Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Rasprave o vjerskim temama.
pinokio04

#251 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Post by pinokio04 »

zanzakpizdolizije wrote:Od cijelog tvog posta samo bih komentirao ovo što si napisao:
"Vidiš npr ti nisi zahvalan što postojiš na ovom svijetu. Malo ti je to !. Da ti je još, pa ne znas ni sam cega vishe."
Šta je meni malo? Moje mišljenje je da će me nakon smrti pojesti crvi i da ću nestati sa ovog svijeta kao da me nikad nije ni bilo (kao i milijarde ljudi prije mene).Ja znam šta me čeka i gdje je moj kraj za razliku od "vjernika" koji sanjaju o nastavku svog života u nekom raju na nekom drugom svijetu, sferi ili nečem sličnom.
Po meni ljudi koji nemaju religiozna uvjerenja su više realni i zahvalni na životu koji imaju, jer je on konačan i nakon njega nema ništa. Ali po meni zahvalni trebaju biti i majmuni, žirafe, insekti, virusi, bakterije (i to su živa bića koje je neko stvorio)i ostala bića koja su takođe iz milijardi spermatozoida pojedinačno došla na svijet.Kome oni trebaju biti zahvalni?
Koliko je stara naša planeta (oko 4 milijarde godina)? Koliko ljudi egzistiraju na toj planeti (Homo sapiens (današnji čovjek) pojavio se prije otprilike 100.000 godina.) a Australopithecus afarensis, čovjekoliko biće koje se pojavilo u Africi prije otprilike 4 milijuna godina.I tih 4 milijuna godina iznosi 0,001% starosti našeg planeta.
Koliko je milijardi vrsta nastalo i izumrlo prije pojave čovjeka? Koliko će ih nastati i nestati nakon što čovjek kao vrsta izumre? I u tom kontekstu misliti da su ljudi nešto posebno, specijalno na ovoj planeti je hm...Neću dovršiti rečenicu do kraja.
Dovrši rečenicu, i sta bi ko jedini od toliko bića nastalih je razumno biće??
Ko dobi tu privilegiju razuma i samosvejsti :bih: ?!?
Da i majmuni i zairafe trbaju biti zahvalni, samo sto za razliku od njih ti imaš svijest. Dodushe za tebe ni to nije nista.
Čisti materijalizovani pristup s tvoje strane. Samo cvsrta materija :)
A sta mislis kolikaaaa bi tek nepravda bila od strane prirode da jedan nor: karadzic ili mladic, umru i pojedu ih crvi, i samo tako zavrse ???? koja bi poruka prirode bila tada ka homosapiensu.,.?!
pinokio04

#252 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by pinokio04 »

RNG_25 wrote:
HM 2011 wrote:Ovo na cemu lojka inzistira

Bog svemoguci moze sprijeciti svakog ubicu ali ga ne sprijecava, iako je ubijane protivno vjerskim propisima, nema intervencije Boga Svemoguceg da to sprijeci.....

Znaci ako je znao a nije zelio da se umjesa - onda ima interes u tome - a interes je da je dunjaluk iskusenje
Heh, "intervencija". Njegova je odluka da se ubitstvo desi, nema smisla da sprečava samog sebe u izvršenju svoje odluke.
Netačno, sloboda izbora je najvaznija, pa i sloboda volje. Samo sto u slucaju slobodne volje i cinjenju nabrojanog djela, ide i odgovornsost.
susc_ovjek

#253 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by susc_ovjek »

theTruePath wrote: Ti pricas iz neznanja,mozda druge vjere to i zahtjevaju medjutim islam ne
A ti, pošto si pun znanja, bi mogao za promjenu objasnit svoje tvrdnje, a ne onako slijepo tvrdit kako neko ne zna, a ti znaš.
Što je isto tako tipično u ovakvim raspravama.
RNG_25

#254 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by RNG_25 »

pinokio04 wrote:
RNG_25 wrote:
HM 2011 wrote:Ovo na cemu lojka inzistira

Bog svemoguci moze sprijeciti svakog ubicu ali ga ne sprijecava, iako je ubijane protivno vjerskim propisima, nema intervencije Boga Svemoguceg da to sprijeci.....

