Kalorimetar i podna izolacija WC

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
tap3ah75

#1 Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by tap3ah75 »

Prvo me zanima je li iko kod nas ima ugrađen kalorimetar na gradsko grijanje.
U nas se grijanje naplačuje po kvadratu.

A drugo, zanima me u kojoj fazi rada u WC-u se stavlja ljepenka (onaj katran) kao izolacija na pod.
slobodni armirach

#2 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by slobodni armirach »

nisam siguran koliko kosta kalorimtar, jer sam cuo carsijske price, ali i izgleda do 1000 maraka, Ugradnju snosis sam, ali zato su ustede ogromne, i trebalo bi se isplatiti za dvije godine opet u zavisnosti od velicine grejne povrsine.
Hemel

#3 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by Hemel »

tap3ah75 wrote:Prvo me zanima je li iko kod nas ima ugrađen kalorimetar na gradsko grijanje.

A drugo, zanima me u kojoj fazi rada u WC-u se stavlja ljepenka (onaj katran) kao izolacija na pod.
Hidro izolacija se radi prije podova u ovom slucaju ker. plocica.
Povrsina se dobro ocisti, premaze se tecnim bitumenom (pozeljno makar 24 sata da podloga to upije), zati se vari ljepenka.
Sta ce doci posle podno grijanje u estrihtu ili samo estrih pa ker. plocice ili kamen na isti.
Dakle, izolacija se radi na bet. podlogu prije podova.
kurty

#4 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by kurty »

tap3ah75 wrote:Prvo me zanima je li iko kod nas ima ugrađen kalorimetar na gradsko grijanje.

U prvoj fazi se radi ljepenka...

Edit: kolega vec odgovorio :-D
tap3ah75

#5 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by tap3ah75 »

A je li ide ispod vodovodnih cijevi ili nakon / preko njih??
slavkoimamodilera

#6 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by slavkoimamodilera »

kurty wrote:
tap3ah75 wrote:A drugo, zanima me u kojoj fazi rada u WC-u se stavlja ljepenka (onaj katran) kao izolacija na pod.

Jest, jer se tako radilo '68... ko to još normalan stavlja u kupatilo... :roll:

Danas sa svim mogućim epoksidnim i sl. premazima neko još priča o ljepenci... ooooooo.... :roll:
tap3ah75 wrote:A je li ide ispod vodovodnih cijevi ili nakon / preko njih??
Vodovodne cijevi se razvode u zidu i nemaju nikakve veze s podnom hidroizolacijom...
Hemel

#7 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by Hemel »

slavkoimamodilera wrote:
kurty wrote:
tap3ah75 wrote:A drugo, zanima me u kojoj fazi rada u WC-u se stavlja ljepenka (onaj katran) kao izolacija na pod.

Jest, jer se tako radilo '68... ko to još normalan stavlja u kupatilo... :roll:

Danas sa svim mogućim epoksidnim i sl. premazima neko još priča o ljepenci... ooooooo.... :roll:
tap3ah75 wrote:A je li ide ispod vodovodnih cijevi ili nakon / preko njih??
Vodovodne cijevi se razvode u zidu i nemaju nikakve veze s podnom hidroizolacijom...
Ne bih da proturijecim ali...
da su ta sredstva toliko pouzdana radila bi se i na ravnim terasama (znam da se rade ali kao pomocna sredstva a nikako glavno nepropusno sredstvo). U kupatilima nemamo veliku vlagu ali moramo ici na one najgore situacije (zacepljenje odvodnih cijevi, ostecenje ili greska prilikom postavljanja cijevi...) tako da jedna hidroizolacija sa varenom ljepenkom nece dozvoliti pojavljivanje fleka ili vlage u prostorijama ispod.
palamuda

#8 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by palamuda »

