Kalifornija legalizirala gay brakove

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Asana

#151 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Asana »

suncica24 wrote:Asana, da li bi sva ta prava imali da su se "deklarisali" kao homoseksualci?
Znaci, da nije bilo svi mi to potajno znamo, ali... ne i javno?
Sta bi znacilo "deklarisali"? isticali prilikom intervjua za novine?

Neki do njih su to krili, isli u drugu krtajnost pred svojom okolinom, ali prije svega iz porodicnih razloga. Tako je uvijek bilo i bit ce - i to zato sto nije svako od homoseksualaca raskrstio SAM SA SOBOM . Oni koji jesu, nisu to krili, ali - nisu ni mahali zastavicama duginih boja i nosili takve bedzeve.

Ne znam, mozda govorim iz netipicne perspektive. Ono sto je bilo normalno i podrazumijevalo se u tom nekom meni poznatom okruzenju najvjerovatnije nije tipicno za nase uslove - vi mozda imate na umu neke drugacije primjere, pa se nikako ne razumijemo.
Asana

#152 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Asana »

suncica24 wrote:Zene su javno "deklarisane" kao zene.
Romi kao romi.
Invalidne osobe kao invalidne.
Neke zene, neki Romi, i neke invalidne osobe su takodjer homoseksulaci. I opet kazem, briga me za njihovu seksualnu orijentaciju, to je njihova privatna stvar.
anais_nin

#153 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by anais_nin »

Asana wrote: Kakvo javno deklarisanje, cemu? Mene nije briga ni za ciju seksualnu orijentaciju. Ono sto je vazno jeste da su imali gradjanska prava kao i svi ostali - na rad i profesiju po izboru, pravo na dom, da biraju i budu birani, slobodu u izboru partnera i slobodu da cine sto zele izmedju svoja cetiri zida sa drugima koji to dobrovoljno rade. Ni vise ni manje slobode ne ocekujem ni za ostale, bilo kojeg spola i bilo kakvih naklonosti.
javno deklarisanje definisem kao slobodu da kaze na glas "Ja Mujo VOLIM Suju" :) vrlo jednostavan momenat, koji mi "ostali" uzimamo zdravo za gotovo...to nisu ista gradjanska prava :) to su ista prava samo ukoliko sutis o onom ko si i sta si :) i slobodu u izboru kojih to partnera? :? onih istih koji su se kao i oni sami morali kriti u to doba? onih istih koji se i dan danas rijetko izjasnjavaju o onom ko su i sta su cak i najuzem krugu prijatelja iz straha da ne budu odbaceni? to je samo privid slobode, a sigurno nije slobodno....

po meni je vrsta "tolerancije" koju ti prakticiras jedna od najopasnijih :) bez ikakve namjere da uvrijedim, ali madner i zgembo recimo nimalo ne kriju svoj antagonizam prema homoseksualnoj populaciji. Imaju pravo na svoje misljenje i stavove, isto kao i ti i ja. Velika razlika je u tome sto ti vjerovatno smatras da nisi homofob :) ti pises kako su "oni" ok, ali eto samo da se ne izjasnjavaju kao homoseksulaci i da ne pokazuju pred drugima te svoje "tendencije", koje istovremeno smatras poremecajem. To je itekako oblik homofobije :)
omar little

#154 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by omar little »

Asana wrote:
suncica24 wrote:Zene su javno "deklarisane" kao zene.
Romi kao romi.
Invalidne osobe kao invalidne.
Neke zene, neki Romi, i neke invalidne osobe su takodjer homoseksulaci. I opet kazem, briga me za njihovu seksualnu orijentaciju, to je njihova privatna stvar.
Ali je nedopustivo da hodaju ulicom zagrljeni ili da se poljube? Znaci dok god se ne ponasaju prirodno, kao i ostali hetereoseksualni gradjani i gradjanke, to je O.K.? Ako se ponasaju prirodno, potrebno je uvesti moralnu policiju? Sho bi se Mile Dodik tome obradovao :D :D Pa ako se ne ponasas po "moralnom" kodu u njegovom entitetu zna se sta ti sleduje, jos ako si, jadna ti majka, druge nacionalnosti....
anais_nin

