Kakva su vasa iskustva...
-
drug_clan77
Ma ne znam sta bih ti rekao, mene u principu nerviraju uski pogledi i jednostrano gledanje koji za sobom vuku gomile izrecenih gluposti i dijela.
Gledali smo taj film.
E sad ti imas jedno uvjerenje, ja drugo i to je to, jednostavno je tako i jednostavno obojica imamo cvrste argumnte za to.
Ali bez vike, galame i vrijedjanja mozemo uvijek sastaviti nesto sto je OK rijesenje.
Gledali smo taj film.
E sad ti imas jedno uvjerenje, ja drugo i to je to, jednostavno je tako i jednostavno obojica imamo cvrste argumnte za to.
Ali bez vike, galame i vrijedjanja mozemo uvijek sastaviti nesto sto je OK rijesenje.
- Prozor
Iako zivim u BiH od 96´ pa na dalje sam cesto isao sto poslom sto preko familije u dijasporu, tj Zapadnu Evropu i Ameriku.
Nazalost, analiza pokretaca ove teme po meni nije tacna, situacija u dijaspori je segregacijski losija nego u BiH. U bosanskim gradovima, npr "nasem" dijelu FBIH, ljudi se druze i paze bez obzira na etnicnost a segregacija je vise entitetski. Npr. tesko ces naci ulicu u Sarajevu, da zive na 1.om zivi Hrvat, i da ne ide kod komsije Bosnjaka sa kojim se zna od djetinstva na 2.om...
U dijaspori sa druge strane, segregacija je veoma jaka. Izbjeglice su se odmah segregirale jedni od drugih po dolasku, tako da su vecinski Bosnjaci(koji od Balkanskih izbjeglica 90-ih jesu vecina) se drzali jedni drugih, a ono malo Srba i Hrvata se grupisalo izmedju se. Narucito obzirom da su Srbi i Hrvati bili odbjeglice iz Sarajeva, Tuzle, Zenice itd. sto vise nisu htjeli biti "u dzamahiriji" pa su naravno i ideoloski bili ne-spojivi sa Bosnjacima sto su frisko dolazili iz zapaljenih sela istocne Bosne....
Odrasli se drze jedni drugih, tj druzenja su ogranicena etnicki kada se radi o Balkancima, cak sam vidio da se cesce druze bh. Srbi i Hrvati izmedju se nego sa Bosnjacima, koji cini zasebnu dijasporsku zajednicu definitivno...
Starija omladina, znaci oni 15-20, se drze takodjer svojih etnickih grupa i gledaju na situaciju(u BiH) preko roditelja, (mono)etnicke okoline i satelitskih programa, i u zadnje vrijeme naravno "svojih" internetskih stranica...
Oni mladji, dakle prakticki djeca, su vise pomjesani ako zive blizu jedni drugih, ali zato dodje do belaja kada 10-godisnji Bosnjo kaze "znas kad su cetnici napali Bosnu" a 10-godisnji Srbin kaze "sta napali cetnici? turci su htjeli pravit svoju zemlju bez srba..." i onda dodju roditelji i nema vise druzenja...
Bosnjaci su jedini koji generalno drze do bosanstva, kroz slane djece na bosanski maternji, slika Bosne na zidovima, bosanskih motiva, isticanje ljiljana i slicnih simbola... Bosnjaci takodjer drze sve bh.klubove i 99% su posjetioce i clanovi istih...
Srbi i Hrvati se totalno ogradjuju od Bosne, govore da su iz Srbije/Hrvatske, salju djecu na srpski/hrvatski, drze do 4c i sahovnice, isticu slike Zagreba i Beograda... Sto naravno nervira Bosnjake jos vise...
Ceste su i svadje omladine, no posto su podrucja gdje sam ja bio bila dominirana Bosnjacima, vecina pro-cetnickih i ustaskih ideja su drzani za sebe, dok na drugim mjestima znam da je i dolazilo(i vjerovatno dolazi) do provokacija od strane srpske omladine cetnickim poklicima sto naravno zavrsava u tuci...
SVe u svemu, moj primjer sarajevske ulice ne vazi u dijaspori, gdje cesto Hrvat sa 1-og nece nikada otici Bosnjaku sa 2-og..
