Kakve OTROVE jedemo ???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
halkan

#1 Kakve OTROVE jedemo ???

Post by halkan »

Pozdrav svima.

Jednostavno nisam znao gdje postaviti ovu temu jer ne mogu je svrstati ni u jedan podforum,pa neka moderatori premjeste ako ne pripada ovdje.

Pa da pocnem :)

Kao šumski radnik,šumarski tehničar,terenski radnik,na posao svaki dan nosim hranu kao i sve moje kolege.
Svako jutro je dilema oko toga sta jesti danas,sta kupiti,koji proizvodjač........
Jutros (18.01.2012.) sam kupio bosanski sudžuk i krajšku ljutu kobasicu od proizvodjaca mesnih preradjevina SEMIĆ d.o.o Visoko (nisam htio spominjati proizvodjaca ali sam jednostavno morao,nakon onakvog doručka)

Sudžuk-vakum pakovanje,onako fin na izgled,cijena bogami i nije neka pojeftina.
Kobasice-isto tako vakum pakovanje,fina ambalaza pa zato sam ih i kupio

Ali prilikom doručka sam se uvjerio u onu staru da izgled vara,tj. da pakovanje sadrži nešto skroz drugo od onoga što piše na deklaraciji.

Na pakovanju sudžuka piše da mu je sastav govedje meso,so i zacini,kobasicama nisam zapamtio sastav ali takodjer pise da sadrze govedje meso,zacine i so i jos neke aditive cini mi se.

Eh sad dolazi ono pravo :)

Sudžuk im je jednak OTROVU.
Ovo otrovu namjerno pisem velikim slovima jer je stvarno otrovan. Nije mi samo jasno koji sastojak je onako KISEL jer ga je nemoguce jesti koliko je kisel i slan,a o sastavu da i ne govorimo. Mesa naravno nema ni u tragovima,samo loj i neka supstanca kao brasno ili nesto poput brasna. Nemoze se normalno rezati nozem,vec ga lakse mozete mazati na kruh kao pastetu. Pomislio sam da mozda nije dovoljno suh pa sam ga mislio malo isprziti na vatri na stapu ali tek onda je postao nejestiv. 80% ga je jednostavno se istopilo a ono sto je ostalo bilo je toliko slano da ga ni neka zivotinja nebi pojela.

Kobasice takodjer OTROVNE.
Nakon sto sam odustao od sudžuka hajde reko da barem kobasice pojedem da ne budem gladan :) ali i sa kobasicama ista stvar. Isti sastav kao kod sudžuka samo sa dodatkom ogromn kolicine crvene (aleve) paprike.
Nakon pecenja na stapu na vatri takodjer su bile nejestive,i SMRDILE su nepodnosljivo a ona masnoca sto se iscjedila kad se ohladila izgledala je kao da je na tom mjestu bila zapaljena svijeca pa oni ostatci od svijece istopljeni kao da su po stolu.

100 puta sam se danas zapitao `KO FIRMAMA KOJE PRERADJUJU MESO DAJE CERTIFFIKATE I PEČATE da mogu obavljati tu djelatnost i `KO KONTROLIŠE KVALITET PROIZVODA jer je očigledno da SEMIĆ d.o.o nema niti kontrolu kakvoce niti bilo koji inspektori provjeravaju sta se stavlja u proizvode niti imaju nadzor samih procesa proizvodnje.

Ovim putem samo zelim da apelujem na sve koji procitaju ovaj post da izbjegavaju proizvode ovoga proizvodjaca jer je ocigledno da su OPASNI PO ZDRAVLJE LJUDI I ZIVOTINJA i da apelujem na inspekcije i sve nadlezne sluzbe da se malo pobrinu oko toga sta gradjani nase nam BiH jedu.

