Kakvi su Skandinavci?
- Hampden
#1 Kakvi su Skandinavci?
Uskoro idem kod neke rodbine gore, grad se zove Umeå. Znam da je sve po perfekciji što se života tiče (to su mi rekli već), međutim zanima me kakvi su skandinavci ljudi, njihov mentalitet. Do sada sam ih upoznao nekoliko, i nisu ostavili baš neki utisak, jako se teško sa njima zbiližiti na bilo koji način, izrazito zatvoreni.. Biću tamo mjesec dana, pa ne bih da mi propadne uzalud.
Ima li naših Bosanaca gore?
- sinuhe
#2 Re: Kakvi su Skandinavci?
A ides kod rodbine na mjesec dana. Sta te briga kakvi su Svedi. U mjesec dana mozes samo steci pogresnu sliku
Na ulici i kafani neces nikoga upoznati.
Umea, trash mjesto u kojem valjda nema nista.
Umea, trash mjesto u kojem valjda nema nista.
- hrle1976
#3 Re: Kakvi su Skandinavci?
Skandinavci su pretezno zatvori i traje duze godina da te prime u svoje drustvo, jer nije kod njih haj u drustvo pa ako se pokazes da si govno onda te odbiju, ne kod njih je obrnuto. Pod lupom si i inspekcijom pa ako polozis "ispit" onda ces uci u drustvo. Svak svoje placa (znaci slabo se casti) i mislim da je ok! I kod nas je tako (u CZ).
- Jara
#4 Re: Kakvi su Skandinavci?
Naj ti je bolje da pitaš @Muhu!

- Kinaski
#5 Re: Kakvi su Skandinavci?
Narkomani svi Allahami ,mjesaju mdma sa pivom
Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
-
jefferson
#6 Re: Kakvi su Skandinavci?
Ides mjesec dana negdje i trazis bosance? Pa idi, malo ispitaj kulturu, okolinu, ljude. Kakve veze imaju kakvi su. U cemu je problem? Nedostajat ce ti suplje price o cevapima i janjadi?Hampden wrote:Uskoro idem kod neke rodbine gore, grad se zove Umeå. Znam da je sve po perfekciji što se života tiče (to su mi rekli već), međutim zanima me kakvi su skandinavci ljudi, njihov mentalitet. Do sada sam ih upoznao nekoliko, i nisu ostavili baš neki utisak, jako se teško sa njima zbiližiti na bilo koji način, izrazito zatvoreni.. Biću tamo mjesec dana, pa ne bih da mi propadne uzalud.
Idi bolan, izadji, mozda upoznas curu neku, pa nesto bude, ha ja, sta odma nema bosanaca-propo odmor. Ja kad idem na odmor bosanci su zadnji koje trazim.
Na kraju krajeva, imas familiju, oni ce ti nadomjestiti bosance, ne brini se
- muha_sa
#7 Re: Kakvi su Skandinavci?
Jara wrote:Naj ti je bolje da pitaš @Muhu!![]()
Muha se boMMe vjenco sU Agnet

a nije ni meni mahane
- Jara
#8 Re: Kakvi su Skandinavci?
Kongratulejšn!muha_sa wrote:Jara wrote:Naj ti je bolje da pitaš @Muhu!![]()
![]()
![]()
Muha se boMMe vjenco sU Agnethem useljiva hem nije puno prešla a redovno održavaTa
![]()
a nije ni meni mahane![]()
P.S. Jeko onaj treći na slici?
-
Sharif
#9 Re: Kakvi su Skandinavci?
Bas kao sto si i primjetio, zatvoren i hladan narod. Moze ti komsija prvi crknut i da niko ne primjeti. Mahala-style, kafenisanje, rostiljanje i takav tip druzenja nepostoji. Jedino ako voli popiti a imas cuge onda je ok. Alkohol oduzimanje "obavezno" petak i subota. Vole pricati iza ledja, ali sve u svemu okej su narod i naviknes se, supaka ima svugdje. Svako sebi i to je to.
"Raja" sa posla je raja sa posla i u 17:00 koda ih i nema. Naravno ovo nije 100% tako, ima izuzetaka, ali vecinom jeste.
"Raja" sa posla je raja sa posla i u 17:00 koda ih i nema. Naravno ovo nije 100% tako, ima izuzetaka, ali vecinom jeste.
- micko green eyes
#10 Re: Kakvi su Skandinavci?
Ovo je standardna fraza kod velike vecine bosanaca (ili balkanaca) nebitno. Mi ko da smo vrh civilizacije i kao da imamo svu pamet planete. Izgleda mi smo nebeski narod, nesto kao i "srbi".Sharif wrote:Bas kao sto si i primjetio, zatvoren i hladan narod. Moze ti komsija prvi crknut i da niko ne primjeti. Mahala-style, kafenisanje, rostiljanje i takav tip druzenja nepostoji. Jedino ako voli popiti a imas cuge onda je ok. Alkohol oduzimanje "obavezno" petak i subota. Vole pricati iza ledja, ali sve u svemu okej su narod i naviknes se, supaka ima svugdje. Svako sebi i to je to.
