Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Topla voda

#51 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by Topla voda »

amrice,kod sabica..
imala milju...i baksisa haman milju il blizu...sad manje

kolko ti barbi imas ?ko uciteljica/profesorica il sta vec?

sretna nova svima :D
scooter21ba

#52 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by scooter21ba »

odoh ja u frizere
za pocetak sisam na nulu :D
Topla voda

#53 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by Topla voda »

a tebi i onom iz zenice cu se javit poslije nove godine.da vam odgovorim :D
barby02

#54 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by barby02 »

Topla voda wrote:amrice,kod sabica..

prof. 900 stoja jarane-gola plata ! procitaj, ima tema za prosvjetu. . . :mrgreen:
Topla voda

#55 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by Topla voda »

barby02 wrote:
Topla voda wrote:amrice,kod sabica..

prof. 900 stoja jarane-gola plata ! procitaj, ima tema za prosvjetu. . . :mrgreen:
imas prevoz i topli obrok?
barby02

#56 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by barby02 »

Imam, hvala na pitanju :-D kupon i oko 300 -TO i sad reci da mi prosvjetari trazimo nemoguce. . a oni sebi podjele bajramluke mjesec unaprijed. .
Topla voda

#57 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by Topla voda »

pa bona nemoj se sikirat onda.stoja gore dole...

imas muza,dijete,roditelje??...idi ih izljubi,cestitaj novu i budi zadovoljna.
barby02

#58 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by barby02 »

Topla voda wrote:pa bona nemoj se sikirat onda.stoja gore dole...

imas muza,dijete,roditelje??...idi ih izljubi,cestitaj novu i budi zadovoljna.
Ne sekiram se ja :-D dok meni radi 10 prstica, sve je u dure :-) a koga imam , imam ! prikolica zasad nema :mrgreen:
nego da ja tebi zapjevam stagod ? :mrgreen:
Topla voda

#59 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by Topla voda »

znas onu od whitesnakea "is this love"?? :D
gradska toplana

#60 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by gradska toplana »

Dobro pitanje dame i gospodo!! I sam se pitam kako ljudi izlaze na kraj.Nazvao bih to umijecem zivljenja ili prezivljavanja.Radnici,penzioneri zive od mrvica,a novokonponovani milioneri,politicari(cast izuzetcima) uzivaju.Ufatio bih se malo vise ovih politicara LOPOVA koji uzese od naroda i ono sto im pripada.Napucali si plate za zuljanje gujce u foteljama ,pa jos kad priheftaju dnevnice za putovanja,te ove te one troskove na kraju im ta plata dodje kao baksis.Vozni park zuljoguzaca fantastika i politicari EU im mogu zavidjeti.Ali EU politicari daju i narodu da dostojanstveno zivi ,a ovi NASI (uf je' me muka ovo NASI)bi da uzmu sve hebo ih pas.
Nego narode BiH sretna ti Nova uz puno zdravlja i srece!!
:bih:
:sax:
:run:
zvornicanin

#61 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by zvornicanin »

Mislim da se mnogo ljudi zavarava da je vani puno bolje dok u Bosni mrak...Istina je da je zahvaljujuci nasim budzovanima i ekonomiji u BiH jako tesko ali ne zbog tog sto ljudi nece da rade vec zato sto nejma posla.Ovim mislim na posao na kojem se radnik koliko toliko postuje a ne posao tipa robovlasnistva.
Vani ljudi pogotovu nasi su prosli ili jos prolaze kroz stadijum meda i mlijeka kreditnim karticama.vjerujte imao sam ih cak 6!!!!!! Jarane uzimalo se i sto nije moralo,uzimalo se na specijalama,akcijama i svakakvim rasprodajama.cijene su bile vise nego prihvatljive u odnosu na prodajen cjene u drugim prodavnicama.Slalo se roditeljima,rodacima,braci sestrama sve dok...nisu poceli zvati.Znate niste platili ratu na vasu kreditnu kad bi mogli ocekivati vasu uplatu???E posto sam Uspio se izvuci iz dugova i posle 6 mjeseci mi dode da kupim LCD tv ,cjena povoljna 1300$ na 2 godine bez kamata kad oni nedaju kredu...
Rekoh sto? pa nemate kreditnu istoriju...zamisli da bi dobio kredit moras biti uvaljen do grla u kredite.E pa nece moci!!!
Ovo sto sam napisao je trenutno situacija u BiH gdje jedan forumas poredi svog komsu sa 500 KM plate i novim autom.
Radim sam u porodici i kao vozac kamiona imam odlicnu platu izmedu 3500-4000 $ mjesecno...ali 50-60 sati sedmicno na putu,bez porodice ipa k je tesko.
Ali plati sve sto ti traze ,rezije osiguranja,hipoteku na kucu,telefon internet,gorivo pa na kraju mjeseca dali ostane 100-200$ veliko je pitanje.
Znaci isto ko u BIH.Kad bi isti posao radio u Bosni mozda bi imao toliko da sve to poplacam i da zivim mozda umjerenije+ imo bi pride kvalitetniju okolinu,ljude prijatelje porodicu.Ko sto kazu za sve ostalo postoji mastercard!!!! :)
Topla voda

#62 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by Topla voda »

nista buraz,izdrzi
i ako ti je belaj i po prici neke moje raje koja se bavi istim poslom,znam da je zeznuto
i da si odvojen od porodice i da je ponekad crnjak.

al brate,svakakvih karinasa ce ti se naci da ti kazu kojesta....
kako ti je vako il nako..

i kako bas nocas mozda negdje furas dok je familija negdje ,recimo kuci u jebenoj nebraski il ajovi ....

nista brate,sto si ti jaci i sto ti imas vise snage i napravis nesto ,to smo svi jaci zajedno..ne daj se :bih:
scooter21ba

#63 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by scooter21ba »

nisam nesto puno hodao po bih pa da vidim druga mjesta ali vjerujem da je teze nego u sa
mislim ima i u sa gladnih i zednih ali za razliku od ostalih mjesta u sarajevu se uvijek moze naci neki posao pa makar i za 300 maraka ako se nema nista pa koliko toliko dobro je (sad ce sigurno neki napasti sta je 300 maraka)
za onoga ko ne radi i to je koliko toliko dobro
koliko raje u sa znate da nece da radi?
ja ih znam bar dvoje troje koji traze posao u kancelariji platu milju itd
kad bi svi to cekali uvozili bi cistacice cistace i tako te radnike
problem je kod vecine sto nece da se spusti ispod "nivoa" jer ce ih vidjeti raja trebe i ko zna ko da radi neki prljav posao koji je za razliku od pola poslova u drzavnoj administraciji posten i znas da si ga ti zaradio
ali tu dolazimo do izmjenjenih moralnih vrijednosti gdje je uzor kriminalac a svi iole pametni ljudi su za podsmjeh jer je on zavrsavao fax 10 godina i nema nista a ovaj iz srednje sjeo u bmw 5 nove serije
in33sa

#64 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by in33sa »

Mostarac je rekao najobjektivnije.

Ako je nekom pojedincu dobro, to ne znaci da nam je standard kao u svedskoj. Zaista je glupo, da ne kazem bezobrazno, izlijetati se sa poredjenjima BiH i Skandinavije. Sa njima se ni puno bogatije drzave ne mogu porediti.

Citajuci neke postove ovdje, ispada da u BiH radna mjesta cekaju, sve sa miljama eura platama i svim ostalim pogodnostima, ali eto raja nece da radi.
Smijesno, zaista.

Ovdje se svako bolje radno mjesto dobija ili preko veze ili uz kovertu punu novcanica. Nismo dzaba najkorumpiranija drzava u Evropi.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#65 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by ladyblue18 »

Pa ja bih rekla dobro, slusam jucer na radiju, turisticke agencije u BiH, narocito u Sa, kazu najveca potraznja ove godine za NG. praznike je bila za Pariz, znaci ima se :oops: :roll:

A sad ozbiljno, buduci da ja ne radim, nego roditelji, imaju poprilicno solidna primanja, rade u drzavnim/federalnim firmama, ali dok se poplacaju rezije, potrepstine, vamo, tamo, opet dodje kraj mjeseca i sklapa se kraj sa krajem :roll:
A da ne pricam da plate sada u fed. firmama kasne i to pofino, a valjda ce ih sada i smanjiti :roll:
Bas nam je dobro :|
edvin

#66 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by edvin »

in33sa wrote:Mostarac je rekao najobjektivnije.

