Kakve veze ima Deda mraz i jelka sa Isusom?
-
BosniakFromSanjak
#1 Kakve veze ima Deda mraz i jelka sa Isusom?
Posto je danas kriscanski praznik Bozic ili Xmas, interesuje me zbog cega koriste jelke na bozic?
Sta ima Deda Mraz sa Isusom?
Kako sam saznao jelke su tek u 17 stoljecu uvedene kao kriscanski obicaj, nigdje u Bibliji se ne spominju jelke.
300 godina posle Isusa, zivjeo je jedan Sveti Nikolaus, koji je bio pobozan i pomagao djeci, i kad je umro slavili na cast njemu 4 Dez. koji je posle premesten na 24. Dezembar.
Dali pise u Bibliji da je Isus Bog? Koliko znam ne pise, nego su ga kriscani zbog prevelike ljubavi prema njemu, uzdigli na Bozanstvo.
Od toga i rijec "Bozic"!
Ako ko ima drugacija objasnjenja, izvolite.
Kako sam saznao jelke su tek u 17 stoljecu uvedene kao kriscanski obicaj, nigdje u Bibliji se ne spominju jelke.
300 godina posle Isusa, zivjeo je jedan Sveti Nikolaus, koji je bio pobozan i pomagao djeci, i kad je umro slavili na cast njemu 4 Dez. koji je posle premesten na 24. Dezembar.
Dali pise u Bibliji da je Isus Bog? Koliko znam ne pise, nego su ga kriscani zbog prevelike ljubavi prema njemu, uzdigli na Bozanstvo.
Od toga i rijec "Bozic"!
-
Toozla
#4 Re: Kakve veze ima Deda mraz i jelka sa Isusom?
BosniakFromSanjak wrote:Posto je danas kriscanski praznik Bozic ili Xmas, interesuje me zbog cega koriste jelke na bozic?
Od toga i rijec "Bozic"!
Santa has not always appeared the way we think of him today. The first well-known gift-giver was a true person--St. Nicholas. He lived in Myra (today we know it as Turkey) in about 300A.D. Born an only child of a wealthy family, he was orphaned at an early age when both parents died of the plague. He grew up in a monastery and at the age of 17 became one of the youngest priests ever. Many stories are told of his generosity as he gave his wealth away in the form of gifts to those in need, especially children. Legends tell of him either dropping bags of gold down chimneys or throwing the bags through the windows where they landed in the stockings hung from the fireplace to dry. Some years later Nicholas became a bishop--hence the bishop's hat or miter, long flowing gown, white beard and red cape. After his death he was elevated to sainthood. Eventually the Catholic Church started celebrating Christmas and St. Nicholas was incorporated into the season.
Finally, from 1931 to 1964, Haddon Sundblom created a new Santa each Christmas for Coca-Cola advertisements that appeared world-wide on the back covers of Post and National Geographic magazines. This is the Santa we know and love today with a red suit trimmed with white fur, leather boots and belt, long white beard and a pack of toys slung onto his back.
History of Santa in America:
Santa Claus can be traced back for four centuries in the U.S.:
1600's: The Puritans made it illegal to mention St. Nicolas' name. People were not allowed to exchange gifts, light a candle, or sing Christmas carols.
17th century: Dutch immigrants brought with them the legend of Sinter Klaas.
1773: Santa first appeared in the media as St. A Claus.
1804: The New York Historical Society was founded with St. Nicolas as its patron saint. Its members engaged in the Dutch practice of gift-giving at Christmas.
1809: Washington Irving, writing under the pseudonym Diedrich Knickerbocker, included Saint Nicolas in his book "A History of New York." Nicolas is described as riding into town on a horse.
1812: Irving, revised his book to include Nicolas riding over the trees in a wagon.
1821: William Gilley printed a poem about "Santeclaus" who was dressed in fur and drove a sleigh drawn by a single reindeer.
1822: Dentist Clement Clarke Moore is believed by many to have written a poem "An Account of a Visit from Saint Nicolas," which became better known as "The Night before Christmas." Santa is portrayed as an elf with a miniature sleigh equipped with eight reindeer which are named in the poem as Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donner, Prancer, and Vixen. Others attribute the poem to a contemporary, Henry Livingston, Jr.
1841: J.W. Parkinson, a Philadelphia merchant, hired a man to dress up in a "Criscringle" outfit and climb the chimney of his store.
1863: Illustrator Thomas Nast created images of Santa for the Christmas editions of Harper's Magazine. These continued through the 1890's.