Daj ba, u kakvoj zabiti i u kakvom vi drustvu zivite? Ja mogu reci da je super druzenje na poslu, naravno i poslije posla. AW je cesta pojava, barem u mojoj firmi. Ogovaranja ima kao i svugdje na svijetu, ali ni blizu kao na balkanu.
Cesto se rostilja i druzenje izmedju komsija je izrazeno, opet kazem iz mog ugla, iz mog komsiluka. Koliko si otvoren ti prema njima, tako su i oni prema tebi. Razlika je u tome sto nema mahalanja, a mislim na "teferice", dernjavu kroz prozor i naglabanje preko balkona. Nema da neko pravi dernek u ulazu a da ne obavijesti ostale u dogledno vrijeme. Nece ti niko "upasti" na kafu u 1800 u jedan utorak, nego ce ti se najaviti mnogo prije vremena. Oduzimanje nije obavezno petkom i subotom, mozda u gradu tipa velicine "Jajce" na svedskom otprilike(Linköping), e onda bi se brato i ja olesio kad bi u takvoj vukojebini zivio.
I jos ovo zadnje, neznam da li jos crko neko u blizini a da se nije znalo u mahali, ako je tako onda aferim
Sve u svemu, lijepa drzava jos uvijek, ndama se samo da ce ovako ostati..
Ups, sad sam se sjetio da ovaj ide u posjti u Umeå? E onda ti je ovaj moj haver iznad mene sigurno u pravu, tako da zaboravi sve sto sam ja napisao.
-
Sharif
#11 Re: Kakvi su Skandinavci?
Fraza standarna jer je po meni istina. Niko nije rekao da su skandinavci ne civilizovani. Sto se tice civilizacije i kako drustvo/drzava funkcionise Bosna im nemoze ni opepelit. Svako ima svoje misljenje i svoja iskustva, naravno. Zivio sam u Svedskoj od "vukojebina", pa do Lunda i Malmö. Poslije 19 godina ovde, djeca koja su ovde rodjena i druga polovina familije su Svedjani to je moje misljenje.micko green eyes wrote:Ovo je standardna fraza kod velike vecine bosanaca (ili balkanaca) nebitno. Mi ko da smo vrh civilizacije i kao da imamo svu pamet planete. Izgleda mi smo nebeski narod, nesto kao i "srbi".Sharif wrote:Bas kao sto si i primjetio, zatvoren i hladan narod. Moze ti komsija prvi crknut i da niko ne primjeti. Mahala-style, kafenisanje, rostiljanje i takav tip druzenja nepostoji. Jedino ako voli popiti a imas cuge onda je ok. Alkohol oduzimanje "obavezno" petak i subota. Vole pricati iza ledja, ali sve u svemu okej su narod i naviknes se, supaka ima svugdje. Svako sebi i to je to.
Daj ba, u kakvoj zabiti i u kakvom vi drustvu zivite? Ja mogu reci da je super druzenje na poslu, naravno i poslije posla. AW je cesta pojava, barem u mojoj firmi. Ogovaranja ima kao i svugdje na svijetu, ali ni blizu kao na balkanu.
Cesto se rostilja i druzenje izmedju komsija je izrazeno, opet kazem iz mog ugla, iz mog komsiluka. Koliko si otvoren ti prema njima, tako su i oni prema tebi. Razlika je u tome sto nema mahalanja, a mislim na "teferice", dernjavu kroz prozor i naglabanje preko balkona. Nema da neko pravi dernek u ulazu a da ne obavijesti ostale u dogledno vrijeme. Nece ti niko "upasti" na kafu u 1800 u jedan utorak, nego ce ti se najaviti mnogo prije vremena. Oduzimanje nije obavezno petkom i subotom, mozda u gradu tipa velicine "Jajce" na svedskom otprilike(Linköping), e onda bi se brato i ja olesio kad bi u takvoj vukojebini zivio.
I jos ovo zadnje, neznam da li jos crko neko u blizini a da se nije znalo u mahali, ako je tako onda aferim
Sve u svemu, lijepa drzava jos uvijek, ndama se samo da ce ovako ostati..
Ups, sad sam se sjetio da ovaj ide u posjti u Umeå? E onda ti je ovaj moj haver iznad mene sigurno u pravu, tako da zaboravi sve sto sam ja napisao.
Misljenje o skandinavcima kao "zatvorenim" djeli se u citavom svijetu, ne mogu se porediti juznackim zemljama (za bolje ili gore).
