Kaldrma na Baščaršiji

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Tranquilizer

#26 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

Opština stari grad je poslala upit zavodu za zaštitu spomenika na mišljenje šta treba biti i zavod je tražio kaldrmu, ali su se oglušili na taj zahtjev, mislim da ce ici ploce.... :roll:

Argumenti iz opštine su bili tipa ne mogu zene u štiklama hodati po kaldrmi :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma.Le.Na

#27 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ma.Le.Na »

Tranquilizer wrote:Opština stari grad je poslala upit zavodu za zaštitu spomenika na mišljenje šta treba biti i zavod je tražio kaldrmu, ali su se oglušili na taj zahtjev, mislim da ce ici ploce.... :roll:

Argumenti iz opštine su bili tipa ne mogu zene u štiklama hodati po kaldrmi :lol: :lol: :lol: :lol:
meni je bas simpaticno kako cure u stiklama nabadaju po kaldrmi :evil: :D
BHF_Manijak

#28 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by BHF_Manijak »

neki wrote: Kako je autenticna ta kaldrma kad je bila zalivena asfaltom?? Ja bi bio najsretniji kad bi opet vratili tu staru kocku ali znam da ona ne bi izdrzala silne dostavne kamione. trenutno, meni licno, estetski bolje rjesenje predstavlja ovo sto sad rade nego onaj klizavi kamen u asfaltu. Nisam siguran al negdje sam vidio na slikama iz a-u perioda da su na isti nacin kao ovo sad sto rade bile poplocane bocne ulice koje vode prema bascarsijskom trgu, bravadziluk i jos neke, tako da ima neke autenticnosti i u ovome
Procitaj moj kompletan post, rekao sam iako se vidi da tad nije bilo kaldrme na Bascarsiji,i pak je kaldrma nesto autenticno bosansko, tradicionalno, pa sa za to da bude i dio carsije, iako prije je nije bilo! :wink: Ali dobro, ti dijelis drugo misljenje, ok! :)
dharma

#29 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by dharma »

Tranquilizer wrote:Opština stari grad je poslala upit zavodu za zaštitu spomenika na mišljenje šta treba biti i zavod je tražio kaldrmu, ali su se oglušili na taj zahtjev, mislim da ce ici ploce.... :roll:

Najlakse je na slabije :( :D :D
Tranquilizer

#30 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

Pa to je u korist "slabijem" spolu :lol:
Logovan

#31 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Logovan »

Tranquilizer wrote: Argumenti iz opštine su bili tipa ne mogu zene u štiklama hodati po kaldrmi :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

SRAMOTA !!!
komentar

#32 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by komentar »

Pa ako one ofucane razbacane ploče nazivate kaldrmom onda nek vam bude.
Nove kocke su zapravo kaldrma (grč.kalos=lijepa, dromos=cesta), samo ovaj puno puno ljepše organizovana.
AF81

#33 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by AF81 »

[quote="StupskaBitanga"]znaci mema više kaldrme
Mora da se zezate
E može jedno pitanje
Da li je ta kaldrma bila tu od kada je Baščaršija napravljena ili kada je stavljena[/quote

Nedavno je bilo na TV da je ta kaldrma valjda stavljena pred olimpijadu..Prije je bio nekakav beton,al sta je jos prije bilo to ne znam :D ..
Ripicipi

#34 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ripicipi »

To sto je 80% ulica na Carsiji samo asfaltirano, jos od prije rata, a sada sa ovim plocama 300 puta bolje izgleda, niko nista. Vazno je da se u Saracima "originalna" kaldrma ne dira :skoljka:

I ova ulica je prija ljepse izgledala, zar ne?
Image
Sada je bas ono "neorginalno" :skoljka:
Image
I ova ulica je sad bas bezveze, bolje je bilo sa asfaltom :-)
Image
Ovako je to prije "originalne" kaldrme bilo
Image

Ovdje fakat ljudi veze nemaju sta pricaju, samo nek se "pametuje" :-)
Tranquilizer

#35 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

Valjda ce se neko jednog dana zapitati zašto u zoni bašcaršije nema ni jedna jedina ulica po-kaldrmisana,

bar se nadam ako ostane normalnih u ovom gradu :D

a nominacija starog grada za unesko al' u limburgu :lol:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#36 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by ladyblue18 »

potres_mozga wrote:
Slazem se. :oops:
AF81

#37 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by AF81 »

:thumbup: :thumbup: ..Ove sve ulice (Asciluk, Kundurdziluk itd.)su mnogo ljepse sada nego prije kad je bio asfalt. Prije je bilo bas nekako mracno..
Tranquilizer

#38 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

Nije u pitanju šta je bilo zadnje ili prvo, nego šta je bilo u periodu na koji je težnja i pretežna želja rekonstrukcije izgleda zone bašcaršije, a to je po svim izvorima bila kaldrma... ;-)

možda malo procitati koju knjigu prije takvih izjava ipak :D

ili pustiti strucnim ljudima da odluce....

