Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Kandidati za mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Poll ended at 05/10/2018 23:32

Mirsad Hadžikadić - (Platforma za progres)
145
43%
Fahrudin Radončić[/b] - (SBB)
19
6%
Senad Šepić - (Nezavisni blok)
7
2%
Šefik Džaferović - (SDA)
44
13%
Denis Bećirović - (SDP)
116
35%
Amer Jerlagić - (Stranka za BiH)
3
1%

Total votes: 334

DonieBrasco

#26 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by DonieBrasco »

kulturni_optimista wrote:Zaista ne vidim mogućnost da Džaferović izgubi izbore... Da li je to dobro ili loše za državu, nek procjene iskusniji politički analitičari na forumu.
Da SDA kandidati izgube na bilo kojoj poziciji je odlicno za drzavu ! Mozda neki zive na Marsu pa ne znaju sta ta stranka radi proteklih dvadeset godina pa nisu upuceni.

A meni je veca enigma da je narod toliko "glup" da opet dadne glas SDA nakon svih tih godina, sad ako oni imaju 300.000 uhljebljenih poltroina i gnjida onda je to žalosno.
DonieBrasco

#27 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by DonieBrasco »

Ne radi se o tome da imaju modus da privuku ljude, da pricaju o ekonomiji i gradnji puteva, to su sto puta ispricali nisu ni E od ekonomije napravili a puteve nema ni u planovima.

Jednostavno njihovo biracko tjelo ovisi od njih, ili glasaj ili ostani bez posla, uhljebili su stotine hiljada ljudi, to su uglavnom kompletne familije i šire srodstvo, sve podbni a nikako sposobni.
sigurnoable

#28 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by sigurnoable »

Prvi put od kako izlazim na izbore osjecam neko zadovoljstvo sto cu moci svoj glas dati jednom uglednom profesoru i intelektualcu. Mirsad Hadzikadic jedino moze spasiti ovo malo jada od drzave sto se moze spasiti. Meni je interesantno samo kada imamo na izborima jednog vrhunskog profesora i intelektualca, sta rade nasi uvazeni akademici i domaci intelektualci!? Niko se nije digao i rekao da je prof. Mirsad Hadzikadic pravi izbor za Bosnu i Bosnjake. Gdje su ti svi "veliki intelektualci" neka se sada dignu i javno glasno kazu kao i gospodin Josip Pejakovic da za profesora Mirsada Hadzikadica treba glasati! Nije valjda da i akademiju kontrolise kriminalna organizacija SDA? Ako je to tacno onda nama nema spasa vise nikako ali definitivno!
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#29 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by malakh »

:shock: ova anketa i najbolje pokazuje ko ce becirovicu odnijeti najvise glasova. nazalost, poznajem dosta ljudi koji ce glasati za hadzikadica i koji tvrde da nema hadzikadica da bi glasali za becirovica.

velike su sanse da upravo ti glasovi budu presudni.
mrjasmin

#30 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by mrjasmin »

Moj glas i jos 6 glasova iz moje pororide ide za gospodina Hadzikadica. Jos znam za 5 glasova medju mojim prijateljima koji idu za Mirsada.

Ja se nebi slozio sa konstatacijom da Hadzikadic nekome uzima glasove. Moje je misljenje da svi ostali kandidati upravo njemu uzimaju glasova.
SaraFina

#31 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by SaraFina »

Meni Hadžikadić djeluje dobrodušno. Ima li ko da mu objasni, kako svojom kandidaturom razvlači pamet politički (blago rečeno neinformisanom narodu)?