Znaci ako je znao a nije zelio da se umjesa - onda ima interes u tome - a interes je da je dunjaluk iskusenje
Heh, "intervencija". Njegova je odluka da se ubitstvo desi, nema smisla da sprečava samog sebe u izvršenju svoje odluke.
Netačno, sloboda izbora je najvaznija, pa i sloboda volje. Samo sto u slucaju slobodne volje i cinjenju nabrojanog djela, ide i odgovornsost.
Šta je netačno? Njegova (Allahova) odluka je da se ubitstvo desi, pa prema tome nema smisla da (Allah) sprečava samog sebe u izvršenju svoje odluke da se nešto desi.
Towelie

#255 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Towelie »

Šta je netačno? Njegova (Allahova) odluka je da se ubitstvo desi, pa prema tome nema smisla da (Allah) sprečava samog sebe u izvršenju svoje odluke da se nešto desi.
Nije Allahova odluka, vec se desava s Njegovim dopustenjem, a odluke donose ljudi.
hrastov žižak

#256 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by hrastov žižak »

Towelie wrote:
Nije Allahova odluka, vec se desava s Njegovim dopustenjem, a odluke donose ljudi.
lol lol lol lol lol lol
Towelie

#257 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Towelie »

hrastov žižak wrote:
Towelie wrote:
lol lol lol lol lol lol
Nadasve kreativan i zanimljiv odgovor. :D
RNG_25

#258 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
Bez "dopuštenja" Allahovog - ništa se ne bi moglo desiti. Je li tako? Prema tome, njegovo dopuštenje je nužna komponenta svakog djela, samim time on - najblaže rečeno - ima udio i dijeli odgovornost za svako djelo.

Uostalom...
Reci: “Pogodiće nas samo ono šta nam je Allah propisao.”
A nekoga pogodi ubitstvo od drugoga...
Towelie

#259 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
Towelie wrote:
Bez "dopuštenja" Allahovog - ništa se ne bi moglo desiti. Je li tako? Prema tome, njegovo dopuštenje je nužna komponenta svakog djela, samim time on - najblaže rečeno - ima udio i dijeli odgovornost za svako djelo.

Uostalom...
Jeste, sad da ti neko pridje i opali ti samar, i kaze ti da je Allah tako hteo, da li bi to bilo u redu?
RNG_25

#260 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
RNG_25 wrote:
Towelie wrote: Nije Allahova odluka, vec se desava s Njegovim dopustenjem, a odluke donose ljudi.

Uostalom...
Jeste, sad da ti neko pridje i opali ti samar, i kaze ti da je Allah tako hteo, da li bi to bilo u redu?
Uredu ne bi bilo, ali to nije poenta. Ako bi mi to rekao, u principu, ne bi bio u krivu, samo što ga to ne lišava odgovornosti. Ali, isto tako, ne mijenja ono što sam već rekao.
Towelie

#261 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by Towelie »

Uredu ne bi bilo, ali to nije poenta. Ako bi mi to rekao, u principu, ne bi bio u krivu, samo što ga to ne lišava odgovornosti. Ali, isto tako, ne mijenja ono što sam već rekao
Upravo ovo. Jeste da se svako delo desava s Bozijom voljom i odredjenjem, ali to opet ne lisava coveka odgovornosti za ono sto radi. Pitanje kadera je jako komplikovano i na njemu su mnogi zastali. Nije Omer bez razloga govorio kada se pomene kader, vi cutite. :)
kerima1

#262 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by kerima1 »

Towelie wrote:
Uredu ne bi bilo, ali to nije poenta. Ako bi mi to rekao, u principu, ne bi bio u krivu, samo što ga to ne lišava odgovornosti. Ali, isto tako, ne mijenja ono što sam već rekao
Upravo ovo. Jeste da se svako delo desava s Bozijom voljom i odredjenjem, ali to opet ne lisava coveka odgovornosti za ono sto radi. Pitanje kadera je jako komplikovano i na njemu su mnogi zastali. Nije Omer bez razloga govorio kada se pomene kader, vi cutite. :)
Zasto ima onda ajet da je ova vjera lahka ako postoje tako komplikovane i zagonetne stvari kao kader?!
Ako se sve desava Bozijom voljom i odredjenjem,onda covjek moze samo uraditi sta je Bog vec htjeo da on uradi.Znaci nije do covjeka toliko..
harač

#263 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by harač »

