Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hamdija Lipovača u posjeti B.Krupi Bosanska Krupa nije socijalni slučaj
Premijer Unsko sanskog kantona Hamdija Lipovača zajedno sa svim ministrima u Vladi Unsko sanskog kantona je posjetio općinu Bosanska Krupa. Premijera i ministre u Bosanskoj Krupi dočekali su načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović , sa saradnicima i predsjedavajući Općinskog vijeća Dragoljub Srdić opcinaSvrha ove posjet bila je namjera da se iskaže zajedničku spremnost na kvalitetnu suradnju na relaciji Vlada Unsko sanskog Općina Bosanska Krupa kroz zajedničke inicijative i projekte a sve u cilju podizanja kvaliteta života građana.
.
Načelnik Halitović je zahvalivši se na posjeti i pokazanoj želji za suradnjom, istaknuo je kako brojni problemi mogu i trebaju biti riješeni na zadovoljstvo prije svega gradjana bosanskokrupske općine i izrazio očekivanja da će ova Vlada za razliku od prošle više u svom fokusu imati općine medju kojima je i Bosanska Krupa te da neće biti sama sebi svrha. Premijeru i Vladi Unsko sanskog kantona nominirana su sva goruća pitanja i projekti koji se realizuju ili se očekuje početak realizacije na području općine Bosanska krupa a posebno je apostrofirana želja općine Bosanska Krupa da kupi dio zeljišta u ŠIP"Una"koje je u stečaju i za koje je spremna ići i u kreditno zaduženje i na toj lokaciji stvori uslove za razvoj poduzetničke zone i ujedno pomogne radnicima ŠIP"Une" da riješe svoja potraživanja. Zatraženo je od Vlade Usk i resornog ministra da se što hitnije zatraži promjena nomenklature zanimanja za koja se školuju učenici Mješovite srednje škole „Safet Krupić" i uvodjenje poljoprivredne i ugostiteljske škole sa zanimanjima kao šro su kuhari ,konobari ,poljoprivredni tehničari i ratari za koje postoje realni uslovi za zapošljavanje a u skladu su sa općinskom strategijom razvoja a pojedina zanimanja u drvnoj i metalskoj struci koja uglavnom proizvode kadar za evidenciju za zapošljavanje ukinu . Načelnik Halitović kao značajno pitanje nametnuo je završetak asfaltiranja puta regionalnog puta za Arapušu kao mjesta u kojem se potencijano može u budućnosti razviti vjerski turizam zatim izgradnju spomen obilježja u Bosanskoj Otoci te projekte koji su već u fazi realizacije kao što su zgrada Gimnazije , vodovod za Pištaline, Jezerski i Mahmić selo, izgradnju sportske dvorane u Bosanskoj Krupi i projekat odvodnje kanalizacionih i otpadnih voda i njivo prečišćavanje. .
vladaPremijer Lipovača je rekao da on za razliku od do sadašnjeg stanovišta, Bosansku Krupu neće smatrati socijalnim slučajem jer je bila najporušenija i jer je povratnička općina. U Bosanskoj Krupi žive vrlo sposobni i urabani ljudi i Bosanskoj Krupi treba da se razvija zbog toga što to njeni gradjani i vlast žele i zaslužuju a ne iz sažaljenja i ova vlada će djelovati sa tog stanovišta.Lipovača je naglasio da Bosanska Krupa ima dobru upravu i sposoban tim ljudi na čelu sa načelnikom Halitovićem , koji su hrabri i ne žele svoj mandat provesti meditirajući već idu u nove projekte koji će pospješiti životne uslove u općini Bosanska Krupa ističući da će se primjerom koji se želi provesti u otkupu stečajne mase ŠIP „Una" povesti i Vlada USK u otkupu stečajne mase u nekim drugim preduzećima . " Načelnici će zajedno sa mnom voditi ovaj kanton jer se pravi život odvija u općinama. Kanton nema svoje gradjane ,on ima općine koje imaju svoje gradjane i mi ćemo biti sluga načelnicima općina i općinskim vijećima kako bi poboljšali kvalitet života gradjana" zaključio je Lipovača .Posebna pažnja u razgovorima posvećena je segmentima privrede i poljprivrede kao nosiocima razvoja, te je dosta riječi bilo i o kreiranju Budžeta za 2011.godinu za koji je premijer Lipovača rekao da bi prema prikupljenim željama trebao biti oko 250 miliona ali je realnost da on u ovom trenutku ne može biti veći od 165 miliona i da on neće dozvoliti da se pravi nerealan budžet koji niko ne može izvršiti. Premijer Lipovača najavio je formiranje Fonda za deminiranje, Fonda za poticaj investitorima i Fonda za poticaje u poljoprivredi a prema njegovim riječima kantonalna Vlada rješena je da provede temeljitu i kvalitetenu reformu zdravstvenog i obrazovnog sistema .Bilo je riječi i o koncesijskim ugovorima za eksploataciju mineranih sirovina i rješavanju problema regionalne deponije kroz donošenje Zakona o upravljanju otpadom .
