnost je i najvažnija osim dvije -tri iznimke zbog drugog principa.
ali, šta švicarci znaju, papci.....
Švicarci imaju odnos prema državi i jedni prema drugima međusobno, kakav Bošnjaci, Srbi i Hrvati nemaju. Tu prestaje poređenje BiH i Švicarske...
jedni prema drugima, čitao sam negdje da ima građana koji neće gorivo napuniti na pumpi koja je u drugom kantonu, naravno ako nisu prisiljeni na to zbog sušice u rezervoaru, švicarska je u pravom smislu riječi kompromis, ali kompromis koji je zasnovan isključivo na koristi i na željama njenih stanovnika.
naravno da poređenje sa bih nije optimalno, ali s kim se porediti, s amerikom...
michio

#62 Re: Kantoni DA ili NE

Post by michio »

Zasto se porediti sa bilo kojom zemljom? Sad bi se kao neko poredjenje moglo ubaciti i da u Finskoj 5 miliona Finaca mora uciti u skoli svedski zato sto u zemlji ima 200 000 koji govore svedski kako bi se osiguralo da u javnim ustanovama moraju biti posluzeni na svedskom jeziku.
osa

#63 Re: Kantoni DA ili NE

Post by osa »

michio wrote:Zasto se porediti sa bilo kojom zemljom? Sad bi se kao neko poredjenje moglo ubaciti i da u Finskoj 5 miliona Finaca mora uciti u skoli svedski zato sto u zemlji ima 200 000 koji govore svedski kako bi se osiguralo da u javnim ustanovama moraju biti posluzeni na svedskom jeziku.
ma da ,naći model koji ne postoji u svijetu nešto baš bh, kako vidimo dogovori oko ovih poznatih i isprobanih modela idu teško, oko bh modela će , procjenjujem, ići još teže, gotovo nikako....
bitef

#64 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

michio wrote:Zasto se porediti sa bilo kojom zemljom? Sad bi se kao neko poredjenje moglo ubaciti i da u Finskoj 5 miliona Finaca mora uciti u skoli svedski zato sto u zemlji ima 200 000 koji govore svedski kako bi se osiguralo da u javnim ustanovama moraju biti posluzeni na svedskom jeziku.
Čuj, možda bi i skandinavizaciju problema bilo najbolje napraviti. Ne znam kome bi pasalo.

A svjetske napredne stečevine i principe svatko primjenjuje, a detalji i finiranje se prilagođava svakoj državi.
ma ja, neka je

#65 Re: Kantoni DA ili NE

Post by ma ja, neka je »

Sta, kantoni? Evo sta je moje misljenje, ne samo o kantonima nego i o dva entiteta, da ne govorimo o stvaranju nekog treceg :-) .

Image
Hypo-Alpe-Adria

#66 Re: Kantoni DA ili NE

Post by Hypo-Alpe-Adria »

ma ja, neka je wrote:Sta, kantoni? Evo sta je moje misljenje, ne samo o kantonima nego i o dva entiteta, da ne govorimo o stvaranju nekog treceg :-) .

Image
Napolje? :cry: Ni slučajno.
Nisi razumio. Evo ukratko: kantoni će postojati 100% ali će ostati unutar BiH.
ma ja, neka je

#67 Re: Kantoni DA ili NE

Post by ma ja, neka je »

bitef wrote:
Čuj, možda bi i skandinavizaciju problema bilo najbolje napraviti. Ne znam kome bi pasalo.

A svjetske napredne stečevine i principe svatko primjenjuje, a detalji i finiranje se prilagođava svakoj državi.
Republika je najstariji i najposteniji oblik politickog organizovanja. Unutrasnje uredjenje? Jedino koje ima svoje historijske osnove u R BiH.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=65643

Uzimati desavanja u proslih 150-ak godina i na osnovu negiranja Bosne stvarati unutrasnje uredjenje kako odgovara dvijema susjednim drzavama da bi se stalno uplitali u unutrasnje uredjenje je samo nastavak negiranja Bosanske Drzavnosti i pravo na sekularizam.
Zato, momci, zaboravite sta Vam matice hoce, razmisljajte malo sta je dobro za Domovinu u kojoj zivite, a ako nije vasa Domovina, zasto uopste i raspravljate?
ma ja, neka je

#68 Re: Kantoni DA ili NE

Post by ma ja, neka je »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
ma ja, neka je wrote:Sta, kantoni? Evo sta je moje misljenje, ne samo o kantonima nego i o dva entiteta, da ne govorimo o stvaranju nekog treceg :-) .

