kako zastiti imovinu

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
advokatbbb

#1 kako zastiti imovinu

Post by advokatbbb »

kako zastititi imovinu pravnim putem...?
kuca i plac koji posedujemo vode se na mog supruga , on je alkoholicar i upao je u velike dugove ,cerka i ja se plasimo da ne pozajmi novac od zelenasa. kad bih uspela da prevedem imovinu na mene da li bi on mogao tada da da imovinu u zalog? sta mi je ciniti da li neko zna ?
motorna_pila

#2 Re: kako zastiti imovinu

Post by motorna_pila »

Bez njegove saglasnosti i dobre volje i pristanka ne možeš apsolutno nista prevesti sa njega na sebe, da znaš.

Nema tog advokata koji to može srediti.

Ili idi parnicom pa dokazuj da si to sticala zajedno s njim, to će potrajati i trebaće puno živaca i energije uložiti u taj proces. Dobices 1/2 vrijednosti svega što imate, ako ste to u toku trajanja bracne zajednice stekli.

Ovo sve vrijedi pod predpostavkom d se razvedes..

Sretno u svakom slucaju!

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
advokatbbb

#3 Re: kako zastiti imovinu

Post by advokatbbb »

a ako uspemo da ga ubedimo da imovinu prepise na maloletno dete da li on idalje moze da stavi kucu u zalog iako se ne vodi na njega
motorna_pila

#4 Re: kako zastiti imovinu

Post by motorna_pila »

Maloljetno dijete nema pravo raspologanja imovinom, na njemu moze da se vodi odredjena nekretnina ili zemljiste s tim sto za svaki postupak, da li diobe ili prodaje ili poklona, bilo koji pravni akt koji to dijete zeli napraviti, ili njegov zakonski zastupnik mora se ukljiuciti nadlezni centar za Socijalni rad prema mjestu prebivalista, koji radi i postupa u najboljem interesu djeteta. To je jako mukotrpan i naporan proces da bih ti savjetovao da se bez strucne pomoci ne upustas u takve stvari. Tako je barem u kantonu Sarajevo, mada mislim i da je u drugim kantonima isti postupak, za zemlje u regionu stvarno ne znam.

Ono sto zelim da ti kazem, teoretski je moguce da prepise nekretnine na djete, ali pazi sada, ako je takav kao sto kazes da jeste, ne znam da li je pravo rjesenje da ga nagovaras da takvo sto ucini, pokusaj razgovorom da ga urazumis.

Ako to ne uspije, moj ti je savjet da pokrenes parnicu u pogledu utvrdjivanja bracne stecevine, ako se odlucis razvesti, sto je u ovom slucaju najbolje rjesenje, jer zivot sa alkoholicarem je nikakav zivot.

Jos zelim da ti kazem da, ako pokrenes takav vrstu postpuka, on ce barem privremeno biti onemogucen da rasproda imovinu, jer ce biti vezan imovinsko - pravni zahtjev za njegovu nekretninu, odnosno broj pod kojem se vodi u nadleznom ZK uredu.

Za ovo iznad nisam bas 100% siguran, najbolje je da popricas sa nekim advokatom.

Sretno!
Post Reply