#155 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by anais_nin »

Asana wrote:
suncica24 wrote:Asana, da li bi sva ta prava imali da su se "deklarisali" kao homoseksualci?
Znaci, da nije bilo svi mi to potajno znamo, ali... ne i javno?
Sta bi znacilo "deklarisali"? isticali prilikom intervjua za novine?

Neki do njih su to krili, isli u drugu krtajnost pred svojom okolinom, ali prije svega iz porodicnih razloga. Tako je uvijek bilo i bit ce - i to zato sto nije svako od homoseksualaca raskrstio SAM SA SOBOM . Oni koji jesu, nisu to krili, ali - nisu ni mahali zastavicama duginih boja i nosili takve bedzeve.

Ne znam, mozda govorim iz netipicne perspektive. Ono sto je bilo normalno i podrazumijevalo se u tom nekom meni poznatom okruzenju najvjerovatnije nije tipicno za nase uslove - vi mozda imate na umu neke drugacije primjere, pa se nikako ne razumijemo.
deklarisati se kao homoseksualac znaci imati slobodu prosetati ulicom drzeci se za ruke sa svojim momkom/curom - ista sloboda koju imamo ti ili ja :) (ili je i to neprikladno ponasanje na javnom mjestu :))
deklarisati se kao homoseksualac znaci imati slobodu pred drustvom od vise od 2 osobe za stolom dok se pije kafa onako usput u prici reci "joj zaljubio/la sam se u ________"
deklarisati se kao homoseksualac znaci imati slobodu dovesti svog partnera/partnericu na neku javnu funkciju tipa svadbe u porodici, dobrotvorne vecere koju organizuje firma, rostiljadu s rajom :)
deklarisati se kao homoseksualac znaci ne morati presutiti kad neka brizna bakica iz komsiluka pita Muju sto u 40toj jos uvijek sebi nije nasao neku Faticu, nego imati mogucnosti slobodno reci "bako nije za mene Fata, imam ja Hasu" :)
i jos N drugih obicnih, jednostavnih stvari koje se nisu radile ni u umjetnickim krugovima bivse Jugoslavije :D nisi jedina ciji su roditelji imali doticaja sa tim okruzenjem....ali ja se isto tako dobro sjecam kako su se takve stvari komentarisale tiho, shapatom, sebi u bradu, "da svijet ne cuje" :) kao da je to nesto cega se treba stiditi....gdje je tu sloboda? :roll:
Asana

#156 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Asana »

anais_nin wrote: ti pises kako su "oni" ok, ali eto samo da se ne izjasnjavaju kao homoseksulaci i da ne pokazuju pred drugima te svoje "tendencije", koje istovremeno smatras poremecajem. To je itekako oblik homofobije :)
Ako si procitala gornje postove, mozes vidjeti na sta su Risto i Alfons reagirali : dakle ja smatram da je ljubljenje u javnosti u bilo kojoj kombinaciji neprimjereno, i da je, u nacelu, isticanje svojih intimnih sklonosti u javnosti neumjesno i nepotrebno. Jer, to nije izjasnjavanje, nego demonstriranje.
Onda sam i heterofob?

Ne prihvatam ocjenu "homofob" - fobija je u principu strah od necega: starh obicno dolazi od nepoznatog... ja nemam taj strah jer poznam prilican broj ljudi medju gay populacijom - sirok uzorak, pa mogu reci da je poznajem. Inace smatram da nikakav poremecaj sam po sebi nije grijeh i ja ne optuzujem i ne sikaniram ljude koji imaju ovaj ili onaj poremecaj, sto me ne sprjecava u tome, da ga prepoznam.

