kamere na raskrsnicama

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

scooter21ba

#51 Re: kamere na raskrsnicama

Post by scooter21ba »

po sarajevu sigurno postavljaju kamere jer su brojaci prometa stavljeni u asfalt
to se najbolje primjeti na semaforu u titovoj one kao kocke i kod ekonomske na semaforu
ranger

#52 Re: kamere na raskrsnicama

Post by ranger »

Chemist wrote:Nekad je bilo "Bilo kuda kiki svuda" sad je "Bilo kuda kamera svuda"...dodje kraj i uzivanciji na otvorenoj cesti i malo "angazovanijoj voznji", na kraju nece nam nista ostati nego da svako pronadje kakvu brdsku cestu gdje nema puno vozila pa da se tamo "ispuca" sa autom, a onda polako na ovim normalnim cestama 10-20 iznad ogranicenja... ja sam primjetio par kamera, u Vitezu odmah poslije semafora za ulaztak u grad iz pravca Sa, prije Kiseljaka u naselju Brnjaci, nekada su tu bili lezeci, prije Hadzica, na autoputu, iza Zenice gdje je onda cesma...
samo da uz Bradinu ne postave.... :evil:
scooter21ba

#53 Re: kamere na raskrsnicama

Post by scooter21ba »

da hoce postaviti kamere za tehnicki neispravne vise bi volio (kad bi postojale)
onda bi bilo 100% sigurnije nego sto ovaj ide 180 na tim cestama
VR6

#54 Re: kamere na raskrsnicama

Post by VR6 »

ranger wrote:samo da uz Bradinu ne postave.... :evil:
Da, posebno kako je stavljen ovaj novi asvalt :)
Iz smjera mostara kad se ide, pravi uzitak za voziti tim djelom.
Cesta dobra, siroka, dvije trake, isto pista... :D
dimu

#55 Re: kamere na raskrsnicama

Post by dimu »

d2 wrote:
dimu wrote:
d2 wrote:kako se ne zna, pa bilo je po novinama, 10 na sat preko ogranicenja i 2 sekunde nakon paljenja crvenog
20 preko
ne bih se kladio u to
pa eto onda bi meni dosad doslo 100 kazni da slika na 70

fino je receno, gdje je 60 slika na 80 i na crveno

gdje je 40 (kod ekonomske) tu slika na 60 i na crveno
amrica

#56 Re: kamere na raskrsnicama

Post by amrica »

A koja je svrha zakona i propisa, ako pise dozvoljeno max 40, a ti smijes 60?

I ja se drzim te "dobre volje" policajaca do 10 na sat vise od dozvoljenog, ali to vec spada u to sto ne mozes kontrolirati auto da ide 100% 40 na sat. Ali to se da rijesiti u direktnom kontaktu sa policajcima. Sa kamerom tesko.
d2

#57 Re: kamere na raskrsnicama

Post by d2 »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:I ja sam u gradu malo iznad 60 jer automatika nekako tačno na 60 nikako da "odluči" hoće li ostati u trećoj ili će u četvrtu.
mislim da ti to nije neki problem, dok sam vozio dvojku peta je bila negdje na 67 na sat i redovno sam vozio toliko ako se moglo radi guzve, nikada me ni jedan gradski radar nije radi toga zaustavio... (brzinomjer laze odredjeni postotak + tolerancija prekoracenja brzine 10% = nema problema).
d2

#58 Re: kamere na raskrsnicama

Post by d2 »

amrica wrote:A koja je svrha zakona i propisa, ako pise dozvoljeno max 40, a ti smijes 60?