1860s: President Abraham Lincoln asked Nast to create a drawing of Santa with some Union soldiers. This image of Santa supporting the enemy had a demoralizing influence on the Confederate army -- an early example of psychological warfare.
1897: Francis P Church, Editor of the New York Sun, wrote an editorial in response to a letter from an eight year-old girl, Virginia O'Hanlon. She had written the paper asking whether there really was a Santa Claus. It has become known as the "Yes, Virginia, there is a Santa Claus" letter.
1920's: The image of Santa had been standardized to portray a bearded, over-weight, jolly man dressed in a red suit with white trim.
1931: Haddon Sundblom, illustrator for The Coca-Cola ™ company drew a series of Santa images in their Christmas advertisements until 1964. The company holds the trademark for the Coca-Cola Santa design.
1949: Johnny Marks wrote the song "Rudolph the Red-Nosed Reindeer." Rudolph was relocated to the North Pole where he was initially rejected by the other reindeer who wouldn't let him play in their reindeer games because of his strange looking nose. The song was recorded by Gene Autry and became his all-time best seller. Next to "White Christmas" it is the most popular song of all time.
1993: An urban folk tale began to circulate about a Japanese department store displaying a life-sized Santa Claus being crucified on a cross. It never happened.
1997: Artist Robert Cenedella drew a painting of a crucified Santa Claus. It was displayed in the window of the New York's Art Students League and received intense criticism from some religious groups. His drawing was a protest. He attempted to show how Santa Claus had replaced Jesus Christ as the most important personality at Christmas time.
-----------------------------------------------------------------------
Did a celebration around a Christmas tree on a bitter cold Christmas Eve at Trenton, New Jersey, turn the tide for Colonial forces in 1776? According to legend, Hessian mercenaries were so reminded of home by a candlelit evergreen tree that they abandoned their guardposts to eat, drink and be merry. Washington attached that night and defeated them.
The Christmas tree has gone through a long process of development rich in many legends, says David Robson, Extension Educator, Horticulture, with the Springfield Extension Center.
Some historians trace the lighted Christmas tree to Martin Luther. He attached lighted candles to a small evergreen tree, trying to simulate the reflections of the starlit heaven -- the heaven that looked down over Bethlehem on the first Christmas Eve.
Until about 1700, the use of Christmas trees appears to have been confined to the Rhine River District. From 1700 on, when lights were accepted as part of the decorations, the Christmas tree was well on its way to becoming a tradition in Germany. Then the tradition crossed the Atlantic with the Hessian soldiers.
Some people trace the origin of the Christmas tree to an earlier period. Even before the Christian era, trees and boughs were used for ceremonials. Egyptians, in celebrating the winter solstice -- the shortest day of the year -- brought green date palms into their homes as a symbol of "life triumphant over death". When the Romans observed the feast of saturn, part of the ceremony was the raising of an evergreen bough. The early Scandinavians were said to have paid homage to the fir tree.
To the Druids, sprigs of evergreen holly in the house meant eternal life; while to the Norsemen, they symbolized the revival of the sun god Balder. To those inclined toward superstition, branches of evergreens placed over the door kept out witches, ghosts, evil spirits and the like.
This use does not mean that our Christmas tree custom evolved solely from paganism, any more than did some of the present-day use of sighed in various religious rituals.
Trees and branches can be made purposeful as well as symbolic. The Christmas tree is a symbol of a living Christmas spirit and brings into our lives a pleasant aroma of the forest. The fact that balsam fir twigs, more than any other evergreen twigs, resemble crosses may have had much to do with the early popularity of balsam fir used as Christmas trees.
---------------------------------------------------------------
Od toga i rijec "Bozic"!
na ovo ti mogu odgovoriti iz kategorije opste znanje:
U bibliji nigdje ne pise da je isus bog, ali je zato opste poznata cinjenica da biblija isusa prezentuje kao bozijeg sina...
Sto se tice tvoje genijalne opaske na relaciju rijeci BOG i BOZIC...malo razmisli, svijet nije krenuo iz ulice u kojoj zivis...uporedi ove dvije rijeci na engleskom, njemackom....a vjerovatno ces pravi odgovor naci u latinskom...