Bez uvrede ikome :)
Risto Kuglarić

#157 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Risto Kuglarić »

Asana wrote:
anais_nin wrote: ti pises kako su "oni" ok, ali eto samo da se ne izjasnjavaju kao homoseksulaci i da ne pokazuju pred drugima te svoje "tendencije", koje istovremeno smatras poremecajem. To je itekako oblik homofobije :)
Ako si procitala gornje postove, mozes vidjeti na sta su Risto i Alfons reagirali : dakle ja smatram da je ljubljenje u javnosti u bilo kojoj kombinaciji neprimjereno, i da je, u nacelu, isticanje svojih intimnih sklonosti u javnosti neumjesno i nepotrebno. Jer, to nije izjasnjavanje, nego demonstriranje.
Onda sam i heterofob?

Ne prihvatam ocjenu "homofob" - fobija je u principu strah od necega: starh obicno dolazi od nepoznatog... ja nemam taj strah jer poznam prilican broj ljudi medju gay populacijom - sirok uzorak, pa mogu reci da je poznajem. Inace smatram da nikakav poremecaj sam po sebi nije grijeh i ja ne optuzujem i ne sikaniram ljude koji imaju ovaj ili onaj poremecaj, sto me ne sprjecava u tome, da ga prepoznam.

potvrđujem, da je rekla - rekla je. Mada i dalje imam problem da povjerujem da stvarno isto gleda na ljubljenje u javnosti između hetero i homo parova. A osim toga, anais_nin je navela i druge oblike "izjašnjavanja", koje čak ni ti ne smatraš moralno upitnim.

fobija u principu možda jeste iracionalan strah, ali homofobija je termin koji označava i averziju i diskriminatorno ponašanje prema osobama nehetero orjentacije. Inače, u principu je izlječiva.
Last edited by Risto Kuglarić on 22/05/2008 17:05, edited 1 time in total.
Bumbar

#158 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Bumbar »

Asana wrote: Inace smatram da nikakav poremecaj sam po sebi nije grijeh i ja ne optuzujem i ne sikaniram ljude koji imaju ovaj ili onaj poremecaj, sto me ne sprjecava u tome, da ga prepoznam.

blago tim gay ljudima koje poznajes :roll: :roll:
suncica24

#159 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by suncica24 »

Tolerancija i prihvatanje nisu isto!

A, cini mi se, da je ovdje i tolerancija lazna slika kojom se sami uljuljkujemo :roll:
pitt

#160 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by pitt »

mene zanima koliko se dobro poznaju :D :D :D :D :D
Bumbar

#161 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Bumbar »

bojim se i pitati :roll: :lol: :oops: :D
pitt

#162 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by pitt »

suncica24 wrote:Tolerancija i prihvatanje nisu isto!

A, cini mi se, da je ovdje i tolerancija lazna slika kojom se sami uljuljkujemo :roll:
meni nema gadnijeg termina od jebene tolerancije......jer podrazumjeva da ja nesto ne volim iz bog zna kojih razloga ali ga eto radi political correctnes ili nekih vecih ciljeva ipak tolerishem. jebo to......necu i ne zelim da tolerisem nista.....hocu (a to i radim) da prihvatam bez osude ljude i njihove razlicitosti normalno.
suncica24

#163 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by suncica24 »

pitt wrote:

meni nema gadnijeg termina od jebene tolerancije......jer podrazumjeva da ja nesto ne volim iz bog zna kojih razloga ali ga eto radi political correctnes ili nekih vecih ciljeva ipak tolerishem. jebo to......necu i ne zelim da tolerisem nista.....hocu (a to i radim) da prihvatam bez osude ljude i njihove razlicitosti normalno.
Upravo!

Tolerancija je, ono: Ja njih ne volim, ma, mrzim ih, ali necu ih ubijat i nek zive pored mene, ali mrs!, dalje od moje kuce! a ako neko uperi pusku, ja cu odsutiti, jer, ja tolerisem, ali ne prihvatam.