I ja se drzim te "dobre volje" policajaca do 10 na sat vise od dozvoljenog, ali to vec spada u to sto ne mozes kontrolirati auto da ide 100% 40 na sat. Ali to se da rijesiti u direktnom kontaktu sa policajcima. Sa kamerom tesko.
ne 10 na sat nego 10% od ogranicenja takodje ako ti je do svadje mozes se prepirati sa njima oko greske radara posto svaki tip radara ima odredjenu gresku koji oni moraju tolerisati i ici tebi u koristi... npr ako je tolerancija radara 10% a po zakonu imas 10% tolerancije na prekoracenje brzine i ogranicenje je 60 na sat ti mozes ici 60 na sat + 10% od 60 na sat = 66 na sat + (na primjer) 10 % tolerancije radara = 72.6 na sat a da ne budes kaznjena...

teoretski, ali ja se bas ne bih svadjao sa drotovima
amrica

#59 Re: kamere na raskrsnicama

Post by amrica »

d2 wrote:
amrica wrote:A koja je svrha zakona i propisa, ako pise dozvoljeno max 40, a ti smijes 60?

ne 10 na sat nego 10% od ogranicenja takodje ako ti je do svadje mozes se prepirati sa njima oko greske radara posto svaki tip radara ima odredjenu gresku koji oni moraju tolerisati i ici tebi u koristi... npr ako je tolerancija radara 10% a po zakonu imas 10% tolerancije na prekoracenje brzine i ogranicenje je 60 na sat ti mozes ici 60 na sat + 10% od 60 na sat = 66 na sat + (na primjer) 10 % tolerancije radara = 72.6 na sat a da ne budes kaznjena...

Ma, to 10 km/h vise od dozvoljenog je ofrljativno, necu racunati % u decimale dok vozim :lol: :lol: :lol: :lol:

Ni ja se ne svadjam sa njima, pokusavam se izvaditi laganini, pa nisam znala, nisam primjetila... pa gdje bih ja brze vozila od dozvoljenog... 8)

Najbolja preventiva su raja sto dolaze u susret, svi uredno blicaju, ne sjecam se kad sam naletjela na policiju, a da nisam bila obavijestena da cekaju iza coska. Cak i 96., kad smo imali tablice sa ljiljanima, pa hercegovacku sahovnicu, pa cro sahovnicu, uvijek su raja blicala... na relaciji Sarajevo - more.

U gradu vec nema blicanja, snadji se sam.
dimu

#60 Re: kamere na raskrsnicama

Post by dimu »

svrha je ta da ako je recimo 40 ogranicenje kraj skole, zasto bi ja u nedjelju u 3 ujutro u toku ljetnog raspusta tuda vozio 40 kad nema djeteta na vidiku

nisu zakoni tako kruti kontas...

po tvojoj logici ako je negdje 60 ogranicenje ti mozes tuda vozit 60 i kad je suha cesta i kad je led ? 60 je 60 jel ? ne pise na znaku vozi manje ako je led... ali nije tako jbg, zato ima ona "prilagodi voznju uslovima na cesti" ;)
amrica

#61 Re: kamere na raskrsnicama

Post by amrica »

dimu wrote:
svrha je ta da ako je recimo 40 ogranicenje kraj skole, zasto bi ja u nedjelju u 3 ujutro u toku ljetnog raspusta tuda vozio 40 kad nema djeteta na vidiku

nisu zakoni tako kruti kontas...

po tvojoj logici ako je negdje 60 ogranicenje ti mozes tuda vozit 60 i kad je suha cesta i kad je led ? 60 je 60 jel ? ne pise na znaku vozi manje ako je led... ali nije tako jbg, zato ima ona "prilagodi voznju uslovima na cesti" ;)
Dimu, zakoni su NAJKRUTIJA stvar koju je covjek izmislio. Ako se provode.

Pa jesi li citao postove ovdje, ne znam tacno da li na ovoj temi, o ljudima koji su kaznjeni sto su vozili prebrzo pored skole u nedelju, navece, usred ljetnjeg raspusta... Ogranicenje je ogranicenje, i tu je kraj price. Ovih 10% tolerancije je posljedica tehnicke nemogucnosti da se vozi tacno koliko je propisano i da se brzina tacno izmjeri. Nema veze sa "subjektivnim" dozivljajem mjesta.

