Nije vama ni u Spaniji skupo... Jesi li se bavila mislju? Andaluzija npr. Recimo Granada. Do oktobra kupanje u Motrilu a u decembru uzbrdo - Siera NevadaKatarinaKosaca wrote:Za ime manje više, ali što ga prozvaše oficirom, to im ne može oprostiti. Kaže ta vaša dijaspora, socijalni fenomen u negativnom smisluplain vanilla wrote:mene samo zanima sta kaze Juanito na novo ime
Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
-
Micaha
#226 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
- uglavnomja
#227 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
konkretan slucaj, dvoje nasih ljudi imaju dvoje djece, jedno doslo kao beba, drugo se rodilo tamo.
roditelji pricaju nas, i izmedju sebe i sa djecom. plus sto se druze sa nasim. djeca znaju odlicno nas pricati, starije nesto kao i pise, ali mladje nista pisanje (mada nije ni sa ovim drugim jezikom u pisanoj ljubavi
).
ali djeca izmedju sebe pricaju norveski! kazu lakse im se izraziti.
roditelji pricaju nas, i izmedju sebe i sa djecom. plus sto se druze sa nasim. djeca znaju odlicno nas pricati, starije nesto kao i pise, ali mladje nista pisanje (mada nije ni sa ovim drugim jezikom u pisanoj ljubavi
ali djeca izmedju sebe pricaju norveski! kazu lakse im se izraziti.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#228 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
evo kako pise mali Bosanac u Svedskoj..dugo nisam nesto ljepse i iskrenije procitala

-
Micaha
#229 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ova tema je atipican primjer. Ovde domicilna forumasica stoji ko Djajic, puno bolje od mlade nam dijaspore.graue_maus wrote:zasto sve teme o dijaspori zavrse sa ovim prepucavanjem , ko sta ima i koliko ima , i uvijek isti ljudi loze istu pricu .......
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#230 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Nisam čak ni stigla da kažem da li je loše ili nije. Samo sam reagirala na opaske da su "kuće otplaćene" "privatni bizmisi cvjetaju" "U BIH 98% stanovništva nije pročitalo više od Crvenkapice" "Da nije doznaka umrli bi od gladi" itd, itd, kao i na opaske tipa "Koji je levat tvoj muž" "Oficirska penzija" (i dalje ovo ne oprašta)iamia wrote:ova dva liputanca napadose zenu samo zato sto je rekla da joj u Bosni nije lose.
avaj. koji prekrsaj u zakonu.
pa ne smije se tako govoriti!..
to je heresija!... na lomacu sa zenom!
Gdje ko živi stvar je prioriteta (kao što sam napisala za @irishgirl) meni bi bilo neugodno živjeti u zemlji gdje je razvod tek uveden i kompliciran, a abortus zabranjen, ali to ne znači da se ona ne osjeća tamo ugodno. Bila sam u puno boljim zoo-vima od Pionirske, ali mi je Pionirska najdraža. I jedva čekam da dođu dva nova lava
-
Micaha
#231 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Pusti bona patetiku, malo ti BiH sad ti srce puce za gladnima ol over d wrld. Nije svaki grah-grah, ovde je rijec o onome vojnickom, sto uspomene budi. Kalorije su potpuno nevazneKatarinaKosaca wrote:Nisam čak ni stigla da kažem da li je loše ili nije. Samo sam reagirala na opaske da su "kuće otplaćene" "privatni bizmisi cvjetaju" "U BIH 98% stanovništva nije pročitalo više od Crvenkapice" "Da nije doznaka umrli bi od gladi" itd, itd, kao i na opaske tipa "Koji je levat tvoj muž" "Oficirska penzija" (i dalje ovo ne oprašta)iamia wrote:ova dva liputanca napadose zenu samo zato sto je rekla da joj u Bosni nije lose.
to je heresija!... na lomacu sa zenom!, "Uvalila se u neku nvo"
![]()
(niđe veze), "kad se sastanete sa prijateljima jedete vojnički pasulj". Te i takve opaske su nekulturne, drske, zlonamjerne, i bahate. Kako napisah, ne poznajem niti jednog čovjeka humanitarca, a da ima potrebu da govori kako pooooomažeeeee, pooooomažeeee, niti poznajem iti jednog bogataša koji ima potrebu da ističe kako je bogat, niti poznajem ikoga načitanog i pismenog da istovremeno ima potrebu da drugima govori kako oni to nisu. Ozbiljan posao za nekog psihologa ili sociologa.