Ljepenka je ljepenka. Moj komšija je u prizemlju stavljao neke premaze i za godinu sve nanovo radio prošla vlaga i stavljao ljepenku, sad je ok. Ne kažem da su ovi premazi loši al kod nas niko ne zna objasniti šta se stavlja i gdje. Gdje god pitaš prodavača ili majstora dobiješ drugu priču. Ljepenka je provjerena i ima godine upotrebe, kod mene je ravni krov u stanu izoliran ljepenkom evo već 12 godina ni kapi vode nigdje.
slavkoimamodilera

#9 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Ma ja ba, ne valja to ništa, kakvi ovo novo sve kvarljivo, ja '88. kupio video i dan danas radi, ovaj DVD Sonyijev crk'o nakon 6 mjeseci, ocam' kod mene obodinka mašina pere i dan danas, '84. je kupio, zakon, ma znaš kako miriše veš k'o duša, svijum' golf kod mene turbodizel devedesdruga godina, ocam' nisam haube dvije godine digo, kod komšije nov passat vazdan u servisu...
kurty

#10 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by kurty »

@Slavko... Prije pola godine na moru sam postavljao ljepenku kod ljudi koji se furaju na moderni sistem gradjenja i "moderne" materijale i postavljali su ljepenku... Prvo pomeli beton, pa nanjeli premaz, pa ljepenka... Dalje nisam radio u kupatilu, a 6 sotalih soba sam na to onda postavio stiropol, pa najlon, pa beton, tj. "topli pod"...
slavkoimamodilera

#11 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

kurty wrote:@Slavko... Prije pola godine na moru sam postavljao ljepenku kod ljudi koji se furaju na moderni sistem gradjenja i "moderne" materijale i postavljali su ljepenku... Prvo pomeli beton, pa nanjeli premaz, pa ljepenka... Dalje nisam radio u kupatilu, a 6 sotalih soba sam na to onda postavio stiropol, pa najlon, pa beton, tj. "topli pod"...
...vjerovatno zato što su vidjeli cijenu, pa se namah prestali furat na "moderno"... :roll:

Pusti šuplju i furanje... bitumen+ljepenka je zastario sistem hidroizolacije... isuviše se oslanja na revnost radnika (o čemu se epopeje mogu pisati u BiH) jer je pitanje da li je dovoljno čista podloga, da li je namazao u dovoljnom sloju bitumen, da li je preklopio ljepenku dovoljno, da li ju je zavario kako treba...
Epoksidni premazi (bili oni dvokomponentni, kao što proizvodi Mapei ili jednokomponentni /dakle još jednostavniji za primjenu/ kao što ih pravi Henkel) daleko više "praštaju" takve greške...
Ja sam radio na objektima kod kojih su investitori zahtjevali visoku kvalitetu i veliku trajnost i pouzdanost.... niti u jednom slučaju u sanitarijama nije rađeno "klasičnim" načinom...

Posebno su (logično) opasna mjesta prodora (slivnici i sl.)... sva takva mjesta se daleko jednostavnije i sigurnije (što je najbitnije) obrađuju jednoslojnim sistemima (kao što su epoksidni, PU i slični premazi) nego višeslojnim sistemima poput bitumen+traka...

Ravni krovovi se također sve više obrađuju ljepljenim, prskanim, slaganim (opterećenim) i sličnim sintetičkim, PVC, PU i sličnim hidroizolacijskim membranama... danas se više, prije svega, nema vremena za polaganje klasičnih hidroizolacija i ono što je još važnije, one imaju, a to je posebno važno /čitaj: skupo!/ na ravnim krovovima, svoj rok trajanja od 15-20 god. max., na zgradama sa očekivanim životnim vijekom od 50+ godina...

U podrumima, kada se rješavaju problemi visokih podzemnih voda (veliki tlakovi) nema premca savremenim rješenjima kod kojih je bitumen zaboravljen davno... pogotovo u ekstremnim situacijama kada se dešavaju "iznenađenja" (poput recimo pucanja betonskih temeljnih ploča na Bosmalu) pa onda situaciju treba rješavati brzo, efikasno i trajno... tu bitumen nema šta da traži... špricane sintetičke hidroizolacije tu su zakon...

