Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Jack Be Nimble

#351 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Jack Be Nimble »

iamia wrote:vise je taj dijasporac napacan od tvog 'bosnje'.

11 mjeseci jede govna nekim svabama/ svedama/dancima radeci posao koji oni nece. ili se vuca po raznim socijalama dokazivanjem kako je lud, nepismen, poremecen.
Vecina tih ljudi koji su na socijalu bili bi i na socijali u BiH. To su oni koji su dosli u stranu drzavu sa nekih 50+ godina, znaje jezika nula, boluju od necega, nisu dosli sa nekom bog zna skolom i jedino sto im je ostalo da rade dva posla ili socijala. BIlo kako bilo, sa socijalom ili sa ta dva posla opet zive bolje nego sto bi u BiH. Pogotovo ako vuku neku bolest, nemoraju nista socijale dobivati, neka dobiju besplatno osiguranje i mirni su do kraja zivota sto nikada opet u BiH ne bi imali.

Sto se tice mladjih ljudi, pogotovo onih koji su dosli sa skolom iz BiH ili se potrudili pa zavrsili novu skolu u inostranstvu oni rade iste poslovo ko Sven/John sa istom skolom.

Meni je zao omladine u BiH u kojoj vidim veliki potencijal, a nemaju sanse i mogucnosti koje su njihovi vrsnjaci dobili u Svedskoj/Njemackoj/Americi.
iamia

#352 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

Zviz wrote:[

Barem u Danskoj nigdje nije 12h radno vrijeme! Radi ako hoces vise ali inace u 4/5 slucajeva se radi 7 do 7,5h dnevno ondnosno 35 do 37 sedmicno. 7-8 sedmica godisnjeg odmora. Ako dvoje radi i imaju skupa netto zaradu od 4.000€ sto nije nista abnormalno [minimalna plata je nekih 1.600€], plus za godinu dobiju holiday-cash skupa 3.500 - 4.000€ sto je dovoljno za uzivanja na Jadranu i Bosni. Nek im jedna plata ide za stanarinu, kredit na auto i sve drugo komotno mogu ostaviti 2.000€ mjesecno. Pa racunaj za 12 mjeseci 24.000€ + ako sebi podignu porez za samo 2% na kraju godine od poreza dobiju skupa sigurno 5.000€ Znaci, za jednu godin grubo receno do 30.000€ se moze ustediti, a da nepricam o ljudima sto sa mjesecnom platom od 3.000 ili 5.000€ netto. Poznam mali broj nasih sa nista posebnim poslovima ali mjesecna zarada je tolika da imaju jedno mocnije auto recimo konkretan eksemplar: Mercedes-Benz S-Class za putovanja po zapadu a Audi A6 za Bosne. Poznam Bosnaca sreca ga opalila pa dobio na lotu 3.5 miliona € i cojik opet ide na posao a farmerke i dalje kupuje kad su na popustu :wink: Dat 50.000-60.000€ za auto nije nista strasno barem ne u Danskoj, jer su skupa na sprema cijenama u Njemackoj, Svedskoj.
ne bacaj bombe.

ako mozes ustedjeti 30 hiljada ojra godisnje, zasto se ti slomi prodavajuci babovu imovinu u BiH za nekih 20 hiljada ?? :x

ja kojeg god sam znao iz danske (nekih 20 ljudi) , ne moze ustjedjeti ni 2000 hiljade. maraka!..
kakav mercedes po kopenhagenu ?
kada sam prolazio tamo (neke 99e), vecina ljudi voze folcike karavane. stare u prosjeku od 5 godina i vise.
hoces reci danas svaki danac vozi mercedesa ?? :-)
kome mazes oci ?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#353 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Meni je zao omladine u BiH u kojoj vidim veliki potencijal, a nemaju sanse i mogucnosti koje su njihovi vrsnjaci dobili u Svedskoj/Njemackoj/Americi
Najgore što možeš učiniti jednom Bosancu je da ga žališ.. vjeruj mi. To nam je u mentalitetu.. Jednako bi se ljutio i neki Bosanac iz dijaspore da netko napiše da ga žali na primjer jer je stranac pa podložan ksenofobiji. Mrzi, pljuj, tuci, ali nemoj žaliti. Takvi smo..
febo_acm

#354 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by febo_acm »

Ma kolko oni žale nas, žalimo i mi njih... Nije ni nama, a ni njima lako :D
KatarinaKosaca

#355 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Zhìxin wrote:Ma kolko oni žale nas, žalimo i mi njih... Nije ni nama, a ni njima lako :D
Ipak je najlakše onom što je dobio na lotu u Danskoj :lol: :lol:
iamia

#356 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

tesko je objasniti ljudima u BiH sta je dijaspora ako ne odete i vidite sami.