Pa evo i nekoliko slika o ovome sto sam pisao:

Code: Select all

http://imageshack.us/photo/my-images/822/dsc0005czg.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/850/dsc0007ukj.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/233/dsc0004rh.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/62/dsc0006ivb.jpg/
E&E

#2 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by E&E »

Necu ulaziti u tematiku, samo ovaj dio kad kazes stavio na stap i na vatri okreces... Blago tebi kakav posao imas prijatelju :)
starii

#3 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by starii »

drug sve sto mogu da ti kazem cuvaj zdravlje,okom se vidi koliko je masno,a sta su od mesa stavili pitanje je..bolje ti je pojesti i suha hljeba nego ovo..a i ovi da su pametniji pa da prave kvalitetno vise bi mu ljudi kupovali nego ovako da ima odlicnu reklamu da mu ga vise niko ne uzme, al sta ces nasa posla..sretno :)
halkan

#4 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by halkan »

E&E wrote:Necu ulaziti u tematiku, samo ovaj dio kad kazes stavio na stap i na vatri okreces... Blago tebi kakav posao imas prijatelju :)

:) Najbolji posao na svijetu.

Biti šumar,neprocjenjivo ;)
JThomas

#5 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by JThomas »

ko ti je kriv kad kupuješ krajišku ljutu iz visokog :D
threshold

#6 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by threshold »

E&E wrote:Necu ulaziti u tematiku, samo ovaj dio kad kazes stavio na stap i na vatri okreces... Blago tebi kakav posao imas prijatelju :)
Ne vidim problem u tome da je covek probao ispeci meso.
E&E

#7 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by E&E »

threshold wrote:
Pa gdje u mom postu vidis problem ili bilo sta negativno majke ti?
JThomas

#8 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by JThomas »

šalu na stranu, ovo na slikama je stvarno :shock: :-? sudžuka strave :-?
halkan

#9 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by halkan »

JThomas wrote:šalu na stranu, ovo na slikama je stvarno :shock: :-? sudžuka strave :-?

sudžuka strave :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Da samo znas kakav je okus :) :-)
Not My Idea

#10 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by Not My Idea »

boze sacuvaj :-)

ovo kao da je neko zalio krecom!

bolje jest hljeb s pavlakom nego ovo smece domacih trovaca pardon proizvodjaca!

i onda kaze Kupujmo domace...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#11 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by Entropio »

Uh...
muha_sa

#12 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by muha_sa »

threshold wrote:
ljetos prvi put u životu probah tu tehniku pecenja kobasica :-D jebeš roštilj--samo šiš i živa vatra :)
žulijan asanž

#13 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by žulijan asanž »

Not My Idea wrote:boze sacuvaj :-)

ovo kao da je neko zalio krecom!

bolje jest hljeb s pavlakom nego ovo smece domacih trovaca pardon proizvodjaca!

i onda kaze Kupujmo domace...
kojom pavlakom? jel onom milkosovom sto je svaki put drugacija? ja kad god kupim pavlaku milkosovu, ona je uvijek drugačija - nekad gušća, nekad rijeđa, nekad kiselija, nekad manje kisela, nekad isušena skrooooz, a nekad puna one vode.... (o istoj se pavlaci radi svaki put, da ne bi bilo zabune)....

kojim hljebom? jel onim drži vodu dok majstori odu? :D znači dobar je kad ga malo stisneš u pekari, čim kući dođeš počne se raspadat ko tifusar :D

koliko god patriotizam bio u meni i koliko god se trudio da kupim uvijek domaće - ovca ipak nisam. hvala lijepa. stari, dobri i provjereni dukat. makar imaju konzistenciju u kvalitetu.

domaća čokolada? a-a, neću vala više, nisam vesla siso. da makar valja, ja bi je kupio. ma, znaš šta, da makar do pola valja ko dorina, ma četvrtinu jednu da valja od milke, ja bi je kupio....

ako je do patriotizma, ja ću je kupit i bacit u smeće. eto nek pomognem domaću privredu - ali bekan nisam da je jedem. jednostavno ne valja. nema tu filozofije - ne valja i gotovo.

jedino još samo domaće proizvode na pijaci kupujem. znači od seljaka krompir, luk, bijeli luk, mrkvu, peršun i to....

ovo sve iz BIH prehrambene industrije izbjegavam u širokom luku....a trudio sam se iskreno, bio sam "napaljen" iskreno da furam samo domaće...oćeš, žulijane, malo sutra. NIKAD VIŠE.
žulijan asanž

#14 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by žulijan asanž »

a btw - dotičnog semića ne bih uopšte da komentarišem. jednom kupio narezanu sudžuku, krenuo da jedem sendvič i ispljunuo prvi zalogaj. al što jest, jest zapakovali su ga ko da je gusčja pašteta, reko bi čovjek po pakovanju da će svršit koliko je ukusno... a tamo.....

sad me hebite ako ne bi prije brabonjak koziji pojeo, nego onu sudžuku. ono je sve samo ne meso. jebo ikar, šta je ono....
Not My Idea

#15 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by Not My Idea »

zulijane, pa o tome pricam.
iako hljeb noras uzimat domaci, sto jes jes :D kod mene Inpek-odlican!

a pavlaka-ZENICKA! :twisted: bez zahebancije, probaj ZIM proizovde, mileram i jogurt, imaju i namaze-vajkrem, kajmak...

ostalo-vindija, cekin, perutnina ptuj...jbg, draze je meni moje zdravlje i ceif nego gurat privredu dok te ti isti privrednici truju.
halkan

#16 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by halkan »

Ja sam Semica uzeo samo za primjer,ni ostali nisu puno bolji od njega,ako ne i gori,ali pitanje je `ko tim "proizvodjacima" daje certifikate,dozvole,kako oni prolaze kontrole kvaliteta,inspekcije.........

Ili jednostavno svih ovih nabrojanih i nema u samom sustavu prerade mesa u BiH?
despina

#17 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by despina »

bljak :shock:

ja već godinama ne jedem mesnu prerađevinu, no paštete, salame, sudžuke, ćevapi, kobasice, hamburgeri... ama baš ništa što je mljeveno, faširano.jedino dolazi u obzir pršut, jer tu vidim šta jedem... ovo ostalo, kao što neko gore reče, radije bih suh hljeb jela.
zvijezde znaju šta oni melju i prodaju pod "mesom" :roll:
chuchumbamayumbe

#18 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by chuchumbamayumbe »

Spominjao sam Semića nekoliko puta na forumu, svaki put u negativnom kontekstu.
Ovo što je tebe potrefilo, čini mi se da je i higijenski neispravno, pokvareno...gdje si kupio, da nije bila rupica na pakovanju, da se nije pokvarilo.
Uglavnom, radio sam sa "sirovim" mesom koje distribuira Semić, sa njihovim ramstekom "made in Argentina ili Brazil" (doduše, navodno proizvedeno prije koji mjesec, i upotrebljivo godinu na -18c), i sebi sam rekao - nikada Semić.
Ne sumnjam da su i ostali mesari, manje-više, u tom rangu. Sve je to u 5 deka. Nedavno sam kupio frtalj Menporm nekakve pureće delikates šunke, ocam nisam muhanat, ali neću zaboraviti onaj prvi (i posljednji zalogaj) - smrt u diskoteci. :)
Možda ja i griješim, ali je danas doš'o vakat što sam ne zavežeš za plot i ne zakolješ, ne treba ni da jedeš.
chuchumbamayumbe

#19 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by chuchumbamayumbe »

btw, poznanik iz djetinjstva, iz Varaždina, mati mu radila u Koki Varaždin, ili u Vindiji, slagaću...kod njih nikada na trpezi nije bilo pašteta, viršli, salama, itd...to je bilo prije rata, mogu misliti šta danas ovi mesari rade?!?!
:roll:
žulijan asanž

