Kakvo rjesenje Srbi nude za kosovski problem?

drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Nisam znao da nesto branim? O cemu ti to? :roll:

Veliki problem onih koji precesto koriste sklepanicu ,,velikosrbi,, je da imaju neopisivu potrebu cuti ono sto neko nije ni pomislio, a kamoli izgovorio.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

prvo raztumaci ono gore boldirano pa cemo dalje.. :)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dakle, indirektno si priznala da su albanski separatisti sa kraja devedestih prvi organizovano zapucali (dakle, krenuli sa ubijanjem) sa ciljem izdvajanja iz Srbije i tadasnje Jugoslavije.
Malo pomoci da shvatis frazu. :)

Albanci prvi zapucali ili ubijen srpski svat u Sarajevu......i sta poslije....

Pa poslije nepravdu prema srpskom narodu braniti drugom nepravdom...sravniti 70% BIH sa zemljom...porusiti sve nesrpske bogomolje...pobiti na hiljade nesrba u mjestima gdje ni metak nije opaljen(Bijeljina,Foca,Prijedor,Banja Lika itd.)..pa onda pobiti i protjerati sve Albance sa Kosova.......a sto sve ovako....pa zato sto se zlocin, etnicko ciscenje i otimacina tudjih teritorija isplatila na pocetku velikosrpske histerije...a sad kad su ratovi izgubljeni i kad je i sama Srbija i njene granice u pitanju...se prica ono sto se trebalo pricati 90-tih...ali "puno smo bre jaki"..pa se pjevala druga pjesma
cyprus

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:
Dakle, indirektno si priznala da su albanski separatisti sa kraja devedestih prvi organizovano zapucali (dakle, krenuli sa ubijanjem) sa ciljem izdvajanja iz Srbije i tadasnje Jugoslavije.
Malo pomoci da shvatis frazu. :)

Albanci prvi zapucali ili ubijen srpski svat u Sarajevu......i sta poslije....

Pa poslije nepravdu prema srpskom narodu braniti drugom nepravdom...sravniti 70% BIH sa zemljom...porusiti sve nesrpske bogomolje...pobiti na hiljade nesrba u mjestima gdje ni metak nije opaljen(Bijeljina,Foca,Prijedor,Banja Lika itd.)..pa onda pobiti i protjerati sve Albance sa Kosova.......a sto sve ovako....pa zato sto se zlocin, etnicko ciscenje i otimacina tudjih teritorija isplatila na pocetku velikosrpske histerije...a sad kad su ratovi izgubljeni i kad je i sama Srbija i njene granice u pitanju...se prica ono sto se trebalo pricati 90-tih...ali "puno smo bre jaki"..pa se pjevala druga pjesma
:shock:
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

goeasy wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
goeasy wrote:Toliko gluposti nisam skoro procitala kao na ovoj temi. Prvo, ko iole malo poznaje blizu istoriju znace da su problemi na Kosovu i Metohiji poceli jos mnogo pre Milosevica , licno njemu spomenik Siptari treba da podignu usred Pristine jer su zahvaljujuci njemu na putu da dobiju ono sto su decenijama na najnizi nacin bioloskom reprodukcijom kao pacovii,dilovanjem droge i raznim pokvarenim pritiscima a u vreme Milosevica i stvaranjem teroristicke organizacije koja je ubijala civilno stanovnistvo i koju su na zalost zbog Miloseviceve politike legalizovali u Vasingtonu. Ono sto Srbija sada svojom diplomatijom i medjunarodnim pravom moze da uradi je da nastavi pregovore . Realno nije moguce ocekivati da ce se institucije Srbije vratiti na Kosovo ali ima i drugih resenja koja bi se pregovorima mogla doneti, sve sem nezavisne drzave, bas zato sto je na najnizi nacin doslo na korak do nje. Evo sta ja mislim da bi moglo da bude resenje:
1 Medjunarodni protektorat na toj teritoriji zauvek, ili
2 Podela Kosova
PS. Pesak, izvini ali preterujes nevidjeno, ne dozvoli da zbog nekih koji su krijuci se iza imena tvog naroda i tvoje zemlje cinili zlo drugima, u svim narodima na svetu postojali su i postoje takvi, nisu vredni toga da zbog njih omrznes svoju zemlju i narod, gledaj malo u buducnost, pokusaj da volis svoju okolinu , ipak je mnogo vise nasih sunarodnika poznato po dobroti, znanju, uspesima, ko god je dosao u Beograd, otisao je odatle sa lepim uspomenama.
jel ovako ko i ti? :roll:

samo jos jedan od primjeraka primitivne, zaludjene, krvozedne i barbarske politike koja, na moju veliku zalost i zalost casnih ljudi (kao sto je pesak), jos uvijek dominira u Srbiji. Takav rasizam prema albancima je bolestan. Samo, ne znam kako ti imas sta s visine gledati na njih - pogledaj gdje ti i kako zivis - sve ce ti se samo kasti.

Ali, mogli su ovu pricu nekad i nekom drugom prodavati - kako voja cetnik danas kaze - pobijedile su Srbija i Rusija - ali malo morgen vise. I jeftini pokusaj povezivanja Kosova i drugih dijhelova svijeta je prokuzen i niko ga ne uzima za ozbiljno. Ameri su im bas fino umetnuli. :D

God Bless America ;)
Au dokle ti ode, ispadoh i primitivna i zaludjena i krvozedna? i varvar?, pa cak jos i rasista prema Albancima, prema kojima kao narodu nemam nista protiv, cak imam i susede Albance u Beogradu sa kojima sam super ali zar ne smem kao gradjanin Srbije da izrazim na internetu neslaganje politikom koju taj narod decenijama (jos od Tita) vodi na Kosovu a da ne budem na najbrutalniji nacin izvredjana, pa samo sam odgovorila na temu "Sta Srbija nudi kao resenje za Kosovo", u ovom trenutku najrealnije je medjunarodni protektorat, ali ne pitamo se ni ti ni ja pa ovo je samo misljenje.
Gde ja zivim? Pa u svojoj zemlji kao ugledni gradjanin, sasvim normalno koliko se u tranzicijskoj zemlji to moze, ne perem sudove i ne cistim ulice po belom svetu a preko interneta tupim zemljacima kako treba da zive i koju politiku da vode.God Bless America, I think this year are elections in your country, take care whether you should vote for republicans or democrats, ooops, if you are allowed to vote.
gospodjice ugledna, ti ljudi po belom svetu, su tamo dosli sa par torbi i kesa, zbog ljudi za koje si i ti mozda navijala...a o americi (i kako se vecina bosanaca u njoj snasla) nemas pojma....nit su to gastarbajteri, nit je to evropa
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

zavrzlama wrote:prvo raztumaci ono gore boldirano pa cemo dalje.. :)
Koje izboldirano, ono sto si usnio?

Pa sada izvlacis dijelove teksta uklapajuci ih neku svoju bajku da bi kako-tako potkovao ono sto si vec usnio.... :D ?

Kakav srpski svat i Kosovo? Mislis da je albanske separatiste zanimala BiH? Taman kao i mene Meksiko...
zavrzlama

Post by zavrzlama »

drug_clan77 wrote:
zavrzlama wrote:prvo raztumaci ono gore boldirano pa cemo dalje.. :)
Koje izboldirano, ono sto si usnio?

Pa sada izvlacis dijelove teksta uklapajuci ih neku svoju bajku da bi kako-tako potkovao ono sto si vec usnio.... :D ?

Kakav srpski svat i Kosovo? Mislis da je albanske separatiste zanimala BiH? Taman kao i mene Meksiko...
Polako nemoj bjezati od sustine :D ..doskora si navalio na @pesak..trazeci od nje konkretne odgovore a sad pricas drugu pricu i izbjegavas konkretne odgovore.....

Nista ja ne uklapam u neku moju bajku...to je stvarnost iz bilze proslostri :)
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Da li neko zna zasto se toliko podilazi Albancima na Kosovu. Rice trazi od njih strpljenje kao da ce ponovo izbiti rat.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070723108

Po cemu su Albanci vise zasluzili nezavisnost nego je BiH zasluzila da ima normalnu drzavu bez entiteta. Ko to vuce konce za Kosovo. :?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dado dijasporitus wrote:Da li neko zna zasto se toliko podilazi Albancima na Kosovu. Rice trazi od njih strpljenje kao da ce ponovo izbiti rat.