Image
Napolje? :cry: Ni slučajno.
Nisi razumio. Evo ukratko: kantoni će postojati 100% ali će ostati unutar BiH.
Ono sto ce biti su provincije/regije kao srednji nivo vlasti i opstine kao lokalni nivo vlasti. Kantoni u danasnjem smislu ce nestati.
Hypo-Alpe-Adria

#69 Re: Kantoni DA ili NE

ma ja, neka je wrote: Uzimati desavanja u proslih 150-ak godina i na osnovu negiranja Bosne stvarati unutrasnje uredjenje kako odgovara dvijema susjednim drzavama da bi se stalno uplitali u unutrasnje uredjenje je samo nastavak negiranja Bosanske Drzavnosti i pravo na sekularizam.
Zato, momci, zaboravite sta Vam matice hoce, razmisljajte malo sta je dobro za Domovinu u kojoj zivite, a ako nije vasa Domovina, zasto uopste i raspravljate?
Mi smo razmislili. Višenacionalna država kao BiH nema alternativnog rješenja osim federalnog ustroja.
Nije ni Tito stvarao unitarnu Jugu, poštovao je želje naroda, pa je nakon stotina godina nepostojanja,ponovo stvorena i Makedonija, Slovenija, Kosovo po prvi put steklo kakav.takav administrativni status (koji mu je na kraju dao i današnju državnost), a BiH ponovo dobila obilježja državnosti.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#70 Re: Kantoni DA ili NE

Post by Toto »

vox-populi wrote: Srbi nikada nece pristati na kantonizaciju RS-a.

Ako pricamo o nekoj bajkovitoj verziji BiH, onda je moj prijedlog 5 ekonomskih oblasti, Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banja Luka i Bihac. Ali to je bezveze prica jer je svima jasno da se do toga ne moze doci. Ono sto sam vec rekao, najrealnije je napraviti tri nivoa vlasti, drzavni, entitetski (tri etnicka entiteta) i opstinski. To nije najpostenije i najpravednije rjesenje jer se time potvrdjuje etnicko ciscenje i na neki nacin opravdava agresija. Ali hajde da se realno zapitamo kakve su sanse za nekim drugacijim uredjenjem? Ko god bude na vlasti u RS-u u slijedecih 20 godina nece odstupiti od nedjeljivosti i opstanka RS-a. A bez dogovora sve tri strane, tesko da se sta po tom pitanju moze napraviti. Bosnjaci se nadaju da ce medjunarodnoj zajednici prekipiti pa ce ona pomoci u kreiranju novog unutrasnjeg uredjenja ali to se nazalost nece desiti. Ovako kako je, ne ide, mislim ne ide naprijed, stoji na jednom mjestu. Ako se hoce naprijed, onda se mora naci komprimis, ne koji ce zadovoljiti sve tri strane jer se takav kompromis ne moze naci, nego onaj koji ce biti najmanje bolan.
poslije potpisovanja Dejtona Srbi nisu htjeli ni da cuju za njega ... a sad bi ginuli za Dejton

Regionalna podjela nije nikakva bajkovita verzija nego cinjenica koja je formirana i postoji vise od 5 godina.
To je EU uvukla na mala vrata i vec stanca. Cim BiH zakuca na EU vrata pa Dodik i Silajdizc skinu kravate ko Tadic I Josipovic akojnuce se i sadasnja organizacija i preci na ovu regionalnu.

Evo i karte pa da se iskalakulise koliko ko vaga po nacinalnom kljucu u kojoj regiji. Svaka regija ima svoje ragionalne zajednice i www stranice pa se moze protabiriti.
Image
ma ja, neka je

#71 Re: Kantoni DA ili NE

Post by ma ja, neka je »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
ma ja, neka je wrote: Uzimati desavanja u proslih 150-ak godina i na osnovu negiranja Bosne stvarati unutrasnje uredjenje kako odgovara dvijema susjednim drzavama da bi se stalno uplitali u unutrasnje uredjenje je samo nastavak negiranja Bosanske Drzavnosti i pravo na sekularizam.
Mi smo razmislili. Višenacionalna država kao BiH nema alternativnog rješenja osim federalnog ustroja.
Nije ni Tito stvarao unitarnu Jugu, poštovao je želje naroda, pa je nakon stotina godina nepostojanja,ponovo stvorena i Makedonija, Slovenija, Kosovo po prvi put steklo kakav.takav administrativni status (koji mu je na kraju dao i današnju državnost), a BiH ponovo dobila obilježja državnosti.
Vidis, ono boldano je gdje ti grijesis i radi cega sam i postavio kako sam postavio. U R BiH ne zive nacije, zive etnije, R BiH je viseetnicka zajednica, multikulturalna zajednica, multivjerska zajednica. Upravo pozivanje na visenacionalnu je postavlja u podredjen polozaj spram dvije susjedne drzava, a dvije nacije nemogu koegzistirati na jednom politickom prostoru.
Federalni ustroj u R BiH nema osnova jer ni sama drzava nije nastala od federalnih jedinica nego kao drzava vuce svoje porijeklo jos od uspostavljanja Kraljevine u srednjem vijeku. Dakle, nisu neke federalne jedinice odlucile da stvore R BiH nego su sve te regije koje bi da budu federalne jedinice oduvijek sastavni dio bosanske drzavnosti, shodno tome im i pripada pravo na priznanje kao bosanske historijske regije, nikako kao federalne jedinice.
felipe kajetano

