Kakva je procedura za povrat BiH drzavljanstva?
- wels
#1 Kakva je procedura za povrat BiH drzavljanstva?
Sta bi sve bilo potrebno uciniti,procedura,koliko para,vrijeme .... ???
Mislim da bi mnoge interesovalo.
-
Svemirski_Jebach
nisam siguran da je to moguće...ako si se odrekao.
-
idic
Može, podneseš zahtjev za upis u državljanstvo i platiš taksu u vrijednosti od 1000 $. Rješava ministarstvo za civilne poslove i procedura traje oko mjesec dana. Prilikom nasljeđivanja ti državljanstvo nije potrebno, da se ne bacaš u pospotreban trošak. 
- wels
Vjerujem da je moguce ukoliko bi bio "stranac" sa stalnim boravkom u BiH.
E, sad kako bi to islo dalje,koliko vremena bi trebalo proc da bi dobio BiH drzavljanstvo,odnosno sta je potrebno jednom strancu za to.Imaju li ex BiH drzavljani privilegije i sl. ???
E, sad kako bi to islo dalje,koliko vremena bi trebalo proc da bi dobio BiH drzavljanstvo,odnosno sta je potrebno jednom strancu za to.Imaju li ex BiH drzavljani privilegije i sl. ???
- wels
Da li je jos na snazi zakon kojim se ovakav povrat regulise.idic wrote:Može, podneseš zahtjev za upis u državljanstvo i platiš taksu u vrijednosti od 1000 $. Rješava ministarstvo za civilne poslove i procedura traje oko mjesec dana. Prilikom nasljeđivanja ti državljanstvo nije potrebno, da se ne bacaš u pospotreban trošak.
E, sad traze li nasi odricanje od drzavljanstva koje trenutno posjedujes?
-
idic
Naš zakon to toleriše da se jednom ispišeš i onda ponovo upišeš, samo plati i nema problema.
Većina zemalja EU ne toleriše dvojno državljanstvo, zato insistiraju da se odrekneš svog predhodnog državljanstva ako hoćeš njihovo. Isto tako ti neće praviti smetnje da po dobivanju njihovog državljanstva zatražiš ponovo svoje matično državljanstvo, ali kao sporedno.
Većina zemalja EU ne toleriše dvojno državljanstvo, zato insistiraju da se odrekneš svog predhodnog državljanstva ako hoćeš njihovo. Isto tako ti neće praviti smetnje da po dobivanju njihovog državljanstva zatražiš ponovo svoje matično državljanstvo, ali kao sporedno.
- Lace
e ako si "stranac" u bih...a ganjas drzavljanstvo...onda moras biti u braku sa BiH drzavljaninom...i imati dozvolu boravka u kontinuitetu 5 godina (5 dozvola...bez pauza)wels wrote:Vjerujem da je moguce ukoliko bi bio "stranac" sa stalnim boravkom u BiH.
mislim da se ne moze ganjati na osnovu rada...a opet mozda i moze
u MUP-u ce ti najbolje reci...
-
neko iz mase
Ako si upisan u maticnu knjigu rodjenih u BIH i imas JMB uvijek mozes dobiti drzavljanstvo, bez obzira da li si ga imao ili ne. Odricanje drzavljanstva te ne ispisuje iz ove liste.
- kriticarka_nikova
#12 Re: Kakva je procedura za povrat BiH drzavljanstva?
Zar ima ovakvihwels wrote:Sta bi sve bilo potrebno uciniti,procedura,koliko para,vrijeme .... ???
Hos se mjenjat care imam jednu curu za tebe
-
idic
evo ti web stanica ministarstva, mislim da tamo imaju potrebne info. ili bar kontakt.
http://www.mcp.gov.ba/
-
rashid
Daj boze da bude tako, jer nikako nebi bilo problema.Ako si upisan u maticnu knjigu rodjenih u BIH i imas JMB uvijek mozes dobiti drzavljanstvo, bez obzira da li si ga imao ili ne. Odricanje drzavljanstva te ne ispisuje iz ove liste.
