Kanton Sarajevo: Turizam

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Da li ste za to da se reaktiviraju Opštinske i Gradska Turistička zajednica?

1. Da
17
49%
2. Ne
6
17%
3. Ne znam
1
3%
4. Da, TZ Grada - Ne, OpĆinske
8
23%
5. Ne, treba ukinuiti i ovu postojeću Kantonalnu TZ
1
3%
6. Da, ali samo u četvrtak prvi koji dođe nakon prijema BiH u EU
2
6%

Total votes: 35

leeloo

#1 Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by leeloo »

Slušala sam sam Semihinu novogodišnju čestitku u kojoj tvrdi da je Sarajevo postalo jedan moderan grad. Sada pročitam intervju u kojem nabraja šta je sve napravljeno, bla, bla, bla...

Početkom decembra družila sam se sa jednom šarolikom grupom ljudi iz cijele Evrope i bila sam im svojevrsni domaćin... I tako tokom jednog od 3 naša izlaska u grad, dvoje je izrazilo želju da kupi kartu Sarajeva jer to rade u svakom gradu koji posjete. Vrijeme radnje 20:00. Nigdje nismo uspjeli naći kartu... Ni u jednoj trafici na Baščaršiji nema karte grada.

Sa zatvaranjem pošte nigdje u gradu niste mogućnosti razmijeniti neku stranu valutu za domaću... Mjenjačnice ne postoje... Do 20:00 sati ako ne zamijenite novac, morat ćete sačekati do sutra. Neki će primiti eure, međutim nije cijelom svijetu platežno sredstvo euro, a sa druge strane državi je u interesu da se plaćanje ne obavlja u stranim valutama.

Možda se rade neke krupne stvari, ali imam osjećaj da "padamo" na onim sitnim. Možda griješim?!
slavkoimamodilera

#2 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by slavkoimamodilera »

Vecinu (glavnih) stranih valuta mozes zamijeniti u KMove u hotelima... ;-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Kanton Sarajevo: Turizam-Detalji koji nedostaju

Post by PipiDugaDevetka »

Oslobodjenje, srijeda 14.januar 2009.g. [url]http://www.oslobodjenje.ba[/url] wrote:
Kanton Sarajevo u 2008. godini

Posjeta 170 hiljada turista iz 108 zemalja

Sarajevski kanton je u 2008. godini posjetilo više od 170 hiljada turista iz 108 zemalja svijeta, što je više za 6,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona. Strani turisti ostvarili su 73,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopćeno je iz Turističke zajdnice Kantona. Strani turisti ostvarili su 74,8 posto dolazaka, a domaći 25,2 posto. Najveći broj dolazaka zabiljezili su turisti iz Hrvatske, odnosno 24 hiljade, azatim slijede turisti iz Slovenije, Austrije i Turske.

Prosječno zadržavanje turista u Kantonu bilo je 1,9 noćenja, najduže su boravili turisti iz Bjelorusije (8,1 noćenja), Egipta (4,3 noćenja), zatim Luksemburga, Moldavije, Rusije, Estonije i Indije. Analizirajući ukupna noćenja turista u odosu na 2007., evidentno je povećanje od 5,4 posto, a najviše noćenja, više od 42 hiljade, ostvarili su tirusti iz Hrvatske.

Ukupan broj smještajnih jednica povećan je za 16,5 posto, broj soba veći je za 7,9, dok je broj ležajeva veći za 11,1 posto. Prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta bila je 12,5 posto, odnosno 27,6 posto sa aspekta popunjenosti soba.
Nadolaze recesija, kriza, problemi svake vrste,...Hoće li, po vašem mišljenju, turisti navaliti na sarajevski i bh. ''Enjoy kokuzluk'' ili će sve poći naopačke za sa. turizam, vrapce, mačke,....?
Last edited by PipiDugaDevetka on 21/01/2009 13:56, edited 1 time in total.
Master.DKP

#4 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Master.DKP »

