Ali da li ko postavlja pitanje ko je koga dobijo od sebe? Koliki je procenat ljubomore? Ja sam licno imao priliku da cujem pricu kad covjek srednjih godina kaze drugom iz inostranstva - nako iz cista mira, kao lagano je vama vi kaze skoro pa mozete da berete novac po zelji. Ako neko iz inostranstva dodje u Bosnu sa zgoljavim autom ond je - fukara, vidi nije se snasao ono ovo. Dodje sa malo boljim - vidi sta voza da nam se pokaze a gore u kreditima nema ni za pastet. Ja mislim da ljudi u BiH imaju vise predrasude do "dijaspore" a dijasporu po mojoj nekoj procjeni zaboli dzon kako ko zivi u Bosni. Dijaspora vecinom prica generalno o stanju u BiH i uopste se neveze na pojedince, barem moja procijena, dok u Bosni se ide vise u pojedinacni napad. Svak se odmjerava, pazljivo posmatra. Nije vise ni "dijaspora" ni nasi, ni ono ni ovo - u tramvaju ili bilo gdje mozes da cujes ma dosli nam oni njemci. Ako se neko iz inostranstva prituzi na cijene - zar nema pravo za svoj novac da napravi komentar? IMA. Ali "dijaspora" nije dobra jer se neponasa nako kako neko to zeli, a to u bosni svak zna kako bi trebali da se ponasaju pa evo jedno otvoreno pitanje - KAKO bi "dijaspora" trebala da se ponasa kad dodje u posjetu rodbini? Daj te jedan konkretan primjer kako, pa da nebi vise bilo dileme ko se posnas a ko ne i ko je u skladu sa nevidjlivim propisima.todd_smith wrote:Nisam uopste na tebe mislio, da jesam citirao bih te. Defanzivniji si u ovoj temi nego Sarajevo 94te. A to "u Danskoj 170% bosanac a u Bosni je 170% danac." ti sve kaze, pa i nije cudo zasto vas vidimo ovako kako vas vidimo u BiH.
Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#551 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
-
todd_smith
#552 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Nemoj Zoyo molim te, postoji razlika izmedju bogatog vokabulara i pravopisa gdje se svaka tacka i zarez gleda i onda osnovne stvari jezika zemlje koju toliko velicas.Zoya wrote:Cekaj ba, stani. Kad zivis u drzavi gdje se svako bori za svoju kulturu i jezik i kad vidis kakvih ljudi imas u komsiluku, pocnes svoje vise cjeniti i shvatis koliko si ponosan na ono odakle dolazis. Svi su postali svjesni onoga sto jesu, zasto bi neko od dijaspore prihvatio i postao ono sto nece i ne moze biti? Ljudi su iz razlicitih djelova BIH i nisu svi zavrsili za lektora, nekome je dovoljno da zna procitati i napisati nesto. Ide mi prica o pravopisu na zivac, kad se nemate za sta uhvatiti onda udarite po pravopisu. Neki dan na smijesnim slikama postavljena slika poljoprivrednika koji je otvorio shtand i djeli ljudima dzabe voce i povrce koje je sam uzgojio, to je zavrsilo na smijesnim slikama zato jer je napisao neku rijec sastavljenu a ne odvojenu i ljudi se odvaljuju od smjeha zaboravljajuci na dobro djelo koje on cini. Mislim dajte vise ohanite sa tim glupostima, dijaspora i pomoc od nje je vrlo vazna za ekonomiju BIH ma kakvo misljenje neko od vas imao o (hajmo nas nazvati) "primitivcima".todd_smith wrote:Da, zaboravio sam napisati u prvom postu. Jos nesto sto me nervira kod dijaspore je to da su to sve silne patriote, Bosna ovo Bosna ono ali mrsko im je nauciti vlastiti jezik i pravopis.
Ja studiram/zivim van BiH zadnjih nekoliko godina, tako da vrlo dobro znam o cemu pricam. Nisam dijaspora zbog 1000 stvari koje necu da nabrajam jer ide u off...ali me uzasno nervira taj pristup "dovoljno mi je da me razumiju". Ne. Izvini, ako ces da pricas moj odnosno nas jezik pricaj ga kako treba da se prica, ne kako tebi pase i odgovara, nije Klingonski brate.
I to sve gradi nekakav mentalitet ciji je odraz vise nego pristuan u retorici tipa da se vani postuje svako pravilo, dok ovdje dodjes i ma ko te *ebe da izvines. Imas dosta takvih primjera od jednostavnog cuvanja okolisa pa do parkiranja. Ali nejse ide u off ovo.
