Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Podržavate li ovu inicijativu?

Da
88
69%
Ne
39
31%

Total votes: 127

valterbranisarajevo

#1 Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by valterbranisarajevo »

Sarajevo ima šta pokazati

Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, čiji je incijator Ibrahim Spahić, naišla je na podršku i među sarajevskim umjetnicima, ali i predstavnicima vlasti. Kako su za "San" kazali - iako je teško gledati toliko godina unaprijed, ipak treba sve učiniti da bi se BiH predstavljala svugdje u svijetu u pozitivnom svjetlu.
U samom začetku ove Spahićeve ideje, još prije nekoliko mjeseci, gradonačelnica Sarajeva je svesrdno podržala incijativu, ali i sporazum između Sarajeva i Pečuja, koji će biti evropska prijestolnica kulture 2010. godine.
I jedno i drugo, kako kaže gradonačelnica, predstavlja značajan podstrek unapređenju kulturne saradnje BiH i ostalih evropskih država.
- Kada je nedavno posjetio Sarajevo, gradonačelnik Pečuja obećao je svesrdnu podršku u kandidaturi Sarajeva. To je partnerski grad Sarajeva i istaknuti partner u dijalogu, pa mislim da će lobirati za nas - kazala je.
I direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić misli da Sarajevo ima šansu da se predstavi kao jedan od najozbiljnijih kandidata, prije svega zbog bogatog kulturnog naslijeđa i vrhunskih talenata koje posjeduje BiH.
- Apsolutno podržavamo Spahićevu incijativu i sporazum jer se pokazalo da mi možemo praviti kulturne programe koji su itekako relevantni i kvalitetni u Evropi i svijetu. Govorim u ime Kamernog teatra 55 i mi se zaista vidimo u toj priči. Ako budemo prijestolnica 2014. godine, imat ćemo šta pokazati - kazao je Topčić.
I režiser Haris Pašović je za svaku vrstu inicijative koja će zemlju voditi u pozitivnu budućnost.

Dž. B.

Napraviti program

Umjetnik Ifran Hozo kaže da treba podržati sve što u pozitivnom smislu predstavlja BiH.
- Nema razloga da se ne podrži takva incijativa, ali treba treba napraviti neki plan i program i razmisliti ko će predstavljati koji segment. Ne mogu pojedinci zastupati nešto za šta uopšte nisu vezani. Na primjer, ne može pojedinac koji nije likovnjak, predstavljati ovu umjetnost, to moraju raditi institucije poput galerija, muzeja... - kaže Hozo.

San 18.4.2008.

Mislim da je ovo sjajna inicijativa i još jedna prilika da se našem gradu pored mnogo ružnih stvari dogodi i nešto lijepo. :) Ovo bi mogla biti prava "kulturna" olimpijada - 30 godina poslije one sportske koja bi opet mogla vratiti Sarajevo na naslovne stranice svjetskih medija - ovaj put ponovo sa njegovim sretnim licem.. :)

Šta Vi mislite, imamo li šanse da ovaj projekat uspije?

Podrška kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine

http://www.facebook.com/event.php?eid=124442394301659
Last edited by valterbranisarajevo on 20/06/2011 13:30, edited 1 time in total.
skorpija1S

#2 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by skorpija1S »

Koji crni Haris Pasovic,muka mi je i kad cujem za njega,valjda ste informisani koji je lovu izmedju ostalog uzeo 6.aprila.......dok smo mi bili pred Pozoristem...
valterbranisarajevo

#3 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Inače, ovaj projekat traje od 1985. godine. Svake godine se na preporuku evropske komisje izaberu dva grada.Prošle godine su prijestolnice bili Luksemburg i Sibiu, ove godine su to Liverpul i Stavanger u Norveškoj, a sljedeće godine evropske prijestolnice kulture će biti Linc i Vilnius. Ljubljana se kandidovala za evropsku prijestolnicu kulture 2012. godine...
Prenj

#4 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by Prenj »

skorpija1S wrote:Koji crni Haris Pasovic,muka mi je i kad cujem za njega,valjda ste informisani koji je lovu izmedju ostalog uzeo 6.aprila.......dok smo mi bili pred Pozoristem...
Nismo informisani. Koja je lova u pitanju i ko je izvor informacije?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by Truba »

moja reakcija na naslov => :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

dalje nisam čito :P
The Nightwatchman

#6 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by The Nightwatchman »

meni je ovo degutantno :oops:

glasao sam za NE :evil: :evil: :evil:
valterbranisarajevo

#7 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Ja iskreno mislim da sarajevo stvarno ima šta prezentovati svijetu u oblasti kulture. međutim druga stvar je to što se mnoge lijepe stvari ne vide u poplavi kiča, šunda i primitivizma..

Kada bih prihvatio činjenicu da Sarajevo i njegovi građani kroz svoju istoriju nisu stvorili ama baš ništa što bi mogli prezentovati svijetu, osjećao bih se baš ružno.

Što se tiče osoba koje se spominju u ovom članku, osim Ibre Spahića ostali su izgleda za sada samo "tapšaći po ramenu".. :D
valterbranisarajevo

#8 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Članak je malo stariji, ali evo šta je u stvari projekat evropska prijestolnica kulture..

Projekt Kulturne prijestolnice Europe pokrenuli su još davne 1983. godine ministri Europske unije. O čemu je točno riječ? Svake se godine izabere jedan ili više gradova koji za tu godinu predstavljaju Kulturnu prijestolnicu Europe. U sljedećih 365 dana taj je grad poprište kulturnih zbivanja, koncerata, izložbi, festivala najpoznatijih svjetskih umjetnika koji privlače turiste, najčešće više platežne moći.

Piše: Davor Vižintin

Kako spojiti kulturu i turizam, odnosno pretvoriti kulturu u turistički proizvod? Na prvi pogled možda zvuči nemoguće, teško je povjerovati kako se može prodati pet polupansiona u katedrali ili pak muzej s više od 300 sunčanih dana. No spoj kulture i turizma itekako je moguć, a ponajbolji primjer za to je projekt Kulturne prijestolnice Europe.
PROJEKT ZAPOČET PRIJE 24 GODINE

Projekt Kulturne prijestolnice Europe osmišljen je na način da se svake godine izabere jedan ili više gradova koji u razdoblju od 365 dana imaju priliku prikazati svoj kulturni život i kulturni napredak. Projekt zamišljen i započet još 1983. godine od ministara kulture EU omogućio je u više od 30 gradova Europe napredak u smislu kulturne ponude.
Sam začetak projekta ideja je tadašnje ministrice kulture Grčke, Meline Mercouri, a u više od 20 godina trajanja projekt je iznimno dobro prihvaćen. Kako projekt uopće funkcionira? Svake godine se kao europska prijestolni ca kulture bira drugi grad. U sljedećih godinu dana u gradu se događaju koncerti, izložbe, festivali na kojima gostuju renomirani umjetnici iz cijeloga svijeta, prezentira se kulturna ponuda grada u cijelome svijetu. Osim grada, pozitivne pomake i jaču afirmaciju bilježe i sama regija i država u kojoj se grad nalazi, te se time svakako jače pozicionira na karti destinacija kulturnog turizma. Ne čudi stoga što se neke zemlje (Grčka, Španjolska, Italija, ...) odnosno njihovi gradovi, i više puta pojavljuju kao kulturne prijestolnice, pokazujući time upravo koliko kulturni turizam može pridonijeti turističkim kretanjima jedne destinacije - a poznata je stvar da su sve tri nabrojene zemlje vrhunski turistički razvijene.
PREDNOSTI ZA EUROPSKE KULTURNE PRIJESTOLNICE

Višestruke su prednosti gradova, regija i država uključenih u ovaj projekt, a jedna od najznačajnijih svakako je veliko financijsko ulaganje u gradnju novih ustanova vrhunske suvremene arhitekture, te obnovu postojećih, u kojima se održavaju manifestacije u sklopu projekta. Investicija koju provodi grad domaćin uglavnom se vraća kroz turističke posjete. Osim koristi nastale od gradnje i obnove, grad prijestolnica kulture godinu je dana jedna velika scena s mnoštvom kulturnih događanja, kao što su razni festivali i izložbe, koncerti, kazališne predstave i ostale manifestacije u kojima sudjeluju svjetski poznati i priznati umjetnici, te time privlače turiste iz cijelog svijeta. Nakon što prestane biti kulturna prijestolnica sve uloženo ostaje gradu a on i dalje ostaje deklariran kao europska kulturna prijestolnica te se na taj način promovira, ostvarujći financijsku dobit.

