Kakvi su Skandinavci?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Hampden

#1 Kakvi su Skandinavci?

Post by Hampden »

Uskoro idem kod neke rodbine gore, grad se zove Umeå. Znam da je sve po perfekciji što se života tiče (to su mi rekli već), međutim zanima me kakvi su skandinavci ljudi, njihov mentalitet. Do sada sam ih upoznao nekoliko, i nisu ostavili baš neki utisak, jako se teško sa njima zbiližiti na bilo koji način, izrazito zatvoreni.. Biću tamo mjesec dana, pa ne bih da mi propadne uzalud.

Ima li naših Bosanaca gore?
sinuhe

#2 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by sinuhe »

A ides kod rodbine na mjesec dana. Sta te briga kakvi su Svedi. U mjesec dana mozes samo steci pogresnu sliku :D Na ulici i kafani neces nikoga upoznati.
Umea, trash mjesto u kojem valjda nema nista.
hrle1976

#3 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by hrle1976 »

Skandinavci su pretezno zatvori i traje duze godina da te prime u svoje drustvo, jer nije kod njih haj u drustvo pa ako se pokazes da si govno onda te odbiju, ne kod njih je obrnuto. Pod lupom si i inspekcijom pa ako polozis "ispit" onda ces uci u drustvo. Svak svoje placa (znaci slabo se casti) i mislim da je ok! I kod nas je tako (u CZ).
Jara

#4 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by Jara »

Naj ti je bolje da pitaš @Muhu! :D :)
Kinaski

#5 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by Kinaski »

Narkomani svi Allahami ,mjesaju mdma sa pivom

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
jefferson

#6 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by jefferson »

Hampden wrote:Uskoro idem kod neke rodbine gore, grad se zove Umeå. Znam da je sve po perfekciji što se života tiče (to su mi rekli već), međutim zanima me kakvi su skandinavci ljudi, njihov mentalitet. Do sada sam ih upoznao nekoliko, i nisu ostavili baš neki utisak, jako se teško sa njima zbiližiti na bilo koji način, izrazito zatvoreni.. Biću tamo mjesec dana, pa ne bih da mi propadne uzalud.

Ima li naših Bosanaca gore?
Ides mjesec dana negdje i trazis bosance? Pa idi, malo ispitaj kulturu, okolinu, ljude. Kakve veze imaju kakvi su. U cemu je problem? Nedostajat ce ti suplje price o cevapima i janjadi?
Idi bolan, izadji, mozda upoznas curu neku, pa nesto bude, ha ja, sta odma nema bosanaca-propo odmor. Ja kad idem na odmor bosanci su zadnji koje trazim.
Na kraju krajeva, imas familiju, oni ce ti nadomjestiti bosance, ne brini se :D
muha_sa

#7 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by muha_sa »

Jara wrote:Naj ti je bolje da pitaš @Muhu! :D :)
:lol: :lol:

Muha se boMMe vjenco sU Agnet :D hem useljiva hem nije puno prešla a redovno održavaTa :D

Image

a nije ni meni mahane :-D :thumbup:
Jara

#8 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by Jara »

muha_sa wrote:
Jara wrote:Naj ti je bolje da pitaš @Muhu! :D :)
:lol: :lol:

Muha se boMMe vjenco sU Agnet :D hem useljiva hem nije puno prešla a redovno održavaTa :D

Image

a nije ni meni mahane :-D :thumbup:
Kongratulejšn!

P.S. Jeko onaj treći na slici?
Sharif

#9 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by Sharif »

Bas kao sto si i primjetio, zatvoren i hladan narod. Moze ti komsija prvi crknut i da niko ne primjeti. Mahala-style, kafenisanje, rostiljanje i takav tip druzenja nepostoji. Jedino ako voli popiti a imas cuge onda je ok. Alkohol oduzimanje "obavezno" petak i subota. Vole pricati iza ledja, ali sve u svemu okej su narod i naviknes se, supaka ima svugdje. Svako sebi i to je to.
"Raja" sa posla je raja sa posla i u 17:00 koda ih i nema. Naravno ovo nije 100% tako, ima izuzetaka, ali vecinom jeste.
micko green eyes

#10 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by micko green eyes »