Po cemu su Albanci vise zasluzili nezavisnost nego je BiH zasluzila da ima normalnu drzavu bez entiteta. Ko to vuce konce za Kosovo. :?

Nije tesko odgonetnuti...

Kosovo je malo tezi problem za EU i Ameriku nego je BIH....jer Kosovo je po rezoluciji 1244 dio Srbije ,i Amerika i EU kao jedini adut za nezavisnost Kosova koriste zlocine i velikosrpsku hegemoniju prema Kosovskim Albancima dodavajuci im i zlodjela po Hrvatskoj i BIH....i zato ovoliko otvorena podrska Albancima za nezavisnost...a BIH su ostavili za kraj..jer velikosrbi u BIH nemaju legalitet ni Ustavnu potporu da mogu nanijeti stetu BIH cjelovitosti.....zato se tolerise nakaradno BIH teritorijalno-politicko uredjenje da se nebi uvrijedili i radikovali umireni radikali i separatisti u rs-u...ono "evo ti Dodo cucla nemoj plakat...dok mi ne uzmemo Kosovo Srbiji" a kasnije cemo tebi uzet cuclu iz usta i zveku iz ruku kojom nedas nikom na miru spavat u BIH.. :D ...a Dodo slusa jer ima puno igracki koje je dobio dzabalame(tkz. prodaja telekoma, krcmenje BIH imovine sa Rusima u B. Brodu i Rudniku Sase itd.) samo bice gadno kad mu budu pelene mijenjali(gubitak plemenske policije i gubljenje ustavom zeljenog prava na samoopredjeljenje) :D
Dado dijasporitus

Baby Blue wrote:
Dado dijasporitus wrote:Da li neko zna zasto se toliko podilazi Albancima na Kosovu. Rice trazi od njih strpljenje kao da ce ponovo izbiti rat.

Procitaj svoju drugu recenicu i eto ti odgovora na zadnju :-) :-) :-) Nemoj bit bas bukvalan :D
A i ti ne vidis dalje od svog nosa :D . Zasto Rice insistira da pomaze Kosovo. Koji je tu interes SAD-a. Zasto bi Amerika rizikovala pogorsanje odnosa sa Rusijom zbog neke zabiti u Srbiji.

Ovaj odgovor od zavrzlame mi je previse optimistican da bi tako lako vjerovao u njega ali iz tvojih usta u bozije usi. :oops:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ovaj odgovor od zavrzlame mi je previse optimistican da bi tako lako vjerovao u njega ali iz tvojih usta u bozije usi.

A sta je alternativa ovome sto ja pisem....nista osim novog rata....

Zbog toga MZ gura BIH ka normalnoj drzavi.....zna Dodik dobro da ono sto on hoce se nece nikad ostvariti a nema vojnu i politicku moc da to ostvari na oprecac...pa jedini preostali nacin je odugovlacenje nebi li se sta neocekivano desilo u odnosu Amerike prema BIH...i pokusava se povezat Kosovo sa BIH....Dodik trajke dok ..traje rjesavanje Kosova...posle toga ima dvije opcije...da ga smijeni MZ ili da mu Beogradski sefovi brobuse gumu na autu pri velikoj brzini....solucija da promijeni plocu i prihvati reformu policije i Ustav BIH...je u prevodu politicko ubistvo gdje bi ga velikosrbi u BIH pomeli u trenu....migrena je u pitanju :D
liberal

Post by liberal »

cudna je ova politika
vidim da su mnogi ovdje za otcjepljenje kosova ( sto ce se i desit svidjalo se srbima i li ne) . prica ide da je to uvijek bilo ilirso-albanski da su srbi vrsili reprekusije itd . sto ji sve sto je receno ali zasto se onda mnogi bune kad vidimo sta izrael radi palestincima?
kazemo da ovaj presedan u modernj istoirji kad amerika mimo odobrenja un-a intervenise pod okriljem humanitarnog stita je ok. sa druge strane vidimo rusiju koja u tom presedanu vidi strah za svoje teritorije (to je razlog za podrsku srbije a ne neka pravoslavan alaijansa) a u isto vrijeme kad se to isto pravo spemene na neke druge evropske teritorije onda taj demokratski nacin izrazavanja naroda nepali vise ?
ko je ovdje lud ?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