Neznam, dali, jeli, znadem, pa onda padezi, imenice, glagoli...izvini ali to su OSNOVNE stvari. Ne treba ti fakultet niti 5-6 godina studiranja, niti da zavrsavas za lektora da savladas osnovne stvari. I isto tako ne treba se niko stiditi toga, zaboravio/la si jezik? Nema veze, ljudi smo razumije se, zivis i pricas jezik strane zemlje zaboravio si "svoje", Boze moj nije problem. Ali imas internet, znas ljude iz BiH, trazi uci. Treba da te bude stid toga sto ne ucis vlasitit jezik.
Ma nemoj molim te, ja imam pristup informacijama kao i dosta ostalih osoba koji su dokaz crno na bijelo da je situacija bas takva kod dijaspore kada dolaze u BiH. Ne za to da su "gore u kreditu", naravno nemas tu informaciju, ali tipa da se koriste "Rent-a-Car" i uzimaju "bijesna" vozila kada se dolazi u BiH, i glumi se gospoda. Mojne mi toga molim te.Zviz wrote:Ali da li ko postavlja pitanje ko je koga dobijo od sebe? Koliki je procenat ljubomore? Ja sam licno imao priliku da cujem pricu kad covjek srednjih godina kaze drugom iz inostranstva - nako iz cista mira, kao lagano je vama vi kaze skoro pa mozete da berete novac po zelji. Ako neko iz inostranstva dodje u Bosnu sa zgoljavim autom ond je - fukara, vidi nije se snasao ono ovo. Dodje sa malo boljim - vidi sta voza da nam se pokaze a gore u kreditima nema ni za pastet. Ja mislim da ljudi u BiH imaju vise predrasude do "dijaspore" a dijasporu po mojoj nekoj procjeni zaboli dzon kako ko zivi u Bosni. Dijaspora vecinom prica generalno o stanju u BiH i uopste se neveze na pojedince, barem moja procijena, dok u Bosni se ide vise u pojedinacni napad. Svak se odmjerava, pazljivo posmatra. Nije vise ni "dijaspora" ni nasi, ni ono ni ovo - u tramvaju ili bilo gdje mozes da cujes ma dosli nam oni njemci. Ako se neko iz inostranstva prituzi na cijene - zar nema pravo za svoj novac da napravi komentar? IMA. Ali "dijaspora" nije dobra jer se neponasa nako kako neko to zeli, a to u bosni svak zna kako bi trebali da se ponasaju pa evo jedno otvoreno pitanje - KAKO bi "dijaspora" trebala da se ponasa kad dodje u posjetu rodbini? Daj te jedan konkretan primjer kako, pa da nebi vise bilo dileme ko se posnas a ko ne i ko je u skladu sa nevidjlivim propisima.todd_smith wrote:Nisam uopste na tebe mislio, da jesam citirao bih te. Defanzivniji si u ovoj temi nego Sarajevo 94te. A to "u Danskoj 170% bosanac a u Bosni je 170% danac." ti sve kaze, pa i nije cudo zasto vas vidimo ovako kako vas vidimo u BiH.
Sto se tice ponasanja napisao sam vec u prvom postu. Prestanite glumiti da ste vazniji samo zato sto ne zivite ovdje. Znas onu staru "dzaba ti je kad si fukara u dusi", upravo to treba malo prokontati. Ja nisam ljubomoran brate sto ti imas dobro auto, dobar posao, pare, stan, kucu sta vec jos. Nisam iskreno, nije to nikakav razlog sto ja ne gotivim dijasporu. Btw ovdje da naglasim da ne mislim na SVE dijasporce nego 90% njih odnosno vas.
-
Zoya
#553 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Znaci ti ocekujes od onih koji su sa godinu ili dvije otisli iz BIH ili su rodjeni u dijaspori da pricaju tecno bosanski jezik sa sve padezima i glagolima? Osnovne stvari za koga? Mislim da je preveliki pritisak i ogromna ocekivanja od omladine koja dodje nekad na odmor u svoju domovinu, nije ni cudo sto se osjecaju kao da su s'marsa pali. A forum je zivi dokaz pravilnog pisanja i izrazavanja tako da ta tvoja prica ne pije vode.todd_smith wrote:Nemoj Zoyo molim te, postoji razlika izmedju bogatog vokabulara i pravopisa gdje se svaka tacka i zarez gleda i onda osnovne stvari jezika zemlje koju toliko velicas.Zoya wrote:Cekaj ba, stani. Kad zivis u drzavi gdje se svako bori za svoju kulturu i jezik i kad vidis kakvih ljudi imas u komsiluku, pocnes svoje vise cjeniti i shvatis koliko si ponosan na ono odakle dolazis. Svi su postali svjesni onoga sto jesu, zasto bi neko od dijaspore prihvatio i postao ono sto nece i ne moze biti? Ljudi su iz razlicitih djelova BIH i nisu svi zavrsili za lektora, nekome je dovoljno da zna procitati i napisati nesto. Ide mi prica o pravopisu na zivac, kad se nemate za sta uhvatiti onda udarite po pravopisu. Neki dan na smijesnim slikama postavljena slika poljoprivrednika koji je otvorio shtand i djeli ljudima dzabe voce i povrce koje je sam uzgojio, to je zavrsilo na smijesnim slikama zato jer je napisao neku rijec sastavljenu a ne odvojenu i ljudi se odvaljuju od smjeha zaboravljajuci na dobro djelo koje on cini. Mislim dajte vise ohanite sa tim glupostima, dijaspora i pomoc od nje je vrlo vazna za ekonomiju BIH ma kakvo misljenje neko od vas imao o (hajmo nas nazvati) "primitivcima".todd_smith wrote:Da, zaboravio sam napisati u prvom postu. Jos nesto sto me nervira kod dijaspore je to da su to sve silne patriote, Bosna ovo Bosna ono ali mrsko im je nauciti vlastiti jezik i pravopis.