Gdje ko živi stvar je prioriteta (kao što sam napisala za @irishgirl) meni bi bilo neugodno živjeti u zemlji gdje je razvod tek uveden i kompliciran, a abortus zabranjen, ali to ne znači da se ona ne osjeća tamo ugodno. Bila sam u puno boljim zoo-vima od Pionirske, ali mi je Pionirska najdraža. I jedva čekam da dođu dva nova lavaNe dozvoljavam nikome , onda , da me ubjeđuje kako ustvari to ne valja, jer su to moji životni prioriteti i želje, koje nikom drugom ne osporavam. I najdraže trenutke u životu sam provela baš uz grah, kad smo bili mrtvi kokuzi, ali smo imali neke druge prioritete koji su nas ispunjavali. A koliko je neumjesno ismijavati se sa šerpom graha, ismijavajući se tako da puno ljudi koji su željni hrane (i ne isključivo onim u BIH), ne treba ni podvlačiti.
-
iamia
#232 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
ne razumiju liputanci da neko moze otici u dijasporu i vratiti se nazad u BiH. i jos da kaze kako se osjeca u BiH bolje nego vani ?? e, to se ne smije!..KatarinaKosaca wrote:Nisam čak ni stigla da kažem da li je loše ili nije. Samo sam reagirala na opaske da su "kuće otplaćene" "privatni bizmisi cvjetaju" "U BIH 98% stanovništva nije pročitalo više od Crvenkapice" "Da nije doznaka umrli bi od gladi" itd, itd, kao i na opaske tipa "Koji je levat tvoj muž" "Oficirska penzija" (i dalje ovo ne oprašta)iamia wrote:ova dva liputanca napadose zenu samo zato sto je rekla da joj u Bosni nije lose.
to je heresija!... na lomacu sa zenom!, "Uvalila se u neku nvo"
![]()
(niđe veze), "kad se sastanete sa prijateljima jedete vojnički pasulj". Te i takve opaske su nekulturne, drske, zlonamjerne, i bahate. Kako napisah, ne poznajem niti jednog čovjeka humanitarca, a da ima potrebu da govori kako pooooomažeeeee, pooooomažeeee, niti poznajem iti jednog bogataša koji ima potrebu da ističe kako je bogat, niti poznajem ikoga načitanog i pismenog da istovremeno ima potrebu da drugima govori kako oni to nisu. Ozbiljan posao za nekog psihologa ili sociologa.
Gdje ko živi stvar je prioriteta (kao što sam napisala za @irishgirl) meni bi bilo neugodno živjeti u zemlji gdje je razvod tek uveden i kompliciran, a abortus zabranjen, ali to ne znači da se ona ne osjeća tamo ugodno. Bila sam u puno boljim zoo-vima od Pionirske, ali mi je Pionirska najdraža. I jedva čekam da dođu dva nova lavaNe dozvoljavam nikome , onda , da me ubjeđuje kako ustvari to ne valja, jer su to moji životni prioriteti i želje, koje nikom drugom ne osporavam. I najdraže trenutke u životu sam provela baš uz grah, kad smo bili mrtvi kokuzi, ali smo imali neke druge prioritete koji su nas ispunjavali. A koliko je neumjesno ismijavati se sa šerpom graha, ismijavajući se tako da puno ljudi koji su željni hrane (i ne isključivo onim u BIH), ne treba ni podvlačiti.
