Kakvo smece jedemo? Konzerva tunjevine od 1 KM ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 Kakvo smece jedemo? Konzerva tunjevine od 1 KM ?

Post by dr.gog »

Svima je valjda jasno da smo najvece stovariste smeca u Evropi. Od garderobe i tehnike kojom nismo bas svakodnevno elementarno uslovljeni ali kada je rijec o hrani...Sistematski se trujemo godinama, a moras jesti.
Sta mislite o sastavu konzerve poznate kao " tunjevina od 99 feninga " ili o keksu od 3 kg za 2 KM itd.

ulpinian

Post by ulpinian »

ma ovdje uvozi ko šta hoće, prodaje ko šta hoće... nosi ih sve u p.m.
najbolje posijati krompir i jest' k'o čo'ek :oops:
stachu

Post by stachu »

A ne znam sta da ti kazem, al kad sam u ratu mogao onu "hranu" da jedem. ovo je sada sve extra! :-)
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

nedavno je na svedskoj tv bila repotraza o tim jadnicima u aziji koji zive i rade u ocajnim uslovima da bi vi u bosni mogli jesti tunjevinu za jedan km. a ovdje u svedskoj konzerva jeftinije kosta oko 1,5-2 km, a ona pravo skupa 3 km. mozda kvalitet i nije tako los, ali zamisli pod kakvim uslovima je to producirano:(
[Amar]

Post by [Amar] »

Jeli neko zna kolika je nabavna cijena ovakvih proizvoda tipa ove tune od 99 feninga i slicno.
crvenkapa007

Post by crvenkapa007 »

[Amar] wrote:Jeli neko zna kolika je nabavna cijena ovakvih proizvoda tipa ove tune od 99 feninga i slicno.
Ne znam nabavnu cijenu, ali je skoro u novinama bio clanak da su to tajlandske radioaktivne tunjevine. :roll:
RIZVA

Post by RIZVA »

i da se nakon učestale konzumacije pocnes postepeno raspadati na rate
meki

Post by meki »

Tuna ko tuna. Jedem je jako cesto. Kao meso je super izvor proteina i svega ostalog sto nam treba iz ostalih "mesnih izvora". Misljenja sam da je zdravije pojest tunu od 99pf nego cevape od 5KM ili pecenicu od 20KM/kg.

To za kancerogenost tunjevine, pola baci u vodu (novinarski senzacionalizam) a ono drugo pola znaju svi koji iole vode racuna sta jedu. U pitanju je hem sastav tunjevine (bilo kakva vrsta, Rio-mare ili VF od 90pf) u kojem ima zive (Hg). Eh, zbog te zive nije preporucnjivo jesti vishe od 600-700g sedmicno (4-5 konzervi)

I na kraju, razlog zasto sam se javio, meni jedna od omiljenih tunjevina (a probao sam bukvalno SVE na nasem trzistu) jeste upravo VF-ova od nekih 90tak feningI :D
dr.gog

Post by dr.gog »

Ima još....sokovi na razmućivanje od kojih se oboji i bjelo u očima,s mirisom Vima,i ukusom voćnog kaladonta,mineralna voda iz ilegalnih punionica(priključci na gradsku mrežu u Doboju npr.),kao i sva ona ponuda malih granapa--artikli iz Turske,Srbije(prvenstveno slatkiši i grickalice).Zanimljivi za temu su stoga što se redovito prodaju u blizini škola,u onim malim podrumskim granapima gdje svira Kalman i čarape stoje tik uz ajvar na policama,te u kioscima oko kojih u grozdovima vise razni čipsevi,čokoladice,skupa sa nezaobilaznom Cola paletom u frižideru.Djeca tamane nemilice tu šrot hranu(koncentrirana slana i slatka hrana bez prehrambene vrijednosti),te TRAJNO remete metabolizam i imunitet posredno.To radimo i mi svi koji smo zaposleni,te zbog uvjeta posla ,često bivamo prisiljeni da mjesecima jedemo "PITE ISPOD IZNAD I PORED SAČA",hamburgere od trećerazredne mesne mješavine(nije klasifikovan kao mesni proizvod već mješavina),te kojekakve Tople sendviče.Nakon toga slijedi obično prejaka kafa...Elem,poenta priče bi bila da je razumno razmisliti,radi preventive, o hrani kao o veoma značajnoj stvari za zdravlje te se vratiti osnovnim principima normalne prehrane...umjereno,raznovrsno,svježe i nezagađeno i to u pravo vrijeme dana i redovito.. :)
dr.gog

Post by dr.gog »

[Amar] wrote:Jeli neko zna kolika je nabavna cijena ovakvih proizvoda tipa ove tune od 99 feninga i slicno.

kupuje se na "kontejner" ako je riječ o udaljenim zemljama,često se višestruko prepakira i preetiketira,a što se tiče hvale na račun proteina,isto te dođe kupovati svježu pastrmku sedmično jednom ,nego 3 konzervice riomare.Uz to je i kvalitetnije,jer se prilikom konzervacije gube neke bitne "riblje"blagodati,p.s
računa se da je zarada u trgovini naveliko oko 400%(osnovni lanac preprodaje)
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

dr.gog wrote:

kupuje se na "kontejner" ako je riječ o udaljenim zemljama,često se višestruko prepakira i preetiketira,a što se tiče hvale na račun proteina,isto te dođe kupovati svježu pastrmku sedmično jednom ,nego 3 konzervice riomare.Uz to je i kvalitetnije,jer se prilikom konzervacije gube neke bitne "riblje"blagodati,p.s
računa se da je zarada u trgovini naveliko oko 400%(osnovni lanac preprodaje)
Sta ces mi to reci da je kg pastrmke 3km?