Ja studiram/zivim van BiH zadnjih nekoliko godina, tako da vrlo dobro znam o cemu pricam. Nisam dijaspora zbog 1000 stvari koje necu da nabrajam jer ide u off...ali me uzasno nervira taj pristup "dovoljno mi je da me razumiju". Ne. Izvini, ako ces da pricas moj odnosno nas jezik pricaj ga kako treba da se prica, ne kako tebi pase i odgovara, nije Klingonski brate.
I to sve gradi nekakav mentalitet ciji je odraz vise nego pristuan u retorici tipa da se vani postuje svako pravilo, dok ovdje dodjes i ma ko te *ebe da izvines. Imas dosta takvih primjera od jednostavnog cuvanja okolisa pa do parkiranja. Ali nejse ide u off ovo.
Neznam, dali, jeli, znadem, pa onda padezi, imenice, glagoli...izvini ali to su OSNOVNE stvari. Ne treba ti fakultet niti 5-6 godina studiranja, niti da zavrsavas za lektora da savladas osnovne stvari. I isto tako ne treba se niko stiditi toga, zaboravio/la si jezik? Nema veze, ljudi smo razumije se, zivis i pricas jezik strane zemlje zaboravio si "svoje", Boze moj nije problem. Ali imas internet, znas ljude iz BiH, trazi uci. Treba da te bude stid toga sto ne ucis vlasitit jezik.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#554 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ne,ja ne očekujem da znate jezik, on vam je stao negdje 1991, čak i onim koji su bili stariji. Međutim, onda je normalno da se ne priznaju diplome po automatizmu i ne nađe posao čim se vrati, treba na poslu i dopis napisati i službeni akt itd.Ni ja u Njemačkoj ne bih mogla dobiti, a vjeruj mi, da bih uz malo truda i sa riječnikom napisala puno bolji post na njemačkom nego većina dijaspore na svom maternjem.
Općenito moje je iskustvo da što se čovjek bolje snašao i bolje živi vani to se manje hvališe i nipodaštava sve u domovini. Imam školsku prijateljicu u Kanadi rade kao inžinjeri i ona i muž, otplatili kuću, koliko vidim jako lijepo žive, nikad, baš za nikad ta žena nije ništa ružno rekla ni o ljudima koji žive u BIH niti o BIH.
Imam drugu školsku prijateljicu u ju es end eju...
umjesto dobar dan kaže kako je završila fakultet, moš mislit fakultet, a ako napišem da me muči migrena odmah je odgovor "E, zato ja više ne bih mogla tamo živjeti, tamo ljude muči migrena"
a nema je cuko za šta uhvatiti, kako krpi kraj sa krajem. Valjda tamo postoje fakutleti i fakulteti, pa oni nižerangirani su kasnije i slabije plaćeni u profesiji.
Nego, hoće li taj recept za ćevape.. makar i na danskom.. snaći ćemo se u prijevodu
Općenito moje je iskustvo da što se čovjek bolje snašao i bolje živi vani to se manje hvališe i nipodaštava sve u domovini. Imam školsku prijateljicu u Kanadi rade kao inžinjeri i ona i muž, otplatili kuću, koliko vidim jako lijepo žive, nikad, baš za nikad ta žena nije ništa ružno rekla ni o ljudima koji žive u BIH niti o BIH.
Imam drugu školsku prijateljicu u ju es end eju...