Towelie wrote:svako [se] delo desava s Bozijom voljom i odredjenjem, ali to opet ne lisava coveka odgovornosti za ono sto radi. Pitanje kadera je jako komplikovano
nema tu ništa složeno. odgovornost čovjeka ne isključuje božije sveznanje, ali ga nužno isključuje božija volja i određenje. sve teologije nemaju ovu defektivnu doktrinu, ali većina onih koji je imaju je prihvataju (ili što bi rekli amerikanci "they bite the bullet"), kao npr. kalvinisti. islam se pokušava izmigoljiti iz toga, ali u ovih hiljadu godina sve što su u tom pogledu ponudili u suštini se svodi na beskorisno "jako je to komplikovano" :zzzz:
apsidejzi

#264 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by apsidejzi »

harač wrote:
Towelie wrote:svako [se] delo desava s Bozijom voljom i odredjenjem, ali to opet ne lisava coveka odgovornosti za ono sto radi. Pitanje kadera je jako komplikovano
nema tu ništa složeno. odgovornost čovjeka ne isključuje božije sveznanje, ali ga nužno isključuje božija volja i određenje. sve teologije nemaju ovu defektivnu doktrinu, ali većina onih koji je imaju je prihvataju (ili što bi rekli amerikanci "they bite the bullet"), kao npr. kalvinisti. islam se pokušava izmigoljiti iz toga, ali u ovih hiljadu godina sve što su u tom pogledu ponudili u suštini se svodi na beskorisno "jako je to komplikovano" :zzzz:
Ima tu dosta i: "Mrsko mi izucavati". Muslimani su prije 1000 godina bili veoma aktivni u trazenju objasnjenja ovih pitanja i izrodili su nekoliko veoma zanimljivih teorija. No valja utrositi vrijeme u citanje istih. Mnogo je lakse reci da nikad niko o tome nista nije pricao nego meni bilo mrsko citati o tome pa posto ne znam nista o tome ono ni ne postoji. :run:
pinokio04

#265 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Post by pinokio04 »

ateisti su ti koji nisu zadovoljni što su dobili priliku da budu homosapiensi.
No dobro, kombinacija vjerovanja u jednog jedinog stvoritelja uz dobra djela je idealna kombinqcija.
Ateisti žele alibi za svojq loša djela, zato potežu pricu ovu, ubacujući Boga kao krivca za njihova djela/ nedjela. Homosapiens max crpi snagu uma i intelekta u svim poljima života. Napreduje..
Ni od jednog me ču kako kaźe da je zqdovoljan što je upao u sferu homosapiensa, a ne ostao na nivou zirafe ili amebe.
harač

#266 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by harač »

apsidejzi wrote:
harač wrote:
Ima tu dosta i: "Mrsko mi izucavati". Muslimani su prije 1000 godina bili veoma aktivni u trazenju objasnjenja ovih pitanja i izrodili su nekoliko veoma zanimljivih teorija. No valja utrositi vrijeme u citanje istih. Mnogo je lakse reci da nikad niko o tome nista nije pricao nego meni bilo mrsko citati o tome pa posto ne znam nista o tome ono ni ne postoji. :run:
ne da ne postoje, već da nisu kvalitetne. kao što rekoh, od onoga što valja opravdava tezu da sveznanje ne ukida ličnu odgovornost, iako to možda ne čini na naročito sofisticiran način - u mjeri u kojoj su teologije kompatibilne, mogli bi se nakačiti na katolički molinizam. problem je sa onim ve bil-kaderi hajrihi ve šerrihi minellahi teala, naročito voljni element. tu su večinom fule. ali, kao što rekoh, ne krivicom islamskih mislilaca. iz ove se rupe ne da iščupati
SmokingMan

#267 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by SmokingMan »

BatoS wrote:
Vjerujes li da je nas Univerzum dio neceg veceg, nazovi ga Multiverzum, kako hoces... ili je ovaj Univerzum za tebe sve sto postoji?
Multiuniverzum je samo teorija na papiru,trenutno,ako se jednog dana obistini tvrdnja o postojanosti istog,ne mogu zamisliti kakav će tek napredak nauka doživjeti.
Cracked