Da uopće ni ne ulazimo u tematiku sanacija...
slobodni armirach

#12 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by slobodni armirach »

slavkoimamodilera wrote: ...vjerovatno zato što su vidjeli cijenu, pa se namah prestali furat na "moderno"... :roll:

Pusti šuplju i furanje... bitumen+ljepenka je zastario sistem hidroizolacije... isuviše se oslanja na revnost radnika (o čemu se epopeje mogu pisati u BiH) jer je pitanje da li je dovoljno čista podloga, da li je namazao u dovoljnom sloju bitumen, da li je preklopio ljepenku dovoljno, da li ju je zavario kako treba...
Epoksidni premazi (bili oni dvokomponentni, kao što proizvodi Mapei ili jednokomponentni /dakle još jednostavniji za primjenu/ kao što ih pravi Henkel) daleko više "praštaju" takve greške...
Ja sam radio na objektima kod kojih su investitori zahtjevali visoku kvalitetu i veliku trajnost i pouzdanost.... niti u jednom slučaju u sanitarijama nije rađeno "klasičnim" načinom...

Posebno su (logično) opasna mjesta prodora (slivnici i sl.)... sva takva mjesta se daleko jednostavnije i sigurnije (što je najbitnije) obrađuju jednoslojnim sistemima (kao što su epoksidni, PU i slični premazi) nego višeslojnim sistemima poput bitumen+traka...

Ravni krovovi se također sve više obrađuju ljepljenim, prskanim, slaganim (opterećenim) i sličnim sintetičkim, PVC, PU i sličnim hidroizolacijskim membranama... danas se više, prije svega, nema vremena za polaganje klasičnih hidroizolacija i ono što je još važnije, one imaju, a to je posebno važno /čitaj: skupo!/ na ravnim krovovima, svoj rok trajanja od 15-20 god. max., na zgradama sa očekivanim životnim vijekom od 50+ godina...

U podrumima, kada se rješavaju problemi visokih podzemnih voda (veliki tlakovi) nema premca savremenim rješenjima kod kojih je bitumen zaboravljen davno... pogotovo u ekstremnim situacijama kada se dešavaju "iznenađenja" (poput recimo pucanja betonskih temeljnih ploča na Bosmalu) pa onda situaciju treba rješavati brzo, efikasno i trajno... tu bitumen nema šta da traži... špricane sintetičke hidroizolacije tu su zakon...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

samo da dodam da rijetko nasi ljudi citaju upustva na vrecama, pa se sve od oka radi
kurty

#13 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by kurty »

slavkoimamodilera wrote:
kurty wrote:@Slavko... Prije pola godine na moru sam postavljao ljepenku kod ljudi koji se furaju na moderni sistem gradjenja i "moderne" materijale i postavljali su ljepenku... Prvo pomeli beton, pa nanjeli premaz, pa ljepenka... Dalje nisam radio u kupatilu, a 6 sotalih soba sam na to onda postavio stiropol, pa najlon, pa beton, tj. "topli pod"...
...vjerovatno zato što su vidjeli cijenu, pa se namah prestali furat na "moderno"... :roll:

OK...Hvala na pravom objasnjenju... Moram priznati da za neke od navedenih prvi put cujem... Inace mnogo vise sam ucio kako sanirati, nego kako napraviti :lol: :lol: ...

Hvala ti i ako Bog da kad krenem sa opremanjem, zovem te na kafu, i dolazim sa papirom i olovkom :-D
slavkoimamodilera

#14 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Ma nema na čemu... stvar je u tome da nas u školama ne uče ničemu zapravo... profesori su stali otprilike gdje i udžbenici - u 70im...