Nego, hoće li taj recept za ćevape.. makar i na danskom.. snaći ćemo se u prijevodu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#555 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
problem s dijasporcima je između ostalog što su mentalno zapeli u godini u kojoj su otišli iz BiH 
- KatarinaKosaca
#556 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ma, ima i normalnih ljudi u dijaspori, sreća, ali kako je ova tema najgora moguća antipropaganda dijaspori koju sami sebi napraviše u stilu "Zašto nas ne dočekate kao Džeku"Black swan wrote:problem s dijasporcima je između ostalog što su mentalno zapeli u godini u kojoj su otišli iz BiH
Uostalom postavi se pitanje "Kakvo je mišljenje ljudi iz BIH prema dijaspori", kad im se odgovori, oni napadnu
-
Zoya
#557 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Sad se ide iz krajnosti u krajnost i poprilicno bezvezne paralele postavljas. To sto neko o nekome prica negativno nema veze sa time gdje ko zivi i kako zivi, valjda ima veze sa odgojem i lijepim ponasanjem? Ili? Ja se slazem sa tim da postoje ljudi koji se preko noci pokondure ali ja koliko znam isto je i za domace tako, ha radi na nekoj boljoj poziciji ne zeli cak ni da pozdravi one koje nisu na njegovom "nivou". Ja ne poznajem nikog' ko bi se htio dolje vratiti, sto li? I ovo omladine sto poznajem je sve pametno i kvalitetno a to sto nekad pogrese na padezima Boze moj, kad uporedim sa domacima mislim da se oni bolje snalaze i od djece koja su rasla i skolovala BIH.
- KatarinaKosaca
#558 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Eno, otvorio momak temu da se želi vratiti, napali ste ga kao da je rekao da želi počiniti kolektivno ubojstvoZoya wrote:Ja ne poznajem nikog' ko bi se htio dolje vratiti, sto li? I ovo omladine sto poznajem je sve pametno i kvalitetno a to sto nekad pogrese na padezima Boze moj, kad uporedim sa domacima mislim da se oni bolje snalaze i od djece koja su rasla i skolovala BIH.
-
nedimko17
-
NeenaSa
#560 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
KaKo i dalje jashe.
, ... mada joj pristaje vishe KaKa
"Draga"
, kad vetj ispravljas krive Drine i redovna si na temi , nije rijechnik , no rjechnik.
P.s.
Bokca vam , chitajuchi tko je je sve demontsrir'o na protestu prosvjetara
"Draga"
P.s.
-
Zoya
#561 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Evo tebi primjera lijepo vaspitanog bosanskog djeteta.nedimko17 wrote:stoka
Tema koju je doticni postavio je pogresno zapoceta i dosta provokativno zvuci. Nisam nesto previse citala tako da ne znam.
-
nedimko17
#562 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
ja nisam ćojek iz grada i unas se tako prića ai nije da sam pogriješnijo svi ste vi stoka i to konji i žemske su krave dodžu u selo pa u kafani samo se fale i lažu mršš jebovas bil klinton i ona merkel iz njemaćke glumite face aiz opanaka ošlo u ameriku i brazil i normešku sa svom famelijom kojaje pobjegla u ratu dok je bidnulo pucalo neprićam sa njima pobjeglice jedino sa babom i burazerom njekad se čujem kadje pemzija da posudim
-
djani s
#563 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
BiH odn. gotovo cijeli Balkan je svjetski primjer lijepog ponasanja, postenja, zdravih meduljudskih odnosa, postovanja drugih i drugacijih, tolerancije , strucnosti za sve i svasta itd. itd..
Zato bi mjestani trebali poducavati dijasporu, a i strane turiste, Bontonu, postivanju zakona i ostalim pravilima dobrog suzivota kada dodu u BiH.
Mnogi bi im bili zahvalni na tome.
Zato bi mjestani trebali poducavati dijasporu, a i strane turiste, Bontonu, postivanju zakona i ostalim pravilima dobrog suzivota kada dodu u BiH.
-
Zoya
#564 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Reci da se salis? Vidim sve pucamo od tolerancije i postenja prema ostalima,ne postujemo "svoje" koje nam jednom u godini dodje a sve se dodvoravamo nekim drugim strancima. Pa tri naroda se ne mogu dogovoriti i podnjeti medjusobno a to sto svakih 50 godina ratujemo to je druga prica.djani s wrote:BiH odn. gotovo cijeli Balkan je svjetski primjer lijepog ponasanja, postenja, zdravih meduljudskih odnosa, postovanja drugih i drugacijih, tolerancije , strucnosti za sve i svasta itd. itd..
@nedime, ja znam da se ti veoma trudis da budes zanimljiv
-
todd_smith
#565 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Izvini ako mogu nauciti Engleski, Njemacki, Spanski u skoli zasto ne i Bosanski kod kuce ili u slobodno vrijeme? Sama si rekla "dodje nekad na odmor u svoju domovinu". Izvini ali takvima je Bosna i Hercegovina domovina isto onoliko koliko je Irska Amerikancima u Bostonu domovina, ili Italija Amerikancima u New Jerseyu.Zoya wrote: Znaci ti ocekujes od onih koji su sa godinu ili dvije otisli iz BIH ili su rodjeni u dijaspori da pricaju tecno bosanski jezik sa sve padezima i glagolima? Osnovne stvari za koga? Mislim da je preveliki pritisak i ogromna ocekivanja od omladine koja dodje nekad na odmor u svoju domovinu, nije ni cudo sto se osjecaju kao da su s'marsa pali. A forum je zivi dokaz pravilnog pisanja i izrazavanja tako da ta tvoja prica ne pije vode.