/maaaa ne dajmo opštini da odlucuje o tome ipak, oni tamo najbolje znaju :roll: :roll: :roll: /
Ripicipi

#39 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ripicipi »

Tranquilizer wrote:Valjda ce se neko jednog dana zapitati zašto u zoni bašcaršije nema ni jedna jedina ulica po-kaldrmisana,

bar se nadam ako ostane normalnih u ovom gradu :D

a nominacija starog grada za unesko al' u limburgu :lol:
Ljudi su mislili i na kaldrmu, ostavljena je gdje i treba biti, ta trane :D
Image
Image
Image
Zamisli da je cijela Carsija ovakva, bila bi to patnja za hodati
Image
Tranquilizer

#40 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

@potres_mozga:

ne sporim drug, sve si u pravu ali imaš pravo gradjevinsko razmišljanje baš kao i oni iz opštine, prakticnost nema veze sa tim, kaldrma se može fino napraviti da bude super ravna, mislim da ne raspravljamo "struka" je rekla svoje a opština ce uraditi šta hoce...ocigledno...bujrum, samo treba razmisliti zašto to tako rade, ja mislim da je to klasicno pranje ruku i legalizacija svih ostalih ulica koje su napravili po bašcaršji... :shock:

možda sam previše konzervativan ali ja bih volio makar jednu ulicu vidjetu u kaldrmi, ali eto neka vildana taso i onaj komunalac što reže drvece po starom gradu odluce, oni su i pametniji i obrazovaniji ;-)

a možda tako i rade što im oni mahalaši i vlasnici radnji u saracima ne daju da bude kaldrma, hajd znaj :lol:
ins

#41 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by ins »

potres_mozga wrote:To sto je 80% ulica na Carsiji samo asfaltirano, jos od prije rata, a sada sa ovim plocama 300 puta bolje izgleda, niko nista. Vazno je da se u Saracima "originalna" kaldrma ne dira :skoljka:

I ova ulica je prija ljepse izgledala, zar ne?
Image
Sada je bas ono "neorginalno" :skoljka:
Image
I ova ulica je sad bas bezveze, bolje je bilo sa asfaltom :-)
Image
Ovako je to prije "originalne" kaldrme bilo
Image

Lijepo dočarano!

A najbolje da se ovdje tuguje za "originalnom" kaldrmom koja je inace postavljena 1983. godine, kao najjeftinije rjesenje od crvenog kamena koji se NIKADA nije koristio u Sarajevu, dok sada kada se stavlja kamen Hresa od kojeg je napravljeno pola Sarajeva, eto to k'o nije autenticno. :run:

Sada cekamo da se javi neko ko ce traziti trg ili park, nema nikog da je to spomenuo a vec je 20 postova :lol: :lol: :lol:
Only1

#42 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Only1 »

Nasem narodu nikad ugoditi :-)
Fossil

#43 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Fossil »

Only1 wrote:Nasem narodu nikad ugoditi :-)
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1:
saibaba

#44 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by saibaba »

Meni su ove ploce super ... Mozda malo vozi na primorske gradove ali daleko bolje rijesenje od postojeceg ... Mislim da bi se trebalo vise povesti o sadrzaju prodavnica sa gacama iz turske nego o kaldrmi ...
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#45 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Pitar sa Kariba »

Ma kaldrma je bezeze, estetski možda i izgleda lijepo, i dobra je za dust-tabane :) ,ali je nezgodna za hodati, za održavati pogotovo zimi, evo kaldrmisali su trotoare u ulici Sagrđije cijelom dužinom, i sad niko ne hoda trotoarom :-) , tako je to......
Wind

#46 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Wind »

...da zakljucimo, svi se slazemo da su bolje ove bijele kamene ploce... :D
Tranquilizer

#47 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

...ja boga mi ne, :lol: :lol: :lol: ali kada procitam ove komentare od gore nije mi toliko cudno što se vecina slaže...

...borba sa vjetrenjacama klasicna 8-)

i don kihot bi do sada odustao :roll: :roll: :roll:
Tranquilizer

#48 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

Imam novi prijedlog, postavimo samo ovo od dole pa da smo svi mirni...ili makar vecina stanovnika ovog grada :lol:

Image
Ma.Le.Na

#49 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ma.Le.Na »

koliko vas je bilo u pragu?
njihove ulice su poplocane "ciglama" kao na ovoj slici oko sebilja birvaktile
cak i ceste za voznju..
meni je bilo simpa..dok nisam otkrila poremecaj brojanja tih kockica :-)
onda su mi pocele stvarati poprilicnu muku u stomaku i osjecaj parcijalnog napada panike :lol:
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#50 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Pitar sa Kariba »

Tranquilizer wrote:Imam novi prijedlog, postavimo samo ovo od dole pa da smo svi mirni...ili makar vecina stanovnika ovog grada :lol:

Image
Eki..........
Locked