Cracked wrote:pinokio04 wrote:
Pa dobro, razlikujemo se u stajalištu, ali po meni ti totalno fulaš u razmišljanju .
Za teebe život na zemlji nije prilika za koju treba biti zahvalan ? Od milion spermatozoida, jedam se našo da budeš ti u tom obliku kakvom jesi, ili ja u kakvom jesam ?! A mogli smo da ne budemo mi, nego neko drugi da dobije priliku. E vidish, ja sam zadovoljan sto sqm dobio uopce priliku da dodjem nq ovaj svijet, za razliku od tebe. Njemu ja kao ja, uopste nisam potreban ni u kom smislu, ali opet se smilovao i dozovolio mi da zivim na ovom svijetu, i poprilicno solidno uzivam u blagodatima ovog svijete, neka sreda-normala.
Eh sada, sto ti imas mozda nadocekivanja i drugqciju predstqvu Boga, to je onda tvoja stvar.
Čovijek je itekako savršeno biće. Savršenije od vasione, po svim paramterima. Tako mnogo znamo o covjeku a tako malo, po svim parqmetrima medicine.
Uvijek me je zapanjivala ljudska pohlepa, i nezahvalnost.
Vidiš npr ti nisi zahvalan što postojiš na ovom svijetu. Malo ti je to !. Da ti je još, pa ne znas ni sam cega vishe.
I da se vratimo na sulju, s gledista boga jedini razlog stvaranje sulje je da suljo uživa u životu i njegovim blagodatima. Suljo je tu dobijo na lutriji. A sa tvog aspekta nezahvalnosti suljo je zrtva.
Obzirom da mi nismo bitni kao nacija, kao vasiona uopste Bogu, ne bakce se on nama na nacin kako si ti konstruisao u svojoj glavi. Evo ti racio razum, podario sam ti ga, izdigao te tim od svih ostalih zivih bica, izvoli korisiti ga , iskoristi ga u sta smatras da treba. Ali ces polozit racune za to kako si ga koristio. Znaci zaduizio nas je davajuci nam razum, obdario razumom. Tacno je da unaprijed. Zna kako ce o zavrisiti, ali nam je dao opciju da mi sami mozemo vrlo cesto mjenjati nasu sudbinu na bolje ili na gore, svojim djelima, pa tako svake godine za 27. Noc ramazana melek se spusta i mjenja svaciju sudbinu na bolje ili na gore.
Znaci , dao nam je mogucnsot da uticemo na vlastititu sudbinu, i tu nam je dao prostora da kalkulisemo i borimo se.

Konstantno izbjegavas odgovor na jednostavo pitanje ili me ne razumijes. Nije stvar moje zahvalnosti/nezahvalnosti. Sa perspektive nekoga ko vjeruje u boga suljo nije dobio na lutriji. Da ti mozda ilustujem na drugaciji nacin. Zamisli da stojimo pred zatvoreni vratima. Ja znam da iza tih vrata je mracna prostorija sa provalijom dupokom 500 metara a ti ne, a ja te pustim da prodjes i naravno pogines ili jos bolje kazem ti sinko idi prodji. JEsam li ja tu dobar? jesil ti dobio na lutriji jer sam ti omogucio da 500 metara letis prije nego pogines? Jer otprilike to je bog dao sulji. 70-80 godina zivota i trilione godina mucenja.
Auu bree polako, lupaš ko maksim po diviziji. Probaj da prosiris vidike sa materijalnog ka duhovnom, oslobodi se okova.
Itekako je stvar zahvalnosti povezana sa svrhom tvog postojanja. Nisam ja džaba rekao tebi, da ti je malo i da si nezqahvalan, i da ti je ne znaš ni ti više čega. Znači, pazi, dobio si priliku da dođeš na ovaj svijet, i zdrav si relativno, uživaš u svim čarima ovog svijeta, prirode uźivanja sveopćeg, hrana piće sex itd itd..i nadasve si dobio priliku za racio-razum, slobodnu volju.No tebi je i to malo, premalo, zanemarivo, jer si deduktivno zaključio da je sve to džaba jer valja umrijet i goriti u paklu
Razmotri svu opciju tu istu, ali ubaci mogućnost i doživotnog raja, pa ćes dobiti smisao.
A otkuda ti zakljucak da je nužno mučenje ( pakao,dzehenem)..,,,.!?
Imaš opciju mučenja i uživanja doźivotnog, poslije smrti, obećani raj ili pakao.
Mješaš žabe i babe, navodiš totoano nelogični primjer pokušavajući objasniti.
Čini dobra djela koliko god možeš, i vjeruj u jednog jedinog Boga, praktikuj kolko možeš pravila Kurana, i moźeš se nadati dobrom i raju doživotnom.
To je dobitna kombinacija, dobra djela i vjera u jednog Boga. Jako je mudro ovo spojiti, puno mudrije, nego li umrijeti u nedoumici i filozofiranju. Kraj je neminovan svima nama. Prema tome pamet u glavu i nadaj se dobrom. Neće te koštati ova kombinacija, ni hljeba ni para u źivotu. Ništa nije sučajno na ovom svijetu, milioni drugih vrsta źivota, sve funkcioniše savršeno perfektno, zar ne vidiš, osvrni se oko sebe. Ni evolucija, ni zakoni prirode, nisu sami od sebe nastali, tek onako, onako slučajno. Imaju svoju svrhu i ulogu. I sve to uzimajuči u obzir, obdareni smo jedini jediniiii od toliko života i vrsta života razumom. Oči, vid, sluh, i ostala čula, mozak, svijest, sve povezanoooo, mašinerija, od rođenja do smrti fasinantno biće, koje stvara i rastvara čuda u svijetu. Sve zahvaljujuci raciju, napredujemo iz godina u godinu, iz generacije u generaciju sve vishe. Nije to care samo onako pukom slučajnosću. Mora biti nešto ili neko ko je to s razlogom sve posložio, između ostalog i naše uźivanje spada u to.