Kakva je procedura za povrat BiH drzavljanstva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

wels

#1 Kakva je procedura za povrat BiH drzavljanstva?

Post by wels »

Sta bi sve bilo potrebno uciniti,procedura,koliko para,vrijeme .... ???

Mislim da bi mnoge interesovalo.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

nisam siguran da je to moguće...ako si se odrekao.
Stari

Post by Stari »

milsim da mozda nije nemoguce ...no siguran sam da uhodana procedura ne postoji.
idic

Post by idic »

Može, podneseš zahtjev za upis u državljanstvo i platiš taksu u vrijednosti od 1000 $. Rješava ministarstvo za civilne poslove i procedura traje oko mjesec dana. Prilikom nasljeđivanja ti državljanstvo nije potrebno, da se ne bacaš u pospotreban trošak. ;-)
wels

Post by wels »

Vjerujem da je moguce ukoliko bi bio "stranac" sa stalnim boravkom u BiH.
E, sad kako bi to islo dalje,koliko vremena bi trebalo proc da bi dobio BiH drzavljanstvo,odnosno sta je potrebno jednom strancu za to.Imaju li ex BiH drzavljani privilegije i sl. ???
wels

Post by wels »

idic wrote:Može, podneseš zahtjev za upis u državljanstvo i platiš taksu u vrijednosti od 1000 $. Rješava ministarstvo za civilne poslove i procedura traje oko mjesec dana. Prilikom nasljeđivanja ti državljanstvo nije potrebno, da se ne bacaš u pospotreban trošak. ;-)
Da li je jos na snazi zakon kojim se ovakav povrat regulise.

E, sad traze li nasi odricanje od drzavljanstva koje trenutno posjedujes?
idic

Post by idic »

Naš zakon to toleriše da se jednom ispišeš i onda ponovo upišeš, samo plati i nema problema.
Većina zemalja EU ne toleriše dvojno državljanstvo, zato insistiraju da se odrekneš svog predhodnog državljanstva ako hoćeš njihovo. Isto tako ti neće praviti smetnje da po dobivanju njihovog državljanstva zatražiš ponovo svoje matično državljanstvo, ali kao sporedno.
rashid

Post by rashid »

Može li se dobiti gdje detaljnije informacije sta se tice toga?
Lace

Post by Lace »

wels wrote:Vjerujem da je moguce ukoliko bi bio "stranac" sa stalnim boravkom u BiH.
E, sad kako bi to islo dalje,koliko vremena bi trebalo proc da bi dobio BiH drzavljanstvo,odnosno sta je potrebno jednom strancu za to.Imaju li ex BiH drzavljani privilegije i sl. ???
e ako si "stranac" u bih...a ganjas drzavljanstvo...onda moras biti u braku sa BiH drzavljaninom...i imati dozvolu boravka u kontinuitetu 5 godina (5 dozvola...bez pauza)

mislim da se ne moze ganjati na osnovu rada...a opet mozda i moze

u MUP-u ce ti najbolje reci...
Mr_M

Post by Mr_M »

Posle hebanja nema kajanja, znaci nemozes dobiti nazad ono cega si se odrekla(o).
Last edited by Mr_M on 03/04/2006 21:42, edited 2 times in total.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Ako si upisan u maticnu knjigu rodjenih u BIH i imas JMB uvijek mozes dobiti drzavljanstvo, bez obzira da li si ga imao ili ne. Odricanje drzavljanstva te ne ispisuje iz ove liste.
kriticarka_nikova

#12 Re: Kakva je procedura za povrat BiH drzavljanstva?

Post by kriticarka_nikova »

wels wrote:Sta bi sve bilo potrebno uciniti,procedura,koliko para,vrijeme .... ???

Mislim da bi mnoge interesovalo.
Zar ima ovakvih :shock: :?
Hos se mjenjat care imam jednu curu za tebe :-)
idic

Post by idic »

evo ti web stanica ministarstva, mislim da tamo imaju potrebne info. ili bar kontakt.

http://www.mcp.gov.ba/
rashid

Post by rashid »

Ako si upisan u maticnu knjigu rodjenih u BIH i imas JMB uvijek mozes dobiti drzavljanstvo, bez obzira da li si ga imao ili ne. Odricanje drzavljanstva te ne ispisuje iz ove liste.
Daj boze da bude tako, jer nikako nebi bilo problema.
evo ti web stanica ministarstva, mislim da tamo imaju potrebne info. ili bar kontakt.