odmah si zigosana.
samo zato sto se oni osjecaju mizerni (ne vazno da li u BiH ili vani) , moraju i tebi spustiti da lazes, izmisljas, pretvaras zbog neke skrivene agende. nekog njima nejasnog razloga.
a ne shvataju da je moguce biti sretan. pogotovo ako se dobra zdjela graha (onog vojnickog sa mesom!) pojede.. mmm
-
Micaha
#233 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Joj iamia jes mi fora da preko foruma trazis raju u Sarajevu 
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#234 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
hocel to ba?Micaha wrote: Pusti bona patetiku, malo ti BiH sad ti srce puce za gladnima ol over d wrld. Nije svaki grah-grah, ovde je rijec o onome vojnickom, sto uspomene budi. Kalorije su potpuno nevazne
ako kazemo da nam je lijepo, vi kazete mi pateticni
ako kazemo da nam nije lijepo, vi kazete mi samo kukamo
ali istovremeno vi kazete da je bolje vani, a pocrkaste od nostagije i kao ne znamo mi kako se vi patite dok mi uzivamo
de ba malo saberite misli
- uglavnomja
#235 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
iamia je gigant, guliver
nije rekao da se on bolje osjeca u bosni, nego da je u bosni super zivjeti (narocito ko je pun kao brod USD-a) dok ima radnike na crno i podmicuje policajce za cvaju. to je njegov plafon, nirvana
nije rekao da se on bolje osjeca u bosni, nego da je u bosni super zivjeti (narocito ko je pun kao brod USD-a) dok ima radnike na crno i podmicuje policajce za cvaju. to je njegov plafon, nirvana
-
iamia
#236 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
ko ba podmitio ?? ja sam uredno platio svoju kaznu. bio sam samo u sarajevu (da ne pricam o ostalim BiH gradovima) 5 puta zaustavljen.
i uvijek su bili u pravu.
ja priznam. i platim. .. jos ih potapsem po ramenu.. (jer znam kakvi su supci na zapadu, ovi nasi mi dodju kao macija guza)..
i uvijek su bili u pravu.
ja priznam. i platim. .. jos ih potapsem po ramenu.. (jer znam kakvi su supci na zapadu, ovi nasi mi dodju kao macija guza)..
- bosan
#237 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Sta ti znas o vojnickom grahu Amerikanac ? O cemu ti mozes pisati uopce ? U svakom drugom postu pljunes sam sebe.
Zapetljao si se da ne znas vise ni sta si gdje rekao. 20 godina si bio vani i sad nakon par mjeseci provedenih u Bosni ti nekom drzis predavanja ni sam ne znas o cemu.Nisi se vratio zbog patriotizma ,nostalgije ,niti zbog familije (jer si ih vec poslao u pm),niti djece .Zbog nekog jaceg biznisa nisi ,jer inace ne bi visio po forumu.Uglavnom laprdas bez veze i bez ikakvog smisla.Koju poruku nam svima zelis poslati ? Svi koji su otisli da se hitno vrate i ovi sto su naumili da idu, da ne krecu ni za zivu glavu jer ce nas sve skupa pojesti porez ili cemo pokrepati od gladi .Saberi se malo .Umjesto da nam pises o svojim utiscima ,pozitivnim i negativnim stvarima u odnosu na tvoj zivot u Americi i Evropi ,snalazenju,ocekivanjima,poteskocama i olaksicama kod pokretanja nekog biznisa.Medjutim nista od tog . Ti si se naklatio pljuvati po onima koji su ti pomogli ,omogucili ti da se skolujes i normalno zivis.Jebiga nije fer . Svi mi znamo kako je gdje ,svugdje nas ima i na kraju postoji internet pa se sve moze provjeriti. Nikoga ja nisam ni napao ni uvrijedio.Vec ova "Ana 4 pistolja" uleti da nepismenim ,bahatim ,nekulturnim i socijalno ugrozenim dijasporasima odrzi lekciju o lijepom ponasanju ,kulturi i moralnoj etici. A svoj nos stavlja gdje god stigne.