Bilo bi kul. Naravno uz pretpostavku da nije SDA trojanac.
Smrcak15

#32 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Smrcak15 »

Ne moze profesor historije kojem je savjetnik elektricar biti bolji za predsjednicku stolicu od jednog covjeka koji je zavrsio Harvard, bavio se kompleksnim sistemima kao profesor, kako mijenjati drustva, masa knjiga na amazonu ima svojih na engleskom, poznaje engleski sigurno daleko bolje od becirevica da hebe rak raka pa vi kako hocete :D iako mi je Becirevic drag jer je patriota ali ovdje jednostavno gledamo ko je najbolji za BiH, za tu stolicu, i daleko ispred svih je Hadzikadic, ko to ne vidi i ne zasluzuje boljeg politicara nego ove koji ga handre svo ovo vrijeme pa i da dalje nastave po svome kao sto su do sad.
Last edited by Smrcak15 on 12/09/2018 08:50, edited 1 time in total.
Smrcak15

#34 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Smrcak15 »

SaraFina wrote:Meni Hadžikadić djeluje dobrodušno. Ima li ko da mu objasni, kako svojom kandidaturom razvlači pamet politički (blago rečeno neinformisanom narodu)?

ja sam za SDA bio prije i iako ssam smatrao da nisu nesto dobri za BiH, jer nisam imao nekoga drugog podrzavati, sad moj glas umjesto da ide SDA ici ce daleko srdacnije Hadzikadicu, i to sa merakom 8-)

pa ako je SDA trojac tako sto ce otkinuti glasove SDA i pridobiti sebi,. onda je to neka nova vrsta trojanca....

zar stvarno neko misli da bi covjek napustio bolji placen posao u americi da bi bio SDA potrcko :lol: ostaviti familiju tamo da bi radio za SDA....ma dajte ljudi urazumite se vise jednom majka mu stara.
SaraFina

#35 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by SaraFina »

Smrcak15 wrote:
SaraFina wrote:Meni Hadžikadić djeluje dobrodušno. Ima li ko da mu objasni, kako svojom kandidaturom razvlači pamet politički (blago rečeno neinformisanom narodu)?

ja sam za SDA bio prije i iako ssam smatrao da nisu nesto dobri za BiH, jer nisam imao nekoga drugog podrzavati, sad moj glas umjesto da ide SDA ici ce daleko srdacnije Hadzikadicu, i to sa merakom 8-)

pa ako je SDA trojac tako sto ce otkinuti glasove SDA i pridobiti sebi,. onda je to neka nova vrsta trojanca....

zar stvarno neko misli da bi covjek napustio bolji placen posao u americi da bi bio SDA potrcko :lol: ostaviti familiju tamo da bi radio za SDA....ma dajte ljudi urazumite se vise jednom majka mu stara.

Dragi Smrle, em me strah tvoje naivnosti, em ona graniči nemam srca reći sa kojom osobinom
spreca

#37 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by spreca »

Smrcak15 wrote:Ne moze profesor historije kojem je savjetnik elektricar biti bolji za predsjednicku stolicu od jednog covjeka koji je zavrsio Harvard, bavio se kompleksnim sistemima kao profesor, kako mijenjati drustva, masa knjiga na amazonu ima svojih na engleskom, poznaje engleski sigurno daleko bolje od becirevica da hebe rak raka pa vi kako hocete :D iako mi je Becirevic drag jer je patriota ali ovdje jednostavno gledamo ko je najbolji za BiH, za tu stolicu, i daleko ispred svih je Hadzikadic, ko to ne vidi i ne zasluzuje boljeg politicara nego ove koji ga handre svo ovo vrijeme pa i da dalje nastave po svome kao sto su do sad.
Najbolje ce nam pomoci ako se bude bavio time sto najbolje zna da radi...izgleda mi previse posten(a mozda se i varam)i naivan da bi se bavio politikom i nosio sa ovom nasom bandom
Smrcak15

#38 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Smrcak15 »

spreca wrote:
Smrcak15 wrote:Ne moze profesor historije kojem je savjetnik elektricar biti bolji za predsjednicku stolicu od jednog covjeka koji je zavrsio Harvard, bavio se kompleksnim sistemima kao profesor, kako mijenjati drustva, masa knjiga na amazonu ima svojih na engleskom, poznaje engleski sigurno daleko bolje od becirevica da hebe rak raka pa vi kako hocete :D iako mi je Becirevic drag jer je patriota ali ovdje jednostavno gledamo ko je najbolji za BiH, za tu stolicu, i daleko ispred svih je Hadzikadic, ko to ne vidi i ne zasluzuje boljeg politicara nego ove koji ga handre svo ovo vrijeme pa i da dalje nastave po svome kao sto su do sad.
Najbolje ce nam pomoci ako se bude bavio time sto najbolje zna da radi...izgleda mi previse posten(a mozda se i varam)i naivan da bi se bavio politikom i nosio sa ovom nasom bandom
sta to treba Hadzikadic, da se ponasa kao laktaski vepar, i da nam pjeva "Ustaj mala vezi kera" pod nekakvi satorima, i da onda tek kazemo, eh ti si sad pravi, sad si nas, sad ces nas tek respektabilno prezentovati u svijetu :lol: :lol: :lol:

Najveca snaga je pamet, a koliko je hadzikadic dobrog karaktera, barem po svim onim video sto sam ga izanalizirao najbolje pokaziva ovaj kratki video

i jos jedan friska od jucer sa stadiona :D 8-) 8-) :thumbup: :thumbup:
Image
mrjasmin

#39 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by mrjasmin »

SaraFina wrote:
Smrcak15 wrote:

Dragi Smrle, em me strah tvoje naivnosti, em ona graniči nemam srca reći sa kojom osobinom
Tvoji postovi i nacin argumentovanja mi pokazuje da se SDP nimalo ili vrlo malo razlikuje od SDA. Padaj nepravdo!
SaraFina

#40 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by SaraFina »

:zoka:

Moji postovi su čisti " pragmatizam "
kiligonzales

#41 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by kiligonzales »

Smrcak15 wrote:
spreca wrote:
sta to treba Hadzikadic, da se ponasa kao laktaski vepar, i da nam pjeva "Ustaj mala vezi kera" pod nekakvi satorima, i da onda tek kazemo, eh ti si sad pravi, sad si nas, sad ces nas tek respektabilno prezentovati u svijetu :lol: :lol: :lol:

Najveca snaga je pamet, a koliko je hadzikadic dobrog karaktera, barem po svim onim video sto sam ga izanalizirao najbolje pokaziva ovaj kratki video

i jos jedan friska od jucer sa stadiona :D 8-) 8-) :thumbup: :thumbup:
Image
Prvi bi mu dao glas, da stoji bilo kakva stranka iza njega, ovako ne moze mnogo uraditi u ovdasnjoj politici, ma koliko da si pametan ...
Smrcak15

#42 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Smrcak15 »

kiligonzales wrote: Prvi bi mu dao glas, da stoji bilo kakva stranka iza njega, ovako ne moze mnogo uraditi u ovdasnjoj politici, ma koliko da si pametan ...
kao da ce nesto biti bolje sa SBB ili SDP ako budu umjesto SDA...ama nista nece biti bolje ba...sve je to u par deka, jedno te isto...

Mi kada glasamo za hadzikadica glasamo za promjene, na bolje, da kazemo onima na vlasti da nisu nezamjenjivi, mirsad kao osoba nije bitan kao sto on sam kaze, bitna je BiH...glasanjem za hadzikadica jasno pokazujes sadasnjoj vlasti da nismo zadovoljni sa njima, a nismo zadovoljni ni sa SDP jer su bili prije na vlasti pa nista nije bilo bolje posebno....

zato bi bio extra gust, da Hadzikadic pobjedi jer nece da koristi budzetske pare za bilboarde odstupa od sadasnjih politicara, i da ih sviju pobjedi...to bi bila povbjeda naroda kada bi njemu dali glas jer bi rekli svima ovim u vlasti sda-sdp-sbb , NISMO ZADOVLJNI SA VAMA.
pa makar hadzikadic nista ne uradio sa predsjednicke stolice, samo da se maknu ovi sada, da im se kaze ne budete li radili kako treba bit cete zamijenjeni pa bujrum.

to je poenta.

A to da on nemoze nista uraditi sa predsjednicke pozicije, je samozavaravanje.....dovoljno je imati pametnog covjeka koji zna u kojem pravcu trebaju reforme da idu, i koje reforme su potrebne, i novi zakoni da bi drzava krenula naprijed, Mirsad je to jasno naznacio u svom dokumentu Problemi rjeseenja.

