Vec nekoliko sati nakon nesrece i ministar saobracaja i direktor zeljeznica Crne Gore su dali ostavke.
13. maja 2000. 44 putnika su poginula u nesreci autobusa kod Kaknja. Misljenja strucnjaka su bila da su uzrok nesrece bili kombinacija tehnicke neispravnosti autobusa kompanije Buco iz Zenice i loseg stanja puta.B92 wrote:"Ja sam na sednici Vlade podneo ostavku. Žao mi je što se sve to desilo u mom mandatu, ali definitivno smatram da se ministar u čijem se resoru desi nesreća takvih razmera mora osetiti odgovornim", rekao je Lompar.
Ostavku je podneo i direktor Železnica Crne Gore Ranko Medenica, koji je odmah posle nesreće izjavio da su se četiri vagona voza survala u provaliju zbog otkazivanja kočinog sistema.
Tadasnji ministar, Besim Mehmedic (Stranka za BiH), nije ni pokusao dati ostavku, vec je krivicu svalio na - medjunarodnu zajednicu ...
Spomenuti ministar je sada direktor Zavoda za izgradnju grada Sarajeva.BH DANI wrote:Kada je stigao na mjesto nesrece, federalni ministar prometa Besim Mehmedic nije ni spomenuo rupe na mostu u koje je udario autobus. Sokantna je bila tog tragicnog popodneva njegova kritika medjunarodne zajednice zbog toga sto ne daje pare za izgradnju autoputa Sarajevo - Zenica.
Kompanija Buco nije ni dana prekinula svoj rad.
Porodice zrtava nikada od drzave nisu dobile ni marku odstete.
Nasim putevima jos uvijek voze olupine.