Zato o njenoj kulturi necu traciti vrijeme .Nek ne brise sto napise i nek procita sta je napisala ,pa ce joj neke stvari biti jasnije.Uglavnom podsjeca me na onu gospodju iz aviJona
Zivili vi meni.
Zapetljao si se da ne znas vise ni sta si gdje rekao. 20 godina si bio vani i sad nakon par mjeseci provedenih u Bosni ti nekom drzis predavanja ni sam ne znas o cemu.Nisi se vratio zbog patriotizma ,nostalgije ,niti zbog familije (jer si ih vec poslao u pm),niti djece .Zbog nekog jaceg biznisa nisi ,jer inace ne bi visio po forumu.Uglavnom laprdas bez veze i bez ikakvog smisla.Koju poruku nam svima zelis poslati ? Svi koji su otisli da se hitno vrate i ovi sto su naumili da idu, da ne krecu ni za zivu glavu jer ce nas sve skupa pojesti porez ili cemo pokrepati od gladi .Saberi se malo .Umjesto da nam pises o svojim utiscima ,pozitivnim i negativnim stvarima u odnosu na tvoj zivot u Americi i Evropi ,snalazenju,ocekivanjima,poteskocama i olaksicama kod pokretanja nekog biznisa.Medjutim nista od tog . Ti si se naklatio pljuvati po onima koji su ti pomogli ,omogucili ti da se skolujes i normalno zivis.Jebiga nije fer . Svi mi znamo kako je gdje ,svugdje nas ima i na kraju postoji internet pa se sve moze provjeriti. Nikoga ja nisam ni napao ni uvrijedio.Vec ova "Ana 4 pistolja" uleti da nepismenim ,bahatim ,nekulturnim i socijalno ugrozenim dijasporasima odrzi lekciju o lijepom ponasanju ,kulturi i moralnoj etici. A svoj nos stavlja gdje god stigne.
Zato o njenoj kulturi necu traciti vrijeme .Nek ne brise sto napise i nek procita sta je napisala ,pa ce joj neke stvari biti jasnije.Uglavnom podsjeca me na onu gospodju iz aviJona
Zivili vi meni.
- KatarinaKosaca
#238 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Da ste malo nepismeni jeste
, ali to nisam potezala samo po sebi, jer ne govorite na poslu, ulici maternji jezik, pa je normalno da se zaboravi. Ali jesam potezala i uvijek ću, nepismenost onoga ko piše Engleski jezik, a u isto vrijeme smjelo i odvažno napiše kako " U BIH nije više od 2% ljudi pročitalo više od Crvenkapice".
Dobijete odgovor kakav zatražite, ni manje ni više.
- bosan
#239 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ne bi bilo lose da ti Kata odrzi koji cas iz pravopisaGenije wrote:što vas kata dobro dribla petericu vazdan![]()
respect kato
-
Keiko
#240 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Sto si se ti mene uhvatila? Ja ni u jednom mom postu nisam niti napala niti uvrijedila tebe licno. Tvoji prioriteti i tvoj izbor nemaju nikakve veze sa mnom, kao ni moji s' tobom. A ovaj gore citat - ne trebaju mi ni razvod ni abortus (iako sam ti odgovorila na pitanje koje si postavila nekih 5-6 stranica unazad) a onaj kome trebaju ima daleko vecih problema od toga gdje zivi.KatarinaKosaca wrote: Gdje ko živi stvar je prioriteta (kao što sam napisala za @irishgirl) meni bi bilo neugodno živjeti u zemlji gdje je razvod tek uveden i kompliciran, a abortus zabranjen, ali to ne znači da se ona ne osjeća tamo ugodno.
