Kanjon Rakitnice
Moderator: anex
- alphonse kauders
#1 Kanjon Rakitnice
Eh, da li neko zna može li se bez vodiča ikako doći do tamo? Ja znam samo da postoji neki put, kao ideš do nekog posljednjeg sela na Bjelašnici kolima, tu ih ostaviš onda pješaka preko livade i odatle se spuštaš niz gudure, ali tačan put ne znam pa me zanima je li neko bio i postoji li alternativni put do kanjona?
Znam da je ovaj gore opisani put poprilično zaheban, tj. trebaju ti gvojzerice i po suncu da ne bi skršio nogu, a podosta se hoda i vrlo blizu provalije, ali opet - od ljudi koji su bili sam čuo da se isplati otići.
Hvala za sve eventualne informacije.
Znam da je ovaj gore opisani put poprilično zaheban, tj. trebaju ti gvojzerice i po suncu da ne bi skršio nogu, a podosta se hoda i vrlo blizu provalije, ali opet - od ljudi koji su bili sam čuo da se isplati otići.
- chuchumbamayumbe
#2 Re: Kanjon Rakitnice
Koliko sam ja cuo, tek su tamo nekad poslije WWII poslani ljudi da istraze taj kanjon, od pocetka do kraja, prije toga to niko nije uradio.alphonse kauders wrote:Eh, da li neko zna može li se bez vodiča ikako doći do tamo? Ja znam samo da postoji neki put, kao ideš do nekog posljednjeg sela na Bjelašnici kolima, tu ih ostaviš onda pješaka preko livade i odatle se spuštaš niz gudure, ali tačan put ne znam pa me zanima je li neko bio i postoji li alternativni put do kanjona?
Cuo sam da se na nekim mjestima legu zmije i da se suncaju pored obale, da ih je tu toliko da se ne moze proci ali da uopste ne reaguju na ljude.
Pojma nemam, ovo je sve cula-kazala, ali znam da se tamo ne ide bez nekoga iskusnog i bez gomile opreme.
Volio bih se uputiti u jednu takvu avanturu, samo kada bih imao vremna!
- Pietje_Bel
#3 Re: Kanjon Rakitnice
Znam ja ides do sabica autom i onda ti je pjeske jedno 20 minuta ako malo brze hodas mozes za 15 stici do kanjona. Blizu kanjona se nalaze steci to moras vidijeti kad si vec tu a i u Sabicima imas stecke. Znaci od sabica samo ides cestom gdje idu auta. To je asfaltirana cesta pored rakitnice sve ide. Ti sam oprati tu cestu i rakitnicu i morat ces doci za maks 25 minuta do kanjona ako sporo setas. Samo se pazi zmija ima ih uvijek onde kod mosta na rakitnici kad silazis do mosta u onom kamenjaru. Ali ne trebas ti silaziti uopste tu do rakitnice mozes samo pratiti cestu. Blizu tog mosta ima jedan izvor iz kojeg sam pio najukusniju vodu u zivotu ali to moras znati.alphonse kauders wrote:Eh, da li neko zna može li se bez vodiča ikako doći do tamo? Ja znam samo da postoji neki put, kao ideš do nekog posljednjeg sela na Bjelašnici kolima, tu ih ostaviš onda pješaka preko livade i odatle se spuštaš niz gudure, ali tačan put ne znam pa me zanima je li neko bio i postoji li alternativni put do kanjona?
Last edited by Pietje_Bel on 14/06/2008 15:44, edited 1 time in total.
- van Basten
#4 Re: Kanjon Rakitnice
ja bih radije za prvi put odabrao put sa vodičem, i imam namjeru to ovo ljeto i uraditi... samo nisam siguran ko i kako to organizuje. Činimi se da je zoi tours spominjao nekakve jednodnevne izlete, pa i do kanjona, ali ništa k0onkretno ne nađoh na njihovoj stranici.
- Pietje_Bel
#5 Re: Kanjon Rakitnice
Kakav vodic bog ti pomogao? Si ti zdrav? Pa ides od hotela marsal na Bjelasnici samo pravo i dodes do sabica, tu pitas sjednes u onaj restoran, pojedes domaci sir i domaca jela, pitas ih dje je kanjon i oni ce ti tacno reci. Tako jednostavno, tako blizu. Gdje sam ja sve isao bez vodica mogao sam Karadzica i Mladica sresti.van Basten wrote:ja bih radije za prvi put odabrao put sa vodičem, i imam namjeru to ovo ljeto i uraditi... samo nisam siguran ko i kako to organizuje. Činimi se da je zoi tours spominjao nekakve jednodnevne izlete, pa i do kanjona, ali ništa k0onkretno ne nađoh na njihovoj stranici.