#268 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Post by Cracked »

pinokio04 wrote:
Pa dobro, razlikujemo se u stajalištu, ali po meni ti totalno fulaš u razmišljanju .
Za teebe život na zemlji nije prilika za koju treba biti zahvalan ? Od milion spermatozoida, jedam se našo da budeš ti u tom obliku kakvom jesi, ili ja u kakvom jesam ?! A mogli smo da ne budemo mi, nego neko drugi da dobije priliku. E vidish, ja sam zadovoljan sto sqm dobio uopce priliku da dodjem nq ovaj svijet, za razliku od tebe. Njemu ja kao ja, uopste nisam potreban ni u kom smislu, ali opet se smilovao i dozovolio mi da zivim na ovom svijetu, i poprilicno solidno uzivam u blagodatima ovog svijete, neka sreda-normala.
Eh sada, sto ti imas mozda nadocekivanja i drugqciju predstqvu Boga, to je onda tvoja stvar.
Čovijek je itekako savršeno biće. Savršenije od vasione, po svim paramterima. Tako mnogo znamo o covjeku a tako malo, po svim parqmetrima medicine.
Uvijek me je zapanjivala ljudska pohlepa, i nezahvalnost.
Vidiš npr ti nisi zahvalan što postojiš na ovom svijetu. Malo ti je to !. Da ti je još, pa ne znas ni sam cega vishe.
I da se vratimo na sulju, s gledista boga jedini razlog stvaranje sulje je da suljo uživa u životu i njegovim blagodatima. Suljo je tu dobijo na lutriji. A sa tvog aspekta nezahvalnosti suljo je zrtva.
Obzirom da mi nismo bitni kao nacija, kao vasiona uopste Bogu, ne bakce se on nama na nacin kako si ti konstruisao u svojoj glavi. Evo ti racio razum, podario sam ti ga, izdigao te tim od svih ostalih zivih bica, izvoli korisiti ga , iskoristi ga u sta smatras da treba. Ali ces polozit racune za to kako si ga koristio. Znaci zaduizio nas je davajuci nam razum, obdario razumom. Tacno je da unaprijed. Zna kako ce o zavrisiti, ali nam je dao opciju da mi sami mozemo vrlo cesto mjenjati nasu sudbinu na bolje ili na gore, svojim djelima, pa tako svake godine za 27. Noc ramazana melek se spusta i mjenja svaciju sudbinu na bolje ili na gore.
Znaci , dao nam je mogucnsot da uticemo na vlastititu sudbinu, i tu nam je dao prostora da kalkulisemo i borimo se. :bih:

Konstantno izbjegavas odgovor na jednostavo pitanje ili me ne razumijes. Nije stvar moje zahvalnosti/nezahvalnosti. Sa perspektive nekoga ko vjeruje u boga suljo nije dobio na lutriji. Da ti mozda ilustujem na drugaciji nacin. Zamisli da stojimo pred zatvoreni vratima. Ja znam da iza tih vrata je mracna prostorija sa provalijom dupokom 500 metara a ti ne, a ja te pustim da prodjes i naravno pogines ili jos bolje kazem ti sinko idi prodji. JEsam li ja tu dobar? jesil ti dobio na lutriji jer sam ti omogucio da 500 metara letis prije nego pogines? Jer otprilike to je bog dao sulji. 70-80 godina zivota i trilione godina mucenja.
apsidejzi

#269 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv

Post by apsidejzi »

harač wrote:
apsidejzi wrote:
harač wrote: nema tu ništa složeno. odgovornost čovjeka ne isključuje božije sveznanje, ali ga nužno isključuje božija volja i određenje. sve teologije nemaju ovu defektivnu doktrinu, ali većina onih koji je imaju je prihvataju (ili što bi rekli amerikanci "they bite the bullet"), kao npr. kalvinisti. islam se pokušava izmigoljiti iz toga, ali u ovih hiljadu godina sve što su u tom pogledu ponudili u suštini se svodi na beskorisno "jako je to komplikovano" :zzzz:
ne da ne postoje, već da nisu kvalitetne. kao što rekoh, od onoga što valja opravdava tezu da sveznanje ne ukida ličnu odgovornost, iako to možda ne čini na naročito sofisticiran način - u mjeri u kojoj su teologije kompatibilne, mogli bi se nakačiti na katolički molinizam. problem je sa onim ve bil-kaderi hajrihi ve šerrihi minellahi teala, naročito voljni element. tu su večinom fule. ali, kao što rekoh, ne krivicom islamskih mislilaca. iz ove se rupe ne da iščupati
A hajde nam reci na cija misljenja konkretno mislis. Cisto da vidimo jel supljiras ili si bas procitao to sto kazes da ne valja.
pinokio04

