Upravo sam se vratio iz Sarajeva na lijepi Zapad. Moji stanuju u jednom sarajevskom naselju. Mogao sam svaki dan sa prozora moje kuce da posmatram stanare koje izvode svoje pse u park, u kojem se inace igraju djeca i pustaju i ih da obave "svoj posao" gdej stignu, naravno i tamo gdje se djeca igraju. Osim jedne stanarke, vidio sam da svi vode te pse na lancima i da ih nisu dresirali ni da obave posao na jednom mjestu ni da se drze gazdi uz nogu i tako dalje. Znam dosta tih vlasnika iz vidjenja i sjecam se da su jos od malena teglili te pse i da ih i danas vuku za te uzice. ustvari ti psi su zrtve njihovih vlasnika.
Ja to znam jer sam ja imiao psa i znam da do 6 ( ili mozda nesto manje) mjeseci se pas ne smije vuci na onaj lanac, jer on poslije ima to za naviku i da se mora nauciti da ide na jedno mjesto, a ne da suga cijeli park na kojem igraju djeca. Osim toga neki i tuku te jadne pse i to ssve ukupno jako nervira, zasto nema neka dresura tih pasa i da ljudi mogu drzati pse samo ako imaju dokazano da su baremn 10 sati godisnej posjecivali neki kurs za dresuru ili nesto slicno. Viddio sam na Marijin Dvoru kako treba tuce psa, oone se sav trese. Mislim da bi grad Sarajevo, trebao da donese takvu zakonsku uredbu o psima, jer ne mogu da posmatrama te vise-manje seljake, koje maltretiraju te zivotinje i koji ne znaju da se ophode prema psima. Ne moze se drzati tolika zivotinja bez ikakvog znanja o njima.
Kako zastititi pse od njihovih vlasnika?
Moderator: anex
- tinchy
#2 Re: Kako zastititi pse od njihovih vlasnika?
Evo ja cu ti nesto napisati vezano za temu.
Ti fkt mislis da pas obavlja nuzdu na jednom mjestu? Dovoljno mu je da se jednom popiski i da ne zapishava kada nanjusi trag drugog psa?
Logicno je da pas nece obavljati nuzdu na jednom mjestu, to vjerovatno rade samo oni psi koji zive u dvoristima i koji sami sebi odrede mjesto u dvoristu na kom ce obavljati i veliku i malu nuzdu.
Sta podrazumijevas pod "teglili te pse"? Mislim, zar mozes izvest psa a da ga nikako ne stavis na povodac. Uredu, ima pasa koji su navikli bez povodca da hodaju ali to su psi odrasli a ne stenad. I zar mislis da ce neko da rizikuje da pusti s povodca svog psa, za kojeg pouzdano zna da ce bjezat i da ga nece moci uhvatiti poslije.
Kucni psi ne mogu da sugaju park U kojem se igraju djeca. Cijelo vrijeme pricas kako vlasnici pustaju da psi obavljaju nuzdu u parku u kojem se igraju djeca, kako psi sugaju park
Imam psa, koji je redovito vakcinisan i koji se kupa vise puta nego neka djeca. I moj pas ima pravo da boravi i da se krece po parku bez obzira ima li djece ili nema, moj pas ne moze da "suga" park. Reci cu ti da sam vidjela svojim ocima kako zena skida dijete u parku pred ostalom djecom i njeno dijete izvrsava u parku veliku nuzdu, a njoj je to sasvim normala.
Zalosno i tuzno, toliko o kulturi pojedinaca a znaju svi oni da komentarisu pse i vlasnike pasa i da se ljute kada prodjes pored parka a kamoli da prodjes kroz park s psom.
Ti fkt mislis da pas obavlja nuzdu na jednom mjestu? Dovoljno mu je da se jednom popiski i da ne zapishava kada nanjusi trag drugog psa?
Logicno je da pas nece obavljati nuzdu na jednom mjestu, to vjerovatno rade samo oni psi koji zive u dvoristima i koji sami sebi odrede mjesto u dvoristu na kom ce obavljati i veliku i malu nuzdu.
Sta podrazumijevas pod "teglili te pse"? Mislim, zar mozes izvest psa a da ga nikako ne stavis na povodac. Uredu, ima pasa koji su navikli bez povodca da hodaju ali to su psi odrasli a ne stenad. I zar mislis da ce neko da rizikuje da pusti s povodca svog psa, za kojeg pouzdano zna da ce bjezat i da ga nece moci uhvatiti poslije.
Wooow? Cuj pas se ne smije vuci na onaj lanac? Da si imao psa, znao bi da se pas mora nauciti na lanac / povodac / ogrlicu.. Kako ces onda ti psa koji je stariji od 6 mjeseci uopste nauciti da ide na povodcu, ako recimo pozelis da ga izvedes u grad ili bilo gdje.Pao_s_Marsa wrote: Ja to znam jer sam ja imiao psa i znam da do 6 ( ili mozda nesto manje) mjeseci se pas ne smije vuci na onaj lanac, jer on poslije ima to za naviku i da se mora nauciti da ide na jedno mjesto, a ne da suga cijeli park na kojem igraju djeca.
Kucni psi ne mogu da sugaju park U kojem se igraju djeca. Cijelo vrijeme pricas kako vlasnici pustaju da psi obavljaju nuzdu u parku u kojem se igraju djeca, kako psi sugaju park
Nema zato sto u BiH ne postoje treneri pasa koji koriste normalnije metode obuke. Ja koliko sam cula, ispravite me ako grijesim, u vecini ovih skola za dresuru u BiH, treneri udaraju pse. Je l' ti fkt mislis da bi ljudi mogli da placaju kurs za dresuru tih 10 sati, ljudi nemaju sta da jedu, placaju racune jedva, plate nikakve (ako imas srece da si zaposlen).. Budimo realni, dok se ne promijeni stanje u drzavi do tada ce biti svega i svacega, neduzne zivotinje ce ubijati kojekakvi idioti po ulicama, djeca ce biti brutalnija nego sto su sada itd.Pao_s_Marsa wrote: zasto nema neka dresura tih pasa i da ljudi mogu drzati pse samo ako imaju dokazano da su baremn 10 sati godisnej posjecivali neki kurs za dresuru ili nesto slicno.
-
Pao_s_Marsa
#3 Re: Kako zastititi pse od njihovih vlasnika?
Znaci ja sam sam imao psa njemackog ovcara, kupio ga u Njemackoj kao novorodjence sa mozda nekoliko nedelja I ja sam isto mislio da stenad treb voditi na landu, ali onda mi je dosta ljudi reklo, da mu to steti nervima i da se on poslije anvikne na to i onda sam ga stalno nosao u rukama i ganjao ga i nije bilo lako, ali je poslije naucio da hoda bez lanca i to sa jedno 6 mjeseci. Ako pas zna da hoda bez lanca, onda zna i sa lancem, to je potpuno logicno. Covjek moze cesto da vidi po gradu ili inace pse koji pokusavaju da se otmu sa lanca ili vuku svoga gazdu. To je upravo zbog toga, jer su jos kao mali, kad su bili potpuno nesvjesni jednstavno trcali glavom bez obzira i za njih je to nromalno da im neko pruza otpor, oni ne znaju drugacije.
Naravno da ce pas ici uvijek na isto mejsto, ako ga naucis, to je njemu kao WC. Jednostavno ode tamo i gotovo, to se da psa nauciti, sto bi on isao na drugo mjesto. A to sa pelceovanjem je glupost, mislim govno je govno, nema sta da radi na igralistu, gdje se igraju djeca, i vlasnici bi morali da ga pokupe. A tu zenu sa djetetom razumijem, sta je trebala da uradi? Da pusti djete da se ukaki u gace, to ima svugdje, odvedes djete u cosak is ta ces?
mislim, da tijednsotano ne zelis da priznas neke stvari, jer se smatras za gradsko dijete i tako dalje, a ustvari znas jako malo. Ja ti kazem da ovako svi u Njemackoj rade. Poslije je taj pas inace bio u SArajevu, i ukraden je.
I ti psi imaju dusu, mislim, oni osjecaju neke stvari, imaju ponos, ljubomoru, vole svoj mir i sve tako nesto, a ljudi ih uzmu i onda ih jednostavno sebi kao neku igracku ptcine. Eh, ja bih to zabanio.
Naravno da ce pas ici uvijek na isto mejsto, ako ga naucis, to je njemu kao WC. Jednostavno ode tamo i gotovo, to se da psa nauciti, sto bi on isao na drugo mjesto. A to sa pelceovanjem je glupost, mislim govno je govno, nema sta da radi na igralistu, gdje se igraju djeca, i vlasnici bi morali da ga pokupe. A tu zenu sa djetetom razumijem, sta je trebala da uradi? Da pusti djete da se ukaki u gace, to ima svugdje, odvedes djete u cosak is ta ces?
mislim, da tijednsotano ne zelis da priznas neke stvari, jer se smatras za gradsko dijete i tako dalje, a ustvari znas jako malo. Ja ti kazem da ovako svi u Njemackoj rade. Poslije je taj pas inace bio u SArajevu, i ukraden je.
I ti psi imaju dusu, mislim, oni osjecaju neke stvari, imaju ponos, ljubomoru, vole svoj mir i sve tako nesto, a ljudi ih uzmu i onda ih jednostavno sebi kao neku igracku ptcine. Eh, ja bih to zabanio.
- tinchy
#4 Re: Kako zastititi pse od njihovih vlasnika?
Steti nervima? Pa zasto onda ni jedan pas kojeg ja znam nema ostecene nerve, a svi su oni od malena vodjeni na povodcu. Zamisli ti molim te sad, izvedes malo kuce vani i pustis ga s povodca.. Mislis stvarno da bi te slusalo stene od tri mjeseca?Pao_s_Marsa wrote:Znaci ja sam sam imao psa njemackog ovcara, kupio ga u Njemackoj kao novorodjence sa mozda nekoliko nedelja I ja sam isto mislio da stenad treb voditi na landu, ali onda mi je dosta ljudi reklo, da mu to steti nervima i da se on poslije anvikne na to i onda sam ga stalno nosao u rukama i ganjao ga i nije bilo lako, ali je poslije naucio da hoda bez lanca i to sa jedno 6 mjeseci. Ako pas zna da hoda bez lanca, onda zna i sa lancem, to je potpuno logicno. Covjek moze cesto da vidi po gradu ili inace pse koji pokusavaju da se otmu sa lanca ili vuku svoga gazdu. To je upravo zbog toga, jer su jos kao mali, kad su bili potpuno nesvjesni jednstavno trcali glavom bez obzira i za njih je to nromalno da im neko pruza otpor, oni ne znaju drugacije.
I sa pelcovanjem nije glupost, ni pas kucni ne moze biti zarazan ako je redovito vakcinisan i ako ga odrzavas (kupas, cesljas, sijeces nokte itd)..
Ako ti razumijes zenu sa djetetom, onda ocito ne mozes razumjeti vlasnike pasa.. Kontas da psa mozes nauciti da kad ga izvedes da ce piskiti i kakiti na jedno mjesto.. Ja ne razumijem zenu, jer je pustila da joj se djete pokaki na sred parka a ne negdje malo dalje od parka u kom je mnostvo druge djece. Zar ne mislis da je njeno dijete moglo biti zarazeno djecijim glistama, pa da se prenese na drugu djecu?
I samo da ja tebi kazem, ovo nije Njemacka ovo je Bosna i Hercegovina.
-
Pao_s_Marsa
#5 Re: Kako zastititi pse od njihovih vlasnika?
ma nece tebe stene slusati, ti ces se namuciti sa njim, ali poslije ce se on stvarno nauciti ... i naravno da moras poslije imati uzicu, ali tek poslije, ovdje je to i po zakonu tako ...
- kurty
#6 Re: Kako zastititi pse od njihovih vlasnika?
OK... redom...Pao_s_Marsa wrote:Znaci ja sam sam imao psa njemackog ovcara, kupio ga u Njemackoj kao novorodjence sa mozda nekoliko nedelja I ja sam isto mislio da stenad treb voditi na landu, ali onda mi je dosta ljudi reklo, da mu to steti nervima i da se on poslije anvikne na to i onda sam ga stalno nosao u rukama i ganjao ga i nije bilo lako, ali je poslije naucio da hoda bez lanca i to sa jedno 6 mjeseci. Ako pas zna da hoda bez lanca, onda zna i sa lancem, to je potpuno logicno. Covjek moze cesto da vidi po gradu ili inace pse koji pokusavaju da se otmu sa lanca ili vuku svoga gazdu. To je upravo zbog toga, jer su jos kao mali, kad su bili potpuno nesvjesni jednstavno trcali glavom bez obzira i za njih je to nromalno da im neko pruza otpor, oni ne znaju drugacije.
- Kako nauciti psa da hoda pored tebe, nego uz pomoc lanca... Pa ako imalo znas o samostalnoj dresuri... (bar sam ja tako radio)... Prvi 5 ili 6 mjeseci je bio na povodcu (ne znam kako se tacno kaze za taj tip povodca, onaj sto ide oko tijel psa, a ne oko vrata)... Povodac je bio dug 10m... Na mjestima gdje nije nikoga bilo, pustao sam ga, ali tamo gdje ima drugih zivotinja, ljudi, a posebno djece, bio je na maximalno pola metra od mene... Poslije toga, za setnju sam koristi disciplinku, i blago sam ga vukao prema sebi, da stalno zna da je na lancu. Nakon mjesec dana setnje sa disciplinkom, znao sam skroz pustiti povodac (onaj kratki), ali on nije nigdje od moje noge micao... Ipak, javise volim kad je ipak u mojim rukama, sto zbog drugih zivotinja, sto zbog djece i ljudi koji se boje...
Jedino sam imao problema, oko naredbe "ne" (fuj!)... Tu sam ih morao malo "tuci"... Stavljao sam pred njih predmet koji im je zabranjen, a "tukao" sam ih sa novinama... Dvije dvolisnice novina, smotam kao neku palicu, i udarim po njima... To uopce ne boli, ali ima jak zvuk udarca (znate kako papir puca), i toga su se i bojali...
Vjerujem im i znam da nece nikoga napasti, ali djaba sve to, ako moj psa, potrci prema nekom djetetu, da se igra s njim, a djete dozivi sok, i zato nikad, ama bas NIKAD, necu pustiti psa "sa lanca", ako je bilo ko nepoznat u blizini...
Jedina stvar za koju mi je zao,sto se dresure tice, jeste u vezi uzimanja hrane od nepoznatih osoba... Ali, to je vise do prvih komsija, koji su tri puta dnevno, hranili moje pse... Ostatci od dorucka, rucka i vecera... Vjerujem komsijam. ali za sve ima prvi put...
Sto se dresure tice, bar u mom mjestu, je vecina tako radila sa svojim psima... Isto tako, imamo i jednog ciku, koji je dreser inace, i jako je dobar... Ali sam jednom vidjeo metode (@tinchy je nesto spomenula).. Brutalne metode...
Eh, znaci tako je u Bosni, ali u Njemackoj je drugacije... Mozda je to zbog toga sto tamo, vise zena voda pse, nego djecu... Pa je i dresura drugacija... Ali, bez obzira na sve, mislim da je to vodanje pasa, bez povodca, ipak lose...
p.s. a jos kad je zakon takav... I malo si u sukubu sam sa sobom, prvo spominjes da je lose sto u Bosni svi imaju lance, a sad kazes da je u Njemackoj po zakonu obavezno imati lance...
-
Pao_s_Marsa
#7 Re: Kako zastititi pse od njihovih vlasnika?
Pa gledaj, ja sam prvo vodio stene na lancu, pa mi je onda dosta njih reklo da je to stetno i da je jos mali. Ja sam ga pusao i istos am se bojao zbog djece, ali on pridje djetetu i samo ga lizne po licu. To je bilo sve, ali opet te strah, mali je to pas, is ta znas sta sve misli i da li nesto misli. Kad je malo odrastao, trcala su sva djeca iz komisluka za njim i vikala njegovo ime. Nijedno djete nije bilo strah od njega. Tako je to bilo. Ja znam za njega da se brzo navikao i da je odmah dolazio i sve radio sto bi mu rekao. Imao je isto ponos, sjecam se kad ga je moja majka izbacila iz kuce u dvoriste da spava, nije htio da je gleda u oci neko vrijeme. Bio je strasan pas.
A ja kazem da stenad ne treba vodati na lancu, ne odrasle pse. 'Ti mozes i stene voditi na lancu, ali to nije dobro za njega. Tako su bar meni svi rekli i tak je i bilo. Ja znam u komsiluku ima jedan dalmatinac. Pa jnegov vlasnik ga stalno vuce za lanac. Sta ce ti takav pas? Inace moras voditi psa na lancu ili dobijas kaznu, tj. uglavnom usmenu opomenu, ako te vidi policajac, mada je to isto od nedavno. I imaju isto psi za borbu, koji moraju i brnjicu imati. S lanca pustas psa kad dodjes do neke livade ili parka gdje moze da se istrci. Ja sam prije isao sa njim jedno 500 metara preko ulice do Zeljeznice i on je sve slusao. To je bio poseban pas mozda, ali mislim da se svaki pas moze nauciti.
Isto sam sad vidio kako se psi boje svojih vlasnika u Sarajevu. Mislim, ono prebije ga bas i vidi se da je isfrustrirana zenska i pas drhti. To je isto odvratno.
A ja kazem da stenad ne treba vodati na lancu, ne odrasle pse. 'Ti mozes i stene voditi na lancu, ali to nije dobro za njega. Tako su bar meni svi rekli i tak je i bilo. Ja znam u komsiluku ima jedan dalmatinac. Pa jnegov vlasnik ga stalno vuce za lanac. Sta ce ti takav pas? Inace moras voditi psa na lancu ili dobijas kaznu, tj. uglavnom usmenu opomenu, ako te vidi policajac, mada je to isto od nedavno. I imaju isto psi za borbu, koji moraju i brnjicu imati. S lanca pustas psa kad dodjes do neke livade ili parka gdje moze da se istrci. Ja sam prije isao sa njim jedno 500 metara preko ulice do Zeljeznice i on je sve slusao. To je bio poseban pas mozda, ali mislim da se svaki pas moze nauciti.
Isto sam sad vidio kako se psi boje svojih vlasnika u Sarajevu. Mislim, ono prebije ga bas i vidi se da je isfrustrirana zenska i pas drhti. To je isto odvratno.
- kurty
#8 Re: Kako zastititi pse od njihovih vlasnika?
Ma nisu meni problem djeca i ljudi iz moje ulice, moje mahale... Ljudi se boje psa, i to je to... Ne zelim da moj pos potrci za nekim djetetom, i ta ono dozivi šok... A kako to sprijeciti, pomocu lanca jedino... Moji psi, nikad nikog nisu ujeli, nikad nikog nisu napali, jer sam pazio, i pazit cu...