Srz svega je po meni distanciranje Srba i Hrvata od Bosne i svega bosanskog, iako su najcesce iz Bosne, sto dolazi do onog "necu sa tim s*pkom" kod Bosnjaka, mada ima i bosnjackih sovinista sto prihvataju samo svoje...
Zakljucak bi bio da je segregacija i odvojen zivot puno veci, a i stavovi radikalniji(sto se vidi i po forumima) u dijaspori nego u matici.
Ali moram reci, da me odusevila ljubav prema Bosni stokholmskih mladica i cura 2004 koju nisam od rata pa naovamo zapasio kod sarajevskih... valjda zbog distance i odsustva...
Nazalost, analiza pokretaca ove teme po meni nije tacna, situacija u dijaspori je segregacijski losija nego u BiH. U bosanskim gradovima, npr "nasem" dijelu FBIH, ljudi se druze i paze bez obzira na etnicnost a segregacija je vise entitetski. Npr. tesko ces naci ulicu u Sarajevu, da zive na 1.om zivi Hrvat, i da ne ide kod komsije Bosnjaka sa kojim se zna od djetinstva na 2.om...
U dijaspori sa druge strane, segregacija je veoma jaka. Izbjeglice su se odmah segregirale jedni od drugih po dolasku, tako da su vecinski Bosnjaci(koji od Balkanskih izbjeglica 90-ih jesu vecina) se drzali jedni drugih, a ono malo Srba i Hrvata se grupisalo izmedju se. Narucito obzirom da su Srbi i Hrvati bili odbjeglice iz Sarajeva, Tuzle, Zenice itd. sto vise nisu htjeli biti "u dzamahiriji" pa su naravno i ideoloski bili ne-spojivi sa Bosnjacima sto su frisko dolazili iz zapaljenih sela istocne Bosne....
Odrasli se drze jedni drugih, tj druzenja su ogranicena etnicki kada se radi o Balkancima, cak sam vidio da se cesce druze bh. Srbi i Hrvati izmedju se nego sa Bosnjacima, koji cini zasebnu dijasporsku zajednicu definitivno...
Starija omladina, znaci oni 15-20, se drze takodjer svojih etnickih grupa i gledaju na situaciju(u BiH) preko roditelja, (mono)etnicke okoline i satelitskih programa, i u zadnje vrijeme naravno "svojih" internetskih stranica...
Oni mladji, dakle prakticki djeca, su vise pomjesani ako zive blizu jedni drugih, ali zato dodje do belaja kada 10-godisnji Bosnjo kaze "znas kad su cetnici napali Bosnu" a 10-godisnji Srbin kaze "sta napali cetnici? turci su htjeli pravit svoju zemlju bez srba..." i onda dodju roditelji i nema vise druzenja...
Bosnjaci su jedini koji generalno drze do bosanstva, kroz slane djece na bosanski maternji, slika Bosne na zidovima, bosanskih motiva, isticanje ljiljana i slicnih simbola... Bosnjaci takodjer drze sve bh.klubove i 99% su posjetioce i clanovi istih...
Srbi i Hrvati se totalno ogradjuju od Bosne, govore da su iz Srbije/Hrvatske, salju djecu na srpski/hrvatski, drze do 4c i sahovnice, isticu slike Zagreba i Beograda... Sto naravno nervira Bosnjake jos vise...
Ceste su i svadje omladine, no posto su podrucja gdje sam ja bio bila dominirana Bosnjacima, vecina pro-cetnickih i ustaskih ideja su drzani za sebe, dok na drugim mjestima znam da je i dolazilo(i vjerovatno dolazi) do provokacija od strane srpske omladine cetnickim poklicima sto naravno zavrsava u tuci...
SVe u svemu, moj primjer sarajevske ulice ne vazi u dijaspori, gdje cesto Hrvat sa 1-og nece nikada otici Bosnjaku sa 2-og..
Srz svega je po meni distanciranje Srba i Hrvata od Bosne i svega bosanskog, iako su najcesce iz Bosne, sto dolazi do onog "necu sa tim s*pkom" kod Bosnjaka, mada ima i bosnjackih sovinista sto prihvataju samo svoje...