Turisam za Sarajevo moze biti jako dobro ako ne i glavna privredna grada. Evo ako vidimo da preko 100 000 turista godisnje "prijavljeno" posijeti Sarajevo, u sta se ne racuna dijaspora, ljudi koji dole u privatni smijestaj tj u Hotele gdje se ne prijavljuju i sav "sivi" turizam taj broj je delako preko 1 Milion posjeta Sarajevu. ( U to su uracunati svi ljudi koji ne zive permanentno u Sarajevo, ukljucujuci znaci BH dijasporu)

E sada ako uzmemo 1 000 000 posijetitalja i da svaki u prosijeku za svog boravka kroz kupovinu, spavanje i trosenje bilo koe vrste ostavi najmanje 200 Eura, to pravi sumu od 200 000 000 EUR/godisnje prometa u gradu Sarajevu samo od toga. To su novci koji se donesu u grad i uglavnom ostanu tu !

Branse koju profitiraju i koje mugo profitirati su: ( Hoteli, Moteli, Prenocista, sve vrste kafan i restorana, banke, taxi usluge, aerodrom, gradski saobracaj, prostitucija, pivara, prodavnice nakita i suvenira) tj. barem 10 000 gradana Sarajeva moze direktno ziviti od turizma. Ako uzmemo godisnje rast od preko 10 % posjeta, prometa na aerodromu/saobracaju onda mozemo vidjeti enorman potencijal tu.

Nadam se da neko moze da iznese neka konkretna i pozitivna iskustva, sta je dobro i sta moze jos bolje po ovom pitanju! :bih: :sax:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Image
Start wrote:
Time Out - Strance u Sarajevo privlace dobre vibracije

Author: Branka Mrkic-Radevic
Uploaded: Wednesday, 06 June, 2007

Start (Sarajevo) announces the imminent appearance of the new Time Out visitor's guide to Sarajevo and the Best of Bosnia. Former Bosnian Institute staff member Vanda Vucicevic is one of the new guide's editors, while many of its entries have been written by BI Associate Helen Walasek.

Time Out Sarajevo & the Best of Bosnia-Herzegovina Visitor's Guide 2007/08. turistički je vodič u izdanju Time Outa. Njihovi vodiči najprodavaniji su vodiči u Velikoj Britaniji. U Londonu se svake sedmice proda 318.000 primjeraka a u New Yorku 334.000

Piše: Branka Mrkić-Radević | Foto: Haris Čalkić i arhiv Starta

Desetog juna u štampi će se naći turistički vodič za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u izdanju kultnog vodiča Time Out: Time Out Sarajevo & the Best of Bosnia-Herzegovina Visitor's Guide 2007/08. U prodaji će se nalaziti 12 mjeseci a u okviru vodiča naći će se tekstovi o Sarajevu i drugim gradovima u BiH. Namjera vodiča jeste da turistima obezbijedi sve što je potrebno za odmor u BiH, pa će se između korica naći kalendar kulturnih događaja, mapa, preporuke za restorane, prirodne atrakcije, intervjui, preporuke za posjetu historijskih znamenitosti, vodič po planinama...

Urednici su odlučili intervjuisati i poznate osobe koje su boravile u Sarajevu:

- To su ljudi koji su dolazili u Sarajevo, nose pozitivne utiske i drugi im vjeruju. Radili smo intervjue sa Emily Watson, Paddyjem Ashdownom, Martinom Bellom o tome šta oni vole u BiH – kaže David Plant, generalni direktor Time Outa za region.

David i njegovi saradnici smatraju kako je upravo ovo pravo vrijeme za posjetu Bosni i Hercegovini:

- Sarajevo i BiH još uvijek nisu preplavljeni turistima i mislim da je sada sjajno vrijeme za posjetu. U budućnosti će biti popularne turističke destinacije i postajat će sve sličnije ostalim gradovima. Sada je Sarajevo još uvijek jedinstveno – kaže David.

Ovaj vodič razlikuje se od ostalih Time Outovih vodiča po tome što su sredine u kojima je do sada rađen razvijenije od BiH. Sarajevo je prva destinacija koja će se naći u vodiču koja još uvijek nije u potpunosti razvijena u turističkom smislu, još uvijek je više potencijal nego turistička destinacija. Iako svjesni nedostataka koje Sarajevo ima, smatraju kako su upravo neki od tih nedostataka dodatni impuls za dolazak turista:

- Za nas je Sarajevo jedinstveno, ne postoji mjesto kao što je ovaj grad. Sarajevo jeste mali grad i možda nema najjaču kulturnu scenu, iako ima dosta muzeja i galerija za tako mali prostor. Sarajevo je originalan grad u Evropi, ima istoriju koja je ljudima zanimljiva. Ljudi žele ići negdje drugo, vidjeti nešto što ranije nisu. Naravno, ako brojite, Sarajevo sigurno ima manje galerija i manje nekih drugih stvari nego veliki gradovi u Evropi, istina je i da usluga zna biti loša, da su putevi često loši i puni rupa, ali ovdje postoji ta neka atmosfera o kojoj se već zna. Svi ljudi koje smo doveli ovdje kažu kako je grad opušten, i još uvijek ima poseban šmek kojeg globalizacija nije načela.

Trećinu vodiča zauzimat će tekstovi autora koji u žive u BiH (Tim Clancy, kustosica Lejla Hodžić, prilagođeni tekst Aleksandra Hemona o Sarajevu...) Vodiči su namijenjeni mladoj, urbanoj populaciji, pa je i akcenat u predstavljanju gradova stavljen na kulturna dešavanja. U tekstu o Travniku govori se čak i o već zaboravljenom incidentu oko održavanja koncerta grupe Let 3 u tom gradu.

Tri dobre stvari

Time Out je već donio odluku o izradi vodiča za Sarajevo kada je uvedena avionska linija British Airwaysa London-Sarajevo. Odluka o izradi vodiča, te prvi letovi iz Londona i promotivna kampanja Enjoy Life tri su najbolje stvari koje su se desile bh. turizmu u posljednje vrijeme, smatra Vanda Vučičević, direktorica Time Out Sarajevo. Zbog toga će se i CD sa spotom Enjoy Life naći u katalogu:

- Nakon što je BA uveo letove ljudi sada konačno mogu doći ovdje na lakši način i za neki pristojan novac provesti nekoliko dana u Sarajevu.

Osim Sarajeva, u vodiču će se naći i informacije o Mostaru, Banjoj Luci, Travniku, Jajcu, Bihaću, Međugorju i bh. planinama. Od bh. saradnika angažirani su dizajneri Š ejla Kamerić i Enes Huseinčehajić. Naslovnu stranu radio je Dženan Pekušić, Sarajlija koji od 14
Znači, zapadne turiste privlači ''opušten način života'' i ''poseban šmek kojeg globalizacija nije načela''. To je bilo 2007.g. Da li će ih sve ovo i dalje privlačiti, plus ono što ja zovem Enjoy kokuzluk?

Od turizma korist imaju 54 grane privrede, što direktno, što indirektno. Nepotrebno je ovo ljudima koji čitaju ovaj forum naglašavati da je turizam najviši oblik privredjivanja gdje svi imaju koristi.

Kult ispijanja kafe. Tim objašnjava šta su rahat-lokum, džezva, sabur,...:
http://cosmos.bcst.yahoo.com/up/player/ ... 8&src=news
Jara

#6 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Jara »

Na Igmanu ovih dana divlji štandovi k'o na Vrelu Bosne... :roll: sa sve plastičnim džidžama... :x Zbogom pameti...Btw, otkud gore onoliki SMOG? :-)
I, umjesto da se urede prodajna mjesta i da se prodaju rukotvorine i hrana domaća ( ne znam...npr. maslenica, pite, domaći sir, sve autentično iz onih gore sela :) ) - gore je ruglo. :x
Dobro reče jedan strani diplomata: priroda vam je predivna, ali su vam gradovi ružni...Kako je počelo, već i Vrelo Bosne i Igman postaju ružni.
Šta ovi iz TZ uopšte rade? OK, prave reklame, idu po sajmovima, ali... zar nemaju nikakvog uticaja na sređivanje nereda u turizmu? Da li su ikad pokrenuli i jednu akciju glede ovih štandova ili, o čemu si @pipi već pisao, glede divljih vodiča... :-)
Reaktivirati to što kažeš...ne znam, možda je bolje a možda i nije...bolje je ako će svako stvarno voditi računa o svim segmentima turizma na teritoriji svoje općine - Trnovo, Ilidža, Hadžići, Stari Grad itd.
VjecitiStudent