Meni licno odgovara zivot bez mahalanja i volim "pusti me namiru" nacin zivota
Naravno dosta nasih ljudi zivi u ghetto-ima pa im i nije velika razlika nego u bivsoj jugi :p
- Hampden
#13 Re: Kakvi su Skandinavci?
Hvala vam na odgovorima
Otprilike to je to što sam htio znati. Htio sam pitati da li ima naših jer mislim da će mi biti dosadno (biću jesen zima, na prelazu). Kod mene je došlo do promjene plana, idemo u to mjesto Umeå, pa onda idem u Luleå, to je valjda neko mjesto u blizini. Koliko sam uspio izguglati, po slikama su ovo obična sela.
U povratku idemo da se odvalimo u Stokholm. Jel zna neko išta o prva 2 mjesta?
Ja bih najradije da se negdje spojim sa YU narodima, Turcima i nama "južnijima" jer mi oni više gode. Jel ima npr udruženje Bosanca u ova prva 2 grada?
Hvala.
Otprilike to je to što sam htio znati. Htio sam pitati da li ima naših jer mislim da će mi biti dosadno (biću jesen zima, na prelazu). Kod mene je došlo do promjene plana, idemo u to mjesto Umeå, pa onda idem u Luleå, to je valjda neko mjesto u blizini. Koliko sam uspio izguglati, po slikama su ovo obična sela.
Što? Na šta aludirašmicko green eyes wrote:Ups, sad sam se sjetio da ovaj ide u posjti u Umeå? E onda ti je ovaj moj haver iznad mene sigurno u pravu, tako da zaboravi sve sto sam ja napisao.
Ja bih najradije da se negdje spojim sa YU narodima, Turcima i nama "južnijima" jer mi oni više gode. Jel ima npr udruženje Bosanca u ova prva 2 grada?
Hvala.
- muha_sa
#14 Re: Kakvi su Skandinavci?
jel ti ideš na turneju il ideš mjesec dana u gosteHampden wrote:Hvala vam na odgovorima![]()
Otprilike to je to što sam htio znati. Htio sam pitati da li ima naših jer mislim da će mi biti dosadno (biću jesen zima, na prelazu). Kod mene je došlo do promjene plana, idemo u to mjesto Umeå, pa onda idem u Luleå, to je valjda neko mjesto u blizini. Koliko sam uspio izguglati, po slikama su ovo obična sela.U povratku idemo da se odvalimo u Stokholm. Jel zna neko išta o prva 2 mjesta?
Što? Na šta aludirašmicko green eyes wrote:Ups, sad sam se sjetio da ovaj ide u posjti u Umeå? E onda ti je ovaj moj haver iznad mene sigurno u pravu, tako da zaboravi sve sto sam ja napisao.![]()
Hvala.
- insomnia78
#15 Re: Kakvi su Skandinavci?
Koji kralj, ide na mjesec dana i on bi to proveo sa nasima
s' moje sokocalo
s' moje sokocalo
- awaken
#16 Re: Kakvi su Skandinavci?
Pravi Bošnjo bi taj mjesec iskoristio da se uda zbog papira 
- hrle1976
#17 Re: Kakvi su Skandinavci?
Ma ljudi o cemu vi! Kao prvo kakvi su Sandinavci bi bilo isto naivno pitanje kao kakvi su ex-Jugosloveni.
Razlika izmedju npr. Slovenaca ili Makedonaca i Crnogroaca ili Bosanca ko nebo i zemlja.
Pa razlika izmedju Danaca i Svedjana je velika a gdje a kolika je npr. izmedju Islandjana i Finaca. Sve su to Skandinavci.
Ovaj ide mjesec dana u Svedsku i sta? Nece upoznati nikoga jer ce provesti 99,9% sa rodbinom i sta?
Vi mozete misliti sta god zelite o Skandinavcima ali njihove zemlje su uredne dok ono dole na Balkanu izgleda jadno! Neko ce reci hladni, egoisticni, alkoholicari itd. Mozda bas te tri kombianciej cine zdravu i socialno stabilnu drzavu
Razlika izmedju npr. Slovenaca ili Makedonaca i Crnogroaca ili Bosanca ko nebo i zemlja.
Pa razlika izmedju Danaca i Svedjana je velika a gdje a kolika je npr. izmedju Islandjana i Finaca. Sve su to Skandinavci.
Ovaj ide mjesec dana u Svedsku i sta? Nece upoznati nikoga jer ce provesti 99,9% sa rodbinom i sta?
Vi mozete misliti sta god zelite o Skandinavcima ali njihove zemlje su uredne dok ono dole na Balkanu izgleda jadno! Neko ce reci hladni, egoisticni, alkoholicari itd. Mozda bas te tri kombianciej cine zdravu i socialno stabilnu drzavu