Kakva su vasa iskustva...
-
jugoistocnjak
#1 Kakva su vasa iskustva...
Nekih 10-tak godina nakon rata sam jedno vrijeme boravio i radio u inostranstvu. Tokom tog boravka sam primjetio da su puno bolji odnosi izmedju bosanskih muslimana, pravoslavaca i katolika u inostranstvu nego u BiH. U slucuju nekog problema bi se jedni drugima obracali za pomoc i medjudski odnosi su bili idilicni, bez imalo pretjerivanja.
Ponekad smo razgovarali i o stvarima koje se karakterisu kao "politika". Recimo Srbi sa kojima sa razgovarao nisu imali nikakvih problema da kazu da se u Srebrenici jeste desio genocid. Svi smo se slozili da obicno Bosanci najvise na.ebu kad se nesto susjedne zemlje dogovore, a tice se Bosne.
Ne znam jeli to bila slucajnost.
Kakva su vasa iskustva po ovom pitanju?
Ponekad smo razgovarali i o stvarima koje se karakterisu kao "politika". Recimo Srbi sa kojima sa razgovarao nisu imali nikakvih problema da kazu da se u Srebrenici jeste desio genocid. Svi smo se slozili da obicno Bosanci najvise na.ebu kad se nesto susjedne zemlje dogovore, a tice se Bosne.
-
nineac
#2 Re: Kakva su vasa iskustva...
Vecinom ista kao i tvoja, s tim sto ima onih koji idu i u drugu krajnost vise nego oni dole!jugoistocnjak wrote:Nekih 10-tak godina nakon rata sam jedno vrijeme boravio i radio u inostranstvu. Tokom tog boravka sam primjetio da su puno bolji odnosi izmedju bosanskih muslimana, pravoslavaca i katolika u inostranstvu nego u BiH. U slucuju nekog problema bi se jedni drugima obracali za pomoc i medjudski odnosi su bili idilicni, bez imalo pretjerivanja.
-
zlatan01
#3 Re: Kakva su vasa iskustva...
Bas tako, normalni su jos normalniji i hvala Bogu u vecini, dok su ekstremni jos extremniji...nazalost, ali i u manjini na srecu...nineac wrote:Vecinom ista kao i tvoja, s tim sto ima onih koji idu i u drugu krajnost vise nego oni dole!jugoistocnjak wrote:Nekih 10-tak godina nakon rata sam jedno vrijeme boravio i radio u inostranstvu. Tokom tog boravka sam primjetio da su puno bolji odnosi izmedju bosanskih muslimana, pravoslavaca i katolika u inostranstvu nego u BiH. U slucuju nekog problema bi se jedni drugima obracali za pomoc i medjudski odnosi su bili idilicni, bez imalo pretjerivanja.
- SiSaJuMe
Kad bi ti reko da Nebojsa, Hasan i Josip preko satelita prate utakmice C. Zvezde, Dinama, Sarajeva, i utakmice ex-yu Repki uz pivu i mezu nebi vjerovo. Kad dodju Sasa, Igor i Almir onda nastane frka. Naime oni navijaju za Partizan, Hajduk i Zelju.
Cijelu ekipu je POLI-kITA BALKANA odvela tamo gdje jesu. A tamo su izmedju komsija, Holandjana,Kineza, Turcina, Surinamaca,Engleza,Marokanaca,Belgijanaca, Hindustanaca, Rusa,Somalijaca, Talijana. Sve u jednoj maloj ulici. Toliko razlicitosti samo na par kvadrata zemlje.
Svi se slazu da NACI MAJMUNI siluju balkan uz pomoc glasova naroda. Svi se slazu da je strahovit rat iza njih i da je srebrenicki genocid najcrnja tacka danasnjice. Svi se slazu kako su svi najebali a pogotovo muslimani. Svi se slazu da ce se mozda vratiti , ako se stvori slicna ulica na BALKANU. Svi su SVJESNI i svi uplacuju pogrebno osiguranje.
Cijelu ekipu je POLI-kITA BALKANA odvela tamo gdje jesu. A tamo su izmedju komsija, Holandjana,Kineza, Turcina, Surinamaca,Engleza,Marokanaca,Belgijanaca, Hindustanaca, Rusa,Somalijaca, Talijana. Sve u jednoj maloj ulici. Toliko razlicitosti samo na par kvadrata zemlje.