#7 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by VjecitiStudent »

Jara wrote:Na Igmanu ovih dana divlji štandovi k'o na Vrelu Bosne... :roll: sa sve plastičnim džidžama... :x Zbogom pameti...Btw, otkud gore onoliki SMOG? :-)
Jos jedno cudo bosanskog turizma :(

A za smog je odgovorna termoelektrana Kakanj.
http://www.ekoakcija.com/content/koncen ... dozvoljene
Vjetar kada zapuše, rastjera čađ. Ali sjeverozapadni vjetar donosi nam sumpordioksid iz TE Kakanj. Ako je sjeveroistočni, onda koncentracije sumpordioksida bilježimo na planinama, to jest Ivanu, Igmanu, Bjelašnici - objašnjava Tais
Jara

#8 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Jara »

Nisam znala za TE Kakanj... :sad:
Luke Perry

#9 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Luke Perry »

Od rata pa na ovamo svima puna usta turizma i zdrave hrane, naravno bez ikakve osnove. Manje se prica i o normalnoj zeljeznici koliko se prica o nekakvim uskotracnim.
PipiDugaDevetka

#10 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

leeloo wrote:Slušala sam sam Semihinu novogodišnju čestitku u kojoj tvrdi da je Sarajevo postalo jedan moderan grad. Sada pročitam intervju u kojem nabraja šta je sve napravljeno, bla, bla, bla...

Početkom decembra družila sam se sa jednom šarolikom grupom ljudi iz cijele Evrope i bila sam im svojevrsni domaćin... I tako tokom jednog od 3 naša izlaska u grad, dvoje je izrazilo želju da kupi kartu Sarajeva jer to rade u svakom gradu koji posjete. Vrijeme radnje 20:00. Nigdje nismo uspjeli naći kartu... Ni u jednoj trafici na Baščaršiji nema karte grada.

Sa zatvaranjem pošte nigdje u gradu niste mogućnosti razmijeniti neku stranu valutu za domaću... Mjenjačnice ne postoje... Do 20:00 sati ako ne zamijenite novac, morat ćete sačekati do sutra. Neki će primiti eure, međutim nije cijelom svijetu platežno sredstvo euro, a sa druge strane državi je u interesu da se plaćanje ne obavlja u stranim valutama.

Možda se rade neke krupne stvari, ali imam osjećaj da "padamo" na onim sitnim. Možda griješim?!
slavkoimamodilera wrote:Vecinu (glavnih) stranih valuta mozes zamijeniti u KMove u hotelima... ;-)
Nisam vidio da ima ova tema, pa ja otvorio novu, skoro ista tema. Pridružio sam vaše diskusije na svojoj temi.
Sori !@leeloo
PipiDugaDevetka

#11 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

@leeloo,
Izvini, nisam vidio da tema o turizmu već postoji, pa pridružih ovdje i vaše diskusije o turizmu:

Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema
leeloo wrote:Slušala sam sam Semihinu novogodišnju čestitku u kojoj tvrdi da je Sarajevo postalo jedan moderan grad. Sada pročitam intervju u kojem nabraja šta je sve napravljeno, bla, bla, bla...

slavkoimamodilera wrote:Vecinu (glavnih) stranih valuta mozes zamijeniti u KMove u hotelima... ;-)
d2

#12 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by d2 »

ja mislim da se ne radi nista, mozda sam pesimista ali kad vidim turiste ovdje pitam se sto su uopste dosli, komplet grad mozes obici u jednom danu i to je pitanje koliko ce zanimljivo biti ono sto ces slusati... koliko agencija nudi u paketu voznju quadovima po bjelasnici ili bajkanje po prirodi oko sarajeva ili rafting ...
nisam uopste siguran sta to mi mozemo ponuditi nekome a da je to nesto kvalitetno i zanimljivo u trajanju od par dana...
VjecitiStudent

#13 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by VjecitiStudent »

d2 wrote: koliko agencija nudi u paketu voznju quadovima po bjelasnici
:shock:
Silovanje prirode bukom i ispusnim gasovima na teritoriji buduceg nacionalnog parka tebi pozitivno?
hakazvaka