Medicinski tehničari kod ministra zdravstva Certifikat, prednost kod zapošljavanja
Ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi USK, dr.Amir Murić sa saradnicima upriličio je danas sastanak sa predsjednikom i članovima Izvršnog odbora Komore medicinskih sestara i tehničara USK.Bila je ovo prilika za međusobno upoznavanje i razgovor o aktuelnoj problematici u oblasti djelovanja i rada medicinskog osoblja te efikasnim načinima podizanja nivoa zdravstvenih usluga.
Od strane Ministarstva zdravstva pružena je puna podrška radu i aktivnostima Komore, te konkretizirani budući zajednički koraci.
Komora medicinskih sestara i tehničara USK provodi proces certifikacije medicinskog osoblja, te će od strane Ministarstva zdravstva biti upućena preporuka zdravstvenim ustanovama da vode računa o posjedovanju ovakvog certifikata pri izboru budućih uposlenika, što će za posljedicu imati podizanje nivoa zdravstvenih usluga, što je i konačni cilj Ministarstva zdravstva i Vlade u cjelini.
Bilo je riječi i o nepriznavanju zvanja medicinski tehničar i neusklađenosti sa Zakonom o obrazovanju, a što će zasigurno biti jedna od tema nadolazeće reforme obrazovanja i zdravstva USK, čiji će inicijatir biti Vlada.
Evo, zanima me da li je istina da je Vlada USK prošle sedmice usvojila zaključak kojim se omogućava organima uprave raspisivanje konkursa na osnovu Zakona o radu??? Ja nešto danas načuh o tome....
Uz Dan općine Velika Kladuša Lipovača: "Krajinom pušu neki novi vjetrovi"
Svečano je danas bilo u Velikoj Kladuši, gdje je medju ostalim sadržajima kojima se obilježava Dan Općine, održana i Svečana sjednica Općinskog vijeća.Medju brojnim gostima iz BiH i susjedne Republike Hrvatske, sjednici je prisustvovala i delegacija Vlade USK predvođena premijerom dr.Hamdijom Lipovačom.
Pozdravljen burnim aplauzom, premijer Lipovača, čestitajući Dan općine, govorio je o razvoju Velike Kladuše i ovog dijela BiH sa posebnim akcentom na Agrokomerc.Agrokomerc neće ići u stečajni postupak i o sudbini ovog prehrambenog giganta odlučivaće građani Velike Kladuše, USK, odlučivaće radnici.Kao nikada do sada u Krajini postoji jedno jedinstvo kada je u pitanju Agrokomerc, jedinstvo Vlade i općina, jedinstvo sa radnicima Agrokomerca, jedisntvo u namjeri da se Agrokomerc sačuva i da se njegovi zdravi segmenti što prije stave u funkciju.Jednostavno ljudi žele i moraju da rade, a krajišnici su naučili da rade i da žive od svog rada.Mi im to moramo omgućiti.
Krajinom pušu neki novi vjetrovi, vjetrovi koji nose odlučnost nas krajišnika da USK ponovo dovedemo na prvo mjesto u Federaciji BiH.Vlada USK i ja kao premijer, stavili smo sve svoje potencijale u službu ovog cilja.Samo jedinstveni možemo ostvariti svoje ciljeve i ne smijemo dozvoliti više nikad i nikome da među krajišnike posije sjeme razdora i neslaganja.
Da nas oslabi.Ujedinimo se u borbi i nastojanju da krajiškom čovjeku vratimo dostojanstvo i prosperitetnu i sigurnu budućnost, zaključio je premijer Lipovača.
Nakon završetka Svečane sjednice Općinskog vijeća, premijer Lipovača odgovarao je na novinarska pitanja koja se tiču Agrokomerca i jučerašnjeg sarajevskog sastanka kod premijera Federacije BiH.
Predsjednik Unije samostalnih sindikata policije F BiH, dr.Halid Ganija u pratnji predstavnika Sindikata policijskih službenika USK, boravio je danas u posjeti Kabinetu premijera USK.Domaćini posjete bili su premijer dr.Hamdija Lipovača te ministar policije Šefik Smlatić i policijski komesar USK Stevo Trninić.
Cilj današnjeg susreta bio je upoznavanje dr.Ganije sa premijerom Lipovačom i ministrom Smlatićem te produbljivanje saradnje a posebno socijalnog dijaloga.U razgovorima, premijer Lipovača i ministar Smlatić izrazili su spremnost da policiju USK učine još efikasnijom na način da se modernizira oprema, prostor za rad, vozni park.
Prema riječima ministra Smlatića, dobar korak u tom pravcu već je načinjen.“Do susreta nije došlo ranije, jer sam kao ministar želio da se upoznam sa stvarnim stanjem u MUP-u i mogu vam reći da je nezadovoljavajuće, kada je u pitanju opremljenost i uslovi rada naših policijskih službenika“, rekao je ministar Smlatić.