I da je bolje kupovati pastrmku u zemlji u kojoj navece se gase frizideri da bi se usparalo na struji, nego nesto konzervirano iz Tajlanda?

Osnovni je problem - da se nema zelje ni vremena, da se bavi ishranom. Dakle do nas je. Ljudima u stanovima je ofirno imati komad zemlje gdje bi isli - vikdenom nesto zasaditi, pa da ne ovise o tome sta ce i kako ce to neko drugi za njih uraditi. Spomeni to ijednoj hanumi - od Sehera - pa ces vidjeti sta mislii o covjeku koji ima komad zemlje i koji sadi svoje povrce, i donosi ga kuci. Bice seljober najveci.

Na drugu ruku - sve ono sto se u BiH pakuje - je upitno. Cevapi su samljevenik kerovi. Sudzuk je isto tako - jos gori, samljeveno sto je s poda,jos dodaj loja, pa nije ni to dovoljno nego malo kancerogenog dima, da ima sto bolji ukus. Na kraju svega, pasteta - tkz. dodaj zacina u nesto sto je nekad bilo zivo, samo da se ne zna jel rep, papak, kreste, noge kokojsije, iznutrica sva moguce i nemoguce, sve samljeveno, al' dobro smeka. Hrenovka je smrt s kondomom, al' dobro prolazi bola.

Inace - ko god kupi komad mesa, a ne moze - da vidi u tom komadu mesa - jedan komad - taj je levat najveci. I ja sam jedem kojekakve pljeskavice, hrenovke, salamu, pastete, sudzuk i slicno - ali nemam pretenzija naspram toga da mislim da je to neka pamet i neko zdravlje.

Na kraju krajeva - svi vi o zdravlju zabrniuti recite mi kad ste zadnji put 3-4 puta dnevno se bavili tjelo-vjezbom jedno 45 minuta? Slabo da ste. Cigarete se puse, a prica se o zdravlju. Nece se da se usadi svojom rukom, ni vocka, ni glavica kupusa, ali bi da za tebe to neko usadi, i da ti jos proda za minimalaca, a ako bi pradavao za 10km po kg. bilo bi "je i bem" mu mater sta on misli da je ono...

Od tunjevine - tkz. steak, tj. narezak - komad tune, koji nije mljeven ni fasiran, ni rendan - ispeci na rostilju - je medju ako ne i najukusnija stvar koja se moze napraviti.

Problem svih riba, ne samo tunjevine, je sto zive u zagadjenim vodama. Zbog toga - sve ribe koncentriraju u sebi - kemikalije i ostalu poganstiu koju covjek - baca u vodu, iz razno-raznih fabrika. Ako postoji - neregulirana zemlja po tome pitanju - to bi bila nasa, jer ovdje moze svako a ne samo neko s milionima - da zagaduje i unistava prirodu kako mu ceif.

Stoga - onome kome je do zdrave hrane, najbolje je da uzme i zivi na selu ili predgradju, sa svojom farmom, svojim kokosima, svojom kravom, svojom njivom i vocnjakom. Posto 90% Bosnja - bi samo srali, a tesko im je cipele s posla ocistiti kad dodju, ja kamoli - ledja upregnuti pa kopati, cistiti balegu, hraniti zivinu i slicno - jer je to postao posao "ispod nivoa" - 90% Bosnja - kojima se je sve svelo na zderacinu i pijacinu u zivotu - bez obzira na lokaciju, i u BiH i vani, jerbo - hrana je najjeftinija artikl u zivotu, a najcesce mnogima i jedino zadovoljstvo, koje imaju - dakle normalno je onda da je market skroz preorijentisan na uzimanje pare, i pravljenje maksimalnog profita, sa smecem koji prodaju. Uporedi samo slike Amerikanaca danas, vs. prije 50 godina, i sve ce ti se samo kazati. Ali je ipak - zalosno, da neko u konzervi tunjevine - prepoznaje tu "opasnost". U onome - na sta ga je mati navikavala - od Lijanovica, do Agrokomerca, - to mu ne smeta.