#14 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by hakazvaka »

VjecitiStudent wrote:
Silovanje prirode bukom i ispusnim gasovima na teritoriji buduceg nacionalnog parka tebi pozitivno?
silovanje prirode :lol:
d2

#15 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by d2 »

VjecitiStudent wrote:
nije pozitivno slazem se i mene nerviraju, napisao sam quadove jer je stvar atraktivna a ima veze sa prirodom, na kraju krajeva mogu ih voziti negdje bogu iza nogu gdje nema nikoga, ali dajte sta bilo drugo samo neka je u prirodi, jahanje konja, planinarenje sta god... ja odoh za pola sata biciklom na trebevic, zasto nema firmi koje se bave organizovanjem slicnih tura (znam samo za jednu), potrpas turiste u kombi, u drugi kombi bicikla i istovaris ih negdje u prirodi gdje se mogu lagano vozikati 2 sata i potom otici na ustipke sa kajmakom i kiselim mlijekom... to bi sigurno bilo ljudima zanimljivo ako bi bila neka atraktivna a ne previse teska tura za voziti...

imamo prirodu koja nam sluzi da kazemo "e mi imamo prirodu!" i to je to...
VjecitiStudent

#16 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by VjecitiStudent »

d2 wrote:
VjecitiStudent wrote:
nije pozitivno slazem se i mene nerviraju, napisao sam quadove jer je stvar atraktivna a ima veze sa prirodom, na kraju krajeva mogu ih voziti negdje bogu iza nogu gdje nema nikoga, ali dajte sta bilo drugo samo neka je u prirodi, jahanje konja, planinarenje sta god... ja odoh za pola sata biciklom na trebevic, zasto nema firmi koje se bave organizovanjem slicnih tura (znam samo za jednu), potrpas turiste u kombi, u drugi kombi bicikla i istovaris ih negdje u prirodi gdje se mogu lagano vozikati 2 sata i potom otici na ustipke sa kajmakom i kiselim mlijekom... to bi sigurno bilo ljudima zanimljivo ako bi bila neka atraktivna a ne previse teska tura za voziti...

imamo prirodu koja nam sluzi da kazemo "e mi imamo prirodu!" i to je to...
Kajmak i kiselo mlijeko? Pa da fasuju brucelozu, taman posla :-?
Glavni problem i jeste u tome da ih vozaju tamo "gdje nema nikoga", tj. u prostorima buduceg nacionalnog parka.
A agencija ima, nije da ih nema
http://www.scorpio.ba/
http://www.greenvisions.ba
Hendrix

#17 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by Hendrix »

Pošto ja imam često priliku da putujem vozom našim u ljetnim periodima srećem stvarno puno stranaca. Prošle godine ih je bruka bilo i koliko sam im iz priče čuo 99% ih je oduševljeno Sarajevom. Možda se nama čini koji ovde živimo da je to sve dosadno i da se nema šta obilaziti ali otiđite u neki drugi grad u kojem niste nikad bili i svaka zgrada je interesantna, svaki detalj. Čak sam upoznao likove iz USA ljetos, pričaju bili u Zagrebu, Beogradu ali da je zbog Sarajeva vrijedilo poći na put samo. Mene fakat iznenadilo ovo. Grupa španaca isto svi hvale grad ma nema dalje, kažu doće opet sigurno sa još raje.
Dakle ima nešto kod nas interesantno samo mi ne vidimo očigledno jer smo tu ćitav život. :)
Asana

#18 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by Asana »

Ja se ne bih previse ponosila tom vrstom turistickog odusevljenja. Takvi turisti su dolazili sa puno gorim ocekivanjima, i to je jedini pravi razlog njihovog odusevljenja.
I ja sam prosle godine bila u Albaniji i vratila se odusevljena. Ne zato sto je to samo-takva-super-zemlja, nego zato sto ono sto sam vidjela opovrgava velike predrasude koje se prema toj zemlji gaje u nasim krajevima. Odusevljavala sam se stvarima koje bi mi bile sasvim normalne u nekom drugom europskom gradu.
Master.DKP

#19 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Master.DKP »

Ima ovaj forum pozitivnih likova i mozgova. Cinjenica je da smo daleko od "idealnog" turistickog grada, to nije uostalom niti jedan grad na planeti.