Nisu bas aktivni na odgovaranju mejlovaevo ti web stanica ministarstva, mislim da tamo imaju potrebne info. ili bar kontakt.
-
rashid
Dobijo sam odgovor, jupi jupi 
Ja mogu dobiti drzavljanstvo jer sam rodzen u BiH a imam i bosnaski JMB, tako da uopste nema problema, a drzavljanstvo sta sad imam se ga netrebam odreci. Inace ako nije to slucaj kaze ciko, da se tek nakon nekoliko vremena moze zatrazit ( stalni boravak prije mora biti prijavit ).
Ja mogu dobiti drzavljanstvo jer sam rodzen u BiH a imam i bosnaski JMB, tako da uopste nema problema, a drzavljanstvo sta sad imam se ga netrebam odreci. Inace ako nije to slucaj kaze ciko, da se tek nakon nekoliko vremena moze zatrazit ( stalni boravak prije mora biti prijavit ).
- Ahmmed
Eh, tako....Preciznost je vrlinaJordan26 wrote:Ahhmedde ti se slobodno seli u CHachak...ili ako si tamo ostani..
mislila sam da se coram za drzavljanstvo s nekim ko zivi u koliko toliko uredjenoj/ normalnoj zemlji ( DANska, Svedska, Norveska, Svicarska, Njemacka, the USA, Britain)![]()
![]()
![]()
- wels
Hvala.idic wrote:evo ti web stanica ministarstva, mislim da tamo imaju potrebne info. ili bar kontakt.
- wels
Pa tacno tako,na osnovu rada,mora moc.Lace wrote:e ako si "stranac" u bih...a ganjas drzavljanstvo...onda moras biti u braku sa BiH drzavljaninom...i imati dozvolu boravka u kontinuitetu 5 godina (5 dozvola...bez pauza)wels wrote:Vjerujem da je moguce ukoliko bi bio "stranac" sa stalnim boravkom u BiH.
Ulozis lovu,radis odredjen period i drzavljanstvo ce doc samo po sebi.
Savim logicno.
A i penzija ce se jednog dana uzivat u BiH.
Hvala Lace!
- kriticarka_nikova
Tebe je neko doooobro hebo....wels wrote:Mr_M wrote:Posle hebanja nema kajanja, znaci nemozes dobiti nazad ono cega si se odrekla(o).
Ne kontas,ne kajem se ja posle hebanja,vec hebem sve sto stignem.
- wels
kriticarka_nikova wrote:Tebe je neko doooobro hebo....wels wrote:Mr_M wrote:Posle hebanja nema kajanja, znaci nemozes dobiti nazad ono cega si se odrekla(o).
Mala,ne zapodiri!
- kriticarka_nikova
Prepade mewels wrote:kriticarka_nikova wrote:Tebe je neko doooobro hebo....wels wrote:
Mala,ne zapodiri!
- Lace
ne ne...rekla sam da mislim da NE moze na osnovu dozvole za boravak dobijene po osnovu rada...kroz posao sam bila u prilici ganjati 4 kontinuirane dozvole po osnovu rada ...s tim da ti ljudi nisu nikad imali ni najmanju zelju uzeti BH drzavljanstvo tako da ne znam moze liwels wrote:Pa tacno tako,na osnovu rada,mora moc.Lace wrote:e ako si "stranac" u bih...a ganjas drzavljanstvo...onda moras biti u braku sa BiH drzavljaninom...i imati dozvolu boravka u kontinuitetu 5 godina (5 dozvola...bez pauza)wels wrote:Vjerujem da je moguce ukoliko bi bio "stranac" sa stalnim boravkom u BiH.
Ulozis lovu,radis odredjen period i drzavljanstvo ce doc samo po sebi.
Savim logicno.
A i penzija ce se jednog dana uzivat u BiH.
Hvala Lace!
znam da moze po osnovu braka ali tek nakon 5 izdatih dozvola u kontinuitetu...moze i ako ti dijete ima dvojno drzavljanstvo ili je rodjeno u BiH