#20 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by žulijan asanž »

chuchumbamayumbe wrote:Spominjao sam Semića nekoliko puta na forumu, svaki put u negativnom kontekstu.
Ovo što je tebe potrefilo, čini mi se da je i higijenski neispravno, pokvareno...gdje si kupio, da nije bila rupica na pakovanju, da se nije pokvarilo.
Uglavnom, radio sam sa "sirovim" mesom koje distribuira Semić, sa njihovim ramstekom "made in Argentina ili Brazil" (doduše, navodno proizvedeno prije koji mjesec, i upotrebljivo godinu na -18c), i sebi sam rekao - nikada Semić.
Ne sumnjam da su i ostali mesari, manje-više, u tom rangu. Sve je to u 5 deka. Nedavno sam kupio frtalj Menporm nekakve pureće delikates šunke, ocam nisam muhanat, ali neću zaboraviti onaj prvi (i posljednji zalogaj) - smrt u diskoteci. :)
Možda ja i griješim, ali je danas doš'o vakat što sam ne zavežeš za plot i ne zakolješ, ne treba ni da jedeš.
menprom je isto priča za sebe...jesi probo delikatesnu menprom sudžuku? :D qq lele šta je ono.... došlo vrijeme govna se pakuju u ambalažu i narod jede.

jedi narode, jedi, još malo pa ni toga neće bit. a ti narode jedi i šuti. :x
žulijan asanž

#21 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by žulijan asanž »

chuchumbamayumbe wrote:btw, poznanik iz djetinjstva, iz Varaždina, mati mu radila u Koki Varaždin, ili u Vindiji, slagaću...kod njih nikada na trpezi nije bilo pašteta, viršli, salama, itd...to je bilo prije rata, mogu misliti šta danas ovi mesari rade?!?!
:roll:
ali ja ću ti reći da je prije rata visočko meso bilo ekstra dobro. sjećam se ko dijete, kad bi me tetka odvela u tržnicu ujutro "na doručak" :D :D :D

ja bio bucmast, pravi deba onaj ko malik iz oca na službenom putu. evo sine kajmaka probaj, evo sine suhog mesa, evo sine sira mladog, evo sine paprike u pavlaci, evo buco pečenice, uzmi dva komada merak mi te gledat kako slatko jedeš.....

đir po tržnici ja se ubio, a onda tetku za rukav i na šampitu i bozu u tip top

hehe
muniza

#22 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by muniza »

Hajd da malo kontriram i začinim temu :)
Uglavnom meni je ova krajiška ljuta jedna od boljih kobasica od naših proizvođaća bez zezancije.
Neću ulaziti u sastav i ostalo jer se fakat ne razumijem al je ukusna i absolutno ne preljuta. Par puta sam znao uzeti prije roštilja kobasice od različitih proizvođača i raja bi se uvijek razgrabila oko ovih semićevih...
Za sudžuku i ostalo ne bih komentariso jer to nikad ne uzimam vakumirano...
I da dodam, bosanci i prerada mesa, NULAAA bodova!
Karabaja

#23 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by Karabaja »

Gastro Merak sudžuka porijeklom iz Austrije je bolja od svake domaće (ovo govorim za ove kupovne). Tužno je da je BiH spala na to uvozi sudžuku :-)
muniza

#24 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by muniza »

Karabaja wrote:Gastro Merak sudžuka porijeklom iz Austrije je bolja od svake domaće (ovo govorim za ove kupovne). Tužno je da je BiH spala na to uvozi sudžuku :-)
Istina, ona je tonbe, posebno ona pikant. A slična njoj je od zlatiborca al jeb ga, patriotski osjećaji zanemaruju gurmanske potrebe :)
Not My Idea

#25 Re: Kakve OTROVE jedemo ???

Post by Not My Idea »

evo da i ja pohvalim, domacu kobasicu-Bajra, ljuta juneca rostiljska :thumbup:
Post Reply