Tolerisati ne znaci prihvatati. I to je najgore od svega. Nema prozimanja kultura, misljenja, nacina zivota, nista se ne uci od onih drugacijih od nas.
Mi ih samo tolerisemo...tu, negdje, pored, a daleko od nas.

:roll:
anais_nin

#164 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by anais_nin »

Asana wrote: Ako si procitala gornje postove, mozes vidjeti na sta su Risto i Alfons reagirali : dakle ja smatram da je ljubljenje u javnosti u bilo kojoj kombinaciji neprimjereno, i da je, u nacelu, isticanje svojih intimnih sklonosti u javnosti neumjesno i nepotrebno. Jer, to nije izjasnjavanje, nego demonstriranje.
Onda sam i heterofob?

ja sam navela N drugih primjera koje nisi prokomentarisala :) je li i drzanje za ruku u javnosti nedolicno ponasanje?
strah cesto ali ne i UVIJEK dolazi od nepoznatog :) sama cinjenica da ti homoseksualnost smatras poremecajem te svrstava na listu homofoba :) oni su za tebe poremeceni ljudi ali si ti eto spremna "tolerisati" njihovo postojanje :) i ja sam spremna tolerisati postojanje pauka :) ne bih nikad naudila pauku....ali ih se bojim i ne volim ih nimalo :D iako ih ne smatram poremecenim :lol: :D
anais_nin

#165 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by anais_nin »

suncica24 wrote:
pitt wrote:

Upravo!

Tolerancija je, ono: Ja njih ne volim, ma, mrzim ih, ali necu ih ubijat i nek zive pored mene, ali mrs!, dalje od moje kuce! a ako neko uperi pusku, ja cu odsutiti, jer, ja tolerisem, ali ne prihvatam.

Tolerisati ne znaci prihvatati. I to je najgore od svega. Nema prozimanja kultura, misljenja, nacina zivota, nista se ne uci od onih drugacijih od nas.

:thumbup:
Bumbar

#166 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Bumbar »

suncica24 wrote:
pitt wrote:

Upravo!

:thumbup: :thumbup:
max_power

#167 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by max_power »

suncica24 wrote:
pitt wrote:

Upravo!

Ali da bi doslo do sveopsteg prihvatanja, moramo prvo proci kroz fazu gore opisane tolerancije.
suncica24

#168 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by suncica24 »

Ali da bi doslo do sveopsteg prihvatanja, moramo prvo proci kroz fazu gore opisane tolerancije.
tu vec sam u nedoumici?!

da li nas tolerisanje uljuljkuje?
Da li, kda zagrme puske, prestajemo tolerisati?
Da li kad ono sto tolerisemo postane neprihvatiljivo, ostavljamo toleranciju po strani i stajemo u prve redove?
Kako nauciti nesto o drugima ako ih samo tolerisemo ne znajuci nista o njima, ne uceci nista o njima?

S druge strane, tolerancije ipak jeste prvi stupanj prihvatanja...
:?
Op3r4t0r

#169 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Op3r4t0r »

Pitanje za ove koji podrzavaju pedere i lezbejke: Da li cete isto tako za 5-10 godina podrzavati ljude koji zele sex sa zivotinjama, jer pobogu ako ih ne budete podrzavali bice to diskriminacija?

U odgovoru ne zelim pricu kako je sex sa zivotinjama mucenje zivotinja jer vi to ne znate, mozda te zivotinje bas uzivaju, mozda neki seljak ima kobilu a nema konja, pa je on odradi ponekad, mozda coban ima puno ovaca a premalo ovnova pa im prileti u pomoc.

