Kamera na radnom mjestu
- staxx
#1 Kamera na radnom mjestu
Djvojka mi je vec mjesec dana pocela raditi u jednoj svastari (u kojoj se svakakvih "dzidza" od bizuterije, torbi, novcanika, oklopa za mobitele...),
a kroz par dana od kako je pocela raditi vlasnica je postavila video nadzor koji je ocigledno postavljen vise da prati radnicu nego potencijalne kojekakve dzeparose... Prije nije postavljena, jer je radila samo ona i njen muz, cim je dosla ona - KAMERA. Naravno se moze gledati sa mobitela u svaka doba, i moze se pomjerati tamo vamo... kao da je Big Brother a ne na poslu...
Meni licno bi to jako smetalo, djevojci mi svakako smeta - jer se osjeca neugodno (i mogu da je razumijem), i pomalo se pitam koliko ova zapravo ima pravo tako nesto postaviti? cisto sumnjam da bi ovo proslo u njemackoj?!
Kako bi se vi ponijeli u ovakvoj situaciji?
a kroz par dana od kako je pocela raditi vlasnica je postavila video nadzor koji je ocigledno postavljen vise da prati radnicu nego potencijalne kojekakve dzeparose... Prije nije postavljena, jer je radila samo ona i njen muz, cim je dosla ona - KAMERA. Naravno se moze gledati sa mobitela u svaka doba, i moze se pomjerati tamo vamo... kao da je Big Brother a ne na poslu...
Meni licno bi to jako smetalo, djevojci mi svakako smeta - jer se osjeca neugodno (i mogu da je razumijem), i pomalo se pitam koliko ova zapravo ima pravo tako nesto postaviti? cisto sumnjam da bi ovo proslo u njemackoj?!
- MedenoSrce
#2 Re: Kamera na radnom mjestu
Kopala bih nos kada nema nikoga u radnji, u uspravnom polozaju naravno sa glavom okrenutom prema kameri.
Kad vec gledaju da im bude zanimljivo.
- Warashii
#3 Re: Kamera na radnom mjestu
Ništa neobično od današnjih "gazda", jedno vrijeme sam radio videonadzor pa ti samo muka dodje od zahtjeva "klijentele". U svakom slučaju jako popularno danas medju gazdama jos pri tome jako često traže postavljanje skrivenih mikrofona, što po zakonu nije dozvoljeno ako uposlenik nije upoznat s tim.
Usput veoma je moguće i da ta ima zvučnik i mikrofon.
Usput veoma je moguće i da ta ima zvučnik i mikrofon.
- Njanjavi
#4 Re: Kamera na radnom mjestu
Sto kaze gigant, neka gledaju, mozda nauce stagod glupani
- MedenoSrce
#5 Re: Kamera na radnom mjestu
moze i da smisli po jedan performans za svaki dan
jedan dan recitacija, drugi dan proza, monolog, dijalog, memoari, plesna tacka, vojan smotra, mazoretkinje, ...
i dok to izvodi moze uskladiti pokrete tako da recimo brise prasinu sa nekih predmeta
jedan dan recitacija, drugi dan proza, monolog, dijalog, memoari, plesna tacka, vojan smotra, mazoretkinje, ...
i dok to izvodi moze uskladiti pokrete tako da recimo brise prasinu sa nekih predmeta
- Njanjavi
- Ridjobrki
#7 Re: Kamera na radnom mjestu
Tebi je problem što ti je cura pod videonadzorom?
Nabaci gazdi još petobanku nek joj lafo digne platu i šuti, jeb'o te ljudska prava i slobode.
Nabaci gazdi još petobanku nek joj lafo digne platu i šuti, jeb'o te ljudska prava i slobode.
-
mali_balon
#8 Re: Kamera na radnom mjestu
Cuj kako bi se ponio, ako smeta nek da otkaz i gotovo, vlasnik "gazda" ima pravo da instalira koliko god hoce kamera, razlog, boli tebe neka stvar sto, nije tvoj a ni djevojkin problem, njegova radnja njegov problem...
Ako radi posteno nema se sta sikirati, naravno znajuci nase "privrednike" sutra ce poceti prica sto hodas, sto sjedis, sto se ceses itd itd, ako takvu vrstu terora ne mora trpiti fino preko vrata ako mora...nek suti i radi...moze im se da im se,r adnik je danas potorsni materijal tako da....