Znam jednog covjeka koji nikad nije mogao curetine - a radio je samo privremeno na farmi curki agrokomerca. To su zivotinje kojima su gruhali antbioitike pa ih onda na hiljade drzali u prostorima koji granice sa naucnom fantastikom, gdje su hranili ih kojekakvim koncetratima. Od toga onda dobijes tuku - koja smrdi bukvalno na hormone i antibiotike kojima je gruhana samo da prezivi i sto brze da bukne i dobije na masi i tezini. Onda ti to samelju u pastetu ili salamu, i dodaju kojekakvih zacina, da je vrlo dobrog okusa. Tako da ovakve stvari nisu od juce. Ali problem je u nama. Kada budu - Bosnje spremen platiti 40km za kg teletine, koji je neko podigao svojom rukom kao za sebe i hranio prirodnom hranom, a ne samljevenim ostaticima teladi, junadi i krava, koje se nisu mogle prodati ni upotrijebiti, pa ih smjesaju zajedno s ostatkom hrane - samo jer je to ekstra jaka proteinska smjesa, od koje se dobija na masi, u poredenju sa sijenom -ici cemo nekud.

U principu - sama konzumacija mesa - ubija covjeka.

Meso ko jede - umirati ce prije i ranije, i s tim neka jasno i svjesno zivi. Masnoce, holesterol, kojekakve krepotine i lesine - koje imaju "dobar ukus" i slicno - to je smrt, i smrti samoj. U Americi je 1950-tih godina pola miliona ljudi od hertza umiralo. I to samo jer - zderalo se masno i dobro, i pusilo se koliko se god moglo, i onda nakon 30-40-50 godina, neko se pita, a kako to da mi se svaki krvni sud zacepio i zastopao...

Moderni nacin zivljenja.

Mi i nismo nista drugo neko isti ko tuke, koksi i telad. Samo potrebni smo tu za konzumaciji. Onaj koji se - izdigne iz tog lanca, i kome nije tesko - preorijentirati se, taj moze i da izbjegne ove probleme. Onaj koji nece - sta je konzerva tunjevine - zivi se u gradovima u kojima kvaliteta vazduha je karina, kvaliteta voda, je karina, kvaliteta svega drugog sto nas okruzuje je karina, nece niko da vodi zdrav zivot, ljude interesuje samo da "dobor izgledaju" jebe se njega, kako je sto, pod kozom, dok zagrebes 5mm. Ako ga ne vidis - problema i nema. I kljucno je - zali se potrositi pare na sebi. Tj. bolje je vozati kakva kolica, i imati finih kripica, nego reci da si se hranio kako treba godinu-dvije dana. Ovdje ne podrazumjevam da sve sto je skupo je dobro, ali ako ne znas sta valja, pogledaj kolika mu je cijena. I ako ne planiras - toliko trositi ni lud, na kojestarije, nemoj onda ni prigovarati o otrovima u jeftinim bocama. Izbor je nas, na nama.

I na kraju ne zivi se da bi se zderalo, vec se zdere da se zivi. Treba se uvesti kontrola i kolicinska i kvatitativna, i kvalitativna, medjutim najlakse je ubaciti nesto u usta, samo neka je dobrog okusa, sto najcesce znaci da je jako lose - za covjeka. Te nasi tradicionalni rituali poput rostiljade ili zena nesposobnih da skuhaju tri obroka dnevno, bez komada mesine. To je smrt nasa, ne kazem da sam bolji, ali sam svjestan.
Things

Post by Things »

problem nije u cijeni tunjevine ili nekih proizvoda jer se iste stvari prodaju i po drugim drzavama...mozes uvijek naci jeftinije i skuplje proizvode istih konzervi, keksova, cipsa itd za svaciji dzep se nadje po nesto
meni veci problem predstavlja cinjenica da kod nas nije nuzno istaknuto sta se sve nalazi u doticnoj konzervi...masa konzervansa i drugih vjestackih preparata koji se kod nas koriste su davno zabranjeni u vodecim svjetskim zemljama...
ako nas vec truju i salju nam smece...sto je cinjenica...trebalo bi kao prvo regulisati sta se sve smije ili ne smije korisiti u preradi hrane i samim time stati u kraj uvozu smeca
topcam
Vozim: uzbrdo

Post by topcam »

Image
Last edited by topcam on 31/12/2011 09:29, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

crvenkapa007 wrote:
Ne znam nabavnu cijenu, ali je skoro u novinama bio clanak da su to tajlandske radioaktivne tunjevine. :roll:
FAO ribolovne zone?
Pokushao sam guglati, ali nisam uspio naci koje ribolovne zone FAO (UN agencija za ishranu) imaju radio-aktivnošću "obogaćene" ribice i plodove mora?
Poshto sam ovisnik o tunjevini 75pf/konzervi-pijaca Heco, smrznutom osliću, šampjeru, skuši, srdelama (jadranskim, navodno)...(Ne jedem ovdashnju piletinu, teletinu, jagnjetinu,...), treba mi pomoć u vezi sa ovim FAO ribolovnim zonama. Gdje je bilo N i H proba,... gdje su Hg i Se prekomjerno prisutni,... koje su to FAO ribolovne zone?
Post Reply