Zakljucak bi bio da je segregacija i odvojen zivot puno veci, a i stavovi radikalniji(sto se vidi i po forumima) u dijaspori nego u matici.
Ali moram reci, da me odusevila ljubav prema Bosni stokholmskih mladica i cura 2004 koju nisam od rata pa naovamo zapasio kod sarajevskih... valjda zbog distance i odsustva...
-
bos
To sto si poznat kao net i forumski fanatik mislim da ti ne daje pravo da tek tako kvalifikujes necije postove. Barem se nadam.Fair Life wrote:Eeeeeeee...
Prozore bas se ti naprica gluposti...
Hajde probaj u 10218. postu objasniti gdje covjek grijesi, mozda jos ima nade za njega...
- Fair Life
Kad bih svakih 2 mjeseca mjenjao nick poput tebe i nekolicine... ne bih biobos wrote:To sto si poznat kao net i forumski fanatik mislim da ti ne daje pravo da tek tako kvalifikujes necije postove. Barem se nadam.Fair Life wrote:Eeeeeeee...
Hajde probaj u 10218. postu objasniti gdje covjek grijesi, mozda jos ima nade za njega...
"forumski fanatik"... Jel' tako ??
patriotizam pricama: "Ne bih s Vlahom u istoj zgradi stanovao, a kamoli
kaHvu pio!"
Sve je to shuplja... jer sam se zainteresirao za neke slucajeve i saznao
da te iste nase galamdzije vec nekoliko godina rade kod poslodavca
"Vlaha"... ili slicno.
Nije dovoljno slusati tudje price... i vjerovati.
Evo jedan primjer uspjesne saradnje i druzenja... Bosanski hor "Modra
Rijeka"... (strana 17-20.)
http://www.ausbhcouncil.org/bhogledalo/ ... 0-%203.pdf
-
liberal
bogami Fair nisi bas u pravuFair Life wrote:Moja iskustva sa osobama sa "nasih" prostora su u suprotnosti sa njegovimbos wrote:To sto si poznat kao net i forumski fanatik mislim da ti ne daje pravo da tek tako kvalifikujes necije postove. Barem se nadam.Fair Life wrote:Eeeeeeee...
tvrdnjama.
Poznajem gomilu nasih koji jedan pred drugim potvrdjuju sopstveni
patriotizam pricama: "Ne bih s Vlahom u istoj zgradi stanovao, a kamoli
kaHvu pio!"
Sve je to shuplja... jer sam sam se zainteresirao za neke slucajeve i saznao
da te iste nase galamdzije vec nekoliko godina rade kod poslodavca
Vlaha... ili slicno.
Nije dovoljno slusati tudje price... i vjerovati.
Evo jedan primjer uspjesne saradnje i druzenja... Bosanski hor "Modra
Rijeka"... (strana 17)
http://www.ausbhcouncil.org/bhogledalo/ ... 0-%203.pdf
ja sam u torontu i znam da ovdje nema bas velikog druzenja.ima jedna grupa starije raje iz sarajeva koja se ponekad okupi i to je jedno od rijetkih multi okupljanja. sve ostalo se svodi na dolaske u manjini.
dacu ti primjer
kad hrvati organizuju koncert nekog pjevaca iz hrvatske strikto ce se reklamirat samo hrvatskim glasilima(web,novine ,radio,prodavnice) i djelimicno na bosnjackim.srpska prodajna mjesta su zaobidjena u velikom luku. kad dolaze neki pjevaci iz sarajeva desi se da je striktno u bosnjackom dijelu. isto tako i sa srbima. desilo mi se da me ljudi zovu i pitaju dali idem na neki koncert a ja nemam pojma da se desava.
sa druge strane ikonografija na koncertima je u zavisnosti od imena pjevaca/cice pa ako je srbijanska onda je sve majka srbija, bosna...ljiljani itd, hrvati naravno sahovnice. vjeruj mi da se nekad neosjecam prijatno kad vidim neke naduvane polupijane 'zajebane" face koje te gledaju poprijeko i kontaju u svojoj glupoj glavi kojoj grupi pripadas...sam sebe pitam koji ti k...c ovo treba poslije cijelog rata u sarajevu da se sad branis od velikih prekookenaskih nacionalista
-
jugoistocnjak
Ma Prozor i ne radi se o "analizi", kao sto vidis i iz naslova. Ja sam rekao kakva su moja iskustva i pitao za tudja iskustva, a o svojim iskustvima ja bolje znam od tebe, zar ne?Prozor wrote:Iako zivim u BiH od 96´ pa na dalje sam cesto isao sto poslom sto preko familije u dijasporu, tj Zapadnu Evropu i Ameriku.