Na taj način se dotični grad i regija izvlače iz konteksta prijestolnice kulture u godini dana, te postaju upečatljivo kulturno-turističko odredište i u slijedećem razdoblju. Time ovaj projekt ustvari pridonosi kulturnom razvoju neke sredine i izvan definiranih granica samog projekta. Za primijetiti je kako su se u početku među kulturnim prijestolnicama našli redom poznata kulturna i turistička središta (Atena, Firenca, Pariz, ...), ali je poslije naglasak stavljen na manje sredine, koje se još trebaju afirmirati na kulturološkoj karti svijeta.

LUXEMBOURG I SIBIA EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE ZA 2007.

Kao primjer realizacije ovog projekta, navest ćemo nekoliko detalja o tome kako se projekt provodi u Luxemburgu i široj regiji, koji je uz rumunjski grad Sibiu ovogodišnja europska kulturna prijestolnica. Osim što je to ove godine, Luxembourg je prvi grad koji je drugi put (prvi put 1995.) izabran za europsku prijestolnicu kulture. Po još je nečemu ovogodišnje proglašenje specifično; naime, prvi se put titula prijestolnice odnosi na cijelu jednu regiju, a to je područje od više od 11 milijuna stanovnika, koje je već samo po sebi svojevrsni melting pot raznih kultura i običaja. Partner grad ove je godine rumunjski Sibiu,

Informacija o 1511 događanja u ovoj godini doista je impozantna, pa je stoga i nepotrebno nabrajati sve vrste događanja – dovoljno je reći kako je na više od 230 lokacija zastupljeno sve što jedno mjesto odnosno regija može ponuditi: izložbe, koncerti, predstave…Zastupljene su 33 različite kategorije događanja! Neki od njih (instalacije, izložbe itd.) protežu se tijekom nekoliko mjeseci ili čak cijelu godinu, dok su neki (koncerti, predstave) jednokratni događaji.
S.T.H

#9 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by S.T.H »

too funny

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
cyprus

#10 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by cyprus »

:D :shock: :lol:

Mislim, nemojte me krivo shvatit, ja više od svega volim svoj grad, al... :-D
uvjek dobar gost

#11 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by uvjek dobar gost »

Prenj wrote:
skorpija1S wrote:Koji crni Haris Pasovic,muka mi je i kad cujem za njega,valjda ste informisani koji je lovu izmedju ostalog uzeo 6.aprila.......dok smo mi bili pred Pozoristem...
Nismo informisani. Koja je lova u pitanju i ko je izvor informacije?
Više je izvora informacija , a mislim da je cifra oko 40.000 Km... ali nisam siguran provjerim pa se jopet javnem.

Što se tiče teme... prvi bih glasao za istu, ali recimo već zamišljam na promociji svega toga... ministra glumca i ministricu melihu .A kako se hvale velikim uspjehom.... i odmah mi se gadi... onda se sjetim padanja stropa u muzeju... pa me prenese na vjeronauku u obdaništima.... ma nisamo mi nikako (još uvijek) zreli za ove i ovakve manifestacije, mada Sarajevo ima svoju kulturu i svoja zbivanja... festivalskog-nomadskog karaktera... a između njih je post....
valterbranisarajevo

#12 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Izabran Izvršni odbor za izradu promocije projekta kandidature Grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.g.

Sarajevo, 27.7.2009

Danas je održana Druga sjednica Organizacionog odbora za kandidaturu Grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, kojom je predsjedavala prof. dr. Tatjana Ljujić Mijatović. Ovom prilikom izabran je Izvršni odbor za izradu promocije projekta kandidature Grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, u sastavu: Ibrahim Spahić, predsjednik, te članovi: Ramiz Mehaković, Sead Srna, Gradimir Gojer, Stjepan Roš, Edin Numankadić, Edina Papo, Nenad Brkić, Nedžad Begović, Ognjenka Finci, Dino Mustafić i Safet Zec.

