Kakvo rjesenje Srbi nude za kosovski problem?
- Bosanac sa dna kace
#1 Kakvo rjesenje Srbi nude za kosovski problem?
Znam da je ovo 1001 tema o tome, ali nisma uspio upratit,
Sta Srbi nude Albancima namjesto nezavisnosti? Federalnu drzavu?
Kakvo rjesenje Srbi nude za citav problem?
Sta Srbi nude Albancima namjesto nezavisnosti? Federalnu drzavu?
Kakvo rjesenje Srbi nude za citav problem?
-
drug_clan77
Tako nesto. U stilu teske konfederacije, koja bi samo na papiru bila zajednicka drzava. I taj bi papir bio jedino zajednicko izmedju Pristine i Beograda.
A zasto hoce to, a nece zapadni novac, to je druga stvar, uglavnom unutrasnjo-politickih odnosa u Srba.
Definitvno nema veze sa Republikom Srpskom. Ustvari ima veze koliko i sa Sjevernom Irskom.
A zasto hoce to, a nece zapadni novac, to je druga stvar, uglavnom unutrasnjo-politickih odnosa u Srba.
Definitvno nema veze sa Republikom Srpskom. Ustvari ima veze koliko i sa Sjevernom Irskom.
-
Downunda
Igrom slucaja sam nedavno bio na Kosovu i pitao neke ljude (nakon sto sam dobro izvagao sa kim mogu razgovarati o ovoj temi) sta bi oni da im Srbi ponude.
Njih izgleda uopste ne interesuje sta ce Beograd ponuditi (valjda nisu ni svjesni da ce se Beograd koliko-toliko ipak morati za nesto pitati), koliko sta ce reci Amerika odnosno EU, cak i kad bi Pristina postala glavni grad umjesto Beograda.
Ta ra
Njih izgleda uopste ne interesuje sta ce Beograd ponuditi (valjda nisu ni svjesni da ce se Beograd koliko-toliko ipak morati za nesto pitati), koliko sta ce reci Amerika odnosno EU, cak i kad bi Pristina postala glavni grad umjesto Beograda.
Ta ra
-
Atanasije_Svilar
Dugo vremena Beograd pristini je nuido kako kazu vise od autonomije manje od nezavisnosti. Verujem da ni politicka elita nezna sta zapravo nude albancima. Do sada nisam izguglao objasnjenje toga. Tako ako neko zna?
Pravo pitanje. Kakvu alternativu Beograd treba ponuditi albancima da bi ostali u srbiji?
Pravo pitanje. Kakvu alternativu Beograd treba ponuditi albancima da bi ostali u srbiji?
- gospodar kuglastih munja
Srbima jedino preostaje da im ponude apsolutnu vlast na 50 g. Ako zele da vide , zasto se Kosovo zeli osamostaliti, trebali bi probati jedno 50g. da im kosovari kroje gace. U svemu. Takav je valjda bio odnos Srbije prema Kosovu. ...

-
zavrzlama
Kosovo je problem Srbije,Albanaca i Srba na Kosovu i OUN-a.
Sta Srbija moze ponuditi Kosovskim Albancima......treba prvo rijesiti sta je stvarna namjera Srbije u vezi Kosova i ko vlada Srbijom....
Dosadasnja politika Srbije je bila..."Hocemo teritoriju- necemo narod koji zivi na toj teritoriji"....ako se nastavi tom praksom Kosovo je tek pocetak rastakanja i smanjivanja granica Srbije...
Sta Srbija moze ponuditi Kosovskim Albancima......treba prvo rijesiti sta je stvarna namjera Srbije u vezi Kosova i ko vlada Srbijom....
Dosadasnja politika Srbije je bila..."Hocemo teritoriju- necemo narod koji zivi na toj teritoriji"....ako se nastavi tom praksom Kosovo je tek pocetak rastakanja i smanjivanja granica Srbije...