[quote="liberal"]cudna je ova politika
vidim da su mnogi ovdje za otcjepljenje kosova ( sto ce se i desit svidjalo se srbima i li ne) . prica ide da je to uvijek bilo ilirso-albanski da su srbi vrsili reprekusije itd . sto ji sve sto je receno ali zasto se onda mnogi bune kad vidimo sta izrael radi palestincima?
kazemo da ovaj presedan u modernj istoirji kad amerika mimo odobrenja un-a intervenise pod okriljem humanitarnog stita je ok. sa druge strane vidimo rusiju koja u tom presedanu vidi strah za svoje teritorije (to je razlog za podrsku srbije a ne neka pravoslavan alaijansa) a u isto vrijeme kad se to isto pravo spemene na neke druge evropske teritorije onda taj demokratski nacin izrazavanja naroda nepali vise ?
ko je ovdje lud ?[/
quote]

Niko nije lud. :) ..podijeli se veliki SSSR i u novonastalim drzavama ostade i po 40% rusa u tim drzavama pa Rusi ne digose vojsku da sravne sa zemljom te novonastale drzavice ...podijeli se Cehoslovacka sve prodje u miru....samo se Srbija nasla da pravi red u tudjimj drzavama i nagovara srpski narod na neposlusnost drzavama /republikama koje su iskoristile pravo na nezavisnost....nije ni Rusu koji je ostao da zivi u Ukrajini bas svejedno sto se raspao SSSR..ali ljudi shvatili da je nerealno raditi protiv sopstvene drzave..jer Ukrajina im je mati a Rusija maceha..

Presedan je napravila Srbija gurajuci sopstveni narod u rat sa dojucerasnjim komsijama radi stvaranja velike srbije..... sad treba braniti nepravdu prema gubitku Kosova..drugom nepravdom podjelom BIH i priznavanju etnickog ciscenja,genocida i otimacine na drugoj strani....

Nisu Bosanci i Hercegovci palili i ubijali po Srbiji i stvarali Albancima drzavu na Kosovu....prema tome dalje prstice od BIH i njene cjelovitosti.....Kosovo je trebalo braniti podrskom Srbije cjelovitosti BIH i izgradnji povjerenja i suzivota u BIH ...a ne podrzavanjem frankestajn drzavice u BIH...zato ce i dobiti istu frankestajn drzavicu u vlastitoj avliji....
liberal

Post by liberal »

zavrzlama wrote:
liberal wrote:cudna je ova politika
ko je ovdje lud ?[/
quote]

Niko nije lud. :) ..podijeli se veliki SSSR i u novonastalim drzavama ostade i po 40% rusa u tim drzavama pa Rusi ne digose vojsku da sravne sa zemljom te novonastale drzavice ...podijeli se Cehoslovacka sve prodje u miru....samo se Srbija nasla da pravi red u tudjimj drzavama i nagovara srpski narod na neposlusnost drzavama /republikama koje su iskoristile pravo na nezavisnost....nije ni Rusu koji je ostao da zivi u Ukrajini bas svejedno sto se raspao SSSR..ali ljudi shvatili da je nerealno raditi protiv sopstvene drzave..jer Ukrajina im je mati a Rusija maceha..

Presedan je napravila Srbija gurajuci sopstveni narod u rat sa dojucerasnjim komsijama radi stvaranja velike srbije..... sad treba braniti nepravdu prema gubitku Kosova..drugom nepravdom podjelom BIH i priznavanju etnickog ciscenja,genocida i otimacine na drugoj strani....

