Kako vladate jezikom svoje nove domovine
-
tempora
#1 Kako vladate jezikom svoje nove domovine
Kako se sluzite "novim" jezikom i koliko vam isti predstavlja prepreke u novom drustu? Na koji nacin ga ucite, razvijate te kakvi su programi jezika u zemljama u kojim se nalazite i koliko ste zadovoljni sa tim programima? Da li se ikada, na neki nacin osjecate hendikepiranima u novom jezickom podrucju? Koje su vase licne metode ucenja jezika te da li ikada osjecate jezicku barijeru?
-
Maksim
Ja sam zavrsio prva tri razreda osnovne skole u Bosni i ostalo do sad sve u Becu, znaci od 9 godine sam ovdje a danas su mi 22. Mislim da vladam vrlo dobro nasim jezikom a to zahvaljujuci redovnom citanju nasih novina i knjiga na nasem jeziku (posto ne hvatam nasu televiziju
).
S roditeljima i nekim njihovim prijateljima uvijek pricam na nasem tako da me i to odrzava. Nisam izgubio rijecnik a ni akcent
Samo imao bi problema npr. kada bi pisao knjigu na nasem, jer ne znam sto je sad u nas standard, tako da bi se vjerojatno sluzio predratnim hrvatskim standardom srpskohrvatskog jezika
S roditeljima i nekim njihovim prijateljima uvijek pricam na nasem tako da me i to odrzava. Nisam izgubio rijecnik a ni akcent
Samo imao bi problema npr. kada bi pisao knjigu na nasem, jer ne znam sto je sad u nas standard, tako da bi se vjerojatno sluzio predratnim hrvatskim standardom srpskohrvatskog jezika
-
Maksim
aja, imas totalno pravo, ja kao sova poletio kroz drvomedda wrote:Imao bih ti Maksime i vise problema jer nisi skontao ni pitanje.
sala mala,![]()
![]()
![]()
Pitanje je bilo za strane jezike a ne maternji.
Ja parlam ovaj ko maternji...
hm, njemackim vladam perfekt, pricam beckim akcentom... jezik sam naucio u skoli kroz skolovanje i druzenje, ne skolovanjem
- The Nightwatchman
a moglo bi se malo iz maternjeg na dopunskumedda wrote:Imao bih ti Maksime i vise problema jer nisi skontao ni pitanje.
sala mala,![]()
![]()
![]()
Ja parlam ovaj ko maternji...
-
mamica papucarka
ja se jos uvijek mucim
profesorica me uvijek tjera da kazem ü
ili ö
a muz perfekt
doduse, on je ovdje vec 15 godina
ljudi, jel vjerujete da se strani jezik moze naucit za godinu dana? Meni to zvuci premalo
profesorica me uvijek tjera da kazem ü
a muz perfekt
ljudi, jel vjerujete da se strani jezik moze naucit za godinu dana? Meni to zvuci premalo
-
medda
Konstruktivna kritika nije nikad na odmet...medda (citat):
Imao bih ti Maksime i vise problema jer nisi skontao ni pitanje.
sala mala, Very Happy Very Happy Very Happy
Ja parlam ovaj ko maternji... Roll
a moglo bi se malo iz maternjeg na dopunsku
Trudimo se, trudimo
- Ostri_Mac
Ma jashta vec da moze, zavisi od licne motivacije i sposobnosti...
al' sad da se moze dobro nauciti, velim ja da nema sanse sigurno...gdje su svi idiomi, uzrecice, poslovice i sve ono sto cini jedan jezik...a gdje je tu i nauka/ masinstvo, elektronika, medicina i sta sve ne...
Mogu ljudi svasta pricati, znam pojedinaca koji su otisli vani sa 15god, vrate se ovamo i prosipaju takve price i razvaljotine a kad se krene pricati ispadne da ne znaju osnove gramatike isl...