Sta ako se pojave ljudi koji to zele raditi samo u javnosti jer ih samo to uzbudjuje, pa onako vi setate sa dvoje male djece a pored vas se nekoliko parova ili nekoliko grupa odradjuje? Da li cete i njih podrzati? Vama ne rade nista lose, samo ispunjavaju svoje zelje i strasti, nije posteno da i njih ne podrzite ;)

Gdje su granice ljudske gluposti?
omar little

#170 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by omar little »

Op3r4t0r wrote:
Procitavsi tvoj post, to se i ja pitam... :-)
Risto Kuglarić

#171 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Risto Kuglarić »

omar little wrote:
Op3r4t0r wrote:
Procitavsi tvoj post, to se i ja pitam... :-)
gdje i granice svemira
Asana

#172 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Asana »

Evo da prokomentiram i ostale primjere :)
anais_nin wrote: deklarisati se kao homoseksualac znaci imati slobodu prosetati ulicom drzeci se za ruke sa svojim momkom/curom - ista sloboda koju imamo ti ili ja :) (ili je i to neprikladno ponasanje na javnom mjestu :)) deklarisati se kao homoseksualac znaci imati slobodu pred drustvom od vise od 2 osobe za stolom dok se pije kafa onako usput u prici reci "joj zaljubio/la sam se u ________" deklarisati se kao homoseksualac znaci imati slobodu dovesti svog partnera/partnericu na neku javnu funkciju tipa svadbe u porodici, dobrotvorne vecere koju organizuje firma, rostiljadu s rajom :) deklarisati se kao homoseksualac znaci ne morati presutiti kad neka brizna bakica iz komsiluka pita Muju sto u 40toj jos uvijek sebi nije nasao neku Faticu, nego imati mogucnosti slobodno reci "bako nije za mene Fata, imam ja Hasu" :)
Mozda zaista ne primjecujem vrijednost tih sitnih sloboda koje imam, ali ne koristim, a ne nedostaju mi. Zaista, ti si navela primjer nevinog drzanja za ruke, a ja sam govorila o "zvaljenju u javnosti", no cinjenica je da bi i drzanje za ruke dva muskarca izazvalo paznju i komentare. Medjutim, primjeri koji navodis su primjeri u kojima se pitanje slobode svodi na zelju da okolina sebi ne daje za pravo da komentira tudji zivot, pita, zanima se, savjetuje. ali to je jako izrazeno u nasim krajevima, a od toga nije imun niti jedan dio svijeta. Istu takvu diskriminaciju trpe i svi koji su single, i svi koji nisu zavrsili-razvukli su fakultet, i koji su stupili u brak s crncem (arapom, cetnikom... :D) ... Znaci nije rijec o nekoj pravoj diskriminaciji, nego o zelji da svi misle kako je to normalno, ne smiju se cuditi, postavljati pitanja, komentirati - iako cemo im mi govoriti sve ono sto ih zanima o nasem intimnom zivotu? Je li racionalno to, ili pak voditi svoj zivot po svom i ne polagati racun nikome, i ne poturati mu pod nos nista? Ako pak svejedno zeli da komentira, znati se postaviti...

Usporedba za zenama, Romima, invalidima nikako ne stoji jer sve navedene grupe, a koje su samo primjer, zaista mogu imati problema recimo pri dobivanju posla, sto je zivotno pitanje - mogucnost obezbjedjivanja egzistencije, i oni su to sto jesu vec p izgedu ili imenu. Homoseksualac ce puno rjedje imati problema u nalazenju posla samo zbog seksualne orijentacije, a da li ce uopce dati priliku onome ko cini izbor da ga po tom pitanju diskriminira - zavisi iskljucivo od njegove odluke da se "deklarira" i govori o svom privatnom i intimnom zivotu.