Kad ti nasred pravca u Hercegovini stavi 60 ogranicenje, raskrsce za neki lijevi lokalni put, 3 auta dnevno prodju njime, pa te zaustavi policija, hoces li i njima reci : zasto bih ja postovao zakon kad nema auta na sporednom putu?

A sto se tice leda i uslova na puta, ako je ogranicenje 60, onda je uvijek 60, nemas dole ispod objasnjenje: ako nema leda, mozes 80, a ako ima leda, onda je ogranicenje 40? A ako ima samo malo leda? Ili ja imam super dobre zimske gume da mogu derati po ledu kako hocu? Ili imam celave ljetne gume koje proklizavaju i na suhom?
d2

#62 Re: kamere na raskrsnicama

Post by d2 »

amrica wrote:
d2 wrote:

Ma, to 10 km/h vise od dozvoljenog je ofrljativno, necu racunati % u decimale dok vozim :lol: :lol: :lol: :lol:

Ni ja se ne svadjam sa njima, pokusavam se izvaditi laganini, pa nisam znala, nisam primjetila... pa gdje bih ja brze vozila od dozvoljenog... 8)

Najbolja preventiva su raja sto dolaze u susret, svi uredno blicaju, ne sjecam se kad sam naletjela na policiju, a da nisam bila obavijestena da cekaju iza coska. Cak i 96., kad smo imali tablice sa ljiljanima, pa hercegovacku sahovnicu, pa cro sahovnicu, uvijek su raja blicala... na relaciji Sarajevo - more.

U gradu vec nema blicanja, snadji se sam.
ja sam zamalo platio kaznu radi prekoracenja brzine od 1 na sat preko ovih tolerancija u 2 ujutro pored ekonomske, spasilo me samo to sto sam bio ljubazan sa tipom i nisam mu srao sto me kaznjava radi 1 na sat... na kraju me pustio i rekao ako te policija bude zvala i pitala sta je bilo reci da si zurio u hitnu i da smo te zato pustili.
d2

#63 Re: kamere na raskrsnicama

Post by d2 »

dimu wrote:
d2 wrote:
dimu wrote:
20 preko
ne bih se kladio u to
pa eto onda bi meni dosad doslo 100 kazni da slika na 70

fino je receno, gdje je 60 slika na 80 i na crveno

gdje je 40 (kod ekonomske) tu slika na 60 i na crveno
gdje je receno ?
VR6

#64 Re: kamere na raskrsnicama

Post by VR6 »

Kamera kod Marsalke aktivna, slika ko luda. Ne znam na koliko je nastimana, al cini mi se da je rijec o 70-ak km/h...
mp3sa

#65 Re: kamere na raskrsnicama

Post by mp3sa »

Kod marsalke sad nekad oko 1 sam sam bio na semaforu, i cekam zeleno, docekam ga i krenem sasvim normala kad on meni blicnu :shock: malo je falilo da se okrenem i ja njemu jednom :D

Fakat ne kontam zasto ono bi... :-)
VR6

#66 Re: kamere na raskrsnicama

Post by VR6 »

Mozda je nisu dobro nastimali, cudno blica fakat. Veceras isto, neka cura vozi u traci do mene, ja prikocim na 50 km/h, ona prodje sa max 70 km/h, kad uslika je. Bilo FULL zeleno svijetlo... Stanes tamo par minuta i u svakom valu auta koja dolaze, uslika nekog. mp3sa da ti ne vozas slucajno MPS-icu?! :)
d2

#67 Re: kamere na raskrsnicama

Post by d2 »

i dalje tvrdite da slika na 80 ?
strong69

#68 Re: kamere na raskrsnicama

Post by strong69 »

VR6 wrote:Kamera kod Marsalke aktivna, slika ko luda. Ne znam na koliko je nastimana, al cini mi se da je rijec o 70-ak km/h...
I ja mislim da je na 70 km/h. Jutros sam vozio 60-ak km/h a pored mene je profurao crni Golf 4 i kamera ga je uslikala. Ja sam prosao bez fotografisanja cini mi se.