- alphonse kauders
#6 Re: Kanjon Rakitnice
Hej, hvala za informacije. Ovaj put koji sam ja gore opisao je vjerovatno neki više "avanturistički" jer kao puno je bolji pogled i više se prirode nagledaš, ali je zato strmo i stjenovito, ali ako ne nađem taj, rado ću poslušati tvoj prijedlog:)Pietje_Bel wrote:Znam ja ides do sabica autom i onda ti je pjeske jedno 20 minuta ako malo brze hodas mozes za 15 stici do kanjona. Blizu kanjona se nalaze steci to moras vidijeti kad si vec tu a i u Sabicima imas stecke. Znaci od sabica samo ides cestom gdje idu auta. To je asfaltirana cesta pored rakitnice sve ide. Ti sam oprati tu cestu i rakitnicu i morat ces doci za maks 25 minuta do kanjona ako sporo setas. Samo se pazi zmija ima ih uvijek onde kod mosta na rakitnici kad silazis do mosta u onom kamenjaru. Ali ne trebas ti silaziti uopste tu do rakitnice mozes samo pratiti cestu. Blizu tog mosta ima jedan izvor iz kojeg sam pio najukusniju vodu u zivotu ali to moras znati.alphonse kauders wrote:Eh, da li neko zna može li se bez vodiča ikako doći do tamo? Ja znam samo da postoji neki put, kao ideš do nekog posljednjeg sela na Bjelašnici kolima, tu ih ostaviš onda pješaka preko livade i odatle se spuštaš niz gudure, ali tačan put ne znam pa me zanima je li neko bio i postoji li alternativni put do kanjona?
- Pietje_Bel
#7 Re: Kanjon Rakitnice
Iz kojeg pravca ides i koliko zelis setati? Je li zelis ici preko planina i setati 10 sati ili zelis mali izlet sa autom sa malo setnje? Sve cu ti ja objasniti, drago mi je ako mogu pomoci i onako nemam pametnijeg posla.alphonse kauders wrote:Hej, hvala za informacije. Ovaj put koji sam ja gore opisao je vjerovatno neki više "avanturistički" jer kao puno je bolji pogled i više se prirode nagledaš, ali je zato strmo i stjenovito, ali ako ne nađem taj, rado ću poslušati tvoj prijedlog:)Pietje_Bel wrote:Znam ja ides do sabica autom i onda ti je pjeske jedno 20 minuta ako malo brze hodas mozes za 15 stici do kanjona. Blizu kanjona se nalaze steci to moras vidijeti kad si vec tu a i u Sabicima imas stecke. Znaci od sabica samo ides cestom gdje idu auta. To je asfaltirana cesta pored rakitnice sve ide. Ti sam oprati tu cestu i rakitnicu i morat ces doci za maks 25 minuta do kanjona ako sporo setas. Samo se pazi zmija ima ih uvijek onde kod mosta na rakitnici kad silazis do mosta u onom kamenjaru. Ali ne trebas ti silaziti uopste tu do rakitnice mozes samo pratiti cestu. Blizu tog mosta ima jedan izvor iz kojeg sam pio najukusniju vodu u zivotu ali to moras znati.alphonse kauders wrote:Eh, da li neko zna može li se bez vodiča ikako doći do tamo? Ja znam samo da postoji neki put, kao ideš do nekog posljednjeg sela na Bjelašnici kolima, tu ih ostaviš onda pješaka preko livade i odatle se spuštaš niz gudure, ali tačan put ne znam pa me zanima je li neko bio i postoji li alternativni put do kanjona?
- alphonse kauders
#8 Re: Kanjon Rakitnice
Pa mislio sam na cijelodnevno šetanje, ono kreneš ujutro, dođeš autom donekle i onda lagano kroz trnje i žaoke;)
Iz Sarajeva idem..
Iz Sarajeva idem..
- coek
- alphonse kauders
#10 Re: Kanjon Rakitnice
Hvala coek, hvala Pietle...
- Pietje_Bel
#11 Re: Kanjon Rakitnice
Evo ova setnja ti je super extra:alphonse kauders wrote:Pa mislio sam na cijelodnevno šetanje, ono kreneš ujutro, dođeš autom donekle i onda lagano kroz trnje i žaoke;)
Ides autom do Hrasnice i ostavis tu auto. Onda ides preko igmana do Hrasnickog stana i tu se odmoris, popijes kafu. Ides dalje preko ratne dzamije do hotela marsal na Bjelasnici, odmoris se. Ides dalje do sabica, odmoris se ako zelis. Pitas gdje je kanjon i ides to kanjona.
Ukupno ti treba oko 5 do 5,5 sati. Ja bih ovu setnju izabrao. Imas sve stazu preko igmana a onda moras pratiti cestu do Hotela marsal. Od hotela marsal ti je najinteresantnije ne uzeti onaj asfaltirani put nego ici preko jednog putica gdje je se prije 20 godina islo do sabica. Tu ces mozda sresti konje ispod Bjelasnice i prelijepo je. Znam da su tu uvijek konji preko ljeta bili.
- alphonse kauders
#12 Re: Kanjon Rakitnice
Hej, super - hvala za ove detaljne odgovore 
- Pietje_Bel
#13 Re: Kanjon Rakitnice
Nista.
