Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Micaha

#201 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:Mislim nije da radim, nema ovdje toga, nego šijem psu maramu od zastave za tekmu sa Grčkom da idemo u Nicaze :razz: :bih:
Sto je razbreko grah u tebi :D
bosan

#202 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by bosan »

KatarinaKosaca wrote:
Micaha wrote:Ovde moram biti posten i priznati da me oraspolozis svojim javljanjima. Ono, krivo sjedi pravo reci
Još da imam vremena da se zadam u kopiranje bisera iz nekih postova bila bi prava vicoteka..
Zasto izbrisa " od vas gore " ? Pokajala se ili skontala da si glupost napisala ?
Hajd nije ti prvi put :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#203 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Micaha wrote:
KatarinaKosaca wrote:Mislim nije da radim, nema ovdje toga, nego šijem psu maramu od zastave za tekmu sa Grčkom da idemo u Nicaze :razz: :bih:
Sto je razbreko grah u tebi :D
Opet greška... pa niti jedne ne pogodiš danas... :-) :-) :-) Grah od rata još ne jedem :D
KatarinaKosaca

#204 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

bosan wrote:Zasto izbrisa " od vas gore " ? Pokajala se ili skontala da si glupost napisala ?
Gorko sam se pokajala, upravo zaljevam cvijeće od pokajanja... :razz:
bosan

#205 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by bosan »

KatarinaKosaca wrote:
bosan wrote:Zasto izbrisa " od vas gore " ? Pokajala se ili skontala da si glupost napisala ?
Gorko sam se pokajala, upravo zaljevam cvijeće od pokajanja... :razz:
Napisi slobodno ,ponovo . Nece ti rejting opasti .
Micaha

#206 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

Rodila majka radnicu sa osam hiljada postova :D
nOrMaLaC

#207 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by nOrMaLaC »

insomnia78 wrote:Djete koje je rodjeno u npr. Njemackoj, ide u obdaniste, skolu, fakultet, perfektno prica Njemacki ne moze biti Svabo?
I da, u daljem zivotu ce mu bas pomoci sto zna nabrojati sve planine, rjeke i kompletnu floru i faunu Bosne i Hercegovine.
Bas ko sto je meni pravo valjao podatak o ovcarstvu na Novom Zelandu ili onaj o godisnjoj proizvodnji lignita u rudnicima na Kosovu i slicne gluposti koje smo morali uciti tokom skolovanja.
Od have se ne zivi.

s' moje sokocalo
Vjerujem da ova rasprava ne može približiti naše stavove...
Ukoliko naše dijete živi u Berlinu, Landshutu,Bremenu,Hofu ili bilo gdje ono nikada ne može postati Njemac. Pod prvo, Bosansko dijete neće nositi ime Horst,Heinrich,Ulrike,Greta. Pod drugo, dijete ima Bosanske roditelje koji pričaju Bosanski jezik a koji njeguju svoju vjeru bilo da je Islam ili Kršćanstvo.
Da se osvrgnem na ovo drugo gluposti je porediti sa tvoje strane rijeke i planine BiH i iskop lignita na Kosovu.Slažem se, dosta se toga bespotrebno kod nas uči, ali opet porediti ta dva pojma je krajnje smiješno i žalosno, Neka dijete u dijaspori zna da Elba teče kroz Njemačku, da su Mattehorn i Kebnekaise vrhovi u Švici i u Švedskoj i da se Arizona graniči sa državom New Mexico. To niko ne spori, naprotiv to je vrlo poželjno. Ali krajnje je primitivno da naše dijete kada dođe ovdje pita: Papa,Mutter,Oma/Opa was ist das? Was is das fur Stadt? :(
Svjedoci smo da nažalost takvih ima primjera mnogo u dijaspori, ali opet čast izuzecima.... :)
KatarinaKosaca

#208 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Micaha wrote:
Nikad udovoljit :razz: Fino napišem da ne radim, opet ne valja... Da napišem da radim opet ne bi valjalo tj. bila bih.... :roll: kako ono ide... "uvalila se u neku nvo" :D Helem, nikad ne valja :lol: :lol: :lol:

Prava vicoteka...
KatarinaKosaca

#209 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

nOrMaLaC wrote:Vjerujem da ova rasprava ne može približiti naše stavove...
Ukoliko naše dijete živi u Berlinu, Landshutu,Bremenu,Hofu ili bilo gdje ono nikada ne može postati Njemac. Pod prvo, Bosansko dijete neće nositi ime Horst,Heinrich,Ulrike,Greta. Pod drugo, dijete ima Bosanske roditelje koji pričaju Bosanski jezik a koji njeguju svoju vjeru bilo da je Islam ili Kršćanstvo.
Da se osvrgnem na ovo drugo gluposti je porediti sa tvoje strane rijeke i planine BiH i iskop lignita na Kosovu.Slažem se, dosta se toga bespotrebno kod nas uči, ali opet porediti ta dva pojma je krajnje smiješno i žalosno, Neka dijete u dijaspori zna da Elba teče kroz Njemačku, da su Mattehorn i Kebnekaise vrhovi u Švici i u Švedskoj i da se Arizona graniči sa državom New Mexico. To niko ne spori, naprotiv to je vrlo poželjno. Ali krajnje je primitivno da naše dijete kada dođe ovdje pita: Papa,Mutter,Oma/Opa was ist das? Was is das fur Stadt? :(
Svjedoci smo da nažalost takvih ima primjera mnogo u dijaspori, ali opet čast izuzecima.... :)
Neka svatko odgaja svoje dijete kako hoće, neka prakticira ili ne vjeru koju hoće.. ako neće ko sam ja da mu kažem šta da radi. I upravo tu se dotičemo reakcije na "soljenje pameti" koju dijaspora često sebi priušti... a što se mene tiče, neka po lusteru plešu..
cindrlimindrli