...nisam jos imao priliku da ti licno cestitam na teoriji i objasnjenju filma MATRIX (za zainteresovane pod kategorijom FILM), sto ovom prilikom cinim
-
cowboy
Zimzeleno drvece se koristi veoma dugo, i u biti simbolizuje zivot. Jos pagani su donosili zimzeleno drvece u svoje kuce u tokom proslave ponovnog rodjenja boga sunca u kojeg su vjerovali. Ovaj obicaj su osobito upraznjavali Rimljani, i tu negdje lezi i razlog zasto je katolicka crkva odlucila slaviti bozic krajem decembra (pretpostavlja se da je isus rodjen u proljece). Rimljani su slavili ponovno rodjenje sunca tokom cijelog decembra, i crkvi je trebao praznik u istom periodu kako bi umanjili znacaj rimske proslave.
Obicaj kicenja jelke je poceo u Njemackoj, i vremenom postao prihvacen obicaj medju krscanima. Oni ga vide kao drvo s kojeg su eva i adam ubrali zabranjeno voce. Zato su ga isprva kitili jabukama.
Obicaj kicenja jelke je poceo u Njemackoj, i vremenom postao prihvacen obicaj medju krscanima. Oni ga vide kao drvo s kojeg su eva i adam ubrali zabranjeno voce. Zato su ga isprva kitili jabukama.
- Lace
nemaju nikakve veze...dva razlicita praznika posvecena dvojici razlicitih likova...djed mraz nije isto sto i sveti nikola jer je sveti nikola prije bozica, na bozic se darivaju najmiliji (ko za bajram kad se djeci daje bajramluk) a djed mraz je ruska tvorevina koju vezemo s novom godinom 
u hrvatskoj ga zovu djed bozicnjak i ipak ga povezuju s darivanjem djece na bozic...sve se pomjesalo u 2000 godina...ko ce to upratit
u hrvatskoj ga zovu djed bozicnjak i ipak ga povezuju s darivanjem djece na bozic...sve se pomjesalo u 2000 godina...ko ce to upratit
-
tataratira
Coca-Cola je izmislila Djeda Mraza, to je marketinski fol 
-
Bird
#9 Re: Kakve veze ima Deda mraz i jelka sa Isusom?
Prorok Mihej:BosniakFromSanjak wrote: Dali pise u Bibliji da je Isus Bog? Koliko znam ne pise, nego su ga kriscani zbog prevelike ljubavi prema njemu, uzdigli na Bozanstvo.
#5A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena.
Samo je Bog vječan.
Psalam 110:
Riječ Jahvina Gospodinu mojemu: "Sjedi mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama!
Izraelci samo Boga nazivaju Gospodinom, a ove je riječi kazao kralj David u knjizi Psalama.
Matej 16; 13-20
(13) Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: "Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?" (14) Oni rekoše: "Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka." (15) Kaže im: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?" (16) Šimun Petar prihvati i reče: "Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga." (17) Nato Isus reče njemu: "Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. (18 A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. (19) Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima." (20) Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist.
A kada je Petar kazao Isusu da je Sin Božji, Isus se nije usprotivio, nego ga još blagoslovio što je to kazao.
-
vodolija_33
Izvini što upadamtataratira wrote:Coca-Cola je izmislila Djeda Mraza, to je marketinski fol
Samo sam htjela da te malo ispravim. Coca-Cola nije izmislila Djeda Mraza, ali je uticala na njegov image. Coca -Cola mu je dala crveno odijelo sa bijelim krznom jer su to njene boje. I jeste- to je bio jaaako dooobar marketinški trik
-
BosniakFromSanjak
Bibliju je pisalo 40 pojedinih autora, koji su ziveli u 10 zemalja, u toku perioda od oko 1600 godina.
http://www.geocities.com/biblijskicentar/hdsintro.html
Trebala bi se dopunit sta jos zelite
http://www.geocities.com/biblijskicentar/hdsintro.html
Trebala bi se dopunit sta jos zelite
-
livadic
nije u ledjima ...pitt wrote:Jesi napisao da zelis Vioxx ili Celebrex protiv bolova u ledjima?:D:D:D
... nego u koljenima ...
a pozelio sam samo ...
neogranicenu vizu u danke dojclandu ...
... matrox rt.x100 kartu za obradu videa ...
i dvije godine arbajtslosa ...
sta ce biti ...
-
BosniakFromSanjak
Ko je izmislio Deda Mraza 

Crvena i bijela farba, marketinski trik

Crvena i bijela farba, marketinski trik
-
delimiter
hananah wrote:Bozic nije tepanje Bogu ili umanjenica, naziv Bozic je nastao od Bozicne jelke
Ako imas drugacije objasnjene izvoli
Znači prvo je nastala božična jelka, a tek potom i sam Božić?!!
Kako si samo glupa hananah, a tek što si lingvista..!
KARA-haNANAh!!!