Ako radi posteno nema se sta sikirati, naravno znajuci nase "privrednike" sutra ce poceti prica sto hodas, sto sjedis, sto se ceses itd itd, ako takvu vrstu terora ne mora trpiti fino preko vrata ako mora...nek suti i radi...moze im se da im se,r adnik je danas potorsni materijal tako da....
- O'zone
- Globalni moderator
#9 Re: Kamera na radnom mjestu
Ja ih imam 4 u radnji i boli me kar'na 
Ono što po zakonu ne smije je postavljanje uređaja koji snimaju zvučni zapis i za to mu se može dobro krvi napit a ostalo sve može ....
Ono što po zakonu ne smije je postavljanje uređaja koji snimaju zvučni zapis i za to mu se može dobro krvi napit a ostalo sve može ....
-
tapeta
#10 Re: Kamera na radnom mjestu
Sad se prisjetih svoje mladosti
Radila sam u jednom znj restorancicu, koji je bio u sklopu privatne kuce, dolje poslovni prostor-restoran, a na spratu gazda sa svojom zenkom i mladuncadi.
Nisam znala za te kamere, dok mi kolegica kuharica nije rekla kako dobro izgledam na tv-u
valjda svi skupa na ekranu gledali kako ja provodim radno vrijeme
I onda sam shvatila zasto je zvonio fixni u restoranu svaki put kad bih sjela da zapalim
ja se javim, a ono nista, gazda suti i spusti, kao iz horror filmova
I naravno onda sam jos shvatila i sta je zujalo za mnom svaki put kad bih napravila kakav korak il rukom il nogom, pokretne kamere u svakome cosku
Haj da je to i bio restoran aman zaman neke kategorije, vec trecerazredna rupa koja je vise licila na fast food.
Radila sam u jednom znj restorancicu, koji je bio u sklopu privatne kuce, dolje poslovni prostor-restoran, a na spratu gazda sa svojom zenkom i mladuncadi.
Nisam znala za te kamere, dok mi kolegica kuharica nije rekla kako dobro izgledam na tv-u
valjda svi skupa na ekranu gledali kako ja provodim radno vrijeme
I onda sam shvatila zasto je zvonio fixni u restoranu svaki put kad bih sjela da zapalim
I naravno onda sam jos shvatila i sta je zujalo za mnom svaki put kad bih napravila kakav korak il rukom il nogom, pokretne kamere u svakome cosku
Haj da je to i bio restoran aman zaman neke kategorije, vec trecerazredna rupa koja je vise licila na fast food.
- Warashii
#11 Re: Kamera na radnom mjestu
Tu je stvar psihološkog efekta, koje kamere daju "gazdi", nadmoći nad radnicima.
Pa bolje im je da daju nesto veću platu radnicima nego što ulozi popriličnu svotu u nadzor pa ovi nebi potkradali a zadovoljniji radnik utiče mnogo više od kamera na bolji poslovni ambijent.
Pa bolje im je da daju nesto veću platu radnicima nego što ulozi popriličnu svotu u nadzor pa ovi nebi potkradali a zadovoljniji radnik utiče mnogo više od kamera na bolji poslovni ambijent.
-
razonoda
#12 Re: Kamera na radnom mjestu
Obavezno, da gazda ne moze vise reci --kako radnik nista ne radi . 
- Danguba
#13 Re: Kamera na radnom mjestu
Ne zna se kome je gore ili gazdama koje radnici potkradaju ili radnicima kojima se prati svaki pokret.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#14 Re: Kamera na radnom mjestu
Od srca sam se nasmijala - hvalaMedenoSrce wrote:Kopala bih nos kada nema nikoga u radnji, u uspravnom polozaju naravno sa glavom okrenutom prema kameri.
Mislim da se čovjek vremenom na sve navikne a gazde su u poziciji da pretjeruju....pravda je kao i uvijek negdje između....