Nisu bas aktivni na odgovaranju mejlova :) ali nadajmo se da ce odpisati koji dan.
rashid

Post by rashid »

Dobijo sam odgovor, jupi jupi :)

Ja mogu dobiti drzavljanstvo jer sam rodzen u BiH a imam i bosnaski JMB, tako da uopste nema problema, a drzavljanstvo sta sad imam se ga netrebam odreci. Inace ako nije to slucaj kaze ciko, da se tek nakon nekoliko vremena moze zatrazit ( stalni boravak prije mora biti prijavit ).
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Jordan26 wrote:..a oni meni...ma bilo kakvo samo da nije BH :( :shock: :roll:

Pa, da pokušaš da se preseliš u Čačak... mislim...možda bi mogla dobiti državljanstvo SiCG?? :D
wels

Post by wels »

Mr_M wrote:Posle hebanja nema kajanja, znaci nemozes dobiti nazad ono cega si se odrekla(o).

Ne kontas,ne kajem se ja posle hebanja,vec hebem sve sto stignem. :-)
wels

Post by wels »

neko iz mase wrote:Ako si upisan u maticnu knjigu rodjenih u BIH i imas JMB uvijek mozes dobiti drzavljanstvo, bez obzira da li si ga imao ili ne. Odricanje drzavljanstva te ne ispisuje iz ove liste.
E to je to :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Jordan26 wrote:Ahhmedde ti se slobodno seli u CHachak...ili ako si tamo ostani..
mislila sam da se coram za drzavljanstvo s nekim ko zivi u koliko toliko uredjenoj/ normalnoj zemlji ( DANska, Svedska, Norveska, Svicarska, Njemacka, the USA, Britain) :D :D :D :D
Eh, tako....Preciznost je vrlina :D
wels

Post by wels »

idic wrote:evo ti web stanica ministarstva, mislim da tamo imaju potrebne info. ili bar kontakt.

Hvala.
wels

Post by wels »

Lace wrote:
wels wrote:Vjerujem da je moguce ukoliko bi bio "stranac" sa stalnim boravkom u BiH.
e ako si "stranac" u bih...a ganjas drzavljanstvo...onda moras biti u braku sa BiH drzavljaninom...i imati dozvolu boravka u kontinuitetu 5 godina (5 dozvola...bez pauza)

Pa tacno tako,na osnovu rada,mora moc.
Ulozis lovu,radis odredjen period i drzavljanstvo ce doc samo po sebi.

Savim logicno.

A i penzija ce se jednog dana uzivat u BiH.

Hvala Lace!
kriticarka_nikova

wels wrote:
Mr_M wrote:Posle hebanja nema kajanja, znaci nemozes dobiti nazad ono cega si se odrekla(o).

Tebe je neko doooobro hebo.... :roll:
wels

Post by wels »

kriticarka_nikova wrote:
wels wrote:

Mala,ne zapodiri! 8-)
kriticarka_nikova

wels wrote:
kriticarka_nikova wrote:
wels wrote:

Mala,ne zapodiri! 8-)
Prepade me :shock:
Lace

Post by Lace »

wels wrote:
Lace wrote:

Pa tacno tako,na osnovu rada,mora moc.
Ulozis lovu,radis odredjen period i drzavljanstvo ce doc samo po sebi.

Savim logicno.

A i penzija ce se jednog dana uzivat u BiH.

Hvala Lace!
ne ne...rekla sam da mislim da NE moze na osnovu dozvole za boravak dobijene po osnovu rada...kroz posao sam bila u prilici ganjati 4 kontinuirane dozvole po osnovu rada ...s tim da ti ljudi nisu nikad imali ni najmanju zelju uzeti BH drzavljanstvo tako da ne znam moze li

znam da moze po osnovu braka ali tek nakon 5 izdatih dozvola u kontinuitetu...moze i ako ti dijete ima dvojno drzavljanstvo ili je rodjeno u BiH
Post Reply