jer ovdje se javlja jedna osoba koja je proud to be canadian. druga je proud to be irish. treci je proud to be austrian. cetvrti proud to be danish... itd, itd.
to su ljudi koji svjesno biraju da budu izolovani od BiH dijaspore.
ne znaju kako se bosanski dijasporas i njegova djeca normalno ponasaju.
nego se samo privremeno izvuku iz supka domicilnog stanovnistva da bi bosancima ovdje bacili koju bombu (tipa, moze svako ustedjeti 30 hiljada keka u danskoj,),,

to nisu nikakvi eksemplari bosanske dijaspore.
oni se uopste ne druze sa bosanskom dijasporom. (a la , odoh slaviti st. patrick day- a popusio bi batina od prosjecnog bosnje u americi ako kaze to glasno)..

kao ,eto sva djeca njemacke i danske su uspjesna !?. :lol: svi oni imaju poslove koje vole, velike kuce.. i svi voze mercedese.. a poneki ima audije za putovanja na odmor.. :lol: :
ludi primjeri za lude ljude.
nikakve ama bas nikakve veze sa realnoscu.
sneki712

#357 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by sneki712 »

PROUD to be Canadian, najveca kokuzanerka u dijaspori se odrekla korijena . Pozdravite mi Dr. Nakasa B. Dr. Slobu Trninca, mog Adnana Solakovica i Pušku ..... Hocete li jos
febo_acm

#358 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by febo_acm »

Ja se prije 5 dana vratio iz Njemačke, vidio sve i svašta. Mogu meni svi sada pričati neke bajke o EU i o svemu ostalom, ja sam znam sve ( ovo mi je 4 put u 5 godina da idem u Njemačku na 2-3 sedmice). Možeš ti misliti da si veći Hans od Bekenbauera, a samo si Ausländer i uvijek ćeš ostati Ausländer.
KatarinaKosaca

#359 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Zhìxin wrote:Ja se prije 5 dana vratio iz Njemačke, vidio sve i svašta. Mogu meni svi sada pričati neke bajke o EU i o svemu ostalom, ja sam znam sve ( ovo mi je 4 put u 5 godina da idem u Njemačku na 2-3 sedmice). Možeš ti misliti da si veći Hans od Bekenbauera, a samo si Ausländer i uvijek ćeš ostati Ausländer.
Sad će ti reći kako se hvališeš, i "lako je tebi kad si se snašao" "ti si blizak politici" "ti imaš njemački sošpa" i ostale dijasporske fore i fazone :lol: :lol:
febo_acm

#360 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by febo_acm »

Born and raised in Sarajevo, BIH. Rodio se ovdje, odraastao ovdje, živim ovdje i umrijet ću ovdje :D Ja sam kokuz, ne radim, ima draga gore neke familije :D :lol: :lol:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#361 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Zviz »

iamia wrote:
Zviz wrote:[

Barem u Danskoj nigdje nije 12h radno vrijeme! Radi ako hoces vise ali inace u 4/5 slucajeva se radi 7 do 7,5h dnevno ondnosno 35 do 37 sedmicno. 7-8 sedmica godisnjeg odmora. Ako dvoje radi i imaju skupa netto zaradu od 4.000€ sto nije nista abnormalno [minimalna plata je nekih 1.600€], plus za godinu dobiju holiday-cash skupa 3.500 - 4.000€ sto je dovoljno za uzivanja na Jadranu i Bosni. Nek im jedna plata ide za stanarinu, kredit na auto i sve drugo komotno mogu ostaviti 2.000€ mjesecno. Pa racunaj za 12 mjeseci 24.000€ + ako sebi podignu porez za samo 2% na kraju godine od poreza dobiju skupa sigurno 5.000€ Znaci, za jednu godin grubo receno do 30.000€ se moze ustediti, a da nepricam o ljudima sto sa mjesecnom platom od 3.000 ili 5.000€ netto. Poznam mali broj nasih sa nista posebnim poslovima ali mjesecna zarada je tolika da imaju jedno mocnije auto recimo konkretan eksemplar: Mercedes-Benz S-Class za putovanja po zapadu a Audi A6 za Bosne. Poznam Bosnaca sreca ga opalila pa dobio na lotu 3.5 miliona € i cojik opet ide na posao a farmerke i dalje kupuje kad su na popustu :wink: Dat 50.000-60.000€ za auto nije nista strasno barem ne u Danskoj, jer su skupa na sprema cijenama u Njemackoj, Svedskoj.
ne bacaj bombe.