Usput receno, engleski se pise malim slovom kao i bilo koja druga pripadna imenica koja se zavrsava na ski ili cki. Engleska, Englesko, Engleskom,... se pisu Velikim slovom.
bosan wrote:Umjesto da nam pises o svojim utiscima ,pozitivnim i negativnim stvarima u odnosu na tvoj zivot u Americi i Evropi ,snalazenju,ocekivanjima,poteskocama i olaksicama kod pokretanja nekog biznisa.
-
iamia
#241 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
pitaj lijepo i dobit ces kulturan odgovor.bosan wrote:Umjesto da nam pises o svojim utiscima ,pozitivnim i negativnim stvarima u odnosu na tvoj zivot u Americi i Evropi ,snalazenju,ocekivanjima,poteskocama i olaksicama kod pokretanja nekog biznisa.
ali ti vec vrijedjas. kazes da laprdam bez ikakvog smisla. ne znam sto bi onda trazio savjet od mene ?
- bosan
#242 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ne trazim ja od tebe nista. Zar se trazi nesto od covjeka koji sam sebe diskvalifikuje u svakom pogledu.iamia wrote:pitaj lijepo i dobit ces kulturan odgovor.bosan wrote:Umjesto da nam pises o svojim utiscima ,pozitivnim i negativnim stvarima u odnosu na tvoj zivot u Americi i Evropi ,snalazenju,ocekivanjima,poteskocama i olaksicama kod pokretanja nekog biznisa.
ali ti vec vrijedjas. kazes da laprdam bez ikakvog smisla. ne znam sto bi onda trazio savjet od mene ?
To nije uvreda ,to je cinjenica.
-
Micaha
#243 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Nekrunisana kraljica PDF Dijaspora. Samo se ovde i javlja. Samo dijasporchad shvata svu grandioznost otplacenog stana u MadriduKatarinaKosaca wrote:Da ste malo nepismeni jeste, ali to nisam potezala samo po sebi, jer ne govorite na poslu, ulici maternji jezik, pa je normalno da se zaboravi. Ali jesam potezala i uvijek ću, nepismenost onoga ko piše Engleski jezik, a u isto vrijeme smjelo i odvažno napiše kako " U BIH nije više od 2% ljudi pročitalo više od Crvenkapice".
![]()
-
MamaMimi
#244 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Pogresan je naslov teme.Koliko vidim ovdje bivsa dijaspora iznosi svoje misljenje o novopecenoj dijaspori.Pa vi izgleda niste nista manje podjeljeni nego ljudi u Bosni.Ovdje se dijele po stranackoj ili nacionalnoj liniji a kod vas po broju nekretnina,kredita i luksuznih automobila. 
Ja zivim u Bosni (barem za sada) i o dijaspori ne mogu reci nista lose.Ljudi sa kojima se ja druzim ne hvale se nekretninama niti kolika im je plata,nego dodju u Bosnu sa namjerom da pomognu.Drze razna predavanja na nasim fakultetima,pokusavaju na sve nacine da u Bosni pokrenu neke projekte itd.Nedavno smo kontaktirali jednu veliku kompaniju u USA i jedna od kljucnih osoba u toj kompaniji je zena iz Bosne.Samoinicijativno je kontaktirala neke ljude da bi nam pomogla u realizaciji.
Ne treba zaboraviti ni humanitarne akcije gdje nasa dijaspora uvijek aktivno ucestvuje.
Olosa ima svugdje ali valjda sami birate svoje drustvo.
Ja zivim u Bosni (barem za sada) i o dijaspori ne mogu reci nista lose.Ljudi sa kojima se ja druzim ne hvale se nekretninama niti kolika im je plata,nego dodju u Bosnu sa namjerom da pomognu.Drze razna predavanja na nasim fakultetima,pokusavaju na sve nacine da u Bosni pokrenu neke projekte itd.Nedavno smo kontaktirali jednu veliku kompaniju u USA i jedna od kljucnih osoba u toj kompaniji je zena iz Bosne.Samoinicijativno je kontaktirala neke ljude da bi nam pomogla u realizaciji.