I Rio De Janeiro kada se odaljis bukvlano dvije poprecne ulice od Copacabane imas saznse da te bukvalno kolju tupim nozem a policijac sjedi prekoputa u kafani pjan i gleda i smije se :) Znaci, ima mnogo gori od nas koji su itekako naplatili to nesto "svoje " ! :)

Mislim da je nasada, bosanska hrana i alkohol "hotspot" za sve one neinventne evropljane i debeloguze amerikance. Burek ili bamija na Bascarsiji ili rakija u Barhani, to je nesto sto nema nigdje, samo treba znati to prodati "na veliko" :)
VjecitiStudent

#20 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by VjecitiStudent »

Master.DKP wrote: Mislim da je nasada, bosanska hrana i alkohol "hotspot" za sve one neinventne evropljane i debeloguze amerikance. Burek ili bamija na Bascarsiji ili rakija u Barhani, to je nesto sto nema nigdje, samo treba znati to prodati "na veliko" :)
Vize, vize ... :( . Da narod malo vise putuje, ne bi se ovakve gluposti pisale.
VjecitiStudent

#21 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by VjecitiStudent »

Hendrix wrote:Prošle godine ih je bruka bilo i koliko sam im iz priče čuo 99% ih je oduševljeno Sarajevom.
Kamo srece da nam je istorija bila ko u Geneve, pa da se turisti dosadjuju nasmrt.
Edin H.

#22 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by Edin H. »

Nema privatnih mjenjacnica koje bi radile subotom i nedeljom i do kasno uvece, te je od petka poslije podne pa do ponedeljka ili tjekom praznika skoro nemoguce zamjeniti novac.
Neko je spomenuo hotele, ali oni mjenjaju novac uglavnom po nepovoljnom kursu i ne zna svako za tu mogucnost.
Nema dovoljno znakova na stranim jezicima niti u gradu, kao i na autobuskim i tramvajskim stajalistima tako da se tesko snalaziti i naci mjesta koja ljudi zele posjetiti. Moja jaranica iz Engleske je zavrsila na Ilidzi umjesto na Carsiji.
Revizori odrase strance sa kaznama, umjesto da pomognu ljudima i upute ih kako da kupe i poniste kartu.
Naravno opet nema informacija na stranim jezicima.
Previse ugostiteljskih objekata ne izdaje racun, te ljudi nikada nisu sigurni da li prevareni ili ne.
O taksistima da i ne govorimo, ima druga tema...
sheilak

#23 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by sheilak »

Pa, nemoj tako- u Genevi je ubijena Sissi! :sad:

Dakle, i oni su tu negdje :-D
Jara

#24 Re: Kanton Sarajevo: Turizam

Post by Jara »

Sarajevo je, bez daljnjeg, strancima interesantan grad, i mnogi su oduševljeni. :) Ali, treba uvesti reda. Zašto se bježi od toga da se dovedu turistički eksperti sa strane, iz neke visoko razvijene turističke zemlje i naprave red, organizaciju. Jer, očito da su domaći turistički radnici nesposobni.
Evo, npr. obnovljeni Zoitours. Koliko su potrošili a koliko zaradili do sada? :-) Kakvi su im to projekti kad ne računaju na faktore rizika i na moguća rješenja istih? Topovi za snijeg...pa zar se nije znalo koliko koštaju? Kao da se od početka računalo na SADAKU :oops: od austrijaske firme... :-)
d2

#25 Re: Turizam - Sve male stvari koje ovaj grad nema

Post by d2 »

VjecitiStudent wrote:Kajmak i kiselo mlijeko? Pa da fasuju brucelozu, taman posla :-?
Glavni problem i jeste u tome da ih vozaju tamo "gdje nema nikoga", tj. u prostorima buduceg nacionalnog parka.
A agencija ima, nije da ih nema
http://www.scorpio.ba/
http://www.greenvisions.ba
bogami moracu ti reci jednu staru narodnu koja kaze - ne uhvati se riba dok se noge ne smoce, da ti ne kazem jednu drugu na isti fazon...
Post Reply