Nisam ni ja znao brdo stvari, ali jbga, praksa te stisne pa naučiš... ili propadneš... :mrgreen:

Za savjete nikad nije problem :thumbup: za kafu ćemo se ipak malo teže organizovat... sad sam malo dalje... :wink: usputna ako bude prilike - vazda! :mrgreen:
tap3ah75

#15 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by tap3ah75 »

Evo da ne otvaram novu temu trebalo bi mi još nešto.

Namjeravamo od tavana napraviti sobicu ..... tavan trebutno nema poda nego samo grede (svakih 60 do 80 cm).
Plan je staviti neku vrstu brodskog poda ... i ja laički konam da se tu napravi neki "roštilj" od daščica i onda na njih se stavlja brodski pod, parket ili ....

Ono što meni treba su slikice ili neka stranica gdje ima to fino objašnjeno.
kojeime

#16 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 18:47, edited 1 time in total.
slavkoimamodilera

#17 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

tap3ah75 wrote:Evo da ne otvaram novu temu trebalo bi mi još nešto.

Namjeravamo od tavana napraviti sobicu ..... tavan trebutno nema poda nego samo grede (svakih 60 do 80 cm).
Plan je staviti neku vrstu brodskog poda ... i ja laički konam da se tu napravi neki "roštilj" od daščica i onda na njih se stavlja brodski pod, parket ili ....

Ono što meni treba su slikice ili neka stranica gdje ima to fino objašnjeno.
Nađi na internetu (treba se samo malo pažljivije zarovit) klasične drvene konstrukcije... pa nađi međuspratne konstrukcije... mada ti ne bih preporučio... radije na te grede (ali nakon što ti statičar procijeni i proračuna nosivost) opališ daščani pokov, pa lagani estrih sa izolacijom i onda imaš normalan pod... ;-)
A pošto kažeš "sobica", pretpostavljam da neće biti toliko skupo...

kojeime wrote:E bas fino sto naidjoh na ovu temu da priupitam vas koji znate slijedece:

Gdje se mogu naci informacije o danasnjim tehnikama i materijalima u gradnji, opremanju i slicno. Mislim, recimo odlucim da gradim kucu ili renoviram stan pa da znam sta da trazim, na sta da obratim paznju, pa sto da ne da mogu skontati levate li me majstori ili ne, to jeste ugradjuju li sta treba i sta smo se dogovorili ili ne.

Nemam namjeru baviti se tim poslom, da sam u tom poslu vjerovatno bih vec znao odgovore, ali cisto da znam.

Dakle web stranice ili casopisi ili sta vec, gdje se mogu naci informacije. Ili barem lista proizvodjaca tih materijala, ali ozbiljnih i provjerenih, pa cu sam traziti po njihovim stranicama za sta se sta koristi danas.

Hvala.
Nigdje... i svugdje... nije to baš tematika o kuhanju (ne bih da ispadne da srozavam bilo čiju profesiju) pa da možeš pohvatati osnovne trikove i nove trendove... to je kompleksna oblast, to se iskustvo skuplja godinama i predanim trudom i radom... stalnim istraživanjima, upoznavanjem materijala, čitanjem stručnih časopisa (ne, ne mislim na Bravacasa i slične) itd...

Ja bih se na tvom mjestu prije upustio u istraživanje koja je firma iskusan, pouzdan i kvalitetan izvođač radova... potpišeš ugovor, imaš garanciju i prst u uho (a i ključ u ruke :) )... i da... unatoč uvriježenom mišljenju... postoje takve firme :wink:
kojeime

#18 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 18:47, edited 1 time in total.
slavkoimamodilera

#19 Re: Kalorimetar i podna izolacija WC

kojeime wrote:Barem par proizvodjaca materijala da mi neko kaze pa cu sam naci informacije. Na primjer znam da je Henkel dobra firma, pa cu na njihovoj stranici naci sta za sta se koristi danas u njihovom domenu.
To je za početak dobra ideja... ;-)
Post Reply