- Bumerang
gospodar kuglastih munja wrote:Srbima jedino preostaje da im ponude apsolutnu vlast na 50 g. Ako zele da vide , zasto se Kosovo zeli osamostaliti, trebali bi probati jedno 50g. da im kosovari kroje gace. U svemu. Takav je valjda bio odnos Srbije prema Kosovu. ...![]()
Ostaje Srbima da im ponude jos pola teritorije sve do Nisa i onda da sve to okrune jednom dobrom konfederacijom.
Imaju Srbi bisera, vole u Bosni praviti Entitete, Federalne jedinice, konfederacije i sl ali to nikako ne vole da rade u svojoj maticnoj drzavi Srbiji.
Sad ce vjerovatno i Vojvodina da trazi svoj Entitet i Federalnu jedinicu. Za Sandzak neznam oni nesto duboko sute?
- Bosanac sa dna kace
jel ima ikakva izjava gdje tacno kazu kakvo rjesenje nude za Kosovo?
eh sad ako nude konfederaciju na papiru, nude jer moraju necim da zamagle oci narodu jer bez Kosova nema svetosavske ideologije, Kosovo je svetost za njihovu fasisticku ideologiju...
eh sad ako nude konfederaciju na papiru, nude jer moraju necim da zamagle oci narodu jer bez Kosova nema svetosavske ideologije, Kosovo je svetost za njihovu fasisticku ideologiju...
-
Šandor
Mislim da je saradnja Srba i Albanaca nemoguća. Gledajući obje strane nema nikakvih šansi da bi eventualna autonomija u okviru Srbije funkcionisala. Srbe bi, siguran sam, zadovoljilo samo rješenje kojim bi opet mogli da se pitaju na Kosovu a da istovremeno nemaju mnogo obaveza prema Albancima. Albanci bi pošizili u slučaju takvog rješenja.
S druge strane, ako bi Kosovo dobilo status kakav imaju Tajvan ili Hong Kong (što bi bilo sasvim normalno) Albanci bi se možda i složili ali Srbiji bi pao mrak na oči.
Takvo rješenje nema nikakvih šansi jer bi podrazumjevalo mnogo obaveza Beograda prema Kosovu. Takvo rješenje nije moguće provesti u praksi.
Kosovo i BiH se ne mgu porediti jer na Kosovu Albanci imaju većinu od preko 90%.
S druge strane, ako bi Kosovo dobilo status kakav imaju Tajvan ili Hong Kong (što bi bilo sasvim normalno) Albanci bi se možda i složili ali Srbiji bi pao mrak na oči.
Kosovo i BiH se ne mgu porediti jer na Kosovu Albanci imaju većinu od preko 90%.
- Bosanac sa dna kace
u Republiki Sumskoj ''oni'' imaju vecinu preko 90%, makar stvorenu ma genocidu, al ope vecina su, i sto je najgore podrazno indirektno od nasih politicara...Šandor wrote:
-
Šandor
Pa da. Kosovo je maltene nezavisna država u zajednici nezavisnih država. To su fakti.Bosanac sa dna kace wrote:u Republiki Sumskoj ''oni'' imaju vecinu preko 90%, makar stvorenu ma genocidu, al ope vecina su, i sto je najgore podrazno indirektno od nasih politicara...Šandor wrote:
Mislio sam da se ne mogu porediti preduslovi koje danas ima Kosovo sa preduslovima koje je imala BiH '92.
- jeza u ledja
Za mene je situacija sa Kosovom i Srbijom dosta slicna kao u BiH na kraju rata. Slicno tada kao sto ovaj Daunanda spomenu Srbi u RS nisu fermali drzavu BiH, za njih ona nije ni postojala. Slicna takodje je bila kolicina mrznje na obje strane. Pa evo jope nekako 'radi'.
Sad, sta ce 'noliko Albanaca Srbima i njihovoj zemlji, to je vec drugo pitanje. Sto kaze zavrzlama, oni glupavo gledaju samo da uzmu teritoriju, a narod ce valjda 'pocistiti' sta li. Srbi, Bosnjaci i Hrvati imaju mnogo vise zajednickog u BiH nego Albanci i Srbi u Srbiji. Opet nezavisno Kosovo (a da nije dio Albanije) mi nekako smijesno izgleda. Ma najbolje rjesenje je ko Hong Kong i cao.