Kao sto su se probosanske stranke mogle proljetos sastajati vise puta u vezi izbornog zakona, onda itekako ih Hadzikadic moze okupiti na svoju incijativu za reforme i pokretanje ekonomije da Zajedno krenu rjesavati...on moze da bude sudija ovdje, cim neka stranka nece reforme jasno moze obznaniti ko koci da narod zna.

tako da imate pogresno misljenje po pitanju toga sta on moze i nemoze uraditi...ama pametan covjek moze svasta uraditi, kad ima viziju i znanje i iskustvo.

cak sta vise nezavisni kandidat kao hadzikadic moze da bude idealan, jer ove stranke sdp-sbb-sda su protivnici jedni drugima, podapinju jedni drugim...svi kontaju sigurno ako nece biti nas predstavnik nek bude onda nezavisni kandidat...

lakse je da se SDA-SBB povinuje za hadzikadicem nego recimo za sdp_ovim clanom u ovom slucaju Becirevicem. ili obratno.

AKo ne glasate po svojoj savjesti kajat ce te se poslije, ako mislis da je hadzikadic bolji kandidat pa mu ne das glas i dadnes Becirevicu samo zato sto ima stranku, pa ti bude isto u drzavi kao prije....griz ce te savjest onda.
kiligonzales

#43 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by kiligonzales »

Smrcak15 wrote:
kiligonzales wrote: Prvi bi mu dao glas, da stoji bilo kakva stranka iza njega, ovako ne moze mnogo uraditi u ovdasnjoj politici, ma koliko da si pametan ...
kao da ce nesto biti bolje sa SBB ili SDP ako budu umjesto SDA...ama nista nece biti bolje ba...sve je to u par deka, jedno te isto...

Mi kada glasamo za hadzikadica glasamo za promjene, na bolje, da kazemo onima na vlasti da nisu nezamjenjivi, mirsad kao osoba nije bitan kao sto on sam kaze, bitna je BiH...glasanjem za hadzikadica jasno pokazujes sadasnjoj vlasti da nismo zadovoljni sa njima, a nismo zadovoljni ni sa SDP jer su bili prije na vlasti pa nista nije bilo bolje posebno....

zato bi bio extra gust, da Hadzikadic pobjedi jer nece da koristi budzetske pare za bilboarde odstupa od sadasnjih politicara, i da ih sviju pobjedi...to bi bila povbjeda naroda kada bi njemu dali glas jer bi rekli svima ovim u vlasti sda-sdp-sbb , NISMO ZADOVLJNI SA VAMA.
pa makar hadzikadic nista ne uradio sa predsjednicke stolice, samo da se maknu ovi sada, da im se kaze ne budete li radili kako treba bit cete zamijenjeni pa bujrum.

to je poenta.

A to da on nemoze nista uraditi sa predsjednicke pozicije, je samozavaravanje.....dovoljno je imati pametnog covjeka koji zna u kojem pravcu trebaju reforme da idu, i koje reforme su potrebne, i novi zakoni da bi drzava krenula naprijed, Mirsad je to jasno naznacio u svom dokumentu Problemi rjeseenja.

Kao sto su se probosanske stranke mogle proljetos sastajati vise puta u vezi izbornog zakona, onda itekako ih Hadzikadic moze okupiti na svoju incijativu za reforme i pokretanje ekonomije da Zajedno krenu rjesavati...on moze da bude sudija ovdje, cim neka stranka nece reforme jasno moze obznaniti ko koci da narod zna.

tako da imate pogresno misljenje po pitanju toga sta on moze i nemoze uraditi...ama pametan covjek moze svasta uraditi, kad ima viziju i znanje i iskustvo.

cak sta vise nezavisni kandidat kao hadzikadic moze da bude idealan, jer ove stranke sdp-sbb-sda su protivnici jedni drugima, podapinju jedni drugim...svi kontaju sigurno ako nece biti nas predstavnik nek bude onda nezavisni kandidat...

lakse je da se SDA-SBB povinuje za hadzikadicem nego recimo za sdp_ovim clanom u ovom slucaju Becirevicem. ili obratno.