Ja licno znam dijete koje je doslo u Irsku sa 5 godina, bolje prica Irski tj Gaelic nego Bosanski, zasto? Jer je u skoli ucio, a imao je izbor da li da uci ili ne, jer nije bio "Irac". I isto tako znam djevojku iz Kanade, koja je otisla sa 4 godine, a prica i pise Bosanski jezik savrseno.
I nije samo do omladine, nego i do roditelja. Silne patriote koje govore svojoj djeci da su iz Bosne i sire ljiljane, a ne mogu svoju djecu da nauce jezik i pravopis drzave iz koje im govore da poticu.
Bravo, udarila si ekser cekicem ovim postom. I jos te ne gotivim kao forumasa, ali ovo je u sustini to.Black swan wrote:problem s dijasporcima je između ostalog što su mentalno zapeli u godini u kojoj su otišli iz BiH
Vidis ovdje je (mozda samo moj) najveci problem sa dijasporom. Mene licno boli briga koliko si faxova zavrsio, kakva su ti primanja mjesecno, koje auto vozis i slicno. Ali ako ti imas sve predizpozicije da pomognes "svojoj" zemlji(pod navodnim znakovima je zbog ociglednih razloga), ali ti ignorises i pravis se pametan kao "nisam budala da se vracam, pomazem tako sto saljem pare" onda kakve veze imas sa ovom drzavom? Imas onoliko koliko i Amerikanci koji se prezivaju sa Mc ili O` jer su im prije 100 godina iz Irske dosli preci u New York.Zoya wrote:Sad se ide iz krajnosti u krajnost i poprilicno bezvezne paralele postavljas. To sto neko o nekome prica negativno nema veze sa time gdje ko zivi i kako zivi, valjda ima veze sa odgojem i lijepim ponasanjem? Ili? Ja se slazem sa tim da postoje ljudi koji se preko noci pokondure ali ja koliko znam isto je i za domace tako, ha radi na nekoj boljoj poziciji ne zeli cak ni da pozdravi one koje nisu na njegovom "nivou". Ja ne poznajem nikog' ko bi se htio dolje vratiti, sto li? I ovo omladine sto poznajem je sve pametno i kvalitetno a to sto nekad pogrese na padezima Boze moj, kad uporedim sa domacima mislim da se oni bolje snalaze i od djece koja su rasla i skolovala BIH.
I nemoj pogresno shvatiti, ovo sto iznad pisem ne znaci da moras da se vratis da pomazes, jer ima ono 10% dijaspore koje se bori za drzavu Bosne i Hercegovine u bilo kakvoj mogucnosti tako sto otvore organizacije, lobiraju i jos 10000 nacina. Najbolji primjer Sanela Jenkinson, ali eto posto je ona "poznata" ne pika se.
- uglavnomja
#566 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
masa izbjeglica je iz ruralnih podrucja, neobrazovana i djelimicno nepismena.
kako ocekujes da oni svoju djecu nauce "ispravan" jezik_?
dalje, saobracjni haos, nepostivanje zakona, propisa, ostalih ljudi, pjesaka, biciklista, invalida, kolica sa bebama ... to je retorika
izmislja dijspora 
kako ocekujes da oni svoju djecu nauce "ispravan" jezik_?
dalje, saobracjni haos, nepostivanje zakona, propisa, ostalih ljudi, pjesaka, biciklista, invalida, kolica sa bebama ... to je retorika
-
Zoya
#567 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
A izvini na koji bi to nacin mogla dijaspora drugacije da pripomogne? Time sto ce se u BIH vratiti? U zemlji gdje je 60%nezaposleno? O cemu ti uopste pises? Nemoj mi molim te pricu tipa e kako neko moze nauciti engleski
Engleski je jezik koji je danas jednako bitan u Bosni kao i u Pakistanu.
I nije samo do omladine, nego i do roditelja. Silne patriote koje govore svojoj djeci da su iz Bosne i sire ljiljane, a ne mogu svoju djecu da nauce jezik i pravopis drzave iz koje im govore da poticu.
I opet, slazem se i sa ovim, a djeca pricaju onako kao su ih roditelji ucili, to sto je tebi seljakluk ako neko prica onako ili ovako onda je to tvoj mogu ga slobodno nazvati licni problem.
