Kaldrma na Baščaršiji

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zonbirile

#151 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by zonbirile »

ovde papci ni ne znaju šta je bosanska kaldrma.Doduše jedno vrijeme neki od papaka umjesto oblutkom veličine šake,kaldrmisao ko kamenom za kupus,ali i to bi i prođe,a ove ploče,daj bože još koju godinu.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#152 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by ladyblue18 »

Procitam li jos jednu uvredu i shuk na temi, kljuc pucam momentalno. :sax:
Van Halen

#153 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Van Halen »

Popločavanje Sarača je super stvar. To su trebali davno napraviti. Ne mogu shvatiti nostalgiju za ispucalom i davno dotrajalom kaldrmom koja nudi mogućnost uganuća noge i ništa više. Sad ćemo dobiti lijepo uređenu ulicu, koja je usput kvalitetno urađena što se može vidjeti po okolnim ulicama koje su popločane prošle godine.
suncica24

#154 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by suncica24 »

a) sto se tice Beca, mogu postaviti par privatnih fotografija, kad vec beclija ne vjeruje svojim ocima. Ako nista, dovoljno je progooglati, jer buduci da niJesam iz Beca, ne mogu tacno naredati imena ulica :D

Sto se tice ploca, princip obnove arhitektoskih cjelina ne kaze ta trebamo kopati do prahistorijskog doba da otkrijemo koji je to, eto, izgled autentican kako bismo ga obnovili. Da je tako pitanje je sta bi ostalo od crkve Sv. Petra, Louvrea, Trga Sv. Marka, Westminsterske palace... Zapravo, taj pristup je u osnovi djelovanja pogresan i cak i zabranjen medjunarodnim dokumentima koji se ticu zastite i obnove kulturnog nasljedja.

U biti, ocuvavaju se svi historijski slojevi prostora, uz preporuku da se obnovi i sacuva onaj postojeci a oni koji su nestali, a pronadjeni su negdje djelomicno tijekom obnove, da se otkriju i opet djelomicno pokazu. Ne restauriraju i imitiraju! Ili s druge strane, ne da se poruse i zamjene novim strukturama (ako vec postoje).
Sad, kada taj princip prebacimo na Bascarsiju, jasno je da... princip ne valja. Ja l' carsijski, ja 'l globalni.

Drugi princip na kojim insistira savremena doktrina ocuvanja bastije je ocuvanje ambijentalne vrijednost sredine. Sto... nije slucaj sa postavljanjem ovakvih kamenih ploca na Carsiji. Iako je ocuvanost ambijenta slaba (kad pogledam tute i mobitele po radnjama rekla bih nikakva), to nije opravdanje da je se dalje urusava.

I treci princip koji je bitan jeste da, ako vec neces obnavljati kako treba, onda radi sa savremenim materijalima, zanemari znacaj i drzi se modernog, a ne pokusavaj slagati nestrucnom obnovom da se radi o zastiti nasljedja, tj. ne pokusavaj kreirati lazni ambijent autohtonog.
I opet... Carsija pada.

Uglavnom, sad se ne klize. Do zimus :D
I ne upadaju stikle. Do prve kise :D
I, brate, ljepse izgleda nego prije (a niko ne kaze da je prije bilo dobro) :D
I neka nama nase Carsije, a ne da nam tamo Smrdska naprave tu srbograd :D
Neka...
Samo tad nemamo pravo ni materijal nazivati Carsiju carsijom, pricati o nekoj arhitektonskoj vrijednosti (zapravo, nismo ni do sad, s obzirom na tute i kanape, na istovjetne ducane, na dogradnje i nadogradnje...), trositi pare na raznorazne propoliticke kandidature koje se pravdaju arhitektonskom vrijednoscu i mahati Sarajevom kao kulturno-historijsko-arhitektonskim draguljom.
dharma

#155 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by dharma »

suncica24

#156 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by suncica24 »

Vidjeh, procitah, preskocih :D

Simbolicno je da, ako ukucate u google ime Garibije, izbacit ce vam 1000000 clanaka u kojima je Garibija THE poznavalac sarajevske arhitektonske istorije, THE arhitektonski strucnjak, THE one :D
Prosto nema clanka da nema taj prefiks :run:
S druge strane, sve sto cete naci i sto je radio THE Garibija tice se obnove Starog Grada u kojoj ocigledno mraci i oblaci THE one :D
Cak covjek i u samom clanku kaze da je poplocanje Saraca uradjeno po projektu iz doba Resica, kada je on bio THE one starogradski arhitekta :D

U svemu, od nekoga ko replicira Bakr-babinu dzamiju u Atmjedanu i potpisuje projekat Hotela Hayat... nista manje i vise se nije ni ocekivalo.
Sakloni me Bloze THE strucnjaka :mrgreen:
Last edited by suncica24 on 12/04/2011 21:29, edited 1 time in total.
dharma

