KANTONALNE politike od 1 do 10
- Socijalista
#1 KANTONALNE politike od 1 do 10
Dakle drugovi i drugarice, prijateljice i prijatelji, uvazeni moderatori i administratori,
ova tema bi treba sluziti za razne diskusije koje se ticu kantona u FBiH uopce, problemi, politika, stranke, desavanja, koalicije, dijela, nedijela itd.
Da ja pocnem, sta je bilo u vezi brze ceste Travnik-Bihac...
idemo...
ova tema bi treba sluziti za razne diskusije koje se ticu kantona u FBiH uopce, problemi, politika, stranke, desavanja, koalicije, dijela, nedijela itd.
Da ja pocnem, sta je bilo u vezi brze ceste Travnik-Bihac...
idemo...
- Socijalista
#2 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
USK desavanja:
Već poznata imena novih ministara
Imenovanje nove Vlade USK 31. januara
Nova sjednica Skupštine USK zakazana je za 31. januar kako bi se donijela odluka o izboru i imenovanju članova nove Vlade, zaključeno je na današnjem Kolegiju Skupštine.Prema riječima predsjedavajućeg Huseina Rošića, održavanje sjednice Skupštine USK normalan je slijed događaja s obzirom da su, prema CIK-ovim propisima, određene procedure već trebale biti završene.
Polemika o načinu izbora sekretara Skupštine, vođena je zbog činjenice da je ranije korišteni Zakon o državnoj službi neustavan. Predsjedavajući Skupštine je predložio da ovu proceduru obavi Komisija za administrativna pitanja u saglasnosti sa Ministarstvom pravde, što je i usvojeno.Članovi Kolegija iskazali su danas i svoje nezadovoljstvo rekonstrukcijom prostora Skupštine, jer se kažu, nije mislilo na rad skupštinske Stručne službe niti drugih radnih tijela. Zato će tražiti od Vlade da ona u roku 30 dana iznađe neko rješenje, a na osnovu odluke Kolegija iz ranijeg saziva i ugovora potpisanog sa direktorom Zavoda za zapošljavanje, u čijoj zgradi se Skupština i nalazi.

http://www.uskportal.ba/index.php?strea ... &vid=12257
Već poznata imena novih ministara
Imenovanje nove Vlade USK 31. januara
Nova sjednica Skupštine USK zakazana je za 31. januar kako bi se donijela odluka o izboru i imenovanju članova nove Vlade, zaključeno je na današnjem Kolegiju Skupštine.Prema riječima predsjedavajućeg Huseina Rošića, održavanje sjednice Skupštine USK normalan je slijed događaja s obzirom da su, prema CIK-ovim propisima, određene procedure već trebale biti završene.
Polemika o načinu izbora sekretara Skupštine, vođena je zbog činjenice da je ranije korišteni Zakon o državnoj službi neustavan. Predsjedavajući Skupštine je predložio da ovu proceduru obavi Komisija za administrativna pitanja u saglasnosti sa Ministarstvom pravde, što je i usvojeno.Članovi Kolegija iskazali su danas i svoje nezadovoljstvo rekonstrukcijom prostora Skupštine, jer se kažu, nije mislilo na rad skupštinske Stručne službe niti drugih radnih tijela. Zato će tražiti od Vlade da ona u roku 30 dana iznađe neko rješenje, a na osnovu odluke Kolegija iz ranijeg saziva i ugovora potpisanog sa direktorom Zavoda za zapošljavanje, u čijoj zgradi se Skupština i nalazi.

http://www.uskportal.ba/index.php?strea ... &vid=12257
- Komrad
#3 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
najkasnije do 10og februara ze-do, tuzlanski i BPKalternativni wrote:Druze Socijalista, sta je sa ZE-DO kantonom? Kad cemo mi dobiti vladu?
- Bosanski_kralj
#4 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
U USK-a je stanje katastrofično
u najkraćem rečeno
- Komrad
#5 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
ihi ima 20 godina heheBosanski_kralj wrote:U USK-a je stanje katastrofičnou najkraćem rečeno
- yellow cat
#6 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Haj, možda se napokon sjete preuzeti Zakon o državnoj službi kao i ostali kantoni....Komrad wrote:ihi ima 20 godina heheBosanski_kralj wrote:U USK-a je stanje katastrofičnou najkraćem rečeno
- Komrad
#7 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Zelim im sve najbolje ...yellow cat wrote:Haj, možda se napokon sjete preuzeti Zakon o državnoj službi kao i ostali kantoni....Komrad wrote:ihi ima 20 godina heheBosanski_kralj wrote:U USK-a je stanje katastrofičnou najkraćem rečeno
Mislim da ce Hamdija to uvesti u red
- yellow cat
#8 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Sve strukture vlasti u USK su korumpirane toliko da se čitava SIPA bavi njima ovo stoljeće, ne bi sve raspetljala...Komrad wrote:Zelim im sve najbolje ...
- Komrad
#9 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Bitno je od necega krenutiyellow cat wrote:Sve strukture vlasti u USK su korumpirane toliko da se čitava SIPA bavi njima ovo stoljeće, ne bi sve raspetljala...Komrad wrote:Zelim im sve najbolje ...
- Been
#10 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Ljudi u USK imaju ogromna očekivanja od Lipovače... Znam da smo svi pali u kolektivnu depresiju kad je objavio da ide u Parlament
USK je u svemu poslijednji u Federaciji jer plaća danak više-manje nesposobnih predstavnika na višim nivoima vlasti. Evo primjeri, USK je kanton koji najviše proizvodi mlijeko, a dobija manje od 30 % federalnih poticaja. USK je kanton koji najviše izvozi neke poljoprivredne kulture ( kesten, krastavac) i med, federalnih poticaja gotovo i nema. Razlog je jasan - nema dovoljno utjecajnog i snažnog krajiškog političara koji će priupitati zašto poticaji za, recimo, stočarstvo idu u gradove u kojima je više ljudi nego stoke.
Evo još zanimljivih podataka, USK ima gotovo najveću stopu nezaposlenosti u federaciji. USK ima najmanji procent firmi sa većinskim državnim kapitalom. Privrednici sa USK su četvrti na listi kantona koji uplaćuju poreze Federalnoj upravi prihoda. Cijene potrošačke kartice u USK su treće po visini u Federaciji. I na to sve, u USK se u toku godine napravi najviše inspekcijskih "pohoda" u BiH. U zadnjoj federalnoj vladi, USK nije imao niti jednog ministra što se nastojalo kompenzovati davanjem čovjeku iz Cazina pozicije šefa kluba poslanika SDA u Federalnom parlamentu.
USK je u svemu poslijednji u Federaciji jer plaća danak više-manje nesposobnih predstavnika na višim nivoima vlasti. Evo primjeri, USK je kanton koji najviše proizvodi mlijeko, a dobija manje od 30 % federalnih poticaja. USK je kanton koji najviše izvozi neke poljoprivredne kulture ( kesten, krastavac) i med, federalnih poticaja gotovo i nema. Razlog je jasan - nema dovoljno utjecajnog i snažnog krajiškog političara koji će priupitati zašto poticaji za, recimo, stočarstvo idu u gradove u kojima je više ljudi nego stoke.
Evo još zanimljivih podataka, USK ima gotovo najveću stopu nezaposlenosti u federaciji. USK ima najmanji procent firmi sa većinskim državnim kapitalom. Privrednici sa USK su četvrti na listi kantona koji uplaćuju poreze Federalnoj upravi prihoda. Cijene potrošačke kartice u USK su treće po visini u Federaciji. I na to sve, u USK se u toku godine napravi najviše inspekcijskih "pohoda" u BiH. U zadnjoj federalnoj vladi, USK nije imao niti jednog ministra što se nastojalo kompenzovati davanjem čovjeku iz Cazina pozicije šefa kluba poslanika SDA u Federalnom parlamentu.
- Socijalista
#11 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Buduca federalna vlada treba dobro da pazi sta ce uraditi i kako ce se odnositi prema nama krajisnicima. Ovo je surova stvarnost i u drugu ruku bezobrazluk prosle federalne vlade prema ovom kantonu. To treba debelo podcrtati i podvuci.Been wrote:Ljudi u USK imaju ogromna očekivanja od Lipovače... Znam da smo svi pali u kolektivnu depresiju kad je objavio da ide u Parlament![]()
-
convict
#12 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Registrovana nezaposlenost u FBiH u novembru 2010 - 364.416
Nastranu sve druge kantonalne i federalne politke, osnovni kriterij uspješnosti nove vlasti bit će koliko su od ovog broja nezaposlenih uspjeli zaposliti tokom svog mandata. Bar ispod 300.000 da se spustimo...
Nastranu sve druge kantonalne i federalne politke, osnovni kriterij uspješnosti nove vlasti bit će koliko su od ovog broja nezaposlenih uspjeli zaposliti tokom svog mandata. Bar ispod 300.000 da se spustimo...
- Bosanski_kralj
#13 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Sad u kantonalnoj vladi UKS neće biti ministara iz B.Krupe, iz B.Petrovca ni iz Bužima, a za Ključ nisam siguran. Upravo iz nanjerazvijenih opština, koje će i dalje ostati takveBeen wrote:Ljudi u USK imaju ogromna očekivanja od Lipovače... Znam da smo svi pali u kolektivnu depresiju kad je objavio da ide u Parlament![]()
- Been
#14 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Egrlić, novi ministar za boračka pitanje, je iz Ključa ? Mislim da je novi ministar financija iz Bužima ?Bosanski_kralj wrote:Sad u kantonalnoj vladi UKS neće biti ministara iz B.Krupe, iz B.Petrovca ni iz Bužima, a za Ključ nisam siguran. Upravo iz nanjerazvijenih opština, koje će i dalje ostati takveBeen wrote:Ljudi u USK imaju ogromna očekivanja od Lipovače... Znam da smo svi pali u kolektivnu depresiju kad je objavio da ide u Parlament![]()
Bosanski Petrovac će, kao najveći izvoznik drvne mase, dobiti mjesto direktora JU Unsko-sanske šume, što realno i zaslužuje.
Jedino za Bosansku Krupu, neće biti ministarskog ili direktorskog mjesta, što smatram vrlo lošom odlukom.
- Ridjobrki
#15 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Bos. Petrovac će dobiti marionetskog direktora JP USŠ a lova ostaje tamo gdje uvijek ima tendenciju ići - kod spretnijih i pametnijih.
- Komrad
#16 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Kad bi se spustili za 20 000 bilo bi odlicno za pocetakconvict wrote:Registrovana nezaposlenost u FBiH u novembru 2010 - 364.416
a onda iduci mandat 40 000 i tako sve
- Komrad
#17 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
ovo je za pohvalu .. mada nisam krajisnikBeen wrote:
Egrlić, novi ministar za boračka pitanje, je iz Ključa ? Mislim da je novi ministar financija iz Bužima ?
Bosanski Petrovac će, kao najveći izvoznik drvne mase, dobiti mjesto direktora JU Unsko-sanske šume, što realno i zaslužuje.
Jedino za Bosansku Krupu, neće biti ministarskog ili direktorskog mjesta, što smatram vrlo lošom odlukom.
Mislim da u USK ima prostora da se mnogo stvari naprave jer ova prijasnje vlasti nisu radile nista pa nece biti tesko nadmasiti ih...
Mislim da ima prostora za velike investicije prije svega mislim na brzu cestu od kladuse do kljucai termoelektranu kod sanskog mosta
- Been
#18 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Ne bih rekao da će biti "marionetski". Bit će to stručan i kvalitetan čovjek !Ridjobrki wrote:Bos. Petrovac će dobiti marionetskog direktora JP USŠ a lova ostaje tamo gdje uvijek ima tendenciju ići - kod spretnijih i pametnijih.
- Ridjobrki
#19 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Da, biće to jako stručan čovjek koji će se jako malo miješati u svoj posao. Ne znam koje je ime zadnje u opticaju, šikni mi ga na pp ili postavi na temi ako ti nije belaj.
- snaga_znanja
#20 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
ZDK nece dobiti vladu tako brzo, a i ako je dobije vrlo lako je moguce da se ide vrlo brzo u nove izbore. SDA i SDP su dobile podjednak broj glasova. SDP ipak kao "pobjednik" trazi mjesto premijera ali tesko da ce SDA pristati da smjeni Glaijasevica bez obzira na pritiska iz centrale.
- nikad_vise
#21 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
http://www.fzs.ba/kantoniubrojkama.htm
dosadasnje stanje po kantonima u brojkama..
dosadasnje stanje po kantonima u brojkama..
- Socijalista
- Ridjobrki
#23 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Konačno neko ko zna dići kredite i otići na višu funkciju! LEVEL 1 COMPLETED: Koliku ratu trebamo postići da bi postao premijerom Federacije? 
Šalu na stranu, ova koalicija je dobra stvar. Napokon nam dolazi period stabilnosti, bar se nadam. Ono što mi se ne sviđa jeste okivanje Lipovače u zvijezde i uznapredovali kult ličnosti koji se gaji. Kult liderske ličnosti se kroz povijest uvijek pokazivao lošim po zdravlje Krajišnika... Mi smo ljudi koji ne funkcionišu na pola gasa i to nam se redovito fakturiše.
No, pozdravimo toplo novu vladu i poželimo joj uspješan rad u stabilnim uslovima i pozitivnoj atmosferi.
Šalu na stranu, ova koalicija je dobra stvar. Napokon nam dolazi period stabilnosti, bar se nadam. Ono što mi se ne sviđa jeste okivanje Lipovače u zvijezde i uznapredovali kult ličnosti koji se gaji. Kult liderske ličnosti se kroz povijest uvijek pokazivao lošim po zdravlje Krajišnika... Mi smo ljudi koji ne funkcionišu na pola gasa i to nam se redovito fakturiše.
No, pozdravimo toplo novu vladu i poželimo joj uspješan rad u stabilnim uslovima i pozitivnoj atmosferi.
- Socijalista
#24 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Bice ovo dobro...Ridjobrki wrote:Konačno neko ko zna dići kredite i otići na višu funkciju! LEVEL 1 COMPLETED: Koliku ratu trebamo postići da bi postao premijerom Federacije?
- Ridjobrki
#25 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Biće dobro u svakom slučaju, vlada je dobra, ima solidnu većinu i sve uslove za komotan rad, kursevi na kantonu se poklapaju sa kursevima u Sarajevu... Jedino što meni smrdi tu je Hamdo lično i Hamdina ''public image''. No, pustimo nek se sve pokaže a ja najvolim kad ne budem u pravu kad se o politici priča.
Nisam u toku za šume i direktora, koje ime je prošlo na kraju, jel' B.T. i ako jeste - ispred koje od mnogobrojnih stranaka čije članske karte ima?
Nisam u toku za šume i direktora, koje ime je prošlo na kraju, jel' B.T. i ako jeste - ispred koje od mnogobrojnih stranaka čije članske karte ima?