Svi se slazu da NACI MAJMUNI siluju balkan uz pomoc glasova naroda. Svi se slazu da je strahovit rat iza njih i da je srebrenicki genocid najcrnja tacka danasnjice. Svi se slazu kako su svi najebali a pogotovo muslimani. Svi se slazu da ce se mozda vratiti , ako se stvori slicna ulica na BALKANU. Svi su SVJESNI i svi uplacuju pogrebno osiguranje.
- karanana
Pa ta situacija sa BH dijasporom je poprilicno zamrsena. Recimo kako se deklarisu hercegovacki Hrvati koji recimo zive u Americi? jesu oni bh ili hrvatska dijaspora? Isto tako i Srbi. Pa su onda to preuzeli i Bosnjaci pa se njihovi sastanci "bh" dijaspore cesto odrzavaju u dzamijama. Eh sto se tice druzenja, slazem se da se uvijek nadju zajednicke stvari, posebno kad je u pitanju cuga i hrana a bogami i ova novokomponovana muzika. Ali ja se sjecam da smo (bosnjaci) imali sukobe u srednjoj skoli sa srpskom djecom. doduse to je bilo prije nekih 12-13 godina dok je rat buktio.
- Jara
Jel' bi ga tako shukno i Srđanu Aleksiću, Jovi Divjaku, Petru Lukoviću...?sebilj wrote:kod mene je drugacije, distanca i ako mi naleti pogotovo srbin neki, s obzirom da ne zaboravljam sta su nam sve napravili, odmah mu ga suknem i to da se ne oporavi dugo vremena
-
oslobad
tri laste...ne..Jara wrote:Jel' bi ga tako shukno i Srđanu Aleksiću, Jovi Divjaku, Petru Lukoviću...?sebilj wrote:kod mene je drugacije, distanca i ako mi naleti pogotovo srbin neki, s obzirom da ne zaboravljam sta su nam sve napravili, odmah mu ga suknem i to da se ne oporavi dugo vremena![]()
![]()
![]()
- SiSaJuMe
Kova, kod nas sve ispravne lastaviceoslobad wrote:tri laste...ne..Jara wrote:Jel' bi ga tako shukno i Srđanu Aleksiću, Jovi Divjaku, Petru Lukoviću...?sebilj wrote:kod mene je drugacije, distanca i ako mi naleti pogotovo srbin neki, s obzirom da ne zaboravljam sta su nam sve napravili, odmah mu ga suknem i to da se ne oporavi dugo vremena![]()
![]()
![]()
- Maraschino
#10 Re: Kakva su vasa iskustva...
Kakvi su odnosi ?jugoistocnjak wrote:Nekih 10-tak godina nakon rata sam jedno vrijeme boravio i radio u inostranstvu. Tokom tog boravka sam primjetio da su puno bolji odnosi izmedju bosanskih muslimana, pravoslavaca i katolika u inostranstvu nego u BiH. U slucuju nekog problema bi se jedni drugima obracali za pomoc i medjudski odnosi su bili idilicni, bez imalo pretjerivanja.
Nikakvi, na zalost
odvojeni svjetovi (cast izuzetcima).
-
oslobad
#11 Re: Kakva su vasa iskustva...
s obzirom da im dozvole sukob i u tim zemljama gdje se nalaze bilo bi krvi do koljena.u dijaspori se nemogu otimati za teritoriju i proglasavati razne republike.pa fini su oni bili i do '89.godine.jeli,pili,mezetili,zenili se medjusobno,dolazili na razne slave i Bajrame jedni drugima,aliiii,kad je u pitanju bio "visi" interes odose oni...e,tu su nam ga suknuli debelo pa se i danas vrtimo u krug.jugoistocnjak wrote:Nekih 10-tak godina nakon rata sam jedno vrijeme boravio i radio u inostranstvu. Tokom tog boravka sam primjetio da su puno bolji odnosi izmedju bosanskih muslimana, pravoslavaca i katolika u inostranstvu nego u BiH. U slucuju nekog problema bi se jedni drugima obracali za pomoc i medjudski odnosi su bili idilicni, bez imalo pretjerivanja.
-
liberal
Kakvi su odnosi ?
Nikakvi, odvojeni svjetovi (cast izuzetcima).
na zalost
Tacno tako i kod mene
Par izuzetaka ali se zna ko gdje izlazi . Ja spadam medju crne ovce posto se druzim sa svima
.