Ne treba zaboraviti ni humanitarne akcije gdje nasa dijaspora uvijek aktivno ucestvuje.
Olosa ima svugdje ali valjda sami birate svoje drustvo.
- KatarinaKosaca
#245 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Samo ovdje...Micaha wrote:Nekrunisana kraljica PDF Dijaspora. Samo se ovde i javlja. Samo dijasporchad shvata svu grandioznost otplacenog stana u Madridu
- KatarinaKosaca
#246 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Onog momenta kad si napisala da ovdje nije više od 2% ljudi pročitalo više od Crvenkapice jesi uvrijedila mene lično, jer si uvrijedila ljude sa kojima živim. Dakle, od 100 ljudi dvoje nije pročitalo više od Crvenkapice... A što se tiče razvoda i abortusa, nije stvar namjere niti mentalnog problema, nego samog osjećaja neslobode.. Ali, opet, stvar prioriteta u životu. Da i napisala si Engleski jezik..irishgirl wrote:Sto si se ti mene uhvatila? Ja ni u jednom mom postu nisam niti napala niti uvrijedila tebe licno. Tvoji prioriteti i tvoj izbor nemaju nikakve veze sa mnom, kao ni moji s' tobom. A ovaj gore citat - ne trebaju mi ni razvod ni abortus (iako sam ti odgovorila na pitanje koje si postavila nekih 5-6 stranica unazad) a onaj kome trebaju ima daleko vecih problema od toga gdje zivi.
-
Micaha
#247 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Samo ovde imas misiju i pises srcemKatarinaKosaca wrote:Samo ovdje...Micaha wrote:Nekrunisana kraljica PDF Dijaspora. Samo se ovde i javlja. Samo dijasporchad shvata svu grandioznost otplacenog stana u Madridu
- Jack Be Nimble
#248 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ja sam taj koji izvadi te neke liste, ali obicno to radim jer mislim da moram da kukam jer necu da nasjedam drugima na bol. Sjedim sa starim prijateljima i od prve sekunde krene "joj ovdje nema osmjeha nikakvog, ako je Evropa zivo bice mi smo onda cmar u tom bicu, zadnji put sam bio sretan kada sam vidio dijete kako se slatko smije na ulici prije 2 godine, ukrali su nam sve ostalo je samo da nas tuku" i onda kada se isprazni dodje pitanje a kako je tebi. Sta da kazem? Prvo me njegovo crnilo ubije pa onda i ja krenem 'pa cuj tesko je i tamo...bla bla'.lajkujMe wrote:Moje je misljenje da ima dobrih ali da je vecina dijasporaca umisljena, dodju ovamo i umjesto fine konverzacije oni ti nabijaju svoje komplekse tako sto donesu listu i kazu tu kako je tamo gore ovako a kod nas ovako i da kod nas nema logike i da bi mi trebali da budemo ko oni gore, a ima i onih koji izvlace iz primjera X zemlje i onda to kao kazu i ovdje je tako
Stalno moras igrati tu neku igru pred rajom da ne ispadnem da nesto kazem sto bi se u njihovim ocima moglo uciniti kao neko hvaljenje ili nesto njima nabijam na nos. Isto tako moram paziti kako pricam, akcenant da ne izbacim, ako govorim datum da prvo kazem dan pa mjesec a ne obrnuto. Kod familije i blizih prijatelja nemoram da glumim nista, znaju moju pricu i iako nesto kazem sa akcentom to je njima smijesno/simpaticno. Kada sam vani pokusavam da prodjem ispod radara ako je ikako moguce.
-
izgubljena dusa
#249 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
I dijaspora i domaci... puno je to ljudi koji su, bez obzira na porijeklo, veoma razliciti po opstoj kulturi, obrazovanju, statusu u drustvu, imovnom stanju. E sad, tu dolazi i uticaj sredine u kojoj zive. Elem, jedno veliko sarenilo.