#210 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by cindrlimindrli »

Jbg, uspijela si temu pretvoriti u pricu "Ja i moj Murinjo".
KatarinaKosaca

#211 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

cindrlimindrli wrote:Jbg, uspijela si temu pretvoriti u pricu "Ja i moj Murinjo".
Još da citiraš, možda bi ti netko i povjerovao :D
nOrMaLaC

#212 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by nOrMaLaC »

KatarinaKosaca wrote:
nOrMaLaC wrote:Vjerujem da ova rasprava ne može približiti naše stavove...
Neka svatko odgaja svoje dijete kako hoće, neka prakticira ili ne vjeru koju hoće.. ako neće ko sam ja da mu kažem šta da radi. I upravo tu se dotičemo reakcije na "soljenje pameti" koju dijaspora često sebi priušti... a što se mene tiče, neka po lusteru plešu..
I to je česta pojava kod dijaspore, da djeca po lusterima plešu,,, :lol:
cindrlimindrli

#213 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by cindrlimindrli »

KatarinaKosaca wrote:
cindrlimindrli wrote:Jbg, uspijela si temu pretvoriti u pricu "Ja i moj Murinjo".
Još da citiraš, možda bi ti netko i povjerovao :D
Pa zadnje tri stranice prica se vrti o tebi, tvom unproforcu, kuhinji, spaniji...fakat, k'o da si Kosaca za pravo. :-D
KatarinaKosaca

#214 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

cindrlimindrli wrote:Pa zadnje tri stranice prica se vrti o tebi, tvom unproforcu, kuhinji, spaniji...fakat, k'o da si Kosaca za pravo. :-D
Pa citiraj mene, da se vidi da ja to vrtim.. prije da dijaspora kad je prekopala novčanik, radno meeeesto, pasoš , prešla u kuhinju :lol: :lol:
Micaha

#215 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:
cindrlimindrli wrote:Pa zadnje tri stranice prica se vrti o tebi, tvom unproforcu, kuhinji, spaniji...fakat, k'o da si Kosaca za pravo. :-D
Pa citiraj mene, da se vidi da ja to vrtim.. prije da dijaspora kad je prekopala novčanik, radno meeeesto, pasoš , prešla u kuhinju :lol: :lol:
Ovako od prve, sjecam se da si nicim izazvana pisala da ti muz ima otplacen stan u Madridu :D . Ono bas nikakve veze s temom ali tebi se valjda ucinilo dobra prilika :lol:
KatarinaKosaca

#216 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

Micaha wrote:Ovako od prve, sjecam se da si nicim izazvana pisala da ti muz ima otplacen stan u Madridu :D . Ono bas nikakve veze s temom ali tebi se valjda ucinilo dobra prilika :lol:
Baš je imalo veze sa temom. A riječ je bila o tome da su ga neki Bosanci zvali "budalom" što živi u BIH. :roll: Neki Bosanci u Madridu koji kraj sa krajem sastavljaju, ali tako lako nekoga kvalificiraju da je budala. Dakle, o tome je bila riječ i te kako veze i sa temom i idejom, a ona je neprestano izrugivanje kako je "nama dole" i neprestano preuveličvanje blagostanja "vas gore". I to iritira... Kad dobijete reakciju, onda u kolektivnu lamentaciju, i osobno vrijeđanje. Upitah li ja ovdje ikoga čime mu se bavi bračni ili vanbračni drug? NIkad nikoga. Mene? :D Toliko o pismenosti, kulturi i civilizaciji :D
Micaha

#217 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:
Micaha wrote:Ovako od prve, sjecam se da si nicim izazvana pisala da ti muz ima otplacen stan u Madridu :D . Ono bas nikakve veze s temom ali tebi se valjda ucinilo dobra prilika :lol:
Baš je imalo veze sa temom. A riječ je bila o tome da su ga neki Bosanci zvali "budalom" što živi u BIH. :roll: Neki Bosanci u Madridu koji kraj sa krajem sastavljaju, ali tako lako nekoga kvalificiraju da je budala. Dakle, o tome je bila riječ i te kako veze i sa temom i idejom, a ona je neprestano izrugivanje kako je "nama dole" i neprestano preuveličvanje blagostanja "vas gore". I to iritira... Kad dobijete reakciju, onda u kolektivnu lamentaciju, i osobno vrijeđanje. Upitah li ja ovdje ikoga čime mu se bavi bračni ili vanbračni drug? NIkad nikoga. Mene? :D Toliko o pismenosti, kulturi i civilizaciji :D
Tebe o bracnom drugu ne treba pitat, sve sama kazes.
P.S.
Veze s temom nije imalo. Ali je bilo slatko :D
Haj_Halve

#218 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Haj_Halve »

hrle1976 wrote: I za jos nekih 5 god. ce razlika izmedju iseljenih i BiH stanovnista biti kao sto je bila izmedju jugoslovena i njemaca 80ih god. Dok su neciji roditelji zivi drzi se kontakt kad umru gasi se.