AKo ne glasate po svojoj savjesti kajat ce te se poslije, ako mislis da je hadzikadic bolji kandidat pa mu ne das glas i dadnes Becirevicu samo zato sto ima stranku, pa ti bude isto u drzavi kao prije....griz ce te savjest onda.
Posto mi nismo narod koji uci na svojim greskama, pa svoje greske ponavljamo od izbora do izbora, a glasanje za SDA i neke druge velike partije koje su bile na vlasti iznova i pored losih politickih rezultata je pokazatelj koliko smo mi kao drustvo nezreli. Nisu svi jedno te isto. Oni koji nisu dobili šansu, nisu ni mogli pokazati jesu li bolji ili gori od SDA ili SDP, SBIH.

Svi mi zelimo promjene, ali necemo svi dati glas Hadzikadicu koji iz predsjednistva i da bude izabran nece moci voditi dobru politiku niti ce moci bilo koju svoju ideju sprovesti u dijelo jer nece imati podrsku u nijednom od parlamenata jer nema stranku, a bome ni platformu. Ko ce za njega povuci njegove ideje i sprovesti ih u dijelo?

Pa ja nisam zadovoljan sda, sdp i sbb, pa cu glasati za DF i GS, a za predsjednika ide glas Komšiću.

Ovo sto si ti pomenula u nastavku je idealiziranje našeg političkog prostora. Inteligencija jeste i tu mu se kapa skida, školovan je čovjek, ali njegovo političko iskustvo je upitno.

SDA i SBB se mogu povinovati samo za Sefikom ili Fahrom. Ako u ovoj zemlji ima imalo smisla onda oni trebaju izgubiti izbore.

Po mojoj osobnoj procijeni Becirovic i Komsic ce biti buduci clanovi predsjednistva BiH.
Smrcak15

#44 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Smrcak15 »

kiligonzales wrote: Po mojoj osobnoj procijeni Becirovic i Komsic ce biti buduci clanovi predsjednistva BiH.
je li ti mislis da je becirovic kvalitetniji kandidat za predsjednicku stolicu od Hadzikadica?

ako jes, reci zasto, argumentuj.
Last edited by Smrcak15 on 12/09/2018 10:56, edited 1 time in total.
512MB

#45 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by 512MB »

Mogo je prof barem aktuelni dres nabavit :roll:
neon-x

#46 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by neon-x »

kiligonzales wrote:
Posto mi nismo narod koji uci na svojim greskama, pa svoje greske ponavljamo od izbora do izbora, a glasanje za SDA i neke druge velike partije koje su bile na vlasti iznova i pored losih politickih rezultata je pokazatelj koliko smo mi kao drustvo nezreli. Nisu svi jedno te isto. Oni koji nisu dobili šansu, nisu ni mogli pokazati jesu li bolji ili gori od SDA ili SDP, SBIH.

Svi mi zelimo promjene, ali necemo svi dati glas Hadzikadicu koji iz predsjednistva i da bude izabran nece moci voditi dobru politiku niti ce moci bilo koju svoju ideju sprovesti u dijelo jer nece imati podrsku u nijednom od parlamenata jer nema stranku, a bome ni platformu. Ko ce za njega povuci njegove ideje i sprovesti ih u dijelo?

Pa ja nisam zadovoljan sda, sdp i sbb, pa cu glasati za DF i GS, a za predsjednika ide glas Komšiću.

Ovo sto si ti pomenula u nastavku je idealiziranje našeg političkog prostora. Inteligencija jeste i tu mu se kapa skida, školovan je čovjek, ali njegovo političko iskustvo je upitno.

SDA i SBB se mogu povinovati samo za Sefikom ili Fahrom. Ako u ovoj zemlji ima imalo smisla onda oni trebaju izgubiti izbore.

Po mojoj osobnoj procijeni Becirovic i Komsic ce biti buduci clanovi predsjednistva BiH.
Kakvu ce podrsku imati Komsic sa 2 DF mandata u skupstini, ili Becirovic sa 4 SDP mandata? Svi u BiH moraju traziti podrsku od nekoga, niko ne vodi politiku samostalno. Bitno je da su probosanski nastrojeni kao i Hadzikadic i da ce u pitanjima bitnim za drzavu uvijek moci naci podrsku od probosanskih stranaka.