I opet se vracam na ono: "Kako je živjeti život u sredini u kojoj zvanično ne postojiš ako si drugačije seksualne orijentacije" - cista glupost. Postojis, i zvanicno i nezvanicno, imas prava kao i drugi, a koliko ces sablazni okoline izazvati - zavisi samo od tebe.
U grupi ljudi koje spominjem, neki su izazivali podmsjeh, neki sazaljenje, neki su bili najpopularniji u raji a s nekim nije bilo zajebancije. Neki su krili svoju hooseksualnost, neki nisu i nisu marili za misljenje okoline: sve je kao i uvijek zavisilo od osobe, i od toga kako se ko postavio.

Ja jednostavno smatram da je pitanje "sloboda" te vrste precijenjeno. Ima puno drugih, ozbiljnih primjera ugrozavanja necijih prava.

Medjutim ako anais kaze da sam homofob, ja to moram prihvatiti. Postujem objektivnost struke :D
madner

#173 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by madner »

suncica24 wrote: Upravo!

Ne postoji pravo na prihvatanje, postoji samo pravo na toleranciju.
anais_nin

#174 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by anais_nin »

Op3r4t0r wrote:Pitanje za ove koji podrzavaju pedere i lezbejke: Da li cete isto tako za 5-10 godina podrzavati ljude koji zele sex sa zivotinjama, jer pobogu ako ih ne budete podrzavali bice to diskriminacija?

U odgovoru ne zelim pricu kako je sex sa zivotinjama mucenje zivotinja jer vi to ne znate, mozda te zivotinje bas uzivaju, mozda neki seljak ima kobilu a nema konja, pa je on odradi ponekad, mozda coban ima puno ovaca a premalo ovnova pa im prileti u pomoc.

Sta ako se pojave ljudi koji to zele raditi samo u javnosti jer ih samo to uzbudjuje, pa onako vi setate sa dvoje male djece a pored vas se nekoliko parova ili nekoliko grupa odradjuje? Da li cete i njih podrzati? Vama ne rade nista lose, samo ispunjavaju svoje zelje i strasti, nije posteno da i njih ne podrzite ;)

zakon je tu (barem u teoriji) da stiti posebno one koji se ne mogu sami zastiti....nelegalnim se smatra svaki oblik seksa u kojem jedan od ucesnika nije u mogucnosti ili ne da saglasnost na tu radnju....djeca, odrasle osobe s posebnim potrebama (neke), zivotinje nisu u stanju da daju tu saglasnost....znaci nije pitanje bola ili mucenja nego nemogucnosti davanja saglasnosti....isto vrijedi za nekrofiliju....ljudi koji imaju seksualne odnose sa mrtvacima "niko ne povrijedjuju", ali s obzirom da mrtva osoba nije u stanju dati saglasnost na taj cin taj cin je nelegalan....

sto se tice ljudi koji to rade u javnosti, ukoliko ne grijesim imaju i oni mogucnosti za to u odredjenim okvirima....sve vise gradova ima seks klubove u kojima ljudi imaju mogucnost da imaju seksualne odnose "pred drugima" :) sve dok seksualne aktivnosti izmedju odraslih osoba koja se u stanju i u mogucnosti da daju saglasnost na te aktivnosti ne povrijedjuju nikoga u cemu je problem :) da, seks nije dozvoljen na javnim mjestima da ne bi djeca vidjela....ali zato djeca upale TV u po dana pa vide ciku i tetu kako rade "ono" :) i to je vec danas dopustivo :D i eto kao "normalno" :-)
Risto Kuglarić

#175 Re: Kalifornija legalizirala gay brakove

Post by Risto Kuglarić »

Asana wrote:Evo da prokomentiram i ostale primjere :)