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#15 Re: Kamera na radnom mjestu
Radio sam u jednoj takvoj big-brother firmi, osim wc-a i jednog ugla u firmi, stalno pod nadzorom, glup osjecaj.staxx wrote:Djvojka mi je vec mjesec dana pocela raditi u jednoj svastari (u kojoj se svakakvih "dzidza" od bizuterije, torbi, novcanika, oklopa za mobitele...),
Posebno kad vlasnik dodje i pokaze ti sliku, kako izgledas kad otkljucas firmu. Posto sam 98% vremena bio na terenu,
sumnjao sam da je i auto pod nadzorom. U firmi gdje sam sad, kablove za kamere vec razvukli, bum vidjeli sta ce biti.
(ako budu aktivne kad nismo tu onda OK, inace kod nas nema "stranaca" u firmi.)
Mozes sumnjati, ali proslo bi kod privatnika, sve je to isti klinac drugo pakovanje, ovako neutralno da kazem.
- Not My Idea
#16 Re: Kamera na radnom mjestu
Pa danas skoro svaka naobicnija piljara ima kamere, da ne pricam o ozbiljnijim obrtima.
A tvojoj djevojci ako je neugodno, sigurna sam da zna gdje su i vrata i biro. Stvarno ne moze bit jednostavnije od toga.
A tvojoj djevojci ako je neugodno, sigurna sam da zna gdje su i vrata i biro. Stvarno ne moze bit jednostavnije od toga.
- Jack Be Nimble
#17 Re: Kamera na radnom mjestu
Sigurnost za tvoju djevojku i gazdu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#18 Re: Kamera na radnom mjestu
treba razmisljati koliko vremena treba da se sve to uprati i pregleda
real time...vjerojatno mnogo manje..?ako je peh uhvatit ce je dok kunja
na ubrzanje...nek periodicno radi setanje po radnji
ovo me podsjeca na onaj film brzina kad su instalirali sliku koja se vrti hahaha
real time...vjerojatno mnogo manje..?ako je peh uhvatit ce je dok kunja
na ubrzanje...nek periodicno radi setanje po radnji
ovo me podsjeca na onaj film brzina kad su instalirali sliku koja se vrti hahaha
- ilo
#19 Re: Kamera na radnom mjestu
Od 2011. radim pod video nadzorom, a od 2014. i pod audio nadzorom. Na kameru sam se nekako i navikla, ali na mikrofon malo teže. Češće naglas komentarišem sve što mi smeta, ne bi li gospodi palo na pamet da postanu svjesni da ako je radnik zadovoljan, i svi drugi su, tako da iskreno nemam ništa protiv kamere, mikrofona. Kad imam nešto privatno da porazgovaram preko telefona, ustanem od radnog stola i izađem ispred i rahat oni, a i ja.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#20 Re: Kamera na radnom mjestu
Mi vec godinu (od kada smo culi da ce biti kamere) planiramo da ih sabotiramo "blokiramo papirom" dok smo na poslu.ilo wrote:Od 2011. radim pod video nadzorom, a od 2014. i pod audio nadzorom. Na kameru sam se nekako i navikla, ali na mikrofon malo teže. Češće naglas komentarišem sve što mi smeta, ne bi li gospodi palo na pamet da postanu svjesni da ako je radnik zadovoljan, i svi drugi su, tako da iskreno nemam ništa protiv kamere, mikrofona. Kad imam nešto privatno da porazgovaram preko telefona, ustanem od radnog stola i izađem ispred i rahat oni, a i ja.
Posto radim na "oci" vlasnicima i vodecoj rigi, rekao sam da kod mene i nemaju potrebu za kamerom, jer imaju "live" prenos.
Jedino nas jos interesuje koji od nas ce dobiti onu kameru na glavi.
Navodno razlog za instalaciji je zdjela, nestala zdjela, slicna onim za voce, precnika 1m (vjerovatno neko razbio i uklonio dokaze),
to je vlasnika ponukalo da utrosi sume za video nadzor. Mislim imamo mi vec nekih 5 vanjskih kamera, ali sad ce svaka kancelarija i svaki kutak,
dobiti svoju.
- MJAU - da
#21 Re: Kamera na radnom mjestu
Ima pravo da postavi kameru na radnom mjestu, jer je radno mjesto, upravo to. Šta je tu nelagodno?
- astala_vistala
#22 Re: Kamera na radnom mjestu
Inace kamere se postavljaju zbog sigurnosti i sto odbijaju provalnike i lopove,jedino kod nas seljacine to postavljaju u piljarama da radnicama gledaju supak i maltertiraju zene.