I opet, slazem se i sa ovim, a djeca pricaju onako kao su ih roditelji ucili, to sto je tebi seljakluk ako neko prica onako ili ovako onda je to tvoj mogu ga slobodno nazvati licni problem.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#568 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Naravno da ima ljudi koji uzmu kredit, ali imati kredit na dvi, tri ili cetri godine nije nista posebno npr. u Danskoj. Ipak ljudi sta tih prostora su daleko manje zaduzeni nego jedan prosjecan danac. Poneki su u zadnjih nekoliko godina kupili kuce pa su naravno zaduzeni vise, ali ti su vec raskinuli odnose sa Bosnom davnih dana. Poznam nekolkio slucaja - pretezno iz SA koji nisu isli u Bosnu vec slabu deceniju, nije da neputuju nigdje ali iz nekih razloga Bosnu izbjegavaju.todd_smith wrote:Nemoj Zoyo molim te, postoji razlika izmedju bogatog vokabulara i pravopisa gdje se svaka tacka i zarez gleda i onda osnovne stvari jezika zemlje koju toliko velicas.Zoya wrote:Cekaj ba, stani. Kad zivis u drzavi gdje se svako bori za svoju kulturu i jezik i kad vidis kakvih ljudi imas u komsiluku, pocnes svoje vise cjeniti i shvatis koliko si ponosan na ono odakle dolazis. Svi su postali svjesni onoga sto jesu, zasto bi neko od dijaspore prihvatio i postao ono sto nece i ne moze biti? Ljudi su iz razlicitih djelova BIH i nisu svi zavrsili za lektora, nekome je dovoljno da zna procitati i napisati nesto. Ide mi prica o pravopisu na zivac, kad se nemate za sta uhvatiti onda udarite po pravopisu. Neki dan na smijesnim slikama postavljena slika poljoprivrednika koji je otvorio shtand i djeli ljudima dzabe voce i povrce koje je sam uzgojio, to je zavrsilo na smijesnim slikama zato jer je napisao neku rijec sastavljenu a ne odvojenu i ljudi se odvaljuju od smjeha zaboravljajuci na dobro djelo koje on cini. Mislim dajte vise ohanite sa tim glupostima, dijaspora i pomoc od nje je vrlo vazna za ekonomiju BIH ma kakvo misljenje neko od vas imao o (hajmo nas nazvati) "primitivcima".todd_smith wrote:Da, zaboravio sam napisati u prvom postu. Jos nesto sto me nervira kod dijaspore je to da su to sve silne patriote, Bosna ovo Bosna ono ali mrsko im je nauciti vlastiti jezik i pravopis.
Ma nemoj molim te, ja imam pristup informacijama kao i dosta ostalih osoba koji su dokaz crno na bijelo da je situacija bas takva kod dijaspore kada dolaze u BiH. Ne za to da su "gore u kreditu", naravno nemas tu informaciju, ali tipa da se koriste "Rent-a-Car" i uzimaju "bijesna" vozila kada se dolazi u BiH, i glumi se gospoda. Mojne mi toga molim te.Zviz wrote:Ali da li ko postavlja pitanje ko je koga dobijo od sebe? Koliki je procenat ljubomore? Ja sam licno imao priliku da cujem pricu kad covjek srednjih godina kaze drugom iz inostranstva - nako iz cista mira, kao lagano je vama vi kaze skoro pa mozete da berete novac po zelji. Ako neko iz inostranstva dodje u Bosnu sa zgoljavim autom ond je - fukara, vidi nije se snasao ono ovo. Dodje sa malo boljim - vidi sta voza da nam se pokaze a gore u kreditima nema ni za pastet. Ja mislim da ljudi u BiH imaju vise predrasude do "dijaspore" a dijasporu po mojoj nekoj procjeni zaboli dzon kako ko zivi u Bosni. Dijaspora vecinom prica generalno o stanju u BiH i uopste se neveze na pojedince, barem moja procijena, dok u Bosni se ide vise u pojedinacni napad. Svak se odmjerava, pazljivo posmatra. Nije vise ni "dijaspora" ni nasi, ni ono ni ovo - u tramvaju ili bilo gdje mozes da cujes ma dosli nam oni njemci. Ako se neko iz inostranstva prituzi na cijene - zar nema pravo za svoj novac da napravi komentar? IMA. Ali "dijaspora" nije dobra jer se neponasa nako kako neko to zeli, a to u bosni svak zna kako bi trebali da se ponasaju pa evo jedno otvoreno pitanje - KAKO bi "dijaspora" trebala da se ponasa kad dodje u posjetu rodbini? Daj te jedan konkretan primjer kako, pa da nebi vise bilo dileme ko se posnas a ko ne i ko je u skladu sa nevidjlivim propisima.todd_smith wrote:Nisam uopste na tebe mislio, da jesam citirao bih te. Defanzivniji si u ovoj temi nego Sarajevo 94te. A to "u Danskoj 170% bosanac a u Bosni je 170% danac." ti sve kaze, pa i nije cudo zasto vas vidimo ovako kako vas vidimo u BiH.