Ako je nekom pojedincu dobro, to ne znaci da nam je standard kao u svedskoj. Zaista je glupo, da ne kazem bezobrazno, izlijetati se sa poredjenjima BiH i Skandinavije. Sa njima se ni puno bogatije drzave ne mogu porediti.

Citajuci neke postove ovdje, ispada da u BiH radna mjesta cekaju, sve sa miljama eura platama i svim ostalim pogodnostima, ali eto raja nece da radi.
Smijesno, zaista.

Ovdje se svako bolje radno mjesto dobija ili preko veze ili uz kovertu punu novcanica. Nismo dzaba najkorumpiranija drzava u Evropi.
Aha,

a hajde mi reci sta je to u Skandinaviji, konkretno u Swe UPRAVO SADA tako dobro? Kao sto rekoh, buraz mi zivi gore vec 11 godina a i sam sam prirodom posla vezan za Swe pa ptujem tamo-vamo cesto. Sa prodesnicarskom vladom koja caruje sada Swe je izgubila skoro pa sva svoja obiljezja sigurne drzave i sistema, prije svega ekonomskog sto je imala prije. Skoro svaki dan mozes citati u medijima rubrike o novim skandalima itd. A o masovnim otpustanjima radnika koja su upravo sada u toku da i ne govorim. Toliko.

I sretna nova 2009 svim forumasima!
scooter21ba

#67 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by scooter21ba »

in33sa wrote:Mostarac je rekao najobjektivnije.

Smijesno, zaista.

ne cekaju radna mjesta sa miljama eura ali niko od mladjih nece da radi kao cistac smecar na kamionu jer im je to ponizenje
radije ce uzeti od oca i majke petaka za kafe nego sam zaraditi
niko ga ne tjera da to radi citav zivot ali nek pocne bar od necega kad ima samo srednju
svi bi htjeli kancelariju u tome je problem
MrSini

#68 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by MrSini »

ins wrote:Cisto jedan primjer, moj jedan prijatelj je za svoju maloprodaju pokusavao naci normalnu i razumnu osobu koja bi vodila radnju. Uslov je bio da sluzi racunarom, da je stalozena, komunikativna, itd,itd.. Plata: 1200 KM, stalni posao, prijavljen naravno.

Od marta ove godine je trazio takvu osobu, dok na kraju prije mjesec nije doslovno doveo i preselio u Sarajevo jednog momka iz Srednje Bosne da radi taj posao, koji je tamo radio za neku firmu...
Evo ja radim u Srednjoj Bosni, vodim 5 marketa, 3 kafića i motel i nemam 1000 KM sa prevozom i toplim obrokom. :x

Pitam se da li su u Srednjoj Bosni najgore plaće i odnos vlasnika prema radnicima.
Drvosjeca iz Dejcica

#69 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

MrSini wrote:
ins wrote:Cisto jedan primjer, moj jedan prijatelj je za svoju maloprodaju pokusavao naci normalnu i razumnu osobu koja bi vodila radnju. Uslov je bio da sluzi racunarom, da je stalozena, komunikativna, itd,itd.. Plata: 1200 KM, stalni posao, prijavljen naravno.

Od marta ove godine je trazio takvu osobu, dok na kraju prije mjesec nije doslovno doveo i preselio u Sarajevo jednog momka iz Srednje Bosne da radi taj posao, koji je tamo radio za neku firmu...
Evo ja radim u Srednjoj Bosni, vodim 5 marketa, 3 kafića i motel i nemam 1000 KM sa prevozom i toplim obrokom. :x

Pitam se da li su u Srednjoj Bosni najgore plaće i odnos vlasnika prema radnicima.
Jel' ovo ozbiljno ili se salis? Vodis tri kafica, motel i 5 marketa a nemas ni 1.000,00KM !? :x
ld