Sad, sta ce 'noliko Albanaca Srbima i njihovoj zemlji, to je vec drugo pitanje. Sto kaze zavrzlama, oni glupavo gledaju samo da uzmu teritoriju, a narod ce valjda 'pocistiti' sta li. Srbi, Bosnjaci i Hrvati imaju mnogo vise zajednickog u BiH nego Albanci i Srbi u Srbiji. Opet nezavisno Kosovo (a da nije dio Albanije) mi nekako smijesno izgleda. Ma najbolje rjesenje je ko Hong Kong i cao.
- Bosanac sa dna kace
a ne kontam sad to rjesenje HOng Kong, kakvo bi to rjesenje bilo tacno? jel moze neko detaljnije da objasni? 
-
Šandor
Da Bog da Srbija tako radila!jeza u ledja wrote:Za mene je situacija sa Kosovom i Srbijom dosta slicna kao u BiH na kraju rata. Slicno tada kao sto ovaj Daunanda spomenu Srbi u RS nisu fermali drzavu BiH, za njih ona nije ni postojala. Slicna takodje je bila kolicina mrznje na obje strane. Pa evo jope nekako 'radi'.
- cyprus
Ovo rješenje Hong Kong iliti Tajvan svejedno, koliko se ja u to razumjem se sastoji iz slijedećeg: Hong Kong, kao i Tajvan su de facto nezavisne države, znači imaju sve što ima i svaka druga nezavisna država (čak i fudbalske reprezentacijeBosanac sa dna kace wrote:a ne kontam sad to rjesenje HOng Kong, kakvo bi to rjesenje bilo tacno? jel moze neko detaljnije da objasni?
-
basta sljezove boje
biser, Hong Kong nezavisna drzava, Taiwan na papiru u sastavu Kinecyprus wrote:Ovo rješenje Hong Kong iliti Tajvan svejedno, koliko se ja u to razumjem se sastoji iz slijedećeg: Hong Kong, kao i Tajvan su de facto nezavisne države, znači imaju sve što ima i svaka druga nezavisna država (čak i fudbalske reprezentacijeBosanac sa dna kace wrote:a ne kontam sad to rjesenje HOng Kong, kakvo bi to rjesenje bilo tacno? jel moze neko detaljnije da objasni?), a Peking nema haman nikakvog uticaja na njih, ali su na papiru sastavni dio NR Kine. Takvo rješenje sam čuo od umjerenijih srpskih političara (tipa Tadića) za Kosovo. E sad nisam baš siguran šta radikali misle o ovom rješenju. Ja čisto sumnjam da bi oni i vako šta podržali.
totalni blam
- jeza u ledja
Hong Kong je formalno-pravno u sastavu Kine. Medjutim jedino za sta se Kinezi pitaju su odbrana i vanjska politika, sve ostalo je u rukama Hongkonganaca
.
Tajvan je komplikovanija prica. Oni sebe nazivaju Republika Kina
, prakticno jos jedna drzava koja sebe naziva 'pravom' Kinom. U sustini jedni s drugima nemaju veze.
Tajvan je komplikovanija prica. Oni sebe nazivaju Republika Kina
- Bosanac sa dna kace
pa kolko ja skonta SRbi zapravo ni ne nude nis drugo neg da se nastavi situacija kakv i jeste danas 
-
drug_clan77
Haha, taj odnos Hong Kong, Tajvan, drzava u drzavi bi od strane sve i jednog (ukljucujuci i radikale) srpskog politicara bila prihvacena u roku 1/2 sekunde.
To u prevodu znaci, da kao nisu izgubili Kosovo iako realno nemaju skoro nista sa njim, odnosno taman koliko i sa Makedonijom.
Pred biracima bi to dobro zvucalo.