Sto se tice ponasanja napisao sam vec u prvom postu. Prestanite glumiti da ste vazniji samo zato sto ne zivite ovdje. Znas onu staru "dzaba ti je kad si fukara u dusi", upravo to treba malo prokontati. Ja nisam ljubomoran brate sto ti imas dobro auto, dobar posao, pare, stan, kucu sta vec jos. Nisam iskreno, nije to nikakav razlog sto ja ne gotivim dijasporu. Btw ovdje da naglasim da ne mislim na SVE dijasporce nego 90% njih odnosno vas.
Boldirano: ovdje su da cuti mnogo kakvih prica ali o RENT-A-CAR sindromu ja sam prvi put cuo ovdje na forumu, a ovdje jos od nikoga. Da ti pokusam izracunati cca. koliko kosta auto rentat u danskoj. Jedan dan je cca. 800KR da je najmizernije, a nesto bolje i preko 1.000KR tj. ca. 135€ i na dan smijes preci 100KM inace sve preko se dodaje po km cca. 3kr U proskeju iz Danske do Bosne je 2.000KM nekom 100KM manje nekom vise ali neka sredina. Znaci da auto nevozika tj. 4000KM da bi to bilo dzaba tj. da neracuna se onih 3KR ekstra preko 100km na dan taj ko renta auto treba da ostane u bosni 40 dana brutto [znaci nekih 37 netto dana] nek ode 3 dana na put. 40 dana rent a car u Danskoj cca. 1.000kr na dan tj. 40.000kr ili 5360€ mu treba samo za auto. A evo recimo da je samo 20 dana u Bosni i sa putem nek je 23 dana onda ce ukupna cijena da bude 23.000kr + 1700km x 3kr [znaci da nevozi auto po Bosni] = 3771€ cirka. Za cijenu od 1.000kr dobije passata. Ako zelis BMW 7 ili tako nesto racunaj 1.800kr na dan znaci to su astronomske cifre i ta prica uopste ne drzi vode. To je neko u Bosni provalio pricu i ona se prodala kao sto je prica se prodaba da Bosnaci u galeriji voze svoje mrtva roditelje iz Danske i Svedske na ukop u Bosnu jer inace transport kovceka je preskup. Tako da te price su smjeh jer onda bi u principu sa gorivom i svim ostalim troskovima jednoj prosjecnoj porodici trebalo cca. 10.000€ mozda max mjesec dana "odmore" ondosno umora u Bosni.
Last edited by Zviz on 03/06/2013 22:13, edited 2 times in total.
- vazi
#569 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
kakva gomila glupostitodd_smith wrote:Izvini ako mogu nauciti Engleski, Njemacki, Spanski u skoli zasto ne i Bosanski kod kuce ili u slobodno vrijeme? Sama si rekla "dodje nekad na odmor u svoju domovinu". Izvini ali takvima je Bosna i Hercegovina domovina isto onoliko koliko je Irska Amerikancima u Bostonu domovina, ili Italija Amerikancima u New Jerseyu.Zoya wrote: Znaci ti ocekujes od onih koji su sa godinu ili dvije otisli iz BIH ili su rodjeni u dijaspori da pricaju tecno bosanski jezik sa sve padezima i glagolima? Osnovne stvari za koga? Mislim da je preveliki pritisak i ogromna ocekivanja od omladine koja dodje nekad na odmor u svoju domovinu, nije ni cudo sto se osjecaju kao da su s'marsa pali. A forum je zivi dokaz pravilnog pisanja i izrazavanja tako da ta tvoja prica ne pije vode.
Ja licno znam dijete koje je doslo u Irsku sa 5 godina, bolje prica Irski tj Gaelic nego Bosanski, zasto? Jer je u skoli ucio, a imao je izbor da li da uci ili ne, jer nije bio "Irac". I isto tako znam djevojku iz Kanade, koja je otisla sa 4 godine, a prica i pise Bosanski jezik savrseno.