Sharif wrote:Bas kao sto si i primjetio, zatvoren i hladan narod. Moze ti komsija prvi crknut i da niko ne primjeti. Mahala-style, kafenisanje, rostiljanje i takav tip druzenja nepostoji. Jedino ako voli popiti a imas cuge onda je ok. Alkohol oduzimanje "obavezno" petak i subota. Vole pricati iza ledja, ali sve u svemu okej su narod i naviknes se, supaka ima svugdje. Svako sebi i to je to.
"Raja" sa posla je raja sa posla i u 17:00 koda ih i nema. Naravno ovo nije 100% tako, ima izuzetaka, ali vecinom jeste.
Ovo je standardna fraza kod velike vecine bosanaca (ili balkanaca) nebitno. Mi ko da smo vrh civilizacije i kao da imamo svu pamet planete. Izgleda mi smo nebeski narod, nesto kao i "srbi".
Daj ba, u kakvoj zabiti i u kakvom vi drustvu zivite? Ja mogu reci da je super druzenje na poslu, naravno i poslije posla. AW je cesta pojava, barem u mojoj firmi. Ogovaranja ima kao i svugdje na svijetu, ali ni blizu kao na balkanu.
Cesto se rostilja i druzenje izmedju komsija je izrazeno, opet kazem iz mog ugla, iz mog komsiluka. Koliko si otvoren ti prema njima, tako su i oni prema tebi. Razlika je u tome sto nema mahalanja, a mislim na "teferice", dernjavu kroz prozor i naglabanje preko balkona. Nema da neko pravi dernek u ulazu a da ne obavijesti ostale u dogledno vrijeme. Nece ti niko "upasti" na kafu u 1800 u jedan utorak, nego ce ti se najaviti mnogo prije vremena. Oduzimanje nije obavezno petkom i subotom, mozda u gradu tipa velicine "Jajce" na svedskom otprilike(Linköping), e onda bi se brato i ja olesio kad bi u takvoj vukojebini zivio.
I jos ovo zadnje, neznam da li jos crko neko u blizini a da se nije znalo u mahali, ako je tako onda aferim :)

Sve u svemu, lijepa drzava jos uvijek, ndama se samo da ce ovako ostati..
Ups, sad sam se sjetio da ovaj ide u posjti u Umeå? E onda ti je ovaj moj haver iznad mene sigurno u pravu, tako da zaboravi sve sto sam ja napisao.
Sharif

#11 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by Sharif »

micko green eyes wrote:
Sharif wrote:Bas kao sto si i primjetio, zatvoren i hladan narod. Moze ti komsija prvi crknut i da niko ne primjeti. Mahala-style, kafenisanje, rostiljanje i takav tip druzenja nepostoji. Jedino ako voli popiti a imas cuge onda je ok. Alkohol oduzimanje "obavezno" petak i subota. Vole pricati iza ledja, ali sve u svemu okej su narod i naviknes se, supaka ima svugdje. Svako sebi i to je to.
Ovo je standardna fraza kod velike vecine bosanaca (ili balkanaca) nebitno. Mi ko da smo vrh civilizacije i kao da imamo svu pamet planete. Izgleda mi smo nebeski narod, nesto kao i "srbi".
Daj ba, u kakvoj zabiti i u kakvom vi drustvu zivite? Ja mogu reci da je super druzenje na poslu, naravno i poslije posla. AW je cesta pojava, barem u mojoj firmi. Ogovaranja ima kao i svugdje na svijetu, ali ni blizu kao na balkanu.
Cesto se rostilja i druzenje izmedju komsija je izrazeno, opet kazem iz mog ugla, iz mog komsiluka. Koliko si otvoren ti prema njima, tako su i oni prema tebi. Razlika je u tome sto nema mahalanja, a mislim na "teferice", dernjavu kroz prozor i naglabanje preko balkona. Nema da neko pravi dernek u ulazu a da ne obavijesti ostale u dogledno vrijeme. Nece ti niko "upasti" na kafu u 1800 u jedan utorak, nego ce ti se najaviti mnogo prije vremena. Oduzimanje nije obavezno petkom i subotom, mozda u gradu tipa velicine "Jajce" na svedskom otprilike(Linköping), e onda bi se brato i ja olesio kad bi u takvoj vukojebini zivio.
I jos ovo zadnje, neznam da li jos crko neko u blizini a da se nije znalo u mahali, ako je tako onda aferim :)

Sve u svemu, lijepa drzava jos uvijek, ndama se samo da ce ovako ostati..
Ups, sad sam se sjetio da ovaj ide u posjti u Umeå? E onda ti je ovaj moj haver iznad mene sigurno u pravu, tako da zaboravi sve sto sam ja napisao.
Fraza standarna jer je po meni istina. Niko nije rekao da su skandinavci ne civilizovani. Sto se tice civilizacije i kako drustvo/drzava funkcionise Bosna im nemoze ni opepelit. Svako ima svoje misljenje i svoja iskustva, naravno. Zivio sam u Svedskoj od "vukojebina", pa do Lunda i Malmö. Poslije 19 godina ovde, djeca koja su ovde rodjena i druga polovina familije su Svedjani to je moje misljenje.
Misljenje o skandinavcima kao "zatvorenim" djeli se u citavom svijetu, ne mogu se porediti juznackim zemljama (za bolje ili gore).