#157 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by dharma »

Ja sam stavila clanak, reko ako ko preskoci, a ko je taj covjek iskreno nemam pojma [shy].
suncica24

#158 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by suncica24 »

dharma wrote:Ja sam stavila clanak, reko ako ko preskoci, a ko je taj covjek iskreno nemam pojma [shy].
Ma, sasvim ok, ja samo komentarisem clanak, da ne bi bilo "rekao Garibija, it's ok" :D
dharma

#159 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by dharma »

suncica24 wrote:
dharma wrote:Ja sam stavila clanak, reko ako ko preskoci, a ko je taj covjek iskreno nemam pojma [shy].
Ma, sasvim ok, ja samo komentarisem clanak, da ne bi bilo "rekao Garibija, it's ok" :D
:lol: :lol:
Ripicipi

#160 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ripicipi »

suncica24 wrote:
S obzirom da je Garibija "nepovjerljiv", ispricaj nam ti onda nesto vise o Bascarsiji
helpdesk

#161 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by helpdesk »

potres_mozga wrote:S obzirom da je Garibija "nepovjerljiv", ispricaj nam ti onda nesto vise o Bascarsiji
:?
suncica24

#162 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by suncica24 »

potres_mozga wrote:
suncica24 wrote:
S obzirom da je Garibija "nepovjerljiv", ispricaj nam ti onda nesto vise o Bascarsiji
Mislim da sam obrazlozila zasto princip obnove nije dobar.
Ripicipi

#163 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ripicipi »

suncica24 wrote: Mislim da sam obrazlozila zasto princip obnove nije dobar.
A ti si, ko?
Tranquilizer

#164 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

suncica24 je ocigledno neko ko govori cinjenice, prica o doktrini i trendovima koji bi se trebali poštovati u sferi zaštite i obnove historiskih i ambijentalnih cjelina, možda da ipak procitaš pažljivije :D
zonbirile

#165 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by zonbirile »

Tranquilizer wrote:suncica24 je ocigledno neko ko govori cinjenice, prica o doktrini i trendovima koji bi se trebali poštovati u sferi zaštite i obnove historiskih i ambijentalnih cjelina, možda da ipak procitaš pažljivije :D
----------------------------------
dobro,dobro,nego saznade li ti gdje je Hreša?
Tranquilizer

#166 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

zonbirile wrote:
Tranquilizer wrote:suncica24 je ocigledno neko ko govori cinjenice, prica o doktrini i trendovima koji bi se trebali poštovati u sferi zaštite i obnove historiskih i ambijentalnih cjelina, možda da ipak procitaš pažljivije :D
Kako misliš gdje je Hreša, malo te na razumijem, Hreša je uopšten naziv za kamen, Hreše ima toliko oblika i boja i tipova da je to za nepovjerovati, i ona crvena roga koja je bila do sada u saracima je tip Hreša...mislim nije bitna ta hreša uopšte, ja sam se malo prebacio i rekao iz okoline sarajeva na šta su me uhvatili pilati zabavljaci narodnih masa ovdje...

u globalu kamen za izgradnju se dovlacio sa istoka grada, jer je ulaz bio bliže i tamo su bila super dobra nalazišta od kojih se citav grad izgradio, prije svega kvalitetna, cak ima i selo koje se zove Hreša, mislim da se nalazi negdje u Istocnom starom gradu, znaci stari grad istocno sarajevo, istocno od bjele tabije...i sada, dan danas ima aktivan kamenilom na lapišnici ali mislim da samo vade pjesak...

A ta hreša koji misle koristiti je neka dosta drugacija (kažem nisam siguran odakle je, lupio sam hrasnica i vogošca, možda je i neka uvozna, ali nije ta koja se ranije koristila to je hoaks), nije onako glatka i dosta je više da tako kažem pjeskaste strukture, konzistentnija, zbog toga ima i atest jer ima kontinuiran tvrdocu na pritisak i habanje...a ova da tako kažem stara hreša koja se koristila je dosta slijevitija i glatka je, ima dosta žila i sklona je pucanju tri promjeni temperature i na udar...ali opet kažem to nije tema teme :D ostade stari grad bez kaldrme, nece biti niti jedne ulice sa istom...