Nisu Bosanci i Hercegovci palili i ubijali po Srbiji i stvarali Albancima drzavu na Kosovu....prema tome dalje prstice od BIH i njene cjelovitosti.....Kosovo je trebalo braniti podrskom Srbije cjelovitosti BIH i izgradnji povjerenja i suzivota u BIH ...a ne podrzavanjem frankestajn drzavice u BIH...zato ce i dobiti istu frankestajn drzavicu u vlastitoj avliji....
[/quote]

kad vec pricas o rusiji pogledaj malo sta se desava prije komentara
sta se desava u ukrajini , ko pokusa ubit predsjednika i zasto? nije situacija ni tamo ruzicasta , sa druge strane imamo male drzavice pocev od cecenije , ingusetije i da nenabrajam vise koje su vrlo rovite kao i bivsa YU.
sa stalnim sukobima ( manjih i vecih razmjera) izmedju etnickih grupa .
kazes da je srbij agurnula srbe u rat , slazem se sa tobom ali taj isti rat su jedva docekali i drugi. neki sa vecom spremnoscu i podrskom izvana ( hrvatska) neki sa manjom ( bosna) .
neodgovori mi za izrael i arape?
ko je tamo u pravu ?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

ko je tamo u pravu ?

Imam preca posla od razglabanja ko je u pravu ko u krivu izmedju Izraela i Arapa.....

Ja znam ko je kriv za nesrecu moje zemlje i kako se trebam boriti da se poniste rezultati te sramne politike i rezultata rata....dovodjenje BIH u kontekst usporedjivanja sa nekim drugim drzavama koje su pred raspadom je stari trik onih koji bi da BIH nema i da nestane......
cyprus

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:
ko je tamo u pravu ?

Imam preca posla od razglabanja ko je u pravu ko u krivu izmedju Izraela i Arapa.....

Ja znam ko je kriv za nesrecu moje zemlje i kako se trebam boriti da se poniste rezultati te sramne politike i rezultata rata....dovodjenje BIH u kontekst usporedjivanja sa nekim drugim drzavama koje su pred raspadom je stari trik onih koji bi da BIH nema i da nestane......
E ali shvati da se rezultati te sramne politike i rata ne mogu izbrisati.
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Jos sam jednom prociato ono sto sam napisao, pa mi nejasno gdje si ti ugleda neku pricu o pravdi i nepravdi?

Ako ti jos nije sinulo: TOGA NEMA!

Da ima, ti danas ne bi prizivao novi rat da bi sproveo neke politicke nesuvisle ideje u dijelo. Samo pitanje je da li bi dao zivote svojih najblizih za to? Pogledaj u susjednu prostoriju gdje sada rucaju, piju kafu, gledaju TV, razgovaraju, uce...

Ja ne bih.

P.S. Bosna i Hercegovina je MOJA, nije TUDJA i JA se itekako moram pitati u vezi nje. A ova tema je ipak o Srbiji i Kosmetu.
liberal

Post by liberal »

zavrzlama wrote:
ko je tamo u pravu ?

ova tema je o kosmetu sa kojim ja bas nemam veze isto kao i ti pa ako onda pricamo o drugim drzavama onda mozemo da uporedjujemo svjetsku politiku prema odredjenim drzavama i problemima
sa druge strane sta se desava u svijetu moze se vrlo lako prekopirat i u nase podneblje pa zato razlog vise da se obrati paznja
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

zavrzlama wrote:
ko je tamo u pravu ?

Onda mozemo traziti da se izbrisu posljedice turske okupacije, pa onda rata ovde nikada vise ne bi ni bilo (bar ne religijskog)...

Pa eto ako cemo u krajnost, a necemo jer je glupo...
cyprus

Post by cyprus »

Alo ba moderatori, ne začatavajte. :D
Dado dijasporitus

zavrzlama wrote:
Ovaj odgovor od zavrzlame mi je previse optimistican da bi tako lako vjerovao u njega ali iz tvojih usta u bozije usi.

A sta je alternativa ovome sto ja pisem....nista osim novog rata....

