Zna li neko gdje mogu nabaviti Kambucha gljivu...kako najlakse doci do nje...
jel neko pio od vas...kako djeluje na organizam..pozz svima
Kambucha GLJIVA (čaj)
Moderator: anex
- hanavshana
#2 Re: Kambucha GLJIVA (čaj)
ja sam je probala, moja je mama uzgaja, trenutacno se u kuhilji frementira 6 litara xD gdje ju je nabavila, ne znam. mogu pitati kad budem u prilici. sjecam se da su je mama i baka uzgajale cak i kad sam bila mala, pa su sad opet pocele. ona se preporucuje za poboljsanje imuniteta, dobra je za mrsanje, izvrsna za lijecenje svih rana na kozi, protiv bubuljica, ublazavanje otoka, ima milijun razlicitih nacina primjene i jos vise stvari za koje je dobra. moja mama je bukvalno sve to probala. imam jos nebrojeno mnogo informacija o toj gljivi, samo pitajte 
-
lavinija
#3 Re: Kambucha GLJIVA (čaj)
narucila sam je iz njemacke,,,i cula sam da je jako dobra za sve...muz ima problem sa stomakom, tacnije snimao je zeludac,isao na gastroskopiju gutao sondu dva puta ,,,trojna terapija ..nista ne pomaze....culi smo da je ta gljiva djelotvorna i da lijec čireve na želudcu,,pa eto zanima nas jel bas toliko djelotvorna,,,hanavshana wrote:ja sam je probala, moja je mama uzgaja, trenutacno se u kuhilji frementira 6 litara xD gdje ju je nabavila, ne znam. mogu pitati kad budem u prilici. sjecam se da su je mama i baka uzgajale cak i kad sam bila mala, pa su sad opet pocele. ona se preporucuje za poboljsanje imuniteta, dobra je za mrsanje, izvrsna za lijecenje svih rana na kozi, protiv bubuljica, ublazavanje otoka, ima milijun razlicitih nacina primjene i jos vise stvari za koje je dobra. moja mama je bukvalno sve to probala. imam jos nebrojeno mnogo informacija o toj gljivi, samo pitajte
hvala vam...
- la_roux
#4 Re: Kambucha GLJIVA (čaj)
Uglavnom se poklanja, jer je to kao neka tradicija. Ja sam dosad podijelila mnogo, jer se često razmnožava, pa ne znaš ni šta bi s tim. Uglavnom, ukusan napitak, o dejstvima se svašta piše. Ono što ti mogu potvrditi jeste da ima puno digestivnih enzima koji pomažu probavi i da je izuzetno dobar antioksidans, što znači da bi trebalo imati još mnoštvo pozitivnih efekata.
Imat ću za jednu za dati za nekih možda mjesec dana, pa ako ne nađeš u međuvremenu javi se.
Imat ću za jednu za dati za nekih možda mjesec dana, pa ako ne nađeš u međuvremenu javi se.
-
lavinija
#5 Re: Kambucha GLJIVA (čaj)
bas vas hvala.la_roux wrote:Uglavnom se poklanja, jer je to kao neka tradicija. Ja sam dosad podijelila mnogo, jer se često razmnožava, pa ne znaš ni šta bi s tim. Uglavnom, ukusan napitak, o dejstvima se svašta piše. Ono što ti mogu potvrditi jeste da ima puno digestivnih enzima koji pomažu probavi i da je izuzetno dobar antioksidans, što znači da bi trebalo imati još mnoštvo pozitivnih efekata.
mi smo je narucili iz njemacke trebali bih je dobiti za nekih desetak dana.
nisam do sada je njikada pripremala,,,,na netu ima svakakvih recepata,,,caj, mlijeko itd...samo cu vas jos jednom zamoliti kako je vi pripremate.
hvala vam jos jednom i srdacno vas pozdravljam.
- la_roux
#6 Re: Kambucha GLJIVA (čaj)
Eh, ovako:
Napravite nekoliko litara crnog ili zelenog čaja i kad se ohladi naspite u STAKLENU posudu. U čaj se obavezno dodaje šećer, po litru čaju nekih 5 supenih kašika šećera. Kad se čaj srkoz ohladi dodajte gljivu u njega. Posudu prekrijte gazom sa većim rupicama i ostavite 7-10 dana na sobnoj temperaturi. Nakon toga napitak procijedite kroz tanju kuhinjsku krpu i držite ga u frižideru.
Okus napitka zavisi od količine šećera i od toga koliko ste dugo držalji kombuhu u čaju. Ako vam je prekiseo onda ga sljedeći put držite dan-dva manje, mada to nije problem jer ga samo možete razblažiti vodom. Ako je presladak i nedovoljno kiseo onda ga morate držati duže, ili smanjite količinu čaja, jer maloj gljivi treba duže da zakiseli čaj.
Svaki put kad gljivu stavljate u novi čaj prethodno je operite pod jakim mlazom vode nekoliko minuta.