Plus ta prica o neophodnosti podske Predsjednistvu je supljak jer su nadleznosti gotovo odvojene. Svakako bi Predsjednik u sustini i trebao biti nestranacki covjek i nekakva moralna vertikala i ogledalo naroda kojeg predstavlja a ne stranacki igrac. Glas za Mirsada je ohrabrenje politici integriteta i znanja i da jednom konacno i normalni ljudi imaju nekakvu politicku moc u ovoj zemlji.

O temi podrske..

kiligonzales

#47 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by kiligonzales »

neon-x wrote:
kiligonzales wrote:

Kakvu ce podrsku imati Komsic sa 2 DF mandata u skupstini, ili Becirovic sa 4 SDP mandata? Svi u BiH moraju traziti podrsku od nekoga, niko ne vodi politiku samostalno. Bitno je da su probosanski nastrojeni kao i Hadzikadic i da ce u pitanjima bitnim za drzavu uvijek moci naci podrsku od probosanskih stranaka.

Plus ta prica o neophodnosti podske Predsjednistvu je supljak jer su nadleznosti gotovo odvojene. Svakako bi Predsjednik u sustini i trebao biti nestranacki covjek i nekakva moralna vertikala i ogledalo naroda kojeg predstavlja a ne stranacki igrac. Glas za Mirsada je ohrabrenje politici integriteta i znanja i da jednom konacno i normalni ljudi imaju nekakvu politicku moc u ovoj zemlji.

O temi podrske..

Ove izbore ne mozemo analizirati na osnovu stvari koje se nisu desile ni kroz prizmu onih od prije 4 godine ili onih od prije dvije. Sadasnji broj pozicija obje stranke ne govori mnogo o onome sto moze da se desi u buducnosti. Kad kandidujes Emira Suljagica, Bakira Hadziomerovica, Antu Popovića ne ocekuj dobar izborni rezultat. Takvi kandidati ne mogu povuci dobar rezultat stranci. SDP i DF napokon imaju odlicne kandidate za clanove predsjednistva.

Nadleznosti jesu odvojene tu se mozemo sloziti, ali kad stvari vec stoje kao takve, sta onda moze Hadzikadic da uradi? To je pitanje. Iza svakog od ovih drugih kandidata stoji stranka, stoji kakav takav program i politicka elita okupljena oko jedne ideje, interesa i takav u predsjednistvu ima sta prezentovati, ko stoji iza njega?

U idealnim drustvima glas bi isao njemu, ohrabrenje politici integriteta i znanja nije dovoljan razlog dati glas pomenutom jer i da bude izabran nista nece moci da uradi i pomakne ka naprijed. On nije sigurno pojedinac koji BiH moze povesti novom rumunskom scenariju i reformama koje su nam neophodne.
Haris.ba

#48 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Haris.ba »

neon-x wrote:Kakvu ce podrsku imati Komsic sa 2 DF mandata u skupstini, ili Becirovic sa 4 SDP mandata? Svi u BiH moraju traziti podrsku od nekoga, niko ne vodi politiku samostalno.
Dok se ne promjeni ustav, što se tiče člana predsjednika samo je bitno da imaš glasove u domu naroda BiH i FBiH. To je mjesto odakle politička moć člana predsjedništva izvire. Bez toga, imaš figuru u predsjedništvu. Zanimljivu za medije, one koji se ne razumiju u politički sistem i za babe po brijačnicama.
neon-x

#49 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by neon-x »

kiligonzales wrote:
Ove izbore ne mozemo analizirati na osnovu stvari koje se nisu desile ni kroz prizmu onih od prije 4 godine ili onih od prije dvije. Sadasnji broj pozicija obje stranke ne govori mnogo o onome sto moze da se desi u buducnosti. Kad kandidujes Emira Suljagica, Bakira Hadziomerovica, Antu Popovića ne ocekuj dobar izborni rezultat. Takvi kandidati ne mogu povuci dobar rezultat stranci. SDP i DF napokon imaju odlicne kandidate za clanove predsjednistva.

