kakve su MAZDE???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
justdoit

#1 kakve su MAZDE???

Post by justdoit »

Ima li neko iskustva sa Mazdama? Nadjoh naizgled dobru 323, ali ne znam nikoga ko ima i kako je sa dijelovima. Sad u dilemi, kazu da se rijetko kvare, a ovlasteni servis je kod Forda, samo sto ovlasteni serviseri obicno ''kolju''... Sta mi je ciniti, ima li ko kakav pametan savjet? Hvala unaprijed
shin

Post by shin »

Umjetne i kulturne :lol:
black

Post by black »

sa umjetnichke strane je skroz bezze :oops: :D a sto se tiche savjeta ubuduce ovakva pitanja postavljaj na podforumu automobili :D
Dwndler

Post by Dwndler »

Iz iskustva ti kazem :"mazda moze vazda" :D :D :D
Imao sam jednu 323 1,3L iz 1992. presla preko 200.000km i kupio sam poslije toga 323S 1,5 GLX iz 8/98 i nemam zalbi. Jedna od bolnih tacaka Mazde je kineticki zglob i ruka brisaca ili tako nekako se zove. Uglavnom imaju i malo problema za hrdjom, ali to ne vazi za tebe ako si u Bosni,posto je vlaga puno veca u Danskoj, nego u BiH, ali je moja mazda zasticena od korozije. Za servis ti nemogu puno pomoci, jer imam jarana koji je zavrsio za automehanicara u Mazdi, pa kod njega odem i on je pregleda, promjeni ulje i filter na svakih 10.000 i vozi. Pali svaki put,a i na putu do Bosne nije nikako izdala, dok se stari i buraz u muke daju sa svojim passatima i sharanima :-D :-D :? :?
Gledaj da je zubcasti remen promjenjen na nekih 100.000km i pregledaj servisnu knjizicu ako postoji, mozda je mana mazde sto nije tako rasprostranjena i popularna kao neke druge marke u BIH, ali sa mazdom mirno spavas :zzzz: :zzzz:
Ako imas jos kakvih pitanja trzni PM
justdoit

Post by justdoit »

sa umjetnichke strane je skroz bezze Embarassed Very Happy a sto se tiche savjeta ubuduce ovakva pitanja postavljaj na podforumu automobili Very Happy
ah, izvinjavam se za gresku, u frci sam, pokusavam nesto iskombinovati. Hvala puno Dwndler!
Last edited by justdoit on 25/12/2008 22:50, edited 1 time in total.
zlatan01

Post by zlatan01 »

U Svedskoj vaze za pouzdana auta, kao uostalom vecina japanaca. Najveca mahana im je relativno losa antikorozivna zastita (opet japanci). Takodje u vise izvjestaja o broju kvarova Mazde su plasirane dosta visoko. Obzirom da je sad u BiH puno lakse za dijelove i servis, smatram to dobrim rjesenjem za relativno malo para. Sretno.
Bullet Tooth Tony

Post by Bullet Tooth Tony »

Mazda 323 je jako dobro i pouzdano auto,izebare dobar motor
KarabajaX

Post by KarabajaX »

Mazda je "Zum zum".. Dobrrraaa :kravata:
howyesno

Post by howyesno »

brat mi vozi mazdu vec 3 godine i prezadovoljan, bez i jednog kvara.
jedino sto je zamijenio jedan kineticki zglob inace je prava vozilica i svakako za preporuku.

samo neka ti neko prekontrolise auto prije kupovine a mazde su inace fantasticne.
nineac

#10 Re: kakve su MAZDE???

Post by nineac »

justdoit wrote:Ima li neko iskustva sa Mazdama? Nadjoh naizgled dobru 323, ali ne znam nikoga ko ima i kako je sa dijelovima. Sad u dilemi, kazu da se rijetko kvare, a ovlasteni servis je kod Forda, samo sto ovlasteni serviseri obicno ''kolju''... Sta mi je ciniti, ima li ko kakav pametan savjet? Hvala unaprijed
Znam da su strasno pouzdane. Ako budes uzimao kupi model sa 1.5 motorom zbog odnosa snage i tezine. Inace su strasno visoko plasirane, a npr. Mazda 6 je vec godinama po ADAC-ovoj listi na prvom mjestu po pouzdanosti (ispred vjerovali ili ne Vectre C).
Inace ja vozim Xedos 9 koji malo veze ima sa 323, ali nikad nikakvih problema nisam imao, samo ulje mjenjaj redovno. I da, pazi kineticki kakav je. To je inace mana svih japanaca, ali je ona posebno osjetljiva na to.
Citizen-X

#11 Re: kakve su MAZDE???

Post by Citizen-X »

nineac wrote:
justdoit wrote:Ima li neko iskustva sa Mazdama? Nadjoh naizgled dobru 323, ali ne znam nikoga ko ima i kako je sa dijelovima. Sad u dilemi, kazu da se rijetko kvare, a ovlasteni servis je kod Forda, samo sto ovlasteni serviseri obicno ''kolju''... Sta mi je ciniti, ima li ko kakav pametan savjet? Hvala unaprijed
Znam da su strasno pouzdane. Ako budes uzimao kupi model sa 1.5 motorom zbog odnosa snage i tezine. Inace su strasno visoko plasirane, a npr. Mazda 6 je vec godinama po ADAC-ovoj listi na prvom mjestu po pouzdanosti (ispred vjerovali ili ne Vectre C).
Inace ja vozim Xedos 9 koji malo veze ima sa 323, ali nikad nikakvih problema nisam imao, samo ulje mjenjaj redovno. I da, pazi kineticki kakav je. To je inace mana svih japanaca, ali je ona posebno osjetljiva na to.
Da nisu kineticki slaba tacka zbog zaptivanja manzetni ili su fabricke manzetne lose pa "cure" ? Malo mi bezveze da kineticki zglobovi budu mana tek tako... Eh Mazda Xedos 6 a i 9 je cool i dan danas :) A pravi se od 1992 :D
nineac

Post by nineac »

I manzetne i zglob je problem. Zglob sam od sebe je poddimenzioniran. manzetne su mana na vecini auta sa prednjom vucom.
Ja sam ovdje u USA morao mjenjat obe poluosovine zbog manzetna, jer boze moj njima je komplikovano mjenjati samo manzetne, pa onda prljavstina usla u zglob (to stoji) i na kraju iskesa 260dolara zbog jebenih manzetna. Da sam imao alata fino bi to zamjenio, 13 dolara manzetna i vozdra.
Ali, ja sam vozio ko zna koliko suh kinetiski, jer kada je primjeceno to, oni su bili bez masti. I opet nisu "pucketali" pri skretanju. Doduse kod mene je motor 2.5 V6 pa je i u skladu s tim i dimenzija kinetickih zglobova.
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Vozio sam 323F nekih 3 godine i presao 50 000 km.Potrosnja umjerena,udobnost solidna a pouzdanost nenadmasna.
U tih tri godine 3 puta ulje i filtere promijenio i to je bilo sve.
U svakom slucaju auto za preporuciti,naravno ipak je dobro pregledaj prije kupovine a ako ima malo korozije zazmiri i vozi.
nx

Post by nx »

ja zelim mazdu :)
Mahalac

Post by Mahalac »

a kako se sicevi obaraju u mazdi, jel ono pull&push ili onaj glupi navoj pa ispuse ko dusica dok ga navintam :D

.ebo vas kineticki :P
Post Reply