Važno je da je ne dirate ničim što je metal ili drvo, niti rukama, jer to će je ubiti. Samo plastiku i staklo podnosi. Isto tako ne smije stajati na direktnom suncu, ali ni u potpunom hladu, i ne smije na nisku temperaturu.
Ako se sjetim još nečega napisat ću.
Napravite nekoliko litara crnog ili zelenog čaja i kad se ohladi naspite u STAKLENU posudu. U čaj se obavezno dodaje šećer, po litru čaju nekih 5 supenih kašika šećera. Kad se čaj srkoz ohladi dodajte gljivu u njega. Posudu prekrijte gazom sa većim rupicama i ostavite 7-10 dana na sobnoj temperaturi. Nakon toga napitak procijedite kroz tanju kuhinjsku krpu i držite ga u frižideru.
Okus napitka zavisi od količine šećera i od toga koliko ste dugo držalji kombuhu u čaju. Ako vam je prekiseo onda ga sljedeći put držite dan-dva manje, mada to nije problem jer ga samo možete razblažiti vodom. Ako je presladak i nedovoljno kiseo onda ga morate držati duže, ili smanjite količinu čaja, jer maloj gljivi treba duže da zakiseli čaj.
Svaki put kad gljivu stavljate u novi čaj prethodno je operite pod jakim mlazom vode nekoliko minuta.
Važno je da je ne dirate ničim što je metal ili drvo, niti rukama, jer to će je ubiti. Samo plastiku i staklo podnosi. Isto tako ne smije stajati na direktnom suncu, ali ni u potpunom hladu, i ne smije na nisku temperaturu.
-
lavinija
#7 Re: Kambucha GLJIVA (čaj)
Ćao!
Dobila sam gljivu, stigla je! Čaj sam napravila sve ovako kako ste mi rekli, prvi puta, tačnije prvih 7 dana mi se nije stvorila gljiva, ali sam na isti način ponovila sljedeći postupa i zaista,,na površini se stvorio maleni tanki sloj kao opna od narandže (tanko skroz)...predpostavila sam da je to nova gljiva, bila sam skroz sretna
Medjutim, u istu teglu, sam stavila 1 litar čaja i tu staru i novu gljivu i obje su se spustile na dno (čitala sam na netu, to nije uopće loš znak, jer ona nekad je na površini nekad je na dnu),,,na površini se čini mi se formira opet tanki sloj....aliiii stara gljiva kako vidim kroz galon počela je da crni....šta to znači,,,,jel moja kambucha neće prezivjet...ili ću je ostaviti u galonu do 7 dana i piti čaj,,,neznam čta ću sad,,,zašto je počela da crni.... I za koliko mjeseci se formira ona fina debela gljiva....
Hvala vam unaprijed na odgovoru!
Dobila sam gljivu, stigla je! Čaj sam napravila sve ovako kako ste mi rekli, prvi puta, tačnije prvih 7 dana mi se nije stvorila gljiva, ali sam na isti način ponovila sljedeći postupa i zaista,,na površini se stvorio maleni tanki sloj kao opna od narandže (tanko skroz)...predpostavila sam da je to nova gljiva, bila sam skroz sretna
Medjutim, u istu teglu, sam stavila 1 litar čaja i tu staru i novu gljivu i obje su se spustile na dno (čitala sam na netu, to nije uopće loš znak, jer ona nekad je na površini nekad je na dnu),,,na površini se čini mi se formira opet tanki sloj....aliiii stara gljiva kako vidim kroz galon počela je da crni....šta to znači,,,,jel moja kambucha neće prezivjet...ili ću je ostaviti u galonu do 7 dana i piti čaj,,,neznam čta ću sad,,,zašto je počela da crni.... I za koliko mjeseci se formira ona fina debela gljiva....
la_roux wrote:Eh, ovako:
- la_roux
#8 Re: Kambucha GLJIVA (čaj)
Nema veze što je potonula, živa je ona, slobodno je ostavite. E sad, šta znači to što crni- ne znam. Ali normalno je da tamni, samo novonastale budu bijele. Ta tamna boja dijelom potiče od čaja, pa se može oprati pod vodom.lavinija wrote:Ćao!
A debela bi trebala postati nakon nekih mjesec dana, a u ljetnom periodu to ide brže.
-
lavinija
#9 Re: Kambucha GLJIVA (čaj)
Kod mene ima vise gljiva...svakih sedam dana dobijem novu...jako su tanke..,,,stavila sam ih sve tri u glanon a staru gljivu sam stavila u poseban galon...ove nove koje su nastale ne lijepe se jedna za drugu,,svaka za sebe pluta u galonu i tanke su,,nikako da mi se zadebljaju i da budu cvrste kao sto je recimo ova stara....staru nesmijem davati jos nikome jer neznam dal ce mi ove moje novonastale uspjeti
Koliko dugo trebam ove tri mlade drzati zajedno,,,mogu li cijelo vrijeme ili trebaju zasebo...
Hvala vam puno,,,nadam se da ce biti ok sa mojim novim gljivama
Hvala vam puno,,,nadam se da ce biti ok sa mojim novim gljivama