Nadleznosti jesu odvojene tu se mozemo sloziti, ali kad stvari vec stoje kao takve, sta onda moze Hadzikadic da uradi? To je pitanje. Iza svakog od ovih drugih kandidata stoji stranka, stoji kakav takav program i politicka elita okupljena oko jedne ideje, interesa i takav u predsjednistvu ima sta prezentovati, ko stoji iza njega?

U idealnim drustvima glas bi isao njemu, ohrabrenje politici integriteta i znanja nije dovoljan razlog dati glas pomenutom jer i da bude izabran nista nece moci da uradi i pomakne ka naprijed. On nije sigurno pojedinac koji BiH moze povesti novom rumunskom scenariju i reformama koje su nam neophodne.
Izbore itekako treba analizirati uzimajuci u obzir 14., 16. i trenutne okolnosti. DF je dozivio egzodus, na listama nekvalitetni kandidati i ne moze nikako imati neki znacajniji rezultat osim za mjesto u Predsjednistvu. SDP ce ostvariti sigurno bolji rezultat nego 2014. ali ne dramaticno jer ne znam koga bi mogli impresionirati Niksic, Magazinovic, Helez, Bijedic, Cengic i ostali mediokriteti sa prvih pozicija na listama.

Vjerovatno ce i Komsic i Becirovic biti u Predsjednistvu, ali ne zahvaljujuci tome sto su kvalitetni i sto ce donijeti ikakave promjene, vec zahvaljujuci strahu od Covica i Dodika i svojoj znalackoj demogogiji da to iskoriste. Kao takvi sumnjam da ce moci znacajnije pomoci svojim strankama na izborima.

Nama su potrebne promjene i najveci neprijatelj nam je status quo. Glas za Hadzikadica je glas iz straha od statusa quo i prvi korak u pokusaju mijenjanja politicke svijesti. Problem je sto covjeku status quo nikada nije dovoljno strasan a svaka promjena jeste jer zahtjeva napor i predstavlja neizvjesnost. Vjerovatno nas nece biti dovoljno koji se vise boje statusa quo ali ne znamo dok ne pokusamo.
tvojkomsija

#50 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by tvojkomsija »

Vidim da po rezultatima ankete dominiraju Hadžikadić i Bećirović. Očekivano, ta dva kandidata su najpopularnija u gradskim sredinama :D Džaferović će uzeti SDA uporišta i sela, naravno, da li će mu to biti dovoljno za pobjedu, vidjeti ćemo. Ja svakako svoj glas dajem Hadžikadiću, jer je najbolji kandidat definitivno, SDP i SDA kandidati imaju stranačku mašineriju iza sebe i minimalno 100 hiljada glasova obojica. Ako Hadžikadićev rezultat razočara, više bih volio vidjeti Denisa u predsjedništvu nego Džaferovića, Bakirovog potrčka. Naravno ne treba zapostaviti Radončića koji je prošli put uzeo 200 hiljada glasova :shock: , mada mislim da ga ove godine očekuju slabiji rezultat.. (ne razumijem motive ljudi koji njemu daju glas, ali nećemo o tome)..

2014. je bilo (okvirno):
Izetbegović 250.000
Radončić 200.000
Suljagić 115.000
Hadžiomerović 75.000
Halilović 65.000

Među prvih 5 kandidata je raspoređeno 700 hiljada bošnjačkih glasova, ove godine sam siguran da više od 150 hiljada naših glasova ide Željku Komšiću, kao kazna Čoviću za samoubilačke avanture ;-)
Mnogo me zanima i Mirsadov rezultat, koji će pokazati koliko glasača glasa iz sopstvenih uvjerenja, a ne pod pritiskom stranačke mašinerije itd. Ja mu optimistično predviđam više od 70 hiljada :bih: :bih: :bih: Nadam se da će biti zadovoljan sa rezultatom koji ostvari, ojačati svoj pokret, skupiti kvalitetne ljude, pa 2020. uzeti dobar dio vlasti :thumbup:
Locked