Zbog toga MZ gura BIH ka normalnoj drzavi.....zna Dodik dobro da ono sto on hoce se nece nikad ostvariti a nema vojnu i politicku moc da to ostvari na oprecac...pa jedini preostali nacin je odugovlacenje nebi li se sta neocekivano desilo u odnosu Amerike prema BIH...i pokusava se povezat Kosovo sa BIH....Dodik trajke dok ..traje rjesavanje Kosova...posle toga ima dvije opcije...da ga smijeni MZ ili da mu Beogradski sefovi brobuse gumu na autu pri velikoj brzini....solucija da promijeni plocu i prihvati reformu policije i Ustav BIH...je u prevodu politicko ubistvo gdje bi ga velikosrbi u BIH pomeli u trenu....migrena je u pitanju :D
Imam utisak da si sklon idealima. U tvojoj teoriji nejslabija komponenta je to sto si pod uvjerenjem da je SAD-u stalo da ispravi nepravdu na Balkanu a da pri tome nema sopstvene interese (koncept stabilnog Balkana je previse apstraktan pojam za americke glasace). Samo je Clinton u zadnjih 60 godina u SAD-u aktivno djelovao u korist pravde a protivno americkim interesima I to bas u pogledu BiH I Balkana I zbog toga je imao najnizu podrsku u SAD-u za vrijeme rata u BiH. Svi prijasnji potezi SAD predsjednika bili su zasnovani na ideoloskim (citaj anti-komunistikim) uvjerenjima ili geo strateskim I ekonomski interesima. Zato mi I nije jasna ljubav SAD-a prema Kosovu narocito sa ovom administracijom a jos manje mi ima logike da se Srbi nekako trebaju kazniti jer su bili "nestasni" tokom 90-ih. Zbog toga imam vrlo nisku dozu uvjerenja da ce se ta ljubav, kad se Kosovo rijesi, prenijeti na BiH ukoliko se ne stvori neki direktni interesni razlog zbog kojeg bi SAD djelovala po pitanju BiH kao sto to radi za Kosovo.
kustah

Post by kustah »

@Dado

Imas u danasnjem Oslobodjenju, urednikovo objasnjenje tvoje dileme!
Dado dijasporitus

Ovo je idealizam ravan ocekivanju bombardovanja NATO-a u ljeto 92. Vece su sanse da ce Ameri reci "Eto rijesili smo pitanje desolucije ex-juge, nek se Evropa sad pozabavi sa ostacima jer smo mi iscrpili svoje politicke I druge resurse da se bavimo ovom temom"

Al hajde, da nebudem pretjerani pesimista, recimo da je I ova idila o kojoj pise Mijovic kao neka mogucnost. :oops: :roll: :-)
liberal

Post by liberal »

Dado dijasporitus wrote:Ovo je idealizam ravan ocekivanju bombardovanja NATO-a u ljeto 92. Vece su sanse da ce Ameri reci "Eto rijesili smo pitanje desolucije ex-juge, nek se Evropa sad pozabavi sa ostacima jer smo mi iscrpili svoje politicke I druge resurse da se bavimo ovom temom"

Al hajde, da nebudem pretjerani pesimista, recimo da je I ova idila o kojoj pise Mijovic kao neka mogucnost. :oops: :roll: :-)

slazem se sa tobom
pogotovo sad kad je amerika u govnima zbog iraka i avganistana, neide joj ni stanje u pakistanu na ruku. sa druge strane produbljavanje krize sa venecuelom , i naredni predsjednicki izbori ce da preokupiraju americku politiku u slijedecem periodu. postoji sansa da bus napravi nesto nasilu na balkanu da bi ostavi obarem neki "pozitivni" korak ali kao protivtezu ima rusko uplitanje.
kustah

Post by kustah »

Dado dijasporitus wrote:Ovo je idealizam ravan ocekivanju bombardovanja NATO-a u ljeto 92. Vece su sanse da ce Ameri reci "Eto rijesili smo pitanje desolucije ex-juge, nek se Evropa sad pozabavi sa ostacima jer smo mi iscrpili svoje politicke I druge resurse da se bavimo ovom temom"

Nisam bas siguran da ce biti kao sto si naveo! Imperijalizam i hegemonija ne
odustaje i prepusta prostore drugima (citaj Njemackoj). Detaljnije moj komentar na:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =corridor8
Post Reply