#271 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Post by pinokio04 »

Cracked wrote:
pinokio04 wrote:
Pa dobro, razlikujemo se u stajalištu, ali po meni ti totalno fulaš u razmišljanju .
Za teebe život na zemlji nije prilika za koju treba biti zahvalan ? Od milion spermatozoida, jedam se našo da budeš ti u tom obliku kakvom jesi, ili ja u kakvom jesam ?! A mogli smo da ne budemo mi, nego neko drugi da dobije priliku. E vidish, ja sam zadovoljan sto sqm dobio uopce priliku da dodjem nq ovaj svijet, za razliku od tebe. Njemu ja kao ja, uopste nisam potreban ni u kom smislu, ali opet se smilovao i dozovolio mi da zivim na ovom svijetu, i poprilicno solidno uzivam u blagodatima ovog svijete, neka sreda-normala.
Eh sada, sto ti imas mozda nadocekivanja i drugqciju predstqvu Boga, to je onda tvoja stvar.
Čovijek je itekako savršeno biće. Savršenije od vasione, po svim paramterima. Tako mnogo znamo o covjeku a tako malo, po svim parqmetrima medicine.
Uvijek me je zapanjivala ljudska pohlepa, i nezahvalnost.
Vidiš npr ti nisi zahvalan što postojiš na ovom svijetu. Malo ti je to !. Da ti je još, pa ne znas ni sam cega vishe.
I da se vratimo na sulju, s gledista boga jedini razlog stvaranje sulje je da suljo uživa u životu i njegovim blagodatima. Suljo je tu dobijo na lutriji. A sa tvog aspekta nezahvalnosti suljo je zrtva.
Obzirom da mi nismo bitni kao nacija, kao vasiona uopste Bogu, ne bakce se on nama na nacin kako si ti konstruisao u svojoj glavi. Evo ti racio razum, podario sam ti ga, izdigao te tim od svih ostalih zivih bica, izvoli korisiti ga , iskoristi ga u sta smatras da treba. Ali ces polozit racune za to kako si ga koristio. Znaci zaduizio nas je davajuci nam razum, obdario razumom. Tacno je da unaprijed. Zna kako ce o zavrisiti, ali nam je dao opciju da mi sami mozemo vrlo cesto mjenjati nasu sudbinu na bolje ili na gore, svojim djelima, pa tako svake godine za 27. Noc ramazana melek se spusta i mjenja svaciju sudbinu na bolje ili na gore.
Znaci , dao nam je mogucnsot da uticemo na vlastititu sudbinu, i tu nam je dao prostora da kalkulisemo i borimo se. :bih:

Konstantno izbjegavas odgovor na jednostavo pitanje ili me ne razumijes. Nije stvar moje zahvalnosti/nezahvalnosti. Sa perspektive nekoga ko vjeruje u boga suljo nije dobio na lutriji. Da ti mozda ilustujem na drugaciji nacin. Zamisli da stojimo pred zatvoreni vratima. Ja znam da iza tih vrata je mracna prostorija sa provalijom dupokom 500 metara a ti ne, a ja te pustim da prodjes i naravno pogines ili jos bolje kazem ti sinko idi prodji. JEsam li ja tu dobar? jesil ti dobio na lutriji jer sam ti omogucio da 500 metara letis prije nego pogines? Jer otprilike to je bog dao sulji. 70-80 godina zivota i trilione godina mucenja.
Auu bree polako, lupaš ko maksim po diviziji. Probaj da prosiris vidike sa materijalnog ka duhovnom, oslobodi se okova.
Itekako je stvar zahvalnosti povezana sa svrhom tvog postojanja. Nisam ja džaba rekao tebi, da ti je malo i da si nezqahvalan, i da ti je ne znaš ni ti više čega. Znači, pazi, dobio si priliku da dođeš na ovaj svijet, i zdrav si relativno, uživaš u svim čarima ovog svijeta, prirode uźivanja sveopćeg, hrana piće sex itd itd..i nadasve si dobio priliku za racio-razum, slobodnu volju.No tebi je i to malo, premalo, zanemarivo, jer si deduktivno zaključio da je sve to džaba jer valja umrijet i goriti u paklu :-D
Razmotri svu opciju tu istu, ali ubaci mogućnost i doživotnog raja, pa ćes dobiti smisao.
A otkuda ti zakljucak da je nužno mučenje ( pakao,dzehenem)..,,,.!?
Imaš opciju mučenja i uživanja doźivotnog, poslije smrti, obećani raj ili pakao.
Mješaš žabe i babe, navodiš totoano nelogični primjer pokušavajući objasniti.
Čini dobra djela koliko god možeš, i vjeruj u jednog jedinog Boga, praktikuj kolko možeš pravila Kurana, i moźeš se nadati dobrom i raju doživotnom.
To je dobitna kombinacija, dobra djela i vjera u jednog Boga. Jako je mudro ovo spojiti, puno mudrije, nego li umrijeti u nedoumici i filozofiranju. Kraj je neminovan svima nama. Prema tome pamet u glavu i nadaj se dobrom. Neće te koštati ova kombinacija, ni hljeba ni para u źivotu. Ništa nije sučajno na ovom svijetu, milioni drugih vrsta źivota, sve funkcioniše savršeno perfektno, zar ne vidiš, osvrni se oko sebe. Ni evolucija, ni zakoni prirode, nisu sami od sebe nastali, tek onako, onako slučajno. Imaju svoju svrhu i ulogu. I sve to uzimajuči u obzir, obdareni smo jedini jediniiii od toliko života i vrsta života razumom. Oči, vid, sluh, i ostala čula, mozak, svijest, sve povezanoooo, mašinerija, od rođenja do smrti fasinantno biće, koje stvara i rastvara čuda u svijetu. Sve zahvaljujuci raciju, napredujemo iz godina u godinu, iz generacije u generaciju sve vishe. Nije to care samo onako pukom slučajnosću. Mora biti nešto ili neko ko je to s razlogom sve posložio, između ostalog i naše uźivanje spada u to. :sax:
RNG_25

#272 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Post by RNG_25 »

Opet nisi odgovorio na njegovo pitanje. Nije u pitanju ovaj svijet, već "onaj".

A njegovo pitanje, parafraziram, je bilo: ako Allah zna sve, uključujući i svačiji "kraj" (džennet-raj/džehennem-pakao), zašto je onda stvorio bilo koga čiji "kraj" je propast? Jer, čak i da se neko "nauživa" za života, to postaje skoro irelevantno i nije spomena vrijedno kada se u vidu ima da toga nekoga čeka "vječna patnja". Prema tome, za nekoga ko će u vatru, a Allah zna da hoće, nekakvih jadnih 70 godina (otprilike) života na ovom svijetu, koji usput rečeno nije non-stop uživanje, postaje beznačajno i beznačajno malo u usporedbi sa vječnošću i intenzitetom patnje. Shodno tome, taj neko je, zapravo, na gubitku samim stvaranjem i rađanjem, neovisno od količine užitka kojeg će na ovom svijetu dobiti, jer opet, ovaj svijet u usporedbi sa vječnošću (vremenski gledano, ali i po drugim pitanjima) postaje beznačajan.

Ovo sve uzimajući u obzir Allahovo "sveznanje", a ne ulazeći u pitanja Allahovog određenja i volje.
kerima1

#273 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Post by kerima1 »

Oči, vid, sluh, i ostala čula, mozak, svijest, sve povezanoooo, mašinerija, od rođenja do smrti fasinantno biće, koje stvara i rastvara čuda u svijetu.
Sve navedeno imaju i zivotinje.
pinokio04

#274 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Post by pinokio04 »

kerima1 wrote:
Oči, vid, sluh, i ostala čula, mozak, svijest, sve povezanoooo, mašinerija, od rođenja do smrti fasinantno biće, koje stvara i rastvara čuda u svijetu.

Heee, i svijest veliš ??
Ramzess Veliki

#275 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?

Post by Ramzess Veliki »

pinokio04 wrote:
kerima1 wrote:

Heee, i svijest veliš ??
Nego šta neg' je imaju. Eno na Klixu stavili sliku cuke kako čeka na semaforu da se upali zeleno, a cure pretrčavaju ispred auta.
Post Reply