Helem, ovisi sve o tome za sta ti treba i koliko hoces da znas...ja evo intezivno radim u stranom okruzenju od 17. i to sa ljudima kojima je engl. maternji pa jos uvijek svaki dan naucim poneshto

Mogu ljudi svasta pricati, znam pojedinaca koji su otisli vani sa 15god, vrate se ovamo i prosipaju takve price i razvaljotine a kad se krene pricati ispadne da ne znaju osnove gramatike isl...
Helem, ovisi sve o tome za sta ti treba i koliko hoces da znas...ja evo intezivno radim u stranom okruzenju od 17. i to sa ljudima kojima je engl. maternji pa jos uvijek svaki dan naucim poneshto
-
Svemirski_Jebach
ja sam engleski ucio od svoje 8. godine sa doduse duzim pauzama a i radio sam u okruzenju gdje se govorio engleski stalno...tako da sam pricao vrlo vrlo dobro i prije nego sam dosao ovdje.
ali, nakon ovih 7 mjeseci gdje nikako ne pricam bosanski jer kod kuce je engleski, u skoli je engleski, sa rajom je engleski - napredovao sam mnogo u onome u chemu sam bio nesto slabiji, dakle izrazi, novi fond rijeci koje se puno rjedje koriste te brzina govora.
Danas govorim prilicno brzo, gotovo normalno i bez zastajkivanja i zamuckivanja (uglavnom) sa dosta jakim americkim akcentom ali sigurno da imam jos puno puno za uciti.
Ne vjerujem da se jezik moze dobro nauciti za godinu dana, mislim, moze se nauciti sporazumjevati solidno i to ali nauciti dobro - njet.
Jezik je nevjerovatan fenomen i mislim da se strani jezik uci cijeli zivot.
ali, nakon ovih 7 mjeseci gdje nikako ne pricam bosanski jer kod kuce je engleski, u skoli je engleski, sa rajom je engleski - napredovao sam mnogo u onome u chemu sam bio nesto slabiji, dakle izrazi, novi fond rijeci koje se puno rjedje koriste te brzina govora.
Danas govorim prilicno brzo, gotovo normalno i bez zastajkivanja i zamuckivanja (uglavnom) sa dosta jakim americkim akcentom ali sigurno da imam jos puno puno za uciti.
Ne vjerujem da se jezik moze dobro nauciti za godinu dana, mislim, moze se nauciti sporazumjevati solidno i to ali nauciti dobro - njet.
Jezik je nevjerovatan fenomen i mislim da se strani jezik uci cijeli zivot.
-
Timotije
Engleski i njemacki (pogotovo njemacki, rahat tvrdo izgovoris svaki suglasnik) su vrlo prijazni za nase bosanske usi pa se relativno lako i uce.
Holandski je gadan, ali mislim da je ubjedljivo najtezi evropski jezik, ne samo za nas jer sam se naslusao i drugih stranaca, danski jezik.
Za njega se stvarno moras roditi (radnim kolegama u zajebanciji objasnjavam da mi je za izgovor pojedinih rijeci neophodna operacija vilice) u ovoj zemlji i poceti jako mlad. Za starije je uzasno tesko, ako ne i nemoguce.
Uglavnom, svaki jezik koji se pocne uciti poslije skolskih dana ide tesko!
Holandski je gadan, ali mislim da je ubjedljivo najtezi evropski jezik, ne samo za nas jer sam se naslusao i drugih stranaca, danski jezik.
Za njega se stvarno moras roditi (radnim kolegama u zajebanciji objasnjavam da mi je za izgovor pojedinih rijeci neophodna operacija vilice) u ovoj zemlji i poceti jako mlad. Za starije je uzasno tesko, ako ne i nemoguce.
Uglavnom, svaki jezik koji se pocne uciti poslije skolskih dana ide tesko!