Mozda zaista ne primjecujem vrijednost tih sitnih sloboda koje imam, ali ne koristim, a ne nedostaju mi. Zaista, ti si navela primjer nevinog drzanja za ruke, a ja sam govorila o "zvaljenju u javnosti", no cinjenica je da bi i drzanje za ruke dva muskarca izazvalo paznju i komentare. Medjutim, primjeri koji navodis su primjeri u kojima se pitanje slobode svodi na zelju da okolina sebi ne daje za pravo da komentira tudji zivot, pita, zanima se, savjetuje. ali to je jako izrazeno u nasim krajevima, a od toga nije imun niti jedan dio svijeta. Istu takvu diskriminaciju trpe i svi koji su single, i svi koji nisu zavrsili-razvukli su fakultet, i koji su stupili u brak s crncem (arapom, cetnikom... :D) ... Znaci nije rijec o nekoj pravoj diskriminaciji, nego o zelji da svi misle kako je to normalno, ne smiju se cuditi, postavljati pitanja, komentirati - iako cemo im mi govoriti sve ono sto ih zanima o nasem intimnom zivotu? Je li racionalno to, ili pak voditi svoj zivot po svom i ne polagati racun nikome, i ne poturati mu pod nos nista? Ako pak svejedno zeli da komentira, znati se postaviti...
Pošteno! No međutim, činjenica je da ti te slobode ni ne mogu nedostajati s obzirom da ih imaš, pa makar ih i ne koristila. Kako bi prošla dva muškarca koja se drže za ruke, vjerovatno je pitanje kvarta kroz koji bi prošli. Negdje bi vjerovatno izazvali ništa više od zlobnih komentara, na šta zlobni komentatori svakako ima pravo, međutim vjerujem da bi u dosta slučajeva popili kamen u glavu, ili u gorem slučaju upili kantu benzina i bili pogođeni opuškom cigare. A vjerujem da i sama vidiš razliku između zlobnog komentara tipa "sjo ova se nikad neće udat" i "jarane ovu dvojicu treba pod tramvaj gurnut" onako malo glasnije, da i oni slučajno čuju (bijah svjedok u Titovoj ulici, a likovi se nisu ni za ruke držali, samo su izgledali).

Ovo boldirano. Ako stvarno misliš da ISTU diskriminaciju trpe, to je najveća besmislica koju sam pročitao na forumu otkako neki malac napisa da je LeBron prosječan igrač, tako da je neću komentarisati.
Asana wrote: Usporedba za zenama, Romima, invalidima nikako ne stoji jer sve navedene grupe, a koje su samo primjer, zaista mogu imati problema recimo pri dobivanju posla, sto je zivotno pitanje - mogucnost obezbjedjivanja egzistencije, i oni su to sto jesu vec p izgedu ili imenu. Homoseksualac ce puno rjedje imati problema u nalazenju posla samo zbog seksualne orijentacije, a da li ce uopce dati priliku onome ko cini izbor da ga po tom pitanju diskriminira - zavisi iskljucivo od njegove odluke da se "deklarira" i govori o svom privatnom i intimnom zivotu.

I opet se vracam na ono: "Kako je živjeti život u sredini u kojoj zvanično ne postojiš ako si drugačije seksualne orijentacije" - cista glupost. Postojis, i zvanicno i nezvanicno, imas prava kao i drugi, a koliko ces sablazni okoline izazvati - zavisi samo od tebe.
Aha. Ovo se otprilike svodi na pošuti se i dobro ćeš proć. Kad neko na poslu krene pričat viceve o pederima, smij se i ti. Kad počne pričat kako bi ih sve pobio, viči yees yees. Ako se "deklariraš" pa dobiješ otkaz - sam si kriv (argument u rangu onog kad silovatelj kaže izazivala me.). Tako da ako te ko pita, laži brate.
Asana wrote: Ja jednostavno smatram da je pitanje "sloboda" te vrste precijenjeno.
...koje ti već uživaš, tako da stvarno, šta će drugima
Asana wrote: Ima puno drugih, ozbiljnih primjera ugrozavanja necijih prava.
...tako da nema potrebe dizat frku oko ugrožavanja prava homoseksualaca.
Asana wrote: Medjutim ako anais kaze da sam homofob, ja to moram prihvatiti. Postujem objektivnost struke :D
e jesi ga sročila.
Post Reply