Druga opcija je da ima neko ponudi stotine milijaradi dolara u roku par godina i mislim da je to ono sto se stvarno ceka i od strane srpske politicke elite, a bogami i od strane albanske, kao i predstavnika medjunarodne zajednice.
Znate onu, ko je jos radio sa medom, a da prste nije polizao
Nisu oni ludi,
To u prevodu znaci, da kao nisu izgubili Kosovo iako realno nemaju skoro nista sa njim, odnosno taman koliko i sa Makedonijom.
Pred biracima bi to dobro zvucalo.
Druga opcija je da ima neko ponudi stotine milijaradi dolara u roku par godina i mislim da je to ono sto se stvarno ceka i od strane srpske politicke elite, a bogami i od strane albanske, kao i predstavnika medjunarodne zajednice.
Znate onu, ko je jos radio sa medom, a da prste nije polizao
- cyprus
Šta sam rekao pogrešno?basta sljezove boje wrote:biser, Hong Kong nezavisna drzava, Taiwan na papiru u sastavu Kinecyprus wrote:Ovo rješenje Hong Kong iliti Tajvan svejedno, koliko se ja u to razumjem se sastoji iz slijedećeg: Hong Kong, kao i Tajvan su de facto nezavisne države, znači imaju sve što ima i svaka druga nezavisna država (čak i fudbalske reprezentacijeBosanac sa dna kace wrote:a ne kontam sad to rjesenje HOng Kong, kakvo bi to rjesenje bilo tacno? jel moze neko detaljnije da objasni?), a Peking nema haman nikakvog uticaja na njih, ali su na papiru sastavni dio NR Kine. Takvo rješenje sam čuo od umjerenijih srpskih političara (tipa Tadića) za Kosovo. E sad nisam baš siguran šta radikali misle o ovom rješenju. Ja čisto sumnjam da bi oni i vako šta podržali.
totalni blam
-
basta sljezove boje
Hong Kong je zakupila Velika Britanija 1898 na 99 godina. Od 1. jula 1997 je u sastavu Kine. Da bi spojili kapitalisticko sa socijalistickim razvili su doktrinu jedna zemlja dva sistema. Spada u poseban administrativni okrug, ima zajednicku vanjsku politiku, obranu, unutarnju politiku. Nije nikakva nezavisna drzava i juzna Kina vec danas ima vise zajednickog sa Hong Kongom nego sa Pekingom.
Taiwan je de facto nezavisna drzava koja sa Kinom nema nista pa cak ni diplomatske veze. Taiwan se oficijalno zove Republika Kina. Poznato je da Kina prekida diplomatske veze sa svim drzavama koje imaju diplomatske odnose sa Taiwanom.
srpski politicari s kojima si pricao si ocito nesto pobrkali
Taiwan je de facto nezavisna drzava koja sa Kinom nema nista pa cak ni diplomatske veze. Taiwan se oficijalno zove Republika Kina. Poznato je da Kina prekida diplomatske veze sa svim drzavama koje imaju diplomatske odnose sa Taiwanom.
- cyprus
Ovo je sve istina, ali ono što sam ja rekao ne kosi se sa ovim. I Tajvan i Hong Kong, a i Makao, imaju de facto nezavisnost od Pekinga. Tajvan istina ima gotovo potpunu nezavisnost, ali na papiru je to dio Kine, te kao takav nije član UN-a.basta sljezove boje wrote:Hong Kong je zakupila Velika Britanija 1898 na 99 godina. Od 1. jula 1997 je u sastavu Kine. Da bi spojili kapitalisticko sa socijalistickim razvili su doktrinu jedna zemlja dva sistema. Spada u poseban administrativni okrug, ima zajednicku vanjsku politiku, obranu, unutarnju politiku. Nije nikakva nezavisna drzava i juzna Kina vec danas ima vise zajednickog sa Hong Kongom nego sa Pekingom.
I btw, ti srpski političari koje sam ja slušao spominjali su samo Tajvan, dok je Hong Kong spomenuo neko ovdje na forumu.