Inace vozim 60-ak km/h na ovim raskrsnicama sa kamerama gdje je ogranicenje 60 a kod Ekonomske vozim 50-ak km/h. Dosad nisam dobio nijednu kaznu.
amrica

#69 Re: kamere na raskrsnicama

Post by amrica »

Iz kojeg smjera kod Marsalke?
potpuni stranac

#70 Re: kamere na raskrsnicama

Post by potpuni stranac »

mp3sa wrote:Kod marsalke sad nekad oko 1 sam sam bio na semaforu, i cekam zeleno, docekam ga i krenem sasvim normala kad on meni blicnu :shock: malo je falilo da se okrenem i ja njemu jednom :D

Fakat ne kontam zasto ono bi... :-)
ko zna, mozda je sada prekrsaj i kroz zeleno proci. :D
TheGodfather001

#71 Re: kamere na raskrsnicama

Post by TheGodfather001 »

Kod Marsalke u smjeru prema Ilidzi. I stvarno ona kamera nije ok, isto sinoc ja vozim, oko 50km/h jer stoji raja na semaforu, i samo sto su krenuli neki crni Clio je prvi bio, kad kamera ga uslika. Znaci, nema sanse da je postigao brzinu vecu od 40km/h sa semafora do trenutka kad ga je uslikala. Mozda vrse kalibraciju pa ono stalno slika. Ili je mozda "candid camera" :-D :-D
slavkoimamodilera

#72 Re: kamere na raskrsnicama

Post by slavkoimamodilera »

TheGodfather001 wrote:Kod Marsalke u smjeru prema Ilidzi. I stvarno ona kamera nije ok, isto sinoc ja vozim, oko 50km/h jer stoji raja na semaforu, i samo sto su krenuli neki crni Clio je prvi bio, kad kamera ga uslika. Znaci, nema sanse da je postigao brzinu vecu od 40km/h sa semafora do trenutka kad ga je uslikala. Mozda vrse kalibraciju pa ono stalno slika. Ili je mozda "candid camera" :-D :-D
Ovo sam i ja primijetio... nesto nije u dure definitivno...
amrica

#73 Re: kamere na raskrsnicama

Post by amrica »

Do daljeg, okolo, iza Marsalke ili lijevom obalom Miljacke... :D :D :D
maxell_sarajevo

#74 Re: kamere na raskrsnicama

Post by maxell_sarajevo »

Ja i moje kolege iz jedne PU, grohotom se smijemo vasim nebulozama :lol: :lol: :lol: :lol:

Najbolji nacin da izbjegnete kaznu je taj da skinete tablice i stavite ih na bocna stakla suprotno od kamere.Dakle ako je kamera u Pofalicima sa desne strane Vi tablice stavite na lijevo bocno staklo i ako vas policija zaustavi Vi imate uredno istaknute i vidljive tablice, jedini nedostatak je sto sto su neke kamere sa lijeve strane pa onda morate prebacivati tablice na desnu stranu, al Vi vidite da li vam se to isplati.
Bakir1

#75 Re: kamere na raskrsnicama

Post by Bakir1 »

maxell_sarajevo wrote:Ja i moje kolege iz jedne PU, grohotom se smijemo vasim nebulozama :lol: :lol: :lol: :lol:

Najbolji nacin da izbjegnete kaznu je taj da skinete tablice i stavite ih na bocna stakla suprotno od kamere.Dakle ako je kamera u Pofalicima sa desne strane Vi tablice stavite na lijevo bocno staklo i ako vas policija zaustavi Vi imate uredno istaknute i vidljive tablice, jedini nedostatak je sto sto su neke kamere sa lijeve strane pa onda morate prebacivati tablice na desnu stranu, al Vi vidite da li vam se to isplati.
ti i tvoje kolege ste bas super :thumbup:

Image
Post Reply