Oni koje poznajem i koji dodju u goste preko ljeta, su OK. Doduse radi se o meni (nama) bliskim ljudima - moja sestra i zaova sa svojim porodicama, svekar, svekrva i jos par rodjaka.
Malo se pozalimo, malo se nasalimo i to vrijeme brzo prodje. Ljudi se ponasaju kao da su juce otisli iz ovog grada, kao da se ne radi o vremenskoj distanci 20 i vise godina. Ima dovoljno tema za razgovor i druzenje, tako da jedni drugima "ne zagorcavamo zivot".
Bilo je perioda kad ih je hvatala nostalgija, a ja sam im govorila da sacuvaju pasose i da ne zatvaraju vrata iza sebe. Nostalgija ce proci vec nakon druge porcije cevapa, a onda ce poceti pravi problemi oko posla, stana, zivota generalno. Ovo nije ni nalik zemlji iz koje su otisli prije XY godina, ni ljudi vise nisu isti.
Kad pitaju, objasnim sta se i kako desava... od koverte u bolnicama, kradja, podvala, lazi, nerada, nameta i nakaradnih zakona... Ono malo lijepog i dobrog, vide i sami...
Nisam nikad i nikoga osudjivala zbog odlaska... Uvijek sam govorila "blago njima" jer mogu da biraju gdje ce i kako ce zivjeti, mogu i "tamo i ovamo" kad god pozele... a meni... meni su sva vrata zatvorena
Oni koje poznajem i koji dodju u goste preko ljeta, su OK. Doduse radi se o meni (nama) bliskim ljudima - moja sestra i zaova sa svojim porodicama, svekar, svekrva i jos par rodjaka.
Malo se pozalimo, malo se nasalimo i to vrijeme brzo prodje. Ljudi se ponasaju kao da su juce otisli iz ovog grada, kao da se ne radi o vremenskoj distanci 20 i vise godina. Ima dovoljno tema za razgovor i druzenje, tako da jedni drugima "ne zagorcavamo zivot".
Bilo je perioda kad ih je hvatala nostalgija, a ja sam im govorila da sacuvaju pasose i da ne zatvaraju vrata iza sebe. Nostalgija ce proci vec nakon druge porcije cevapa, a onda ce poceti pravi problemi oko posla, stana, zivota generalno. Ovo nije ni nalik zemlji iz koje su otisli prije XY godina, ni ljudi vise nisu isti.
Kad pitaju, objasnim sta se i kako desava... od koverte u bolnicama, kradja, podvala, lazi, nerada, nameta i nakaradnih zakona... Ono malo lijepog i dobrog, vide i sami...
Nisam nikad i nikoga osudjivala zbog odlaska... Uvijek sam govorila "blago njima" jer mogu da biraju gdje ce i kako ce zivjeti, mogu i "tamo i ovamo" kad god pozele... a meni... meni su sva vrata zatvorena
-
pearlica
#250 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Izgubljena duso pametno zboris kao normalno ljudsko bice. Mislim (i nadam se) da vecina ljudi u BiH razmislja kao ti!
Katarina mozda i nije tako losa osoba (per se) ali imam osjecaj da joj je neko iz dijaspore toliko stao na zulj da sada svi drugi ipastaju zbog toga. Sto je na zalost bezveze jer mi djeluje kao obrazovana i pametna osoba koja bi trebala da zna stvari sagledati objektivno a ne trpati sviju u isti kos. To mi dode isto kao neko ko se zakaci sa jednim muslimanom pa mu odjednom svi muslimani na svijetu ne valjaju, ili srbi ili hrvati ili amerikanaci ili....