Cak ako se prave koncerti rijetki su oni koji se reklamiraju svuda. Zavisi od organizatora ali najzatvoreniji su hrvati oni nevole nikog do sami sebe
Nikakvi, odvojeni svjetovi (cast izuzetcima).
na zalost
Tacno tako i kod mene
Par izuzetaka ali se zna ko gdje izlazi . Ja spadam medju crne ovce posto se druzim sa svima
Cak ako se prave koncerti rijetki su oni koji se reklamiraju svuda. Zavisi od organizatora ali najzatvoreniji su hrvati oni nevole nikog do sami sebe
- Jara
To isto k'o da kažeš da svim muslimanima, znaci i našim ( tri laste u odnosu na ...) treba suknut zbog 11.9.oslobad wrote:tri laste...ne..Jara wrote:Jel' bi ga tako shukno i Srđanu Aleksiću, Jovi Divjaku, Petru Lukoviću...?sebilj wrote:kod mene je drugacije, distanca i ako mi naleti pogotovo srbin neki, s obzirom da ne zaboravljam sta su nam sve napravili, odmah mu ga suknem i to da se ne oporavi dugo vremena![]()
![]()
![]()
Ako Gojko Berić "naleti" sebilju, sebilj ce mu ga suknut jer je Gojko "srbin neki"...
BTW, čujem da se i na Cecinim koncertima tamo u tuđini drzite odvojeno...
-
oslobad
kao da neko moze zabraniti da se srbi sastaju jedni sa drugima.ti preuzimas ulogu a ni sam nisi svjestan ko je kriv za 11.09.Jara wrote:To isto k'o da kažeš da svim muslimanima, znaci i našim ( tri laste u odnosu na ...) treba suknut zbog 11.9.oslobad wrote:tri laste...ne..Jara wrote: Jel' bi ga tako shukno i Srđanu Aleksiću, Jovi Divjaku, Petru Lukoviću...?![]()
![]()
![]()
![]()
Ako Gojko Berić "naleti" sebilju, sebilj ce mu ga suknut jer je Gojko "srbin neki"...![]()
I pravda zadovoljena!
BTW, čujem da se i na Cecinim koncertima tamo u tuđini drzite odvojeno...:oops:
-
oslobad
kao da neko moze zabraniti da se srbi sastaju jedni sa drugima.ti preuzimas ulogu a ni sam nisi svjestan ko je kriv za 11.09.Jara wrote:To isto k'o da kažeš da svim muslimanima, znaci i našim ( tri laste u odnosu na ...) treba suknut zbog 11.9.oslobad wrote:tri laste...ne..Jara wrote: Jel' bi ga tako shukno i Srđanu Aleksiću, Jovi Divjaku, Petru Lukoviću...?![]()
![]()
![]()
![]()
Ako Gojko Berić "naleti" sebilju, sebilj ce mu ga suknut jer je Gojko "srbin neki"...![]()
I pravda zadovoljena!
- lady midnight
po mojim iskustvima iz nekoliko zemalja (njemachka, SAD, engleska, i manjim dijelom holandija) segregacija po nacionalnosti je uzela maha prije nego i u samoj BiH.
ljudi koji u inostranstvu zhive nekih 30-40 godina i koji su skupa dernechili po jugo-klubovima (ovdje izuzimam politichke emigrante koji se nikad nisu ni smatrali jugoslovenima), danas se mozhda josh pozdravljaju, ali kad se radi o aktivnostima u slobodnom vremenu, o uvezivanju, o organizovanju...svak se drzhi "svoga" (a znamo kako se to "svoje" definishe).
izuzetaka ima, ali nema ih puno... koliko god bila slaba u BiH, ideja bosanstva u dijaspori je josh slabija (mozhda se boshnjaci josh sami smatraju najjachim bosancima, ali boshnjachke organizacije ovdje tendiraju ka izjednachavaju bosanstva sa boshnjashtvom, dok druge iskljuchuju bez obzira koliko pro-bosanski orijentisani bili - shto je po meni opet sama negacija bosanstva).
izuzetaka ima, naravno, kao i uvijek, ali nema ih puno.
kod mladjih - a ovdje mislim na generaciju od nekih 18-19 pa do sredine dvadesetih - situacija je prilichno ambivalentna: na jednoj strani turbofolk i odgovarajuci "diskaci", plus jako izrazhena svijest o znachenju statusnih simbola
djeluju kao neka spojnica (a to se kao smatra "nashom kulturom"), tako da su mjesta izlazaka zajednichka...
s druge strane, nedovoljno poznavanje vlastitog jezika, neobavijeshtenost o dogadjanjima u BiH (i nezainteresovanost, ako cemo da budemo iskreni), filtriranje istorije i politike kroz prizmu politichkog ubijedjenja roditelja ili okoline...sve to doprinosi da je "nacionalna" (chitaj: nacionalistichka) orijentacija kod mladih ljudi ovdje (trenuntno sam u njemachkoj, mada sam donedavno i u americi posmatrala isti fenomen) dublje ukorijenjena nego kod mlade raje koju srecem kad sam recimo u sarajevu ili mostaru...
interesantno je npr. posmatrati kako mladi studenti hrvatske nacionalnosti porijeklom iz hercegovine ne vide nikakvu kontradikciju u tome da kao mjesto porijekla navode posushje ili chapljinu, a kao zemlju porijekla hrvatsku...ili chak hercegovinu
...u nekim sluchajevima se radi, koliko god to apsurdno ili tuzhno zvuchalo, i o chistom neznanju, mada je ovdje ipak vecinom na djelu ideoloshka indoktrinacija... slichna stvar i sa mladima iz RS...za mnoge mlade boshnjake BiH jeste domovina, ali nece da se "petljaju" sa srbima ili hrvatima...
prijateljstvo ili druzhenje mozhda josh i nekako, al veze ili chak brak...veoma, veoma rijetko (i to i onda uz jaku socijalnu stigmu koje se nece rijeshiti do kraja zhivota).
opet bih napravila razliku i kod mladih ljudi izmedju recimo studenata koji su u zapadnu evropu doshli poslije zavrshene srednje shkole u BiH i onih koji su se rodili i odrasli u dijaspori, odnosno kao veoma mladi stigli u nju (mada se i ovdje nadje pokoji izuzetak
)... tendencije ka segregaciji su kod ovih drugih puno jache.
p.s. ali mozhda se ja i varam
:D:D
ljudi koji u inostranstvu zhive nekih 30-40 godina i koji su skupa dernechili po jugo-klubovima (ovdje izuzimam politichke emigrante koji se nikad nisu ni smatrali jugoslovenima), danas se mozhda josh pozdravljaju, ali kad se radi o aktivnostima u slobodnom vremenu, o uvezivanju, o organizovanju...svak se drzhi "svoga" (a znamo kako se to "svoje" definishe).
izuzetaka ima, ali nema ih puno... koliko god bila slaba u BiH, ideja bosanstva u dijaspori je josh slabija (mozhda se boshnjaci josh sami smatraju najjachim bosancima, ali boshnjachke organizacije ovdje tendiraju ka izjednachavaju bosanstva sa boshnjashtvom, dok druge iskljuchuju bez obzira koliko pro-bosanski orijentisani bili - shto je po meni opet sama negacija bosanstva).
izuzetaka ima, naravno, kao i uvijek, ali nema ih puno.
kod mladjih - a ovdje mislim na generaciju od nekih 18-19 pa do sredine dvadesetih - situacija je prilichno ambivalentna: na jednoj strani turbofolk i odgovarajuci "diskaci", plus jako izrazhena svijest o znachenju statusnih simbola
s druge strane, nedovoljno poznavanje vlastitog jezika, neobavijeshtenost o dogadjanjima u BiH (i nezainteresovanost, ako cemo da budemo iskreni), filtriranje istorije i politike kroz prizmu politichkog ubijedjenja roditelja ili okoline...sve to doprinosi da je "nacionalna" (chitaj: nacionalistichka) orijentacija kod mladih ljudi ovdje (trenuntno sam u njemachkoj, mada sam donedavno i u americi posmatrala isti fenomen) dublje ukorijenjena nego kod mlade raje koju srecem kad sam recimo u sarajevu ili mostaru...
interesantno je npr. posmatrati kako mladi studenti hrvatske nacionalnosti porijeklom iz hercegovine ne vide nikakvu kontradikciju u tome da kao mjesto porijekla navode posushje ili chapljinu, a kao zemlju porijekla hrvatsku...ili chak hercegovinu
opet bih napravila razliku i kod mladih ljudi izmedju recimo studenata koji su u zapadnu evropu doshli poslije zavrshene srednje shkole u BiH i onih koji su se rodili i odrasli u dijaspori, odnosno kao veoma mladi stigli u nju (mada se i ovdje nadje pokoji izuzetak
p.s. ali mozhda se ja i varam
Last edited by lady midnight on 21/06/2007 18:20, edited 1 time in total.
-
Šandor
Potaknula me Lady da napišem koju.
Uspostavio sam kontakt s rođacima koji su nekad davno otišli iz BiH. I oni i njihovi roditelji rođeni su preko bare. Obzirom da im djed i nana potiču iz srca Bosne i da su različitih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja pogodilo me ko grom kad sam shvatio da su ti ljudi naučeni da je njihova domovina Hrvatska. Nemaju nikakvih pozitivnih emocija prema BiH.