ako mozes ustedjeti 30 hiljada ojra godisnje, zasto se ti slomi prodavajuci babovu imovinu u BiH za nekih 20 hiljada ?? :x

ja kojeg god sam znao iz danske (nekih 20 ljudi) , ne moze ustjedjeti ni 2000 hiljade. maraka!..
kakav mercedes po kopenhagenu ?
kada sam prolazio tamo (neke 99e), vecina ljudi voze folcike karavane. stare u prosjeku od 5 godina i vise.
hoces reci danas svaki danac vozi mercedesa ?? :-)
kome mazes oci ?
Ja prodajem budi posto, jer ne zelim da je imam na svom imenu nista a kao drugo nisam institucija da nudim kredite pa ko god zeli da kupi mora dat pare na sunce, te postupam racionalno u skladu sa okolinom. Svi danci koji imaju komotnost ali tek toliku da odaberu izmedju kuce na kredit ili biti postanar a imati dobro auto mogu komotno da odluce. U Danskoj ko god ima kucu na kredit tesko da moze voziti neko posebno skupo auto, jer su mjesece rate i porezi na kucu dobro zabibereni. Ko odluci da zivi kao postanar moze. Vecina danaca smatra auto kao prevozne srestvo pa tako vise ih voli kupiti kucu na kredit nego imati bjesno auto.
KatarinaKosaca

#362 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Imam ja neku dalju familiju baš u Danskoj. Napravili su kuću u svom selu u BIH, žena je stavila silikone u usne i to je sve što imaju :lol: :lol:
febo_acm

#363 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by febo_acm »

KatarinaKosaca wrote:Imam ja neku dalju familiju baš u Danskoj. Napravili su kuću u svom selu u BIH, žena je stavila silikone u usne i to je sve što imaju :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jack Be Nimble

#364 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Jack Be Nimble »

Zhìxin wrote:Ja se prije 5 dana vratio iz Njemačke, vidio sve i svašta. Mogu meni svi sada pričati neke bajke o EU i o svemu ostalom, ja sam znam sve ( ovo mi je 4 put u 5 godina da idem u Njemačku na 2-3 sedmice). Možeš ti misliti da si veći Hans od Bekenbauera, a samo si Ausländer i uvijek ćeš ostati Ausländer.
To sam i ja primjetio u Njemackoj (generalno u citavoj EU) da me mozda sa malo ljepsim osmjehom pogledaju sa Americkim pasosom, nego Bosanskim ali sam opet auslander. Nije bitno da li sam John Smith ili ono sto jesam, staranac si i gotovo. To je nesto sto mi se ne svidja u EU drzavama u poredjenju sa Amerikom.
KatarinaKosaca

#365 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Jack Be Nimble wrote:To sam i ja primjetio u Njemackoj (generalno u citavoj EU) da me mozda sa malo ljepsim osmjehom pogledaju sa Americkim pasosom, nego Bosanskim ali sam opet auslander. Nije bitno da li sam John Smith ili ono sto jesam, staranac si i gotovo. To je nesto sto mi se ne svidja u EU drzavama u poredjenju sa Amerikom.
Za Skandinavske zemlje ne znam, za ostale znam u EU, strašna ksenofobija. Nego, ako živiš u SAD (kako kaže Borat u ju es end ej) :D , kako je u Texasu i tim vukojebinama glede odnosa prema strancima? Za NY, Chicago i velike gradove naročito na istočnoj obali znam da toga nema, ali ne znam za ovaj unutrašnji konzervativni dio?
Zviz

#366 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Zviz »

KatarinaKosaca wrote:Imam ja neku dalju familiju baš u Danskoj. Napravili su kuću u svom selu u BIH, žena je stavila silikone u usne i to je sve što imaju :lol: :lol:
Poznam jedne iz Hercegovine, kupili kucu na kredit, stand na kredit i vozaju audija A7 jes' da im je placati kredite do groba ali eto imaju nesto :mrgreen: Za silikone na usnama nisam siguran ali cerka im ima u sisama 100%

Ja umal zaboravi najjace. Dvije kuce na kredit, imali su firmu gdje su samo radili nasi - propala je I WONDER WHY :D te je zena imala butik :mrgreen:
febo_acm

#367 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by febo_acm »

Ako ništa, nama je vazda veselo, gdje god bili :D
KatarinaKosaca

#368 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Zhìxin wrote:Ako ništa, nama je vazda veselo, gdje god bili :D
Džaba ti sve, ja stalno mislim na onog što je dobio na lotu u Danskoj :D
febo_acm

#369 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by febo_acm »

Ja sam igrao onaj Njemački prije 2 sedmice i ništa... Dobio neki papak u Berlinu 21 milion € :P
Zviz

#370 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Zviz »

