Kakve OTROVE jedemo ???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#201 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by Thorgerson »

I kad mi neko krene o bosanskoj, balkanskoj kuhinji. Vrhunac je stavis kasiku vegete. :-)

Jebote toliko zacina u svijetu ima, koji daju nevjerovatnu aromu i poboljsavaju okus...istrazujte malo i bacite to sranje.

Dok se nisam osamostalio i poceo sam kuhati nisam ni znao kakvi zacini sve postoje i sta sve mozes da uradis s njima. Ne moram ni napominjati da vegetu nemam niti ne koristim pa zadnjih sigurno 10 godina.
triconja

#202 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by triconja »

Karabaja wrote:Pušači, što se bojite raka od vegete, prebrojte se.
U mene nene i njena mati i otac pusili od malena i dozivjeli 80e godine, i jos pusili motani duhan :mrgreen:

To ti je taj mentalitet bolan, prije ce secer prestat jest jer se boji raka nego prestat pusit :lol:
Tabijat

#203 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by Tabijat »

Karabaja wrote:Pušači, što se bojite raka od vegete, prebrojte se.

:lol: :lol: :lol: kralju :lol: :lol: :lol:
insomnia78

#204 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by insomnia78 »

Sa vegetom svako jelo ima isti okus
graue_maus

#205 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by graue_maus »

:-?
insomnia78

#206 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by insomnia78 »

Sta se mrstis?
Vegeta preuzme sve okuse. Hoces ribu, janje, teletinu nakrkaj vegete. Ne osjetis okus mesa samo vegetu. Skuhaj grah, grasak, kupus opet nakrkaj vegete. Ljudi u jebeni bosanski lonac stave vegetu. Na kraju umjesto da uzivas u prozimanju svog onog razlicitog povrca i mesa ti opet osjetis vegetu
detroit-mercy

#207 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by detroit-mercy »

lajkujMe wrote:Procesuirana hrana tipa vakum pakovanja, konzerve i razni "gotovi" proizvodi kao sto sto su umaci, sosovi, gotova jela i slicno je otrov, bez obzira na proizvodjaca.
Ti artikli moraju imati neki vid aditiva i hemije da bi imali duzi rok trajanja.
Gledajte da jede sto vise svjezije i da kad pravite nesto radije kupi pojedinacno artikle nego all in one opcije.
Gledajte deklaraciju cim vidite rijeci umjetno, aditiv, E pa broj i slicno bjezite od toga.
Sto se tice vakumiranog mesa, moj savjet kao neko ko radi prodaju istoga, vjerujte mi kad sam vidio sta se sve radi s tim nisam vise nikad u zivotu uzeo meso takvo.
Tu vecinom zavrse sljedece kategorije:
-Losije kvalitete meso nepodobno za drugaciju upotrebu.
-Kosti i derivati zivotinje koje ne mogu prodati
-Istekli rokovi rinfuze ili zaledjene neprodane zalihe
Pogotovo izbjegavajte konzervisanu hranu tipa pastete, mesni naresci, pripravci od mesa tipa gulas, vakumirano kobasice i hrenovke bilo kakve tu ima svega samo ne mesa tu se mijesaju kosti, tkiva, ligamenti, odbacene masne naslage, zapamtite najjskuplje i najjeftinije nema razlike sve smece.
Rezano meso vakum, uu to su vecinom istekli rokovi ono sto se nije prodalo u drugoj formi.

I sad za kraj, zdenka sirevi, to vam je sve otopljeni zuti sir tipa gauda, edamer kojima je istekao rok s masom aditiva da bi se osigurao dobar ukus, izgled i trajnost.
Odvadi malo, imam jaran koji je radio u mesnoj industriji i bas sam ga pitao za te stvari, pometu navece pa u pastetu :mrgreen: ili parizer :mrgreen:.
Covjek mi kaze, valja raja gluposti, za sve imaju standardi i sta se smije sta nesmije. Uglavnom svijet pretjeruje.
insomnia78

#208 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by insomnia78 »

Doduse mi smo na daleko poznati po postivanju standarda

PS: ono ne smije ni konjsko meso u lazanje ako na deklaraciji pise junetina pa opet ide. I to u jebenoj EU
focko

#209 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by focko »

prićo mi jedan čevapćija i dan danas se u ćarsiji trosi argentinso meso iz 71.
Xillenn

#210 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by Xillenn »

Dragi ljudi, imamo li mi neku listu dobrih i preporučenih domaćih proizvoda? Čim se valja hraniti? Znam da nije sve super, ali eto, bar da nam nije dijeta 100% otrov.

Najbolje je sve organski, svoju farmu imati, ali teško je stvarno neko ko ima djece, ko živi u gradu da nabavlja organsko i to pogotovo da nije skuplje.. Ja sam više mislio ovako na nivou Binga, Amka, Konzuma itd
uglavnomja

#211 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by uglavnomja »

malo off, vezano za ublehu ekoloskih proizvoda

upravo ide na vamo na tv bbc emisija o zdravoj hrani
jedan zanimljiv detalj vezano za piletinu
4 vrste su testirane, 1. ekoloska, 2. hranjena kukuruzom ili zuta piletina, 3. slobodnohodajuce koke i 4. obicna jeftina piletina iz granapa, 2-3 puta jeftinija od ekoloske

rezutat:
1. slobodnohodajuce imaju najmanje masti i najvise dobih omega 3, ali ne nesto spec manje/vise od 2 i 3
2 i 3 - dijele mjesto ekoloska i granapska
4. zuta kukuruzna je najgora, najvise masti i najmanje omega 3

a sto se mesa tice, najzdraviji dio su iznutrice :-) jetra, srce, bubrezi, brizle ... mislim da tripice nisu testirali :D
Android Knego

#212 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by Android Knego »

focko wrote:prićo mi jedan čevapćija i dan danas se u ćarsiji trosi argentinso meso iz 71.
Ja sam čuo da još čerupaju jednog dinosaurusa. Ali su zalihe pri kraju. Još jedno 70-80 godina i poslije toga ćevapi na Čaršiji će biti znatno skuplji...
TheMule

#213 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by TheMule »

Ja sam imo nekoliko cuka. Ovaj sto jede vegetu i cevape svako drugi dan evo ga zdrav i ziv vec mu je 78 godina, a oni sto su jeli uvozna jela iz Francuske i Njemacke vec pocrkali davno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#214 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by Truba »

Pojo sam 2 pljeske meso kupljeno u konzumu
Kako to smrdi...kako neukusno
Evo cekam reakcije
Ustvari pljesku i pol sam pojeo
Ostatak bacio vani da pocrkaju psi i macke :lol:
Ako me ne bude bilo dohakao mi je konzum
Post Reply