Stanje se mora promjeniti i odredjeni koraci već su učinjeni.
Premijer Lipovača još jednom je istakao svoju punu podršku radu policije i najavio svoj angažman kako bi MUP USK u skorijoj budućnosti bio medju najuredjenijim u F BiH.
yellow cat wrote:Evo, zanima me da li je istina da je Vlada USK prošle sedmice usvojila zaključak kojim se omogućava organima uprave raspisivanje konkursa na osnovu Zakona o radu??? Ja nešto danas načuh o tome....
yellow cat wrote:Evo, zanima me da li je istina da je Vlada USK prošle sedmice usvojila zaključak kojim se omogućava organima uprave raspisivanje konkursa na osnovu Zakona o radu??? Ja nešto danas načuh o tome....
Istina je! Gledao sam o tome na TV-u.
joj, ja to pokušavam iskopati, ali nigdje nema. Jedino da idem sutra u stručnu službu Vlade i da to tražim. Valjda me neće iZbaciti van.
mirjana malic, predsjedavajuca skupstine kantona sarajevo, ako ne podnese ostavku iz moralnih razloga ili je maticna stranka ne makne sa te pozicije, od mene sdp-u nikad vise glas.
The 51st State wrote:mirjana malic, predsjedavajuca skupstine kantona sarajevo, ako ne podnese ostavku iz moralnih razloga ili je maticna stranka ne makne sa te pozicije, od mene sdp-u nikad vise glas.
Da.. Zaista zastrašujuće zvuči činjenica da jedna majka nije svog punoljetnog sina utjerala u suru i natjerala da misli kao i ona ! ... Hrak ! Pljuuc ! Mislim, ko se danas još ne slaže sa svojim roditeljima !?
The 51st State wrote:mirjana malic, predsjedavajuca skupstine kantona sarajevo, ako ne podnese ostavku iz moralnih razloga ili je maticna stranka ne makne sa te pozicije, od mene sdp-u nikad vise glas.
Da.. Zaista zastrašujuće zvuči činjenica da jedna majka nije svog punoljetnog sina utjerala u suru i natjerala da misli kao i ona ! ... Hrak ! Pljuuc ! Mislim, ko se danas još ne slaže sa svojim roditeljima !?
Sin ima pravo na svoje misljenje a majka na svoje misljenje.S tim bi se trebali pomiriti.Nije on sam,jedan od izuzetaka,takvih je bilo mnogo.Nikad neznamo sta je ko rodio,kad je poceo rat,to se odmah vidjelo.Sad ima i ova stvar.Tesko se je mozda,kazem,mozda, bilo tesko othrvati cetnickoj propagandi u Americi,jer su svi bosanski pravoslavci,pod nevidjenom presijom cetnicke propagande.
Sin ima pravo na svoje misljenje a majka na svoje misljenje.S tim bi se trebali pomiriti.Nije on sam,jedan od izuzetaka,takvih je bilo mnogo.Nikad neznamo sta je ko rodio,kad je poceo rat,to se odmah vidjelo.Sad ima i ova stvar.Tesko se je mozda,kazem,mozda, bilo tesko othrvati cetnickoj propagandi u Americi,jer su svi bosanski pravoslavci,pod nevidjenom presijom cetnicke propagande.
Been wrote:Da.. Zaista zastrašujuće zvuči činjenica da jedna majka nije svog punoljetnog sina utjerala u suru i natjerala da misli kao i ona ! ... Hrak ! Pljuuc ! Mislim, ko se danas još ne slaže sa svojim roditeljima !?
Matera je umjesto da osudi stavove svoga sincine, sva ponosna izjavila "Pa on je politicki komentator". U tome je problem.
Been wrote:Da.. Zaista zastrašujuće zvuči činjenica da jedna majka nije svog punoljetnog sina utjerala u suru i natjerala da misli kao i ona ! ... Hrak ! Pljuuc ! Mislim, ko se danas još ne slaže sa svojim roditeljima !?
Matera je umjesto da osudi stavove svoga sincine, sva ponosna izjavila "Pa on je politicki komentator". U tome je problem.
Reakcija je katastrofa... ako je potrebno da je stranka i javnost "guraju" da osudi one bolesne stavove, onda to i nije iskreno. Da ne govorim da je obmanula birače koji su joj dali glas. Ostavka!
Kako ujedinjuje kad vam se koalicioni partner ogradjuje od vase politike.
Klasična izmišljotina ! Ograđuju se mislim oni jadnici od SDA u BIhaću koji su magistrirali gubljenje izbora... Ministar privrede iz SDA, Hase Hairlahović i ministar poljoprivrede također iz SDA, Emdžad Galijašević prisustvovali su sastanku u Sarajevu i najavili grčevitu borbu za opstanak Agrokomerca !