-
a.basko
....morao sam cesto mijenjati drzave boravka, zadrzavajuci se u svakoj po nekoliko godina... i taman kada dodje vrijeme usavrsavanja jednog stranog jezika...pocinjao sam uciti drugi!
sreca svih nas vani je to sto je u nasem maternjem jeziku gramatika teska,
pa gramatiku ,recimo engl., lako savladamo(moje misljenje).
njemacki... koji je tezi od engl. za nauciti ima isto laksu gram. od naseg.
vjerovali ili ne, najlakse mi je bilo nauciti turski, ali sve je to kao sto neko rece povrsno... strani jezik se uci citav zivot...osim ljudi koji imaju prirodni talenat za strane jezike...i koji kao djeca pocnu uciti...
...lijepo je kad covjek ,negdje vani, prepozna nase ljude dok govore nekim stranim jezikom...
jelde?
sreca svih nas vani je to sto je u nasem maternjem jeziku gramatika teska,
pa gramatiku ,recimo engl., lako savladamo(moje misljenje).
njemacki... koji je tezi od engl. za nauciti ima isto laksu gram. od naseg.
vjerovali ili ne, najlakse mi je bilo nauciti turski, ali sve je to kao sto neko rece povrsno... strani jezik se uci citav zivot...osim ljudi koji imaju prirodni talenat za strane jezike...i koji kao djeca pocnu uciti...
...lijepo je kad covjek ,negdje vani, prepozna nase ljude dok govore nekim stranim jezikom...
-
Smartex
http://www.youtube.com/watch?v=xl1fOQ8A7P8
Evo pogledajte kako Bosanci parlaju engleski jezik!
a ovo kako nasi stari za cas nauce strani jezik
A Bogam i mi njih naucimo ponesto!
cak i ovo:
Evo pogledajte kako Bosanci parlaju engleski jezik!
a ovo kako nasi stari za cas nauce strani jezik
A Bogam i mi njih naucimo ponesto!
cak i ovo:
-
Smartex
-
guardian
#17 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine
U USA postoji hicme ESL (English as Second Language) programa na koledzima/univerzitetima. Nisam pohadjao nijedan ali znam ljude koji jesu i koji su bili zadovoljni; mada, ti programi su pomalo ograniceni jer je covjek osudjen na razgovor s drugim imigrantima.tempora wrote:Kako se sluzite "novim" jezikom i koliko vam isti predstavlja prepreke u novom drustu? Na koji nacin ga ucite, razvijate te kakvi su programi jezika u zemljama u kojim se nalazite i koliko ste zadovoljni sa tim programima? Da li se ikada, na neki nacin osjecate hendikepiranima u novom jezickom podrucju? Koje su vase licne metode ucenja jezika te da li ikada osjecate jezicku barijeru?
Jezicku barijeru sam osjecao prvih par godina; doduse, gdje i ne bih: engleski sam poceo uciti mjesec dana prije no sto cu krenuti preko barustine (u 22-oj godini).Danas se ne osjecam ama bas nimalo hendikepiranim; imam blagi istocno-evropslki akcent koji ce mi, nadam se, i ostati
Sto se tice ucenja/usavrsavanja, meni je citanje najvise pomoglo; od omota albuma (moje prve recenice su se sastojale od fragmenata tekstova "The Smiths" i "The Cure"
-
callmethebreeeze
odlicno govorim svedski, iako imam "doseljenicki naglasak", a jos bolje ga pisem. svedski jezik je moj posao.
zao mi je samo sto ne znam gramatiku ni svedskog ni bosanskog kako treba. bosanski sam prestao uciti u petom, kada se zaratilo, a u svedskoj nisam ucio gramatiku, ni u osnovnoj ni u srednjoj. ovo malo gramatike sto znam naucio sam u sarajevu i prilikom ucenja engleskog.
jezik sam ucio prvenstveno citajuci. prvo slikovnice, pa malo teze knjige za djecu, pa novine i na kraju knjige. plus sto sam naravno brbljao sa svedjanima.
