U više navrata sam se obraćala građevinskoj i ekološkoj inspekciji, a sve zbog toga što je restoran koji se nalazi do moje zgrade u dvorištu izgradi/izveo dimnjak na visini drugog sprata, a sve ostale zgrade imaju 6 ili više spratova, te samim tim svi izduvni gasovi i ono što prave, peku, kuhaju, ventiliraju izlazi iz tog dimnjaka i sve ulazi u stanove koji su na višim spratovima. Zbog tih izduvnih "odvratnih stvari" nisam/o u stanju da otvorimo prozore, jer kad ih otvorimo sav smrad ulazi u kuću i sve stvari (namještaj, odjeća) smrde k'o dam sam sad izašla iz pretis lonca.
Tačno znam šta prave i šta kuhaju.
Obratila sam se predmetnim inspekcijama bezbroj puta, što usmeno, što pismeno, te oni po tom pitanju ništa nisu uradile. Kao navodno da su odlazili na lice mjsta i taj restoran novčano kaznili, ali ništa više nisu uradili.
Prvi put sam se obratila inspekciji u oktobru 2009 i do danas ništa nije urađeno.
Zadni put kad sam im poslala upit (decembar 2010) sam postavila pitanje, između ostalog: "Koliko traje izvršenje riješenja, tačnije, uklanjanje navedenog dimnjaka, što ste kao inspektor za ovo vrijeme (više od jedne godine) morali uraditi?"
Odgovor je bio ovakav:
- izvršen je inspekcijski nadzor u restoranu, kojom prilikom je sačinjen zapsinik;
- na osnovu utrđenog činjeničnog stanja i nadležnosti ove isnpekcije, izdato je rješenje za otklanjanje nedostataka sa rokovima;
- izvršena je kontrola izvršenja rješenja izdatog za otklanjanje nedostataka, te je kontatovano da restoran nije izvršio predmetno rješenje;
izdati su prekršajni nalozi pravnom licu, kao i odgovornoj osobi u pravnom licu;
Upravni postupak u ovom predmetu se nastavlja, u skladu saa nadležnostima i odredbama Zakona o zaštiti zraka. Ova inspekcija nema nadležnost rušenja izgrađenih objekata i postrojenja, kako Vi sugerišete u zahtjevu...
Pitanje: Ima li neko iznad ovih inspekcija i zna li neko koliko traje izvršenje rješenja?
Moja agonija traje od avgusta 2009 godine i ne znam više kome da se obratim.
Izvinjavam se, ali nisam mogla da nadjem na SA-x.u ono gdje građani pitaju