Iskreno i meni pojednici iz dijaspore znaju ici na zivce kao i oni koji nisu u dijaspori, kao i stranci itd. Srela sam ljude koji rade neke slabo placene poslove ali kupe neko onako malo bolje auto na kredit i onda kada odu dole dignu paniku u komsiluku sto su kod nas ulice uske pa nema mjesta da parkira auto tj kada ga parkira ne moze niko proci pored... pa kada meni ide na zivce takvo ponasanje tj dreka na ulici od strane tog pojedinca, gdje nece nekome dole cija je to avlija, ko tu zivi i ko to voli. Ali to ne znaci da su by default svi iz dijaspore isti i cim odes u dijasporu pocnes se ponasati kao takvi ljudi. To nema nikakve veze sa vezom to sav normalan svijet shvata.
Sto se tice toga da dijaspora nema bijesna auta i to je opet generalizacija jer nisi ti isla od naseg covjeka do covjeka vani i pravila popis ko sta vozi te koja auta spadaju pod bijesna a koja ne. Nemam novog porsea ali i da ga imam (da ga sutra pobjedim na lotu
) nebi sa njim isla u BiH pod prvo sto to nije auto za duza putovanja, sto u njega ne moze stati puno stvari (barem ne u one sportske verzije), djecije sjedalo, kolica, koji kofer itd, a i nisu ceste u BiH za takvu vrstu vozila pa to vidim samo kao patnju. A i opcenito dole ima ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i sta sada treba doci njima se pokazivati... to me nervira i to mi je seljakluk zesci!
Ali u opste ne vidim razlog zasto bi se neko u BiH trebao opterecivati sa tim sta dijaspora vozi, niti obratno mene da tangira sta ti vozis. Licno imam kolegu stranca koji je multimilioner pa uvijek vozi neka 4-5 godina stara auta tipa Ford, golf, toyota jer ga auta ne interesuju i jer nema zelje za porseom (iako sutra da ga kesira to nebi ni osjetio) a auto mu sluzi kao prevozno sredstvo ne kao produzetak za (nesto drugo)....
Katarina mozda i nije tako losa osoba (per se) ali imam osjecaj da joj je neko iz dijaspore toliko stao na zulj da sada svi drugi ipastaju zbog toga. Sto je na zalost bezveze jer mi djeluje kao obrazovana i pametna osoba koja bi trebala da zna stvari sagledati objektivno a ne trpati sviju u isti kos. To mi dode isto kao neko ko se zakaci sa jednim muslimanom pa mu odjednom svi muslimani na svijetu ne valjaju, ili srbi ili hrvati ili amerikanaci ili....
Iskreno i meni pojednici iz dijaspore znaju ici na zivce kao i oni koji nisu u dijaspori, kao i stranci itd. Srela sam ljude koji rade neke slabo placene poslove ali kupe neko onako malo bolje auto na kredit i onda kada odu dole dignu paniku u komsiluku sto su kod nas ulice uske pa nema mjesta da parkira auto tj kada ga parkira ne moze niko proci pored... pa kada meni ide na zivce takvo ponasanje tj dreka na ulici od strane tog pojedinca, gdje nece nekome dole cija je to avlija, ko tu zivi i ko to voli. Ali to ne znaci da su by default svi iz dijaspore isti i cim odes u dijasporu pocnes se ponasati kao takvi ljudi. To nema nikakve veze sa vezom to sav normalan svijet shvata.
Sto se tice toga da dijaspora nema bijesna auta i to je opet generalizacija jer nisi ti isla od naseg covjeka do covjeka vani i pravila popis ko sta vozi te koja auta spadaju pod bijesna a koja ne. Nemam novog porsea ali i da ga imam (da ga sutra pobjedim na lotu
Ali u opste ne vidim razlog zasto bi se neko u BiH trebao opterecivati sa tim sta dijaspora vozi, niti obratno mene da tangira sta ti vozis. Licno imam kolegu stranca koji je multimilioner pa uvijek vozi neka 4-5 godina stara auta tipa Ford, golf, toyota jer ga auta ne interesuju i jer nema zelje za porseom (iako sutra da ga kesira to nebi ni osjetio) a auto mu sluzi kao prevozno sredstvo ne kao produzetak za (nesto drugo)....