Nazalost, analiza pokretaca ove teme po meni nije tacna, situacija u dijaspori je segregacijski losija nego u BiH.
Kad sam i postavio ovo pitanje nisam mislio samo na klasicnu dijasporu vec i na bosanske Bosnjake, Srbe i Hrvate koji se susrecu ili rade zajedno po bijelom svijetu. Ja sam upravo bio u takvoj situaciji.
Mene Bosnjaka ne posao je primio bosanski Srbin u konkurenciji sa par ostalih kandidata, izmedju ostalog i Srba. Kroz posao sam se susretao i sa strancima, ali i sa bosanskim Srbima i Hrvatima i nije bilo nikakvih trzavica ili zategnutih odnosa. Naprotiv. Doduse, svi ovi ljudi jesu obrazovani, ali formalnog obrazovanja ne nedostaje ni Radovanu Karadzicu, zar ne?
- Fair Life
@Liberal
U pravu si za organizovane skupove, razna gostovanja i te ... palce.
Po pravilu na ta i tako organizovana "prela i sjela" ne odlazim.
Izuzetak za mene je proslava 8. Marta... Obavezno moram vidjeti to nase
sarenilo... koje se odrzalo usprkos svemu. Jedina razlika... spolovi.
Kod mene je u mojoj prici vise zastupljena privatna inicijativa. Ja nazovem i
kazem... dolazim.... a ti stisni pa reci "Nemooooooj... ne primam takve, ne
pripadas mi ni etnicki ni religiozno... ni...."
Ono sto organizovano zajebu... licnom inicijativom valja nam popravljati.
U pravu si za organizovane skupove, razna gostovanja i te ... palce.
Po pravilu na ta i tako organizovana "prela i sjela" ne odlazim.
Izuzetak za mene je proslava 8. Marta... Obavezno moram vidjeti to nase
sarenilo... koje se odrzalo usprkos svemu. Jedina razlika... spolovi.
Kod mene je u mojoj prici vise zastupljena privatna inicijativa. Ja nazovem i
kazem... dolazim.... a ti stisni pa reci "Nemooooooj... ne primam takve, ne
pripadas mi ni etnicki ni religiozno... ni...."
Ono sto organizovano zajebu... licnom inicijativom valja nam popravljati.
-
tempora
Apsolutno se slazem sa napisanim.Nista dodati i nista oduzeti.Na zalost.lady midnight wrote:po mojim iskustvima iz nekoliko zemalja (njemachka, SAD, engleska, i manjim dijelom holandija) segregacija po nacionalnosti je uzela maha prije nego i u samoj BiH.
ljudi koji u inostranstvu zhive nekih 30-40 godina i koji su skupa dernechili po jugo-klubovima (ovdje izuzimam politichke emigrante koji se nikad nisu ni smatrali jugoslovenima), danas se mozhda josh pozdravljaju, ali kad se radi o aktivnostima u slobodnom vremenu, o uvezivanju, o organizovanju...svak se drzhi "svoga" (a znamo kako se to "svoje" definishe).
izuzetaka ima, ali nema ih puno... koliko god bila slaba u BiH, ideja bosanstva u dijaspori je josh slabija (mozhda se boshnjaci josh sami smatraju najjachim bosancima, ali boshnjachke organizacije ovdje tendiraju ka izjednachavaju bosanstva sa boshnjashtvom, dok druge iskljuchuju bez obzira koliko pro-bosanski orijentisani bili - shto je po meni opet sama negacija bosanstva).
izuzetaka ima, naravno, kao i uvijek, ali nema ih puno.
kod mladjih - a ovdje mislim na generaciju od nekih 18-19 pa do sredine dvadesetih - situacija je prilichno ambivalentna: na jednoj strani turbofolk i odgovarajuci "diskaci", plus jako izrazhena svijest o znachenju statusnih simbola![]()
djeluju kao neka spojnica (a to se kao smatra "nashom kulturom"), tako da su mjesta izlazaka zajednichka...