Rad Izvršnog odbora usmjerit će se na pripremu Platforme i osnovnog projekta kandidature Sarajeva za kulturni centar Evrope, planiranje prioritetnih aktivnosti i formiranje okvira finansiranja projekta.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva
samo malo

#13 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by samo malo »

Procitas imena iz izvrsnog odbora, i vise nema nikakve sumnje.

Ovako ce to biti, kandidatura ce biti podnesena, u "projekat" ce se skrhati nekoliko desetina ili stotina hiljada KM, izvrsni odbor i svi moguci prirepci ce sastancit, ispijat kafe, krast bogu dane, za to ce biti masno novcano nagradjeni, Sarajevo prijestolnica kulture nece postati. Mi smo pokusali, ali... otprilike objasnjenje za siroke narodne mase na kraju. Ako neko bude i pitao gdje, sta, kako.
van Basten

#14 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by van Basten »

najobičnije uzimanje dnevnica i ostalih "primanja koji nemaju karakter plate" na račun nekih ideja za koje se u startu zna da su osuđene na propast. Nešto kao kandidatura za Olimpijadu prije nekoliko godina.
maher

#15 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by maher »

lijepa ideja, ali po meni je bolje ici korak po korak da najprije sarajevo postane kulturna prijestonica bih...zaista moram priznati da se bojim da ce neki veliki umjetnici ostati zaboravljeni ako ne bude ovakvih akcija...i ovakva akcija mora biti usmjerena da nasa djeca i nasi ljudi vide neke stvari, pa tek onda na promociju bih vani...

bojim se da vecina nase djece recimo ne zna uopste ko je ismet mujezinovic, a kamoli da su vidjeli neko njegovo djelo...osim ako nisu iz tuzle...uzimam ga za primjer jer covjek kotira kao najveci bh slikar...covjek je i zivio u sarajevu, a o tome koliko znam nema bas nekog traga...

ili recimo braco dimitrijevic...kad negdje vani nesto uradi...odmah naslovi bosanac, sarajlija i slicno...a koliko je ljudi imalo priliku da vidi neku njegovu izlozbu bilo gdje u bih...nema takvih... srecom u dubrovniku je bila njegova izlozba, u jeku sezone, pa koga je zanimalo imao je priliku...izlozba je bila kulturni dogadjaj namijenjen visokom turizmu...kod nas to nije ni zabiljezeno...

pa onda mi nemamo ni filma ni predstave u kojima zajedno igraju nasi najbolji glumci...mnogi od njih su vec pri kraju karijere...bojim se da ce mnoge stvari ostati nezabiljezene...steta je nemati na istoj sceni...miralema zupcevica, josipa pejakovica, zijaha sokolovica, mustafu nadarevica, djuru, burinu, ministra, pa do ovih mladjih i najmladjih glumaca kojima bi to bilo veliko iskustvo...

ovo su stvari o kojima bi oni koji vode kulturu trebali voditi racuna...da se neke stvari zabiljeze...da neko za sto godina kad bude pregledavao arhive ili snimke ne misli da je ovdje zivio samo zmaj od sipova ili da je korida bila dominantan oblik zabave uz duzno postovanje prema ljubiteljima istih...

ali bojim da ce opet zapeti na 40000 KM za harisa pasovica, koje ovaj moze dobiti bilo gdje u svijetu i od bilo koga...osim od nas...
vee-jay

#16 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by vee-jay »

nekih 10 godina prerano
valterbranisarajevo

#17 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

U gradu gdje „hramovi kulture“ sve više postaju AQUA i Bazeni svaka inicijativa kao što je ova će uvijek dobiti moju podršku. Već je ranije na ovoj temi bilo diskusije o tome, ali možete li na kulturnoj karti Evrope na neko važno mjesto smjestiti rumunski Bacau, koji je bio evropska prijestolnica kulture? Ako može Bacau, može vala i Sarajevo....

Da će biti teško, a možda i neizvodivo, to sigurno. Nije problem Sarajeva što nema šta da ponudi Evropi, problem je što nema novca za lobiranje onih koji odlučuju.