#70 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by ld »

scooter21ba wrote:nisam nesto puno hodao po bih pa da vidim druga mjesta ali vjerujem da je teze nego u sa
mislim ima i u sa gladnih i zednih ali za razliku od ostalih mjesta u sarajevu se uvijek moze naci neki posao pa makar i za 300 maraka ako se nema nista pa koliko toliko dobro je (sad ce sigurno neki napasti sta je 300 maraka)
problem je kod vecine sto nece da se spusti ispod "nivoa" jer ce ih vidjeti raja trebe i ko zna ko da radi neki prljav posao koji je za razliku od pola poslova u drzavnoj administraciji posten i znas da si ga ti zaradio
ali tu dolazimo do izmjenjenih moralnih vrijednosti gdje je uzor kriminalac a svi iole pametni ljudi su za podsmjeh jer je on zavrsavao fax 10 godina i nema nista a ovaj iz srednje sjeo u bmw 5 nove serije
od moga havera prijetelji se vratili iz ameriku u bosnu
par njih,burazeri,sa zenama
imali su prevoznicku firmu,prodali sve sto su imali,bili na floridi
i rikverc za bosnu sanski most,kupili 70 duluma zemlje i prave veliku farmu
skontali da je lova u hrani

i ja nesto razmisljam o tome u zadnje vrijeme,a i ovako imam namjeru da se vracam u bosnu akoBogda,pa da kupim malo vise zemlje i da se bavim proizvodnjom organske hrane
ovdje gdje zivim,u swe, 4 jabuke u pakovanju,i to pomale su,organska proizvodnja,kostaju 2 eura,3 kruske u pakovanju kostaju 3 eura
kupujem malom i pravimo mu sokove i hapice od toga,pa to pratim

i da samo potvrdim da ovdje udara kriza i to samo takva,u zadnja 3 mjeseca su otpustili oko 70 000 radnika
a najavljuju iduce godine da ce oko 10% radne snage da ostane bez posla,to je oko 300 000 radnika
scooter21ba

#71 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by scooter21ba »

ld wrote:
scooter21ba wrote:nisam nesto puno hodao po bih pa da vidim druga mjesta ali vjerujem da je teze nego u sa
od moga havera prijetelji se vratili iz ameriku u bosnu
par njih,burazeri,sa zenama
imali su prevoznicku firmu,prodali sve sto su imali,bili na floridi
i rikverc za bosnu sanski most,kupili 70 duluma zemlje i prave veliku farmu
skontali da je lova u hrani

i ja nesto razmisljam o tome u zadnje vrijeme,a i ovako imam namjeru da se vracam u bosnu akoBogda,pa da kupim malo vise zemlje i da se bavim proizvodnjom organske hrane
ovdje gdje zivim,u swe, 4 jabuke u pakovanju,i to pomale su,organska proizvodnja,kostaju 2 eura,3 kruske u pakovanju kostaju 3 eura
kupujem malom i pravimo mu sokove i hapice od toga,pa to pratim

i da samo potvrdim da ovdje udara kriza i to samo takva,u zadnja 3 mjeseca su otpustili oko 70 000 radnika
a najavljuju iduce godine da ce oko 10% radne snage da ostane bez posla,to je oko 300 000 radnika
sve to ok samo zasto si mene citirao?
Topla voda

#72 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by Topla voda »

ld,imas ovdje i neku sitnu stimulaciju od drzave.
jedan moj poznanik je kupio 500 duluma za sadnju krompira.konta ove cipsare da snabdijeva,a nesto i da ide vani ko organska hrana.
nisam sad siguran jel 300 maraka po dulumu il 500 il tako nesto dobijes od drzave samo da zasadis/posijes
bierkof

#73 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by bierkof »

Azra
...I nikom nije ljepse neg’ je nam
samo da je tako svaki dan ...
MrSini

#74 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by MrSini »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Jel' ovo ozbiljno ili se salis? Vodis tri kafica, motel i 5 marketa a nemas ni 1.000,00KM !? :x
Nažalost ozbiljno. :sad:
ProS

#75 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?

Post by ProS »

mislim da vecina nas zivi tako da ne vidi druge, u licu naborane i premorene,zapazimo pun merkator,pune kafice i bucna kola samo...

mozda bi svi trebali znati koliko se dnevno podijeli obroka u narodnoj kuhinji,u gradu u kojem zivimo
Post Reply