s druge strane, nedovoljno poznavanje vlastitog jezika, neobavijeshtenost o dogadjanjima u BiH (i nezainteresovanost, ako cemo da budemo iskreni), filtriranje istorije i politike kroz prizmu politichkog ubijedjenja roditelja ili okoline...sve to doprinosi da je "nacionalna" (chitaj: nacionalistichka) orijentacija kod mladih ljudi ovdje (trenuntno sam u njemachkoj, mada sam donedavno i u americi posmatrala isti fenomen) dublje ukorijenjena nego kod mlade raje koju srecem kad sam recimo u sarajevu ili mostaru...
interesantno je npr. posmatrati kako mladi studenti hrvatske nacionalnosti porijeklom iz hercegovine ne vide nikakvu kontradikciju u tome da kao mjesto porijekla navode posushje ili chapljinu, a kao zemlju porijekla hrvatsku...ili chak hercegovinu...u nekim sluchajevima se radi, koliko god to apsurdno ili tuzhno zvuchalo, i o chistom neznanju, mada je ovdje ipak vecinom na djelu ideoloshka indoktrinacija... slichna stvar i sa mladima iz RS...za mnoge mlade boshnjake BiH jeste domovina, ali nece da se "petljaju" sa srbima ili hrvatima...
prijateljstvo ili druzhenje mozhda josh i nekako, al veze ili chak brak...veoma, veoma rijetko (i to i onda uz jaku socijalnu stigmu koje se nece rijeshiti do kraja zhivota).
opet bih napravila razliku i kod mladih ljudi izmedju recimo studenata koji su u zapadnu evropu doshli poslije zavrshene srednje shkole u BiH i onih koji su se rodili i odrasli u dijaspori, odnosno kao veoma mladi stigli u nju (mada se i ovdje nadje pokoji izuzetak)... tendencije ka segregaciji su kod ovih drugih puno jache.
p.s. ali mozhda se ja i varam:D:D
-
gavrilo
moj najbolji jaran je bosnjak iz kozarca.
... sto se tice dijaspore u svajcarskoj, ima jedna stvar sto ih spaja... (turbo)folkoteke
druzi se svako sa svakim. vise sam puta napisao, samo da vidite kako se na glas urlaju pjesme o bosni
sad naravno ... o kvalitetu i "kulturi" turbofolka se moze disktutovati, ali lijepo je vidjeti kako hrvat i srbin zagrljeni pjevaju "putujem svijetom al' bosne nema, ni boljih ljudi ni ljepsih zena"
ps. tako nekad, kada me udari nostalgija, jednom u 2 mjeseca, skoknem do folkoteke (pretezno me onda pusti posle 10 min
)... uglavnom necu zaboraviti kako je halid za mene licno pjevao "zaplakala bosna"
glas mi se vratio posle 4 dana 
... sto se tice dijaspore u svajcarskoj, ima jedna stvar sto ih spaja... (turbo)folkoteke
ps. tako nekad, kada me udari nostalgija, jednom u 2 mjeseca, skoknem do folkoteke (pretezno me onda pusti posle 10 min
- seln
gavrilo ruralac!!gavrilo wrote:moj najbolji jaran je bosnjak iz kozarca.
... sto se tice dijaspore u svajcarskoj, ima jedna stvar sto ih spaja... (turbo)folkotekedruzi se svako sa svakim. vise sam puta napisao, samo da vidite kako se na glas urlaju pjesme o bosni
sad naravno ... o kvalitetu i "kulturi" turbofolka se moze disktutovati, ali lijepo je vidjeti kako hrvat i srbin zagrljeni pjevaju "putujem svijetom al' bosne nema, ni boljih ljudi ni ljepsih zena"
![]()
ps. tako nekad, kada me udari nostalgija, jednom u 2 mjeseca, skoknem do folkoteke (pretezno me onda pusti posle 10 min)... uglavnom necu zaboraviti kako je halid za mene licno pjevao "zaplakala bosna"
glas mi se vratio posle 4 dana
- uvjek dobar gost
Krivi su mediji koji su pod nečijom kontrolom, te oni svako malo zavađaju i plasiraju krive informacije te kumuju podgrijavanju atmosfere...
