kakve su MAZDE???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
justdoit
#1 kakve su MAZDE???
Ima li neko iskustva sa Mazdama? Nadjoh naizgled dobru 323, ali ne znam nikoga ko ima i kako je sa dijelovima. Sad u dilemi, kazu da se rijetko kvare, a ovlasteni servis je kod Forda, samo sto ovlasteni serviseri obicno ''kolju''... Sta mi je ciniti, ima li ko kakav pametan savjet? Hvala unaprijed
-
Dwndler
Iz iskustva ti kazem :"mazda moze vazda"
Imao sam jednu 323 1,3L iz 1992. presla preko 200.000km i kupio sam poslije toga 323S 1,5 GLX iz 8/98 i nemam zalbi. Jedna od bolnih tacaka Mazde je kineticki zglob i ruka brisaca ili tako nekako se zove. Uglavnom imaju i malo problema za hrdjom, ali to ne vazi za tebe ako si u Bosni,posto je vlaga puno veca u Danskoj, nego u BiH, ali je moja mazda zasticena od korozije. Za servis ti nemogu puno pomoci, jer imam jarana koji je zavrsio za automehanicara u Mazdi, pa kod njega odem i on je pregleda, promjeni ulje i filter na svakih 10.000 i vozi. Pali svaki put,a i na putu do Bosne nije nikako izdala, dok se stari i buraz u muke daju sa svojim passatima i sharanima
Gledaj da je zubcasti remen promjenjen na nekih 100.000km i pregledaj servisnu knjizicu ako postoji, mozda je mana mazde sto nije tako rasprostranjena i popularna kao neke druge marke u BIH, ali sa mazdom mirno spavas
Ako imas jos kakvih pitanja trzni PM
Imao sam jednu 323 1,3L iz 1992. presla preko 200.000km i kupio sam poslije toga 323S 1,5 GLX iz 8/98 i nemam zalbi. Jedna od bolnih tacaka Mazde je kineticki zglob i ruka brisaca ili tako nekako se zove. Uglavnom imaju i malo problema za hrdjom, ali to ne vazi za tebe ako si u Bosni,posto je vlaga puno veca u Danskoj, nego u BiH, ali je moja mazda zasticena od korozije. Za servis ti nemogu puno pomoci, jer imam jarana koji je zavrsio za automehanicara u Mazdi, pa kod njega odem i on je pregleda, promjeni ulje i filter na svakih 10.000 i vozi. Pali svaki put,a i na putu do Bosne nije nikako izdala, dok se stari i buraz u muke daju sa svojim passatima i sharanima
Gledaj da je zubcasti remen promjenjen na nekih 100.000km i pregledaj servisnu knjizicu ako postoji, mozda je mana mazde sto nije tako rasprostranjena i popularna kao neke druge marke u BIH, ali sa mazdom mirno spavas
Ako imas jos kakvih pitanja trzni PM
-
justdoit
ah, izvinjavam se za gresku, u frci sam, pokusavam nesto iskombinovati. Hvala puno Dwndler!sa umjetnichke strane je skroz bezze Embarassed Very Happy a sto se tiche savjeta ubuduce ovakva pitanja postavljaj na podforumu automobili Very Happy
Last edited by justdoit on 25/12/2008 22:50, edited 1 time in total.
-
zlatan01
U Svedskoj vaze za pouzdana auta, kao uostalom vecina japanaca. Najveca mahana im je relativno losa antikorozivna zastita (opet japanci). Takodje u vise izvjestaja o broju kvarova Mazde su plasirane dosta visoko. Obzirom da je sad u BiH puno lakse za dijelove i servis, smatram to dobrim rjesenjem za relativno malo para. Sretno.
- Bullet Tooth Tony
Mazda 323 je jako dobro i pouzdano auto,izebare dobar motor
-
howyesno
brat mi vozi mazdu vec 3 godine i prezadovoljan, bez i jednog kvara.
jedino sto je zamijenio jedan kineticki zglob inace je prava vozilica i svakako za preporuku.
samo neka ti neko prekontrolise auto prije kupovine a mazde su inace fantasticne.
jedino sto je zamijenio jedan kineticki zglob inace je prava vozilica i svakako za preporuku.
samo neka ti neko prekontrolise auto prije kupovine a mazde su inace fantasticne.
-
nineac
#10 Re: kakve su MAZDE???
Znam da su strasno pouzdane. Ako budes uzimao kupi model sa 1.5 motorom zbog odnosa snage i tezine. Inace su strasno visoko plasirane, a npr. Mazda 6 je vec godinama po ADAC-ovoj listi na prvom mjestu po pouzdanosti (ispred vjerovali ili ne Vectre C).justdoit wrote:Ima li neko iskustva sa Mazdama? Nadjoh naizgled dobru 323, ali ne znam nikoga ko ima i kako je sa dijelovima. Sad u dilemi, kazu da se rijetko kvare, a ovlasteni servis je kod Forda, samo sto ovlasteni serviseri obicno ''kolju''... Sta mi je ciniti, ima li ko kakav pametan savjet? Hvala unaprijed
Inace ja vozim Xedos 9 koji malo veze ima sa 323, ali nikad nikakvih problema nisam imao, samo ulje mjenjaj redovno. I da, pazi kineticki kakav je. To je inace mana svih japanaca, ali je ona posebno osjetljiva na to.
- Citizen-X
#11 Re: kakve su MAZDE???
Da nisu kineticki slaba tacka zbog zaptivanja manzetni ili su fabricke manzetne lose pa "cure" ? Malo mi bezveze da kineticki zglobovi budu mana tek tako... Eh Mazda Xedos 6 a i 9 je cool i dan danasnineac wrote:Znam da su strasno pouzdane. Ako budes uzimao kupi model sa 1.5 motorom zbog odnosa snage i tezine. Inace su strasno visoko plasirane, a npr. Mazda 6 je vec godinama po ADAC-ovoj listi na prvom mjestu po pouzdanosti (ispred vjerovali ili ne Vectre C).justdoit wrote:Ima li neko iskustva sa Mazdama? Nadjoh naizgled dobru 323, ali ne znam nikoga ko ima i kako je sa dijelovima. Sad u dilemi, kazu da se rijetko kvare, a ovlasteni servis je kod Forda, samo sto ovlasteni serviseri obicno ''kolju''... Sta mi je ciniti, ima li ko kakav pametan savjet? Hvala unaprijed
Inace ja vozim Xedos 9 koji malo veze ima sa 323, ali nikad nikakvih problema nisam imao, samo ulje mjenjaj redovno. I da, pazi kineticki kakav je. To je inace mana svih japanaca, ali je ona posebno osjetljiva na to.
-
nineac
I manzetne i zglob je problem. Zglob sam od sebe je poddimenzioniran. manzetne su mana na vecini auta sa prednjom vucom.
Ja sam ovdje u USA morao mjenjat obe poluosovine zbog manzetna, jer boze moj njima je komplikovano mjenjati samo manzetne, pa onda prljavstina usla u zglob (to stoji) i na kraju iskesa 260dolara zbog jebenih manzetna. Da sam imao alata fino bi to zamjenio, 13 dolara manzetna i vozdra.
Ali, ja sam vozio ko zna koliko suh kinetiski, jer kada je primjeceno to, oni su bili bez masti. I opet nisu "pucketali" pri skretanju. Doduse kod mene je motor 2.5 V6 pa je i u skladu s tim i dimenzija kinetickih zglobova.
Ja sam ovdje u USA morao mjenjat obe poluosovine zbog manzetna, jer boze moj njima je komplikovano mjenjati samo manzetne, pa onda prljavstina usla u zglob (to stoji) i na kraju iskesa 260dolara zbog jebenih manzetna. Da sam imao alata fino bi to zamjenio, 13 dolara manzetna i vozdra.
Ali, ja sam vozio ko zna koliko suh kinetiski, jer kada je primjeceno to, oni su bili bez masti. I opet nisu "pucketali" pri skretanju. Doduse kod mene je motor 2.5 V6 pa je i u skladu s tim i dimenzija kinetickih zglobova.
-
AdnanSA
Vozio sam 323F nekih 3 godine i presao 50 000 km.Potrosnja umjerena,udobnost solidna a pouzdanost nenadmasna.
U tih tri godine 3 puta ulje i filtere promijenio i to je bilo sve.
U svakom slucaju auto za preporuciti,naravno ipak je dobro pregledaj prije kupovine a ako ima malo korozije zazmiri i vozi.
U tih tri godine 3 puta ulje i filtere promijenio i to je bilo sve.
U svakom slucaju auto za preporuciti,naravno ipak je dobro pregledaj prije kupovine a ako ima malo korozije zazmiri i vozi.