Onaj gore sto spomenu da izmedju sebe pricaju strani jezik pa sta ima veze to je samo komunikacija. Eto prvi znak neke ljubomore ondnosno pogleda na preseravanje sa strane stranaca. Pa i jesu stranci. Od pravnog pogleda pa na danje.
Bojim se da je hrle u pravu. Sve vise podjela i razlika, kako izmisljenih, tako i stvarnih, izmedju 'dijaspore' (nikad nisam volio tu rijec) i ljudi koji zive u BiH.Imam dojam da se iz godine u godinu sve vise i vise potenciraju. Neke od tih razlika su stvarne i prouzrokovane naravno razlicitm nacinima zivota u BiH i van nje (iako to van nje nije homogeno, pa imate razlicite stepene normale i papanluka, nisu svi isti i ne qurcimo se svi prilikom boravka u BiH).

Na kraju bi sve to moglo da dovede u pitanje vezu izmedju iseljenika i domovine sto bi naravno i domovini prouzrokovalo ozbiljne poteskoce jer efektivno gubi citav nacionalni korpus kao i finansijski prilivi od istih.
Micaha

#219 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:
Micaha wrote:
Nikad udovoljit :razz: Fino napišem da ne radim, opet ne valja... Da napišem da radim opet ne bi valjalo tj. bila bih.... :roll: kako ono ide... "uvalila se u neku nvo" :D Helem, nikad ne valja :lol: :lol: :lol:

Prava vicoteka...
Nisi mahnita da radis... Tolike nekretnine på Madridu, oficirska penzija... :D Ne bi mi na pamet palo
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#220 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by plain vanilla »

KatarinaKosaca wrote:
mene samo zanima sta kaze Juanito na novo ime :mrgreen:
Micaha

#221 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

Haj_Halve wrote:
hrle1976 wrote: I za jos nekih 5 god. ce razlika izmedju iseljenih i BiH stanovnista biti kao sto je bila izmedju jugoslovena i njemaca 80ih god. Dok su neciji roditelji zivi drzi se kontakt kad umru gasi se.

Onaj gore sto spomenu da izmedju sebe pricaju strani jezik pa sta ima veze to je samo komunikacija. Eto prvi znak neke ljubomore ondnosno pogleda na preseravanje sa strane stranaca. Pa i jesu stranci. Od pravnog pogleda pa na danje.
Bojim se da je hrle u pravu. Sve vise podjela i razlika, kako izmisljenih, tako i stvarnih, izmedju 'dijaspore' (nikad nisam volio tu rijec) i ljudi koji zive u BiH.Imam dojam da se iz godine u godinu sve vise i vise potenciraju. Neke od tih razlika su stvarne i prouzrokovane naravno razlicitm nacinima zivota u BiH i van nje (iako to van nje nije homogeno, pa imate razlicite stepene normale i papanluka, nisu svi isti i ne qurcimo se svi prilikom boravka u BiH).

Na kraju bi sve to moglo da dovede u pitanje vezu izmedju iseljenika i domovine sto bi naravno i domovini prouzrokovalo ozbiljne poteskoce jer efektivno gubi citav nacionalni korpus kao i finansijski prilivi od istih.
Uh sto ce se black swan nasekirat...
KatarinaKosaca

#222 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

plain vanilla wrote:mene samo zanima sta kaze Juanito na novo ime :mrgreen:
Za ime manje više, ali što ga prozvaše oficirom, to im ne može oprostiti. Kaže ta vaša dijaspora, socijalni fenomen u negativnom smislu :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#223 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by plain vanilla »

KatarinaKosaca wrote:
plain vanilla wrote:mene samo zanima sta kaze Juanito na novo ime :mrgreen:
Za ime manje više, ali što ga prozvaše oficirom, to im ne može oprostiti. Kaže ta vaša dijaspora, socijalni fenomen u negativnom smislu :D
ma to mu je sad potvrda da je domorodac

nekad unproforac, danas domorodac :lol:
graue_maus

#224 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by graue_maus »

zasto sve teme o dijaspori zavrse sa ovim prepucavanjem , ko sta ima i koliko ima , i uvijek isti ljudi loze istu pricu .......
iamia

#225 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

ova dva liputanca napadose zenu samo zato sto je rekla da joj u Bosni nije lose.
avaj. koji prekrsaj u zakonu.
pa ne smije se tako govoriti!..
to je heresija!... na lomacu sa zenom!
Locked