A jeste istina zdraviji su svi oni koji su se ispalili od nas koji smo ostali, a i standard im je u glavno bolji....
A jeste istina zdraviji su svi oni koji su se ispalili od nas koji smo ostali, a i standard im je u glavno bolji....
-
tempora
Grijesis, vani -u dijaspori, ljudi imaju vecu mogucnost informisanja sa razlicitim izvorima nego u matici.uvjek dobar gost wrote:Krivi su mediji koji su pod nečijom kontrolom, te oni svako malo zavađaju i plasiraju krive informacije te kumuju podgrijavanju atmosfere...
Sto se tice "zdraviji" tu se bas ne bih slozila, jer sam radila na prevodu i observacijama ljudi sa nasih podrucja u Holandiji na tematici posljedica migracije i rata.
Standard ne znaci automatski i mentalno zdravlje, a u mojoj okolini postoji veliki broj ljudi, pogotovo zena koje dozivljavaju kojekakve psihoze.
-
pesak
Ja sam operisana od nacionalizma. Moje najblize drugarice su druge nacije i neke su svuda po svetu...
i nijedna jos nije dosla u Beograd...posle rata...
mada smo ostale dobre drugarice, kao i pre. Problem je sto su se mnogi ovde promenili...ne ja....mozda im je tesko da to vide...druge ljude,bivse prijatelje koji su posandrcani.
i moje drugarice normalno, nisu nacionalistkinje...
da bi bio nacionalista, moras biti malo glup, cini mi se.nekako ogranicen, da ne uvredim nikoga.
da bi bio nacionalista, moras biti malo glup, cini mi se.nekako ogranicen, da ne uvredim nikoga.
-
tempora
[quote="pesak"]Ja sam operisana od nacionalizma. Moje najblize drugarice su druge nacije i neke su svuda po svetu...
mada smo ostale dobre drugarice, kao i pre. Problem je sto su se mnogi ovde promenili...ne ja....mozda im je tesko da to vide...druge ljude,bivse prijatelje koji su posandrcani.
[/quote]
Cudno koliko "intelektualaca" poznajem koji su teski nacionalisti i koliko "neobrazovanih" koji su operisani od istoga.
Cudno koliko "intelektualaca" poznajem koji su teski nacionalisti i koliko "neobrazovanih" koji su operisani od istoga.
-
pesak
To je i mene uvek strasno cudilo...kako pametni, obrazovani ljudi mogu biti nacionaliati ? A ne mogu da kazem da nisu obrazovani ili da nisu pametni.
To je kao neka vrsta mentalne blokade. Dotle je pametan, a odatle - bolestan. Ne znam. Slepilo. vrsta slepila. Neka emocionalna blokada koja ti ne da da razmisljas. Strasno cudno. Nisam to uspela da shvatim. 
- Fair Life
Intelektualac... ne znaci automatski i "biti pametan".tempora wrote:Cudno koliko "intelektualaca" poznajem koji su teski nacionalisti i koliko "neobrazovanih" koji su operisani od istoga.pesak wrote:Ja sam operisana od nacionalizma. Moje najblize drugarice su druge nacije i neke su svuda po svetu...![]()
i nijedna jos nije dosla u Beograd...posle rata...mada smo ostale dobre drugarice, kao i pre. Problem je sto su se mnogi ovde promenili...ne ja....mozda im je tesko da to vide...druge ljude,bivse prijatelje koji su posandrcani.