Zhìxin wrote:Ja sam igrao onaj Njemački prije 2 sedmice i ništa... Dobio neki papak u Berlinu 21 milion € :P
Nisam odigrao loto ima decenija ako ne i vise. Dok me ljevi dlan ne zasvrbi necu igrati :mrgreen:
illuminated

#371 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by illuminated »

Pa sta ako je neko Ausländer? Ja sam ponosan da sam Ausländer (citaj Bosanac), da sam to sto jesam. I u cemu je tu problem. Ne mogu biti Svabo jer nisam Svabo.
Ako znas da radis, dobices posao, ako te nesto sleduje (npr socijalna pomoc) dobices. Samo u vrlo rijetkim slucajevima ces biti diskriminisan, tipa da su ponekad malo sumnjicavi ljudi iz najnizeg staleza prema tebi i to ne zato sto si stranac, nego zato sto si iz BIH za koju malo njih zna i gdje je na mapi.
Pa ljudi su primili 100.000 izbjeglica u ratu i dali im smjestaj i hranu, al eto nas ne mogu kao smislit, mi smo Ausländeri.
Pa pogledaj samo koliko nasih prima gore socijalu, pa ce ti biti jasniji obim te diskriminacije.
Oni da su pametni, sve bi to s noge na nogu izbacili, poznajuci nas i nase ljude, cast izuzecima.

A sto se tice teme generalno...who the fuck cares.
Toliko.
febo_acm

#372 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by febo_acm »

illuminated wrote: Pa sta ako si Ausländer? Ja sam ponosan da sam Ausländer, da sam to sto jesam. I u cemu je tu problem.
Ako znas da radis, dobices posao, ako te nesto sleduje (npr socijalna pomoc) dobices. Samo u vrlo rijetkim slucajevima ces biti diskriminisan, tipa da su ponekad malo sumnjicavi ljudi iz najnizeg staleza prema tebi i to ne zato sto si stranac, nego zato sto si iz BIH za koju malo njih zna i gdje je na mapi.
Pa ljudi su primili 100.000 izbjeglica u ratu i dali im smjestaj i hranu, al eto nas ne mogu kao smislit, mi smo Ausländeri.

Toliko.
Ovdje se pojedini izjašnjavaju kao proud to be Austrian, Canadian... Ja samo velim ti si njima Ausländer (barem ovim sa dojče govornog područja). Da ne kažem šta misle o ovim zadnjim članicama EU... :D
illuminated

#373 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by illuminated »

Zhìxin wrote:
illuminated wrote: Pa sta ako si Ausländer? Ja sam ponosan da sam Ausländer, da sam to sto jesam. I u cemu je tu problem.

Toliko.
Ovdje se pojedini izjašnjavaju kao proud to be Austrian, Canadian... Ja samo velim ti si njima Ausländer (barem ovim sa dojče govornog područja). Da ne kažem šta misle o ovim zadnjim članicama EU... :D
Pa ok, imas djece koja su se gore rodila, oni nisu vise Bosanci i Hercegovci, niti dolaze vise u BIH. Oni nisu dijaspora BIH.
NJihovi roditelji jesu tako da nisu ni tema ove emisije.

Svako nek misli sta zeli. Ja gore radim svoj posao, dobro sam placen za to i to je sve sto me zanima.
Naravno da sam Ausländer, pa to cuju cim progovorim. I ti primjeris odmah kad Valentin Inzko prica da to nije maternji jezik.

Ja strance dovedem u Sarajevo na cevape, popijemo koju sljivu i oni hoce o BIH da znaju a ja se trudim da im pokazem sve sto ih zanima. I uzivam u ulozi Ausländera. Gore uzivam u njihovoj pivi i kobasicama.

Oni samo o besposlicarima i lezihljebovicima imaju lose misljenje. A bio ti crn, cigan, musliman, jevrej, peder, Rumun, Marokanac...samo uradi posao na vrijeme i kvalitetno i drzace te ko kralja.

EDIT
mada razumijem te sto na silu hoce da budu proud to be...ima i toga. Ali to je fakat kriza identita, i moras znati da nije jednostavno. I ja sam na pocetku zelio sto brze da se uklopim, dok nisam ukopco..what the fuck..to sam sto jesam.
febo_acm

#374 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by febo_acm »

Ovo poslije @edit je i bila moja poenta ili poanta :D

Sad moj EDIT :D

Iz tvojih postova se vidi da si normalan i da nisi napaćen, a takvi ljudi su uvijek i svugdje dobrodošli :thumbup:
illuminated

#375 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by illuminated »

Zhìxin wrote:Ovo poslije @edit je i bila moja poenta ili poanta :D

Sad moj EDIT :D

Iz tvojih postova se vidi da si normalan i da nisi napaćen, a takvi ljudi su uvijek i svugdje dobrodošli :thumbup:
:thumbup:
Locked