#72 Re: Kantoni DA ili NE

Post by felipe kajetano »

ma ja, neka je wrote: Vidis, ono boldano je gdje ti grijesis i radi cega sam i postavio kako sam postavio. U R BiH ne zive nacije, zive etnije, R BiH je viseetnicka zajednica, multikulturalna zajednica, multivjerska zajednica. Upravo pozivanje na visenacionalnu je postavlja u podredjen polozaj spram dvije susjedne drzava, a dvije nacije nemogu koegzistirati na jednom politickom prostoru.
Federalni ustroj u R BiH nema osnova jer ni sama drzava nije nastala od federalnih jedinica nego kao drzava vuce svoje porijeklo jos od uspostavljanja Kraljevine u srednjem vijeku. Dakle, nisu neke federalne jedinice odlucile da stvore R BiH nego su sve te regije koje bi da budu federalne jedinice oduvijek sastavni dio bosanske drzavnosti, shodno tome im i pripada pravo na priznanje kao bosanske historijske regije, nikako kao federalne jedinice.
Uskaci u vremeplov..polazimo namaH :-)
Hypo-Alpe-Adria

#73 Re: Kantoni DA ili NE

ma ja, neka je wrote:
Hypo-Alpe-Adria wrote:
Vidis, ono boldano je gdje ti grijesis i radi cega sam i postavio kako sam postavio. U R BiH ne zive nacije, zive etnije, R BiH je viseetnicka zajednica, multikulturalna zajednica, multivjerska zajednica. Upravo pozivanje na visenacionalnu je postavlja u podredjen polozaj spram dvije susjedne drzava, a dvije nacije nemogu koegzistirati na jednom politickom prostoru.

Semantika. Igra riječi. Znam što je nacija, i nikada se nećemo nagoditi o tome što ona znači.
Pogotovo izraz - etnija. Tuga. Ujdurma. Primjetio sam u zadnjih godinu-dvije, da taj se izraz često rabi u cilju jedne politike, ali to sad nije tema ovdje.
Hajdemo to prevesti na običan jezik, svima razumljiv : TRI NARODA. Može li ovako?
E sad ako osporiš činjenicu da 95% stanovniištva u BiH ne tvore pripadnici triju naroda, onda nema potrebe za daljnjom diskusijom. A o tome, o multikulturalnim i multivjerskim odrednicama se da pričati.

A narod, ko narod, osim zajedničke povijesti, kulture, jezika, osjećaja pripadnosti i želje za jedinstvom, osjeća i potrebu za izgradnjom aparata prisile na određenom prostoru. Pa nek budu to federalne jedinice. Koliki broj, kakvog ustroja, kojih ovlasti, kojih granica, treba se dogovarati. Nikome veća prava, nikome manja. To je uvjet opstojnosti ove države.
ma ja, neka je

#74 Re: Kantoni DA ili NE

Post by ma ja, neka je »

felipe kajetano wrote:
ma ja, neka je wrote: Vidis, ono boldano je gdje ti grijesis i radi cega sam i postavio kako sam postavio. U R BiH ne zive nacije, zive etnije, R BiH je viseetnicka zajednica, multikulturalna zajednica, multivjerska zajednica. Upravo pozivanje na visenacionalnu je postavlja u podredjen polozaj spram dvije susjedne drzava, a dvije nacije nemogu koegzistirati na jednom politickom prostoru.
Uskaci u vremeplov..polazimo namaH :-)
Raspitaj se malo cij je ustav jos uvijek na snazi. To sto ti smatras da si dobio nesto, to ti je sve po ustavnom aktu, znaci cardak ni na nebu ni na zemlji. Jel' taj cardak koristis za vremeplov? Daleko ces dogurati. Raspon u historiju do 1992, raspon u buducnost "neprepoznatljivo".
Neka, 'fala. Ja cu ipak cvrsto na zemlji stajati
ma ja, neka je

#75 Re: Kantoni DA ili NE

Post by ma ja, neka je »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
ma ja, neka je wrote:
Hypo-Alpe-Adria wrote:

Semantika. Igra riječi. Znam što je nacija, i nikada se nećemo nagoditi o tome što ona znači.
Evo ovdje sam stao, nisam ni citao dalje. Nemas se ti sta pogdjajti (ako ti je do pogadjanja obrati se Pedji na drugom topiku, on ima isti mentalitet) oko svjetski usvojenih normi, ili ces ih prihvatiti ili ces sebe iskljuciti iz svjetskih tokova, to je barem jednostavno.
Post Reply