Meni licno odgovara zivot bez mahalanja i volim "pusti me namiru" nacin zivota :)
Naravno dosta nasih ljudi zivi u ghetto-ima pa im i nije velika razlika nego u bivsoj jugi :p
amphora

#12 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by amphora »

.
Hampden

#13 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by Hampden »

Hvala vam na odgovorima :)

Otprilike to je to što sam htio znati. Htio sam pitati da li ima naših jer mislim da će mi biti dosadno (biću jesen zima, na prelazu). Kod mene je došlo do promjene plana, idemo u to mjesto Umeå, pa onda idem u Luleå, to je valjda neko mjesto u blizini. Koliko sam uspio izguglati, po slikama su ovo obična sela. :D U povratku idemo da se odvalimo u Stokholm. Jel zna neko išta o prva 2 mjesta?
micko green eyes wrote:Ups, sad sam se sjetio da ovaj ide u posjti u Umeå? E onda ti je ovaj moj haver iznad mene sigurno u pravu, tako da zaboravi sve sto sam ja napisao.
Što? Na šta aludiraš 8-)

Ja bih najradije da se negdje spojim sa YU narodima, Turcima i nama "južnijima" jer mi oni više gode. Jel ima npr udruženje Bosanca u ova prva 2 grada?

Hvala.
muha_sa

#14 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by muha_sa »

Hampden wrote:Hvala vam na odgovorima :)

Otprilike to je to što sam htio znati. Htio sam pitati da li ima naših jer mislim da će mi biti dosadno (biću jesen zima, na prelazu). Kod mene je došlo do promjene plana, idemo u to mjesto Umeå, pa onda idem u Luleå, to je valjda neko mjesto u blizini. Koliko sam uspio izguglati, po slikama su ovo obična sela. :D U povratku idemo da se odvalimo u Stokholm. Jel zna neko išta o prva 2 mjesta?
micko green eyes wrote:Ups, sad sam se sjetio da ovaj ide u posjti u Umeå? E onda ti je ovaj moj haver iznad mene sigurno u pravu, tako da zaboravi sve sto sam ja napisao.
Što? Na šta aludiraš 8-)

Ja bih najradije da se negdje spojim sa YU narodima, Turcima i nama "južnijima" jer mi oni više gode. Jel ima npr udruženje Bosanca u ova prva 2 grada?

Hvala.
jel ti ideš na turneju il ideš mjesec dana u goste :? kakva te udruženja snašla vec sjedi i s familijom obilazi to što te zanima--mani se ljudi jer niko nema vremena da s tobom-nekim neznancem kafeniše i druži se :-) ako imaš vozacku a domacini ti dozvole da voziš njihovo auto dok su na poslu sjedi i vozikaj se :D jest da je skup benzin al hajd--svaki se cejf placa.
insomnia78

#15 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by insomnia78 »

Koji kralj, ide na mjesec dana i on bi to proveo sa nasima

s' moje sokocalo
awaken

#16 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by awaken »

Pravi Bošnjo bi taj mjesec iskoristio da se uda zbog papira :lol:
hrle1976

#17 Re: Kakvi su Skandinavci?

Post by hrle1976 »

Ma ljudi o cemu vi! Kao prvo kakvi su Sandinavci bi bilo isto naivno pitanje kao kakvi su ex-Jugosloveni.

Razlika izmedju npr. Slovenaca ili Makedonaca i Crnogroaca ili Bosanca ko nebo i zemlja.

Pa razlika izmedju Danaca i Svedjana je velika a gdje a kolika je npr. izmedju Islandjana i Finaca. Sve su to Skandinavci.

Ovaj ide mjesec dana u Svedsku i sta? Nece upoznati nikoga jer ce provesti 99,9% sa rodbinom i sta?

Vi mozete misliti sta god zelite o Skandinavcima ali njihove zemlje su uredne dok ono dole na Balkanu izgleda jadno! Neko ce reci hladni, egoisticni, alkoholicari itd. Mozda bas te tri kombianciej cine zdravu i socialno stabilnu drzavu :mrgreen:
Post Reply