Glasaju za Hrvatsku kao dijaspora a BiH ih uopšte ne zanima. Sve što ih zanima u BiH je Međugorje a i to smatraju dijelom Hrvatske. Emocije prema Hrvatskoj jače su od emocija prema zemlji u kojoj su se rodili i oni i njihovi roditelji.
Uspostavio sam kontakt s rođacima koji su nekad davno otišli iz BiH. I oni i njihovi roditelji rođeni su preko bare. Obzirom da im djed i nana potiču iz srca Bosne i da su različitih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja pogodilo me ko grom kad sam shvatio da su ti ljudi naučeni da je njihova domovina Hrvatska. Nemaju nikakvih pozitivnih emocija prema BiH.
- Jara
Ama nije to... nisi skonto...oslobad wrote:kao da neko moze zabraniti da se srbi sastaju jedni sa drugima.ti preuzimas ulogu a ni sam nisi svjestan ko je kriv za 11.09.Jara wrote:To isto k'o da kažeš da svim muslimanima, znaci i našim ( tri laste u odnosu na ...) treba suknut zbog 11.9.oslobad wrote: tri laste...ne..![]()
I pravda zadovoljena!
-
Almir Arnaut-Belli
nista cudno,tamo nije bilo rata i to ti je to a nama nije ni prestao samo sto je danas rat za opstanak pravde u BiH,a neprijatelja je sve vise i vise,a kako i ne bi bilo kada svi hoce da kradu i varaju svijet a malo ko hoce da se dokazuje znanjem i radom.Lakse je dilat i krast nego sa motikom po zemlji pa cekat rast...ali promijenice se sve al tada nece biti nas ,ako nastavimo ovako bicemo stari ili nas nikako nece biti,starost ce biti pojam za one koji su je dozivjeli nekada davno u ona lijepa prosla vremena
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
E što na mene ne naletiš nikada da mi ga "sukneš"?sebilj wrote:kod mene je drugacije, distanca i ako mi naleti pogotovo srbin neki, s obzirom da ne zaboravljam sta su nam sve napravili, odmah mu ga suknem i to da se ne oporavi dugo vremena
-
drug_clan77
Eto, prvi dokaz u korist razdvajanja.Romeo 80 wrote:E što na mene ne naletiš nikada da mi ga "sukneš"?sebilj wrote:kod mene je drugacije, distanca i ako mi naleti pogotovo srbin neki, s obzirom da ne zaboravljam sta su nam sve napravili, odmah mu ga suknem i to da se ne oporavi dugo vremenaBilo bi ti to posljednje sukanje garantujem ti, jer bi ti za svako naredno zuba nedostajalo!
Neka prvi dokaz u pravcu zajednistva bude cinjenica da masa ljudi sa podrucja ex-yu radi u velikim fabrikama gdje, htjeli ili ne, moraju raditi sa susjedima i komsijama. Kao posljedica toga se stvaraju veze i van fabrickog kruga.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
U pravu si ti. 8)Slažem se, samo ne mogu trpiti kojekakve budalaštine tipova koji obično i nisu bili u BiH kad nam je bilo najgore, a sad mi glume patriote i trpaju i mene u jedan zločinački klan s kojim ja nemam nikakve veze!drug_clan77 wrote:Eto, prvi dokaz u korist razdvajanja.Romeo 80 wrote:E što na mene ne naletiš nikada da mi ga "sukneš"?sebilj wrote:kod mene je drugacije, distanca i ako mi naleti pogotovo srbin neki, s obzirom da ne zaboravljam sta su nam sve napravili, odmah mu ga suknem i to da se ne oporavi dugo vremenaBilo bi ti to posljednje sukanje garantujem ti, jer bi ti za svako naredno zuba nedostajalo!
Neka prvi dokaz u pravcu zajednistva bude cinjenica da masa ljudi sa podrucja ex-yu radi u velikim fabrikama gdje, htjeli ili ne, moraju raditi sa susjedima i komsijama. Kao posljedica toga se stvaraju veze i van fabrickog kruga.
-
pesak
Eh, al je tuzno ovo...kako bi bilo dobro da su na Balkanu samo takve ulice. Sarene...SiSaJuMe wrote:Kad bi ti reko da Nebojsa, Hasan i Josip preko satelita prate utakmice C. Zvezde, Dinama, Sarajeva, i utakmice ex-yu Repki uz pivu i mezu nebi vjerovo. Kad dodju Sasa, Igor i Almir onda nastane frka. Naime oni navijaju za Partizan, Hajduk i Zelju.