Kaldrma ce se jedino moci vidjeti u muzeju :roll:
Topla voda

#167 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Topla voda »

fakat,isto stradun

meni se ovo ne dopada.sta je sljedece?armalova pipa na cesmi kod begove?

sta je starije hresa kamen,ili hresa naselje? :D
koka ili jaje?
zonbirile

#168 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by zonbirile »

Tranquilizer wrote:
zonbirile wrote:
Kako misliš gdje je Hreša, malo te na razumijem, Hreša je uopšten naziv za kamen, Hreše ima toliko oblika i boja i tipova da je to za nepovjerovati, i ona crvena roga koja je bila do sada u saracima je tip Hreša...mislim nije bitna ta hreša uopšte, ja sam se malo prebacio i rekao iz okoline sarajeva na šta su me uhvatili pilati zabavljaci narodnih masa ovdje...

u globalu kamen za izgradnju se dovlacio sa istoka grada, jer je ulaz bio bliže i tamo su bila super dobra nalazišta od kojih se citav grad izgradio, prije svega kvalitetna, cak ima i selo koje se zove Hreša, mislim da se nalazi negdje u Istocnom starom gradu, znaci stari grad istocno sarajevo, istocno od bjele tabije...i sada, dan danas ima aktivan kamenilom na lapišnici ali mislim da samo vade pjesak...

A ta hreša koji misle koristiti je neka dosta drugacija (kažem nisam siguran odakle je, lupio sam hrasnica i vogošca, možda je i neka uvozna, ali nije ta koja se ranije koristila to je hoaks), nije onako glatka i dosta je više da tako kažem pjeskaste strukture, konzistentnija, zbog toga ima i atest jer ima kontinuiran tvrdocu na pritisak i habanje...a ova da tako kažem stara hreša koja se koristila je dosta slijevitija i glatka je, ima dosta žila i sklona je pucanju tri promjeni temperature i na udar...ali opet kažem to nije tema teme :D ostade stari grad bez kaldrme, nece biti niti jedne ulice sa istom...

Kaldrma ce se jedino moci vidjeti u muzeju :roll:
-----------------------------------------------
nije majka karala sina što se kartao nego što se vadio.No,no nije ti prvi put,brate priznaš,nakloniš i nastaviš dalje i ne stidi se svi mi pogrešimo,vađenje pobuđuje zajebanciju.Selo Hreša na putu za Skakavac/Bukovik,kod pojila skreneš lijevo,pa opet lijevo u kamenolom.Kubik ploča bio 200KM i čiča miča završena priča.
VjecitiStudent

#169 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by VjecitiStudent »

Topla voda wrote:fakat,isto stradun

meni se ovo ne dopada.sta je sljedece?armalova pipa na cesmi kod begove?

sta je starije hresa kamen,ili hresa naselje? :D
koka ili jaje?
Pozornica kod Sebilja.
Tranquilizer

#170 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

Ne znam ko se karao a ko se vadio :shock: , znam da je bravadžiluk izveden od Jablanickog Rodolita - krecnjaka, a to je ponos i dika opštine stari grad :lol: :lol: :lol:

Vjerovatno je sa RS stranom pukla tikva pa se ne može kupiti ili je preskupo pa se uzima gdje se stigne :lol: :lol: :lol:
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#171 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by ALexis »

ja carsijom nikad nisam mogla proci kao insan kad obucem cipele na petu.
a u njima sam haman stalno.
tako da gledajuci s te strane, odobravam poplocavanje.
meni je kaldrma uvijek bila preklizava.
sto se tice vizelnog identiteta- tu je steta, jer mi je prva asocijacija na carsiju sebilj i kamen.
Tranquilizer

#172 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

Skyfox wrote:dio izlaska u grad je bio i oprezno hodanje do sebilja i nazad :)
:lol: :thumbup:
Imamopobjednika

#173 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Imamopobjednika »

Tranquilizer wrote:Ne znam ko se karao a ko se vadio :shock: , znam da je bravadžiluk izveden od Jablanickog Rodolita - krecnjaka, a to je ponos i dika opštine stari grad :lol: :lol: :lol:
Vjerovatno je sa RS stranom pukla tikva pa se ne može kupiti ili je preskupo pa se uzima gdje se stigne :lol: :lol: :lol:
:mrgreen: :mrgreen:
Covjece pa ti se provaljujes jer tvrdis da kamen Hresa moze biti i iz picke materine te da je to uopcen pojam za kamen. Znaci 24 sata izvaljujes nevjerovatnu glupost za stvar koja se moze provjeriti u roku od 3 min. Gigant si! Hresa iz Vogosce.. :-D
Hresa moze biti samo iz... hajde pogodi... HRESE.
zonbirile

#174 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by zonbirile »

Tranquilizer wrote:Ne znam ko se karao a ko se vadio :shock: , znam da je bravadžiluk izveden od Jablanickog Rodolita - krecnjaka, a to je ponos i dika opštine stari grad :lol: :lol: :lol:

-------------------------------------------------
vidi svoj post i skontaj kako se vadiš.Gdje si spomenuo Hrešu? Sve okolo pa na mala vrata
JThomas

#175 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by JThomas »

u kojoj zemlji žive nigerijski crnci...?
Locked