- black
#14 Re: Kanjon Rakitnice
@alphonse, ja namjeravam ici tokom ljeta (ne znam tacno kada), pa ako ne budes isao zovem te 
- roki
#15 Re: Kanjon Rakitnice
Ides do marsala i produzis dalje putem do sela Sabici.otprilike ti treba negdje oko 15-20 minuta.Od Sabica krenes dalje,i kada ugledas prvi most zaustavis auto,i parkiras se negdje.malo nize mosta je zapravo pocetak kanjona.Moj ti je savjet,da predes most,prodes okuku,spustis se sa druge strane i odatle krenes u avanturu.Bio,vidio,nisam se pokajao.Super je.
Trebas se dobro pripremiti sto se obuce tice jer je vratolomija.Evo par fotki:

Trebas se dobro pripremiti sto se obuce tice jer je vratolomija.Evo par fotki:

- Pietje_Bel
#16 Re: Kanjon Rakitnice
Ja imam vikendicu 15 minta od ovog kanjona i nikada nisam vidio puno zmija na jednom mjestu. Znao sam vidijeti jednu zmiju zivu ali cesce mrtvu pored puta. Ne volim bas ici kad je puno vruce. Polje je otici na jesen. Sto se tice mina ne trebas se nimalo plasiti.chuchumbamayumbe wrote:Koliko sam ja cuo, tek su tamo nekad poslije WWII poslani ljudi da istraze taj kanjon, od pocetka do kraja, prije toga to niko nije uradio.alphonse kauders wrote:Eh, da li neko zna može li se bez vodiča ikako doći do tamo? Ja znam samo da postoji neki put, kao ideš do nekog posljednjeg sela na Bjelašnici kolima, tu ih ostaviš onda pješaka preko livade i odatle se spuštaš niz gudure, ali tačan put ne znam pa me zanima je li neko bio i postoji li alternativni put do kanjona?
Cuo sam da se na nekim mjestima legu zmije i da se suncaju pored obale, da ih je tu toliko da se ne moze proci ali da uopste ne reaguju na ljude.
Pojma nemam, ovo je sve cula-kazala, ali znam da se tamo ne ide bez nekoga iskusnog i bez gomile opreme.
Volio bih se uputiti u jednu takvu avanturu, samo kada bih imao vremna!
Ako zelis da ides do sabica autom onda bih ti preporucio da odes do kramara. To ti je selo 5 minuta od Sabica (pitaj nekoj mjestana). Od toga sela mozes finoo da izaberes sebi jedna putis kroz sumu i na kraju te stazici izades taman kod stecaka. Tu ti je i kanjon odmah ispod. Ako od stecaka produzis jedno 20 minuta pjeske prema Hercegovini onda ces doci na jedno predivno mjesto. To je jedna provala ogromna, na drugoj strani je suma a dole duuuboko na dnu se vidi rakitnica. Strahota pogledati, ma ko iz filma. Nikad nisam znao da Bosna ima tako nesto. Mozda vi to zovete kanjonom, ne znam? Mi so zvali kanjonom ovo vamo blize Sabicima mada mi ovo zadnje vise lici na pravi kanjon.
-
abdulazizsarajevo
#17 Re: Kanjon Rakitnice
super tema..
zna li neko od vas koliko se krece cijena zemlje tamo u sabicima ili nekom od sela tu blizu??
zna li neko od vas koliko se krece cijena zemlje tamo u sabicima ili nekom od sela tu blizu??
-
*mima*
#18 Re: Kanjon Rakitnice
black wrote:@alphonse, ja namjeravam ici tokom ljeta (ne znam tacno kada), pa ako ne budes isao zovem te
Mogi li i ja?
- alphonse kauders
#19 Re: Kanjon Rakitnice
Može, svi đuture, pa ko preživi pričaće:) 
-
gurabija78
#20 Re: Kanjon Rakitnice
http://www.rakitnica.comvan Basten wrote:ja bih radije za prvi put odabrao put sa vodičem, i imam namjeru to ovo ljeto i uraditi... samo nisam siguran ko i kako to organizuje. Činimi se da je zoi tours spominjao nekakve jednodnevne izlete, pa i do kanjona, ali ništa k0onkretno ne nađoh na njihovoj stranici.
- kustah
#21 Re: Kanjon Rakitnice
Izgleda da je zivopisnija strana ova koja ide iz Konjica. Je li ovo tacno?
- coek
#22 Re: Kanjon Rakitnice
Lijepo je s obje strane. I za*#$%ebano pa treba oprezno
-
paprica29
- Van Halen
#24 Re: Kanjon Rakitnice
Fenomenalno, bogatstvo koje se riječima ne može opisati.
-
diska
#25 Re: Kanjon Rakitnice
Jeste li išli u kanjon Rakitnice? Vidim da ste se dogovarali pa me interesuje. Ja sam bila na jednom dijelu kod Šabića, a bila sam i na jednom dijelu koji se nalazi 12 kilometara od konjica makadamom. Malo sam išla kanjonom al sam morala i gaziti vodu u jednom dijelu pošto se nije moglo ići pored rijeke. Volim Rakitnicu i gledala sam neke slajdove koje je snimio Lepirica Alen, inače se bori za promociju Rakitnice i njenu zaštitu. Evo jedne od brojnih slika koje sam napravilaalphonse kauders wrote:Može, svi đuture, pa ko preživi pričaće:)