-
zavrzlama
Situacija na Kosovu se oblikuje bas onako kako jedino i moze biti kad se sukobe dvije suprotne ideologije....
Velikosrpski Plan:
Srbija ide na soluciju da zavadi Rusiju i zapad......i moli boga da UN prekrsi rezoluciju 1244 sto im otvara vrata da gurnu rs-u u jos jednu avanturu srbovanja...Srbija ne zeli Kosovo,jer ne vladaju vojno i policijski tom teritorijom...njima treba pola BIH jer u buducnosti vratiti Kosovo vojnim sredstvima u povoljnom politickom momentu u svijetu je sto puta lakse...nego razbijati BIH medjunarodno priznatu drzavu...sta ce se desiti....Albanci na Kosovu ce samoinicijativno proglasiti nezavisnost,sto ce velikosrbima u BIH biti dovoljan alibi da ne postuju Ustav i zakone BIH i da krenu putem nezavisnosti koju ce pravdati Kosovskim slucajem...na sjeveru Kosova ce izbijati carke izmedju Albanaca i Srba...i onda ce Srbija pokusat da pokrene razgovore u vezi rjesenja krize u ciji paket ce gurnuti i pitanje BIH srba i tako na mala vrata ubaciti u igru podjelu BIH....ovo je po meni plan Srbije(one Srbije iz 90-tih) sta MZ i velike sile imaju na umu za ovaj dio Balkana vidjet cemo......MZ je napravila veliku gresku sto je krenula u avantura guranja Kosovske nezavisnosti,prije nego li je postavila BIH na sigurne noge...ovako velikosrbi imaju strahovitu prednost jer lako mogu da koriste BIH srbe kao ucjenu prema zapadu ako zapad bude gurao nezavisnost Kosova...to zna Dodik i ekipa oko njega zato se bahato i krkanski ponasaju....svi ne mogu biti zadovoljni neko ce platiti ceh dvostrukih standarda MZ-e i velikosrpske hegemonije....ko ce platiti ostaje da se vidi...ja znam.....
Velikosrpski Plan:
Srbija ide na soluciju da zavadi Rusiju i zapad......i moli boga da UN prekrsi rezoluciju 1244 sto im otvara vrata da gurnu rs-u u jos jednu avanturu srbovanja...Srbija ne zeli Kosovo,jer ne vladaju vojno i policijski tom teritorijom...njima treba pola BIH jer u buducnosti vratiti Kosovo vojnim sredstvima u povoljnom politickom momentu u svijetu je sto puta lakse...nego razbijati BIH medjunarodno priznatu drzavu...sta ce se desiti....Albanci na Kosovu ce samoinicijativno proglasiti nezavisnost,sto ce velikosrbima u BIH biti dovoljan alibi da ne postuju Ustav i zakone BIH i da krenu putem nezavisnosti koju ce pravdati Kosovskim slucajem...na sjeveru Kosova ce izbijati carke izmedju Albanaca i Srba...i onda ce Srbija pokusat da pokrene razgovore u vezi rjesenja krize u ciji paket ce gurnuti i pitanje BIH srba i tako na mala vrata ubaciti u igru podjelu BIH....ovo je po meni plan Srbije(one Srbije iz 90-tih) sta MZ i velike sile imaju na umu za ovaj dio Balkana vidjet cemo......MZ je napravila veliku gresku sto je krenula u avantura guranja Kosovske nezavisnosti,prije nego li je postavila BIH na sigurne noge...ovako velikosrbi imaju strahovitu prednost jer lako mogu da koriste BIH srbe kao ucjenu prema zapadu ako zapad bude gurao nezavisnost Kosova...to zna Dodik i ekipa oko njega zato se bahato i krkanski ponasaju....svi ne mogu biti zadovoljni neko ce platiti ceh dvostrukih standarda MZ-e i velikosrpske hegemonije....ko ce platiti ostaje da se vidi...ja znam.....