nokia6170"
Ja smatram da davanjem prednosti etnosu neminovno dovodi do preferiranja onih dijelova koji su naseljeni iskljucivo vecinski vlastitim etnosom, a istovremeno do mentalnog distanciranja od onih dijelova u kojima vlastiti etnos vise ne zivi ili zivi u znatno smanjenom broju (pa cak i ako je do tog smanjenja doslo nepravdom i zlocinima). Ja ne zelim da preferiram Zenicu i Bihac u odnosu na Trebinje i Banja Luku, a pogotovo Mostar. To su sve moji gradovi i ja ih se ne odricem. Sve i da u njima ne zivi nijedan pripadnik mog etnosa, to su i dalje moji gradovi i ja ih kao takve volim. Slobodno se ti smjeskaj dok ovo citas, ali ovakav stav dijeli minimum stotine hiljada ljudi koji te okruzuju.
E vidiš, ja sam ti lokal-patriota. Klasični. Nemam nikakve državnotvorne osjećaje. Imao sam u Jugi, ovdje ne.
Inače, više sam u životu proveo vremena recimo u Splitu i Dubrovniku nego iza Ivan sedla. Nikada u životu nisam bio u Tuzli, Bihaću, Zenici. Stvarno. U Sarajevo idem poslovno. I to je sve. Ne osjećam pretjeranu ljubav za širi zavičaj.
Mjesto koje smatram svojim domom je radijus 50 km okolo Mostara. Dalje me ne interesira. Nek se naganja ko hoće dalje.
Sto se tice Mostara, rekoh ti jedini razlog zbog kojeg bilo ko dolazi u Mostar je da posjeti taj osmansko-okupatorski stari dio grada. Bosnjackim i hrvatskim znamenitostima mozes komotno obrisati guzicu u Mostaru...jer ih nema. Kao i sto Sarajevo ne bi niko posjetio turisticki da nema ostataka osmansko-austrougarskog okupatora.Da nije prirodnih bogatstava i relikata Osmanlija i Austrougara, Bosnu i Hercegovinu niko ne bi nikad ni posjetio. Cast fenomenu Medjugorje, koje ce vidim izgleda sjebati ponajvise oni koji su ga i stvorili.
Stari most i ostale znamenitosti su možda interesantne posjetiteljima. Ja drugačije gledam na Mostar. On bi i bez toga bio jedinstven grad. Ima i mnogo stvari koje mu je darovala priroda a ne čovjek. Jebo građevine.
Da ne skrecemo sa teme, sto se mene tice Mostar je bio i treba da bude i kulturni i administrativni centar Hercegovine....ono sto ja zagovaram je da ta regija ne treba da bude omedjena etnickim linijama. Mostar jeste i hrvatski grad, ali je on i srpski i bosnjacki. Niti je bio, niti jeste, niti ce biti samo i iskljucivo hrvatski grad...nije to nikakva prijetnja ili inat...to su fakti. Na silu je pokusano u ratu i nije uspjelo.
Jesam li ja igdje negirao da Mostar nije svačiji grad. Pa to mu je i davalo čar i činilo ga posebnim. I ne treba biti isključivo ničiji. Ali taj proces je zahvatio sve gradove u BiH, a Mostar nije otok u moru. Evo, napiši mi ime nekog grada, gradića, odmah ću ti reči ''čiji je''. To ti je tako, ja to nisam izmislio.
Jednostavno hercegovacka hrvatska politika u BiH nicim pozitivnim ne pokazuje da nehrvati Hercegovine nece biti diskriminirani ukoliko bi doslo do prekomponovanja Federacije BiH (ukljucujuci i etnicko crtanje novih administrativnih granica)...cak stavise ta politika samo pokazuje svoje pravo lice koji stepen primitivizma i nasladjivanja ce cekati nehrvate u takvoj administrativnoj jedinici.
Opet na početak izgleda. Sve to imamo već u praksi, samo još treba i ozvaničiti. Ni bošnjačka ni srpska politika ne pokazuje ništa drugačije tendencije u odnosu prema njima pripadajućim ''manjinama''.
p.s. izbaci taj jaz iz sebe i dodji malo u svoj glavni grad, druzi se sa drugacijim od sebe...udji i u dzamiju i u pravoslavnu crkvu i sinagogu...siri brate malo vidike, nece ti niko nista, a neces ni biti nista manje Hrvat ako to sve uradis. Druzenje sa istomisljenicima zatupljuje. Koliko god ti zvucalo smijesnim, Bosnjak iz Mostara ti je blizi nego Hrvat iz Zagreba ili Rijeke.
Ne ne treba. Nisam ja iz neke vukojebine u škutoriji, niti iz nekakve zabačene jednonacionalne kasabe u Bosni. Ja sam rođen i odrastao u središtu Mostara. U veoma, veoma nacionalno raznolikoj sredini. Čitav život sam ulazio (i sad idem) u pravoslavne crkve i džamije. Nisam u jednonacionalnom društvu, dapače suprotno. Obitelj mi je veoma ''šarolikog'' etničkog sastava - znači ta mi terapija ne treba.
Znam i ja da mi je bliži Bošnjak iz Mostara od Hrvata iz Rijeke. Doduše mislim na Bošnjaka baš iz Mostara (kojih je 85% vani) a ne na ove doseljenike iz istočne Hercegovine i Sandžaka. Ti mi baš i nisu bliski, ne mogu s njima pričati o starim danima i vremenima, jednostavno tuđi i strani svijet, drugačiji od nas (mostaraca). U jebote, odoh ja od teme.
Da skratim, mislim da bi BiH bila mnogo sretnija država kada bi se uredila po federalnom principu (3,4,5,6,7 bilo koliko jedinica). Normalno uz jamčenje prava svakome na jednakopravnost. Sve drugo vodi u anarhiju i dugu patnju.
p.s.s. ako znas koga da nudi dobro domace hercegovacko podrumsko vino i kvalitetan med, javi mi na pp

Za vino je lako, a za med - bogami ih ubiše uvozom. Sve je manje pčelara.