- Op3r4t0r
Nisam nacionalista ali neke ljude jednostavno ne mogu podnijeti upravo zbog njihovog nacionalizma
Sjecam se jedne prilike, u firmi gdje radim javi mi sef da je zaposlena neka cura iz ex-yu pa eto ako imam vremena i volje da joj pomognem, ja to rado prihvatim, pronadjem ja tu curu kako bi joj ponudio svoju pomoc ako joj bude trebala i tako nakon upoznavanja pitam ja nju odakle je, kaze ona iz hrvatske, kazem ja njoj da sam iz bosne, kaze ona meni cuj pa i ja sam iz bugojna, onako u cudu pitam ja odkad je to bugojno grad iz hrvatske? kaze ona ma hajde sve je to isto, nakon ovoga i pored sve prvobitne zelje da joj pomognem nasa komunikacija se svela na pozdrav pri sretanju, a i to mi je previse
Dok s druge strane npr prije 2 dana sam bio na kafi sa muslimanom iz bosne, katolkinjom iz hrvatske i pravoslavkom iz srbije i onako u cetvero se pravo lijepo proveli
i evo prije nekih sat vremena sam pozvan na kafu u istom sastavu ali zbog obaveza ne mogu otici 
Sjecam se jedne prilike, u firmi gdje radim javi mi sef da je zaposlena neka cura iz ex-yu pa eto ako imam vremena i volje da joj pomognem, ja to rado prihvatim, pronadjem ja tu curu kako bi joj ponudio svoju pomoc ako joj bude trebala i tako nakon upoznavanja pitam ja nju odakle je, kaze ona iz hrvatske, kazem ja njoj da sam iz bosne, kaze ona meni cuj pa i ja sam iz bugojna, onako u cudu pitam ja odkad je to bugojno grad iz hrvatske? kaze ona ma hajde sve je to isto, nakon ovoga i pored sve prvobitne zelje da joj pomognem nasa komunikacija se svela na pozdrav pri sretanju, a i to mi je previse
Dok s druge strane npr prije 2 dana sam bio na kafi sa muslimanom iz bosne, katolkinjom iz hrvatske i pravoslavkom iz srbije i onako u cetvero se pravo lijepo proveli
-
KENJAC
Jarane to sve zavisi od tebe samog! Tj. gdje se ti svrstas. Ovdje gdje sam ja o ratu i medjunacionalnim odnosima se i ne prica. Dovoljno je to da te ja zovnem mojoj kuci na pice i na veceru i tim gestom sam ti stavio do znanja da me tvoje porodicno stablo ne interesuje nego jednostavno da u tebi vidim covjeka! Kako u tebi tako i u tvojima. Svak ima svoju verziju dogadjanja 92'- 96' ,koje naravno nisu iste, ali niko od nas ne umaza ruke ni kapljicom krvi i jebaji ga... valja nam zivljet dalje. I nama i nasoj djeci! A sta me ponukalo da ovo napisem, ovaj mazlum sto kaze, cim vidim Srbina ja mu ga suknem i on onda... Ma brate ja bi njega za predsjednika jedinstvene Bosne jer vidim iz prilozenog da se za takvu i dan danas bori! E ti jarane nebi moga sa nama i ovdje gdje ja zivim i s kim se ja druzim nema mjesta za takve! A ti ga nastavi "SUKAT"
-
Almir Arnaut-Belli
moram se prikljuciti raspravi,davno 1992 zivjeo sam u RBIH gdje svi imase ista prava i obaveze,da cuvaju BIH onakvu kakvu nam Tito ostavi,međutim nekom nije islo na ruku da mi svi zivimo zajedno u sreci i veselju,taj neko osim 200 godisnje zelje za Velikom Srbijom je imao pomogace na drugoj strani,tj u nasoj dragoj RBIH,ti pomogaci su za cetri godine rata prisvojili nesto sto je bilo svih nas,tako da danas se mi svađamo oko onog sto i nije bitno ,ko je sta u BiH a oni se smiju i uzivaju u godinama truda i znoja nasih roditelja...
Mene interesuje sta bi bili oni koji su branili narod da su otisli na privremeni ili stalni rad u Ameriku ili Evropu,jesu li to oni glupi i nesposobni,pa drugovi moji kada naucite cijeniti one koji su se borili za BiH ,znacete i odgovor na ovo pitanje,dotad pozdrav od nedemobilisanog borca za slobodu narodu Almira -Belog
Mene interesuje sta bi bili oni koji su branili narod da su otisli na privremeni ili stalni rad u Ameriku ili Evropu,jesu li to oni glupi i nesposobni,pa drugovi moji kada naucite cijeniti one koji su se borili za BiH ,znacete i odgovor na ovo pitanje,dotad pozdrav od nedemobilisanog borca za slobodu narodu Almira -Belog