Bravo, udarila si ekser cekicem ovim postom. I jos te ne gotivim kao forumasa, ali ovo je u sustini to.Black swan wrote:problem s dijasporcima je između ostalog što su mentalno zapeli u godini u kojoj su otišli iz BiH
Vidis ovdje je (mozda samo moj) najveci problem sa dijasporom. Mene licno boli briga koliko si faxova zavrsio, kakva su ti primanja mjesecno, koje auto vozis i slicno. Ali ako ti imas sve predizpozicije da pomognes "svojoj" zemlji(pod navodnim znakovima je zbog ociglednih razloga), ali ti ignorises i pravis se pametan kao "nisam budala da se vracam, pomazem tako sto saljem pare" onda kakve veze imas sa ovom drzavom? Imas onoliko koliko i Amerikanci koji se prezivaju sa Mc ili O` jer su im prije 100 godina iz Irske dosli preci u New York.Zoya wrote:Sad se ide iz krajnosti u krajnost i poprilicno bezvezne paralele postavljas. To sto neko o nekome prica negativno nema veze sa time gdje ko zivi i kako zivi, valjda ima veze sa odgojem i lijepim ponasanjem? Ili? Ja se slazem sa tim da postoje ljudi koji se preko noci pokondure ali ja koliko znam isto je i za domace tako, ha radi na nekoj boljoj poziciji ne zeli cak ni da pozdravi one koje nisu na njegovom "nivou". Ja ne poznajem nikog' ko bi se htio dolje vratiti, sto li? I ovo omladine sto poznajem je sve pametno i kvalitetno a to sto nekad pogrese na padezima Boze moj, kad uporedim sa domacima mislim da se oni bolje snalaze i od djece koja su rasla i skolovala BIH.
I nemoj pogresno shvatiti, ovo sto iznad pisem ne znaci da moras da se vratis da pomazes, jer ima ono 10% dijaspore koje se bori za drzavu Bosne i Hercegovine u bilo kakvoj mogucnosti tako sto otvore organizacije, lobiraju i jos 10000 nacina. Najbolji primjer Sanela Jenkinson, ali eto posto je ona "poznata" ne pika se.
- KatarinaKosaca
#570 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ti me otjerati nećeš sigurnoNeenaSa wrote:KaKo i dalje jashe., ... mada joj pristaje vishe KaKa
![]()
"Draga", kad vetj ispravljas krive Drine i redovna si na temi , nije rijechnik , no rjechnik.
P.s.
Pa pogledaj
http://www.pogledaj.name/prevoditelj?sa ... e%C4%8Dnik
Inače, u BIH se koriste ravnopravno 3 jezika ili 3 varijante. Ja nikada nisam spočitavala jezik dijaspori, ali ako se već nečega uhvatiš, onda to moraš znati..
-
todd_smith
#571 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ma dobro sta se ima uopste raspravljati kada na kraju dana ostaje da su dijasporci pametni sto su otisli, jos pametniji sto nemaju nikakve veze sa BiH osim godisnjeg, mi dole svi zaostali i zdravo ili po vasem allahimanet.
- KatarinaKosaca
#572 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Odakle ti ova statistika? Imaš li neki izvor, link ili nešto slično? Čemu preuveličavanja i uvijek na gore? Odakle ta i tolika potreba? Da bi sebi dokazao kako si faca što si vani? Pa, nije bila pamet otići vani kad su postojali programi za Bosance. Nikakva sposobnost. Ali, hajd, da ti kažem da pod ovih 60% spada i čovjek od kojeg kupujem med, na birou je i on i žena i sin, ubiše se od posla, imaju 3 krave, ovce, pčele i maline. Zarade više nego 5x prosječna plata. Sve to ide u statistiku..Zoya wrote:A izvini na koji bi to nacin mogla dijaspora drugacije da pripomogne? Time sto ce se u BIH vratiti? U zemlji gdje je 60%nezaposleno? O cemu ti uopste pises? Nemoj mi molim te pricu tipa e kako neko moze nauciti engleskiEngleski je jezik koji je danas jednako bitan u Bosni kao i u Pakistanu.
- vazi
#573 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
rJecnik, dJecji i sl, zna seKatarinaKosaca wrote:Ti me otjerati nećeš sigurnoNeenaSa wrote:KaKo i dalje jashe., ... mada joj pristaje vishe KaKa
![]()
"Draga", kad vetj ispravljas krive Drine i redovna si na temi , nije rijechnik , no rjechnik.
P.s.
Bokca vam , chitajuchi tko je je sve demontsrir'o na protestu prosvjetaraNego, kako rekoh, jezik zaglavljen u 1991
Pa pogledaj
http://www.pogledaj.name/prevoditelj?sa ... e%C4%8Dnik
Inače, u BIH se koriste ravnopravno 3 jezika ili 3 varijante. Ja nikada nisam spočitavala jezik dijaspori, ali ako se već nečega uhvatiš, onda to moraš znati..
- KatarinaKosaca
#574 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Imaš link. Jezik nije nešto statično. Podložan je promjenama, i ponavljam postoje 3 varijante u BIH. Svaka je ispravna.vazi wrote:rJecnik, dJecji i sl, zna se
-
Zoya
#575 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ja se izvinjavam, nije 60 nego 45%, znam da je ogromna cifra bila u pitanju. Zar to nije zapanjujuci podatak da je skoro svaki drugi gradanjin nezaposlen? Ne dokazujem ja sebi nista, nemam potrebe za tim, samo me zaprepascava ovolika negativnost.