Koliko je lobiranje važno najbolje pokazuje činjenica da će Sarajevo veoma teško više ikada biti u prilici da organizuje npr. ZOI. Danas ZOI organizuju gradovi koji uopšte nisu zimski sportski centri, nego ljetovališta na moru (Soči u Rusiji-domaćin ZOI 2014). Možete li zamisliti koliko je novca „ugurano u džepove“ onih koji odlučuju da bi se donijela takva odluka. Da bi se od grada Soči uopšte stiglo do prvog sportskog borilišta Ruska vlada će morati izgraditi auto put dužine oko 50 km.

Ja iskreno mislim da Sarajevo ima svoje mjesto na kulturnoj karti Evrope, da ima šta ponuditi staroj gospođi i da trebamo dati makar moralnu podršku ovoj inicijativi.
Last edited by valterbranisarajevo on 01/08/2009 14:37, edited 1 time in total.
8. sekretar SKOJ-a

#18 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Hem je 2014. godina, 30-togodišnjica ZOI 84., hem 100 godina od atentata nakon kojeg je počeo I svjetski rat.
Podržavam ove ljude što hoće da kandiduju Sarajevo za grad, kulturnu prijestolnicu Evrope.
popajic

#19 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by popajic »

Da Sarajevo bude kulturna prijestolnica Evrope bas u momentu kad nikad u njegovoj dugoj istoriji nije bilo manje kulture u njemu ???
Neko rece da je prerano za ovako nesto, ja mislim da je prekasno. Na zalost !
Topla voda

#20 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by Topla voda »

ovo je 116 put da se prica o ovome,svake godine isto i nikad nista...
ako se uopste ne kandidiramo sljedecih 50 godina,neko ce doci i reci ,e na vas je red,popunite kandidaturu.i to je to.
bezveze se pare bacaju,ustvari ...nije bezveze....pametna je to ekipa :-D
Hrvatinich

#21 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by Hrvatinich »

popajic wrote:Da Sarajevo bude kulturna prijestolnica Evrope bas u momentu kad nikad u njegovoj dugoj istoriji nije bilo manje kulture u njemu ???
Neko rece da je prerano za ovako nesto, ja mislim da je prekasno. Na zalost !
Ima kulture itekako samo što ti ne znaš za nju a to nije problem čitavog Sarajeva nego tvoj lični :roll: . Imamo veoma popularan Sarajevo film festival, imamo toliko kulturnih događanja bezbroj uspjeha na kulturnom planu, veliku historiju kulture - treba li se tu nešto konkretno nabrajati... na Balkanskom prostoru kako god okreneš opet smo najkulturniji i to fascinirajuće kulturni s obzirom kroz šta smo prošli i na svu sreću ne ocjenjuje se tu kultura pojedinaca nego nešto iznad toga.
Hrvatinich

#22 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by Hrvatinich »

cyprus wrote::D :shock: :lol:

Mislim, nemojte me krivo shvatit, ja više od svega volim svoj grad, al... :-D
Nema se tu šta ni shvatiti, samo se cerekaš bezveze
samo malo

#23 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by samo malo »

Ja se fakat pitam na cemu su ovi sto misle da je Sarajevo kulturna metropola icega... kulturnije je Visoko od Sarajeva, ako cemo iskreno, da ne idem dalje preko Balkana i Evrope.

Zaista fascinantno umjece laganja samih sebe.
Hrvatinich

#24 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by Hrvatinich »

samo malo wrote:Ja se fakat pitam na cemu su ovi sto misle da je Sarajevo kulturna metropola icega... kulturnije je Visoko od Sarajeva, ako cemo iskreno, da ne idem dalje preko Balkana i Evrope.

Zaista fascinantno umjece laganja samih sebe.
Pa znaš li ti uopšte koji su kriteriji za kandidaturu, razumiješ li uopšte šta je kultura? :roll: I po čemu to naši susjedi imaju bolju kulturu- Srbi se čak i ne trude jer znaju da nemaju šanse a Hrvati se trude ali im ne ide - ubiše se da naprave film koji će dobiti neku značajnu nagradu kao naši mnogi što su dobili.
8. sekretar SKOJ-a

#25 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Od stote godišnjice Atentata napraviti spektakluk!
Cijeli svijet ima da nam dodje u goste!
Post Reply