a jezicku barijeru osjecam samo kada sam ljut, nekada mi je jako tesko svadjati se na svedskom ( na srecu to ne moram cesto raditi) plus sto su svedjani kulturan narod, a takav im i jezik, pa i nema onih nasih socnih psovki koje najbolje opisuju stepen ljutnje.
zao mi je samo sto ne znam gramatiku ni svedskog ni bosanskog kako treba. bosanski sam prestao uciti u petom, kada se zaratilo, a u svedskoj nisam ucio gramatiku, ni u osnovnoj ni u srednjoj. ovo malo gramatike sto znam naucio sam u sarajevu i prilikom ucenja engleskog.
jezik sam ucio prvenstveno citajuci. prvo slikovnice, pa malo teze knjige za djecu, pa novine i na kraju knjige. plus sto sam naravno brbljao sa svedjanima.
a jezicku barijeru osjecam samo kada sam ljut, nekada mi je jako tesko svadjati se na svedskom ( na srecu to ne moram cesto raditi) plus sto su svedjani kulturan narod, a takav im i jezik, pa i nema onih nasih socnih psovki koje najbolje opisuju stepen ljutnje.
-
mamica papucarka
sve ja to znam teoretskiseka wrote:namjestis usne kao da ces reci u a izgovoris imamica 31 wrote:ja se jos uvijek mucim![]()
![]()
![]()
profesorica me uvijek tjera da kazem üili ö
![]()
![]()
![]()
tako kod o e.
citati, pratiti njihove medije kao i druzenje sa domicilnim - cuda cini![]()
![]()
ja sam jedno vrijeme rjesavala ukrstene rijeci. doduse samsalovicev rjecnik mi pomogao.
mi svoj jezik ne znamo 100%
-
mamica papucarka
ko Djuro kada su ga pitali kako govori Slovenacki . kaze, kad prica na Slovenackom ima osjecaj da nosi odijelo tri broja manjekrkan wrote:ako moze jedno pod pitanje
kako se osjecate dok razgovarate na jeziku nove sredine posto mi naum pade dobar jaran koji kaze da kad razgovara na engleskom ima 'supalj' osjecaj tj nema emocija prilikom konverzacije
-
FFK as Lucy01
U USA zivim vec skoro 13 godina, ovdje sam zavrsila i college i engleski mi dodje prirodan, nekada i prirodniji
od mog maternjeg jezika, kojeg sam bila pocela zaboravljati ili bar pravilno i gramaticki izgovarati i pisati dok nisam pocela posjecivati BiH forume
..
Imam juznjacki naglasak i koristim neke rijeci koje se iskljucivo koriste ovdje na Jugu US. Maternji jezik pricam svakodnevno sa starcima i sinom, koji iako zna da ga govori 80% dobro, pisati na nasem jeziku ne zna
...
Poznajem takodje, dosta nasih ljudi koji apsolutno imaju averziju prema engleskom i odbijaju da ga nauce, a snalaze se u zivotu (sto se tice papira, dizanja kredita, odlaska ljekaru..) uz pomoc djece, koja veoma brzo nauce jezik...
Imam juznjacki naglasak i koristim neke rijeci koje se iskljucivo koriste ovdje na Jugu US. Maternji jezik pricam svakodnevno sa starcima i sinom, koji iako zna da ga govori 80% dobro, pisati na nasem jeziku ne zna
Poznajem takodje, dosta nasih ljudi koji apsolutno imaju averziju prema engleskom i odbijaju da ga nauce, a snalaze se u zivotu (sto se tice papira, dizanja kredita, odlaska ljekaru..) uz pomoc djece, koja veoma brzo nauce jezik...
-
callmethebreeeze
meni je uciteljica svedskog jednog dana donijela papir na kojem je bilo nacrtano kako usta trebaju da izgledaju prilikom izgovaranja teskih svedