Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, čiji je incijator Ibrahim Spahić, naišla je na podršku i među sarajevskim umjetnicima, ali i predstavnicima vlasti. Kako su za "San" kazali - iako je teško gledati toliko godina unaprijed, ipak treba sve učiniti da bi se BiH predstavljala svugdje u svijetu u pozitivnom svjetlu.
U samom začetku ove Spahićeve ideje, još prije nekoliko mjeseci, gradonačelnica Sarajeva je svesrdno podržala incijativu, ali i sporazum između Sarajeva i Pečuja, koji će biti evropska prijestolnica kulture 2010. godine.
I jedno i drugo, kako kaže gradonačelnica, predstavlja značajan podstrek unapređenju kulturne saradnje BiH i ostalih evropskih država.
- Kada je nedavno posjetio Sarajevo, gradonačelnik Pečuja obećao je svesrdnu podršku u kandidaturi Sarajeva. To je partnerski grad Sarajeva i istaknuti partner u dijalogu, pa mislim da će lobirati za nas - kazala je.
I direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić misli da Sarajevo ima šansu da se predstavi kao jedan od najozbiljnijih kandidata, prije svega zbog bogatog kulturnog naslijeđa i vrhunskih talenata koje posjeduje BiH.
- Apsolutno podržavamo Spahićevu incijativu i sporazum jer se pokazalo da mi možemo praviti kulturne programe koji su itekako relevantni i kvalitetni u Evropi i svijetu. Govorim u ime Kamernog teatra 55 i mi se zaista vidimo u toj priči. Ako budemo prijestolnica 2014. godine, imat ćemo šta pokazati - kazao je Topčić.
I režiser Haris Pašović je za svaku vrstu inicijative koja će zemlju voditi u pozitivnu budućnost.
Dž. B.
Napraviti program
Umjetnik Ifran Hozo kaže da treba podržati sve što u pozitivnom smislu predstavlja BiH.
- Nema razloga da se ne podrži takva incijativa, ali treba treba napraviti neki plan i program i razmisliti ko će predstavljati koji segment. Ne mogu pojedinci zastupati nešto za šta uopšte nisu vezani. Na primjer, ne može pojedinac koji nije likovnjak, predstavljati ovu umjetnost, to moraju raditi institucije poput galerija, muzeja... - kaže Hozo.
San 18.4.2008.
Mislim da je ovo sjajna inicijativa i još jedna prilika da se našem gradu pored mnogo ružnih stvari dogodi i nešto lijepo.
Šta Vi mislite, imamo li šanse da ovaj projekat uspije?
Podrška kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine
http://www.facebook.com/event.php?eid=124442394301659