Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
Moderator: anex
-
miki.ba
#1 Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
Čuo sam za neke povlastice ali nikako iz pouzdanih izvora,
Imate li vi neke informacije??
-
Dendrlix
#2 Re: Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
Ne placa se porez na dobit.
- djulba
#3 Re: Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
nemaš nikakvih povlastica. radiš prvu kao da ti je stota
-
miki.ba
#4 Re: Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
Jesi li siguran ?Dendrlix wrote:Ne placa se porez na dobit.
-
Dendrlix
#5 Re: Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
Nisam 100%
Znam da je bilo prije 4-5 godina.
- Miki123
#6 Re: Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
Bilo, danas se sjechaloDendrlix wrote:Nisam 100%![]()
-
Eborg
#7 Re: Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
Prva godina 100% oslobađanja, druga godina 75% oslobađanja, treća godina 50% oslobađanja poreza na dobit.
Tako barem piše u mojoj knjizi s faxa. E sad, ako je to netačno i ako je to zastario podatak, onda skontaj kakvo nam je obrazovanje i kakve "stručnjake" izbacujemo.
Tako barem piše u mojoj knjizi s faxa. E sad, ako je to netačno i ako je to zastario podatak, onda skontaj kakvo nam je obrazovanje i kakve "stručnjake" izbacujemo.
-
enx
#8 Re: Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
eborg, kad si ti to učio bili su drugi zakoni.
evo da ja odgovorim konkretno.
Nisi nam rekao da li se radi o preduzeću ili o SOR.
Ali pretpostavljam da je preduzeće u pitanju.
Evo ti konkretno iz zakona o porezu na dobit:
Porezna oslobađanja
Član 31.
Obveznik koji je u godini za koju se utvrđuje porez na dobit izvozom ostvario preko 30% od ukupno ostvarenog prihoda oslobađa se plaćanja poreza na dobit za tu godinu.
Član 32.
(1) Obveznik koji u periodu od pet uzastopnih godina investira u proizvodnju u vrijednosti od najmanje 20 miliona KM,
na teritoriji Federacije BiH, oslobađa se plaćanja poreza na dobit za period od pet godina počevši od prve godine
investiranja u kojoj mora biti investirano najmanje četiri miliona KM.
(2) Ako obveznik iz stava 1. ovog člana, u periodu od pet godina ne dostigne propisani cenzus za investiranje, gubi
pravo na porezno oslobađanje, a neplaćeni porez na dobit se utvrđuje prema odredbama ovog Zakona uvećan za
zateznu kamatu koja se plaća na neblagovremeno plaćene javne prihode.
Član 33.
Obveznik koji zapošljava više od 50% invalidnih lica i lica sa posebnim potrebama duže od godinu dana oslobađa se
plaćanja poreza na dobit za godinu u kojoj je bilo zaposleno više od 50% invalidnih lica i lica sa posebnim potrebama.
Član 34.
Obveznik - poslovna jedinica nerezidenta koji je osnovan ili čije je sjedište ili kojem se stvarna uprava i nadzor nad
poslovanjem nalazi izvan teritorije Federacije, a u Bosni i Hercegovini oslobađa se plaćanja poreza na dobit za dobit
koju ostvari poslovanjem na teritoriji Federacije.
VII. OTKLANJANJE DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA DOBITI OSTVARENE VAN TERITORIJE FEDERACIJE, A U BOSNI I
HERCEGOVINI
Član 35.
Obvezniku - rezidentu umanjuje se obračunati i plaćeni porez na dobit koji je njegova nerezidentna poslovna jedinica
platila na dobit izvan teritorije Federacije, a u Bosni i Hercegovini, a koja je uključena u dobit obveznika.
Član 36.
Obveznik iz člana 35. ovog Zakona dužan je nadležnoj jedinici Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (u
daljnjem tekstu: Porezna uprava) podnijeti dokaze o visini dobiti i plaćenom porezu nerezidentne poslovne jedinice.
OVO TI U PREVODU ZNAČI DA NEMAŠ POVLASTICA OSIM DA UPOŠLJAVAŠ INVALIDNA LICA ILI DA IMAŠ PROMET 20 MILIONA ILI DA OSTVARUJEŠ IZVOZ...
evo da ja odgovorim konkretno.
Nisi nam rekao da li se radi o preduzeću ili o SOR.
Ali pretpostavljam da je preduzeće u pitanju.
Evo ti konkretno iz zakona o porezu na dobit:
Porezna oslobađanja
Član 31.
Obveznik koji je u godini za koju se utvrđuje porez na dobit izvozom ostvario preko 30% od ukupno ostvarenog prihoda oslobađa se plaćanja poreza na dobit za tu godinu.
Član 32.
(1) Obveznik koji u periodu od pet uzastopnih godina investira u proizvodnju u vrijednosti od najmanje 20 miliona KM,
na teritoriji Federacije BiH, oslobađa se plaćanja poreza na dobit za period od pet godina počevši od prve godine
investiranja u kojoj mora biti investirano najmanje četiri miliona KM.
(2) Ako obveznik iz stava 1. ovog člana, u periodu od pet godina ne dostigne propisani cenzus za investiranje, gubi
pravo na porezno oslobađanje, a neplaćeni porez na dobit se utvrđuje prema odredbama ovog Zakona uvećan za
zateznu kamatu koja se plaća na neblagovremeno plaćene javne prihode.
Član 33.
Obveznik koji zapošljava više od 50% invalidnih lica i lica sa posebnim potrebama duže od godinu dana oslobađa se
plaćanja poreza na dobit za godinu u kojoj je bilo zaposleno više od 50% invalidnih lica i lica sa posebnim potrebama.
Član 34.
Obveznik - poslovna jedinica nerezidenta koji je osnovan ili čije je sjedište ili kojem se stvarna uprava i nadzor nad
poslovanjem nalazi izvan teritorije Federacije, a u Bosni i Hercegovini oslobađa se plaćanja poreza na dobit za dobit
koju ostvari poslovanjem na teritoriji Federacije.
VII. OTKLANJANJE DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA DOBITI OSTVARENE VAN TERITORIJE FEDERACIJE, A U BOSNI I
HERCEGOVINI
Član 35.
Obvezniku - rezidentu umanjuje se obračunati i plaćeni porez na dobit koji je njegova nerezidentna poslovna jedinica
platila na dobit izvan teritorije Federacije, a u Bosni i Hercegovini, a koja je uključena u dobit obveznika.
Član 36.
Obveznik iz člana 35. ovog Zakona dužan je nadležnoj jedinici Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (u
daljnjem tekstu: Porezna uprava) podnijeti dokaze o visini dobiti i plaćenom porezu nerezidentne poslovne jedinice.
OVO TI U PREVODU ZNAČI DA NEMAŠ POVLASTICA OSIM DA UPOŠLJAVAŠ INVALIDNA LICA ILI DA IMAŠ PROMET 20 MILIONA ILI DA OSTVARUJEŠ IZVOZ...
-
Eborg
#9 Re: Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
Istina, ali problem je što sam ja taj ispit položio prije 10 dana a ukinuto je prije nekoliko godina. E to je tuga. Dobro je da djecu ne učimo o Čehoslovačkoj i Sovjetskom savezu. 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#10 Re: Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
jedini pouzdan izvor su ti zakoni i knjigovodje ... vecinu zakona mozes naci na netu..miki.ba wrote:Čuo sam za neke povlastice ali nikako iz pouzdanih izvora,
ako planiras osnivati firmu nadji konsultantsku firmu i plati savjete.. uvjek se ispalti
zajebi mahalu u biznisu
- Toto
#11 Re: Kakve povlastice imaju firme u prvoj godini rada?
dupljak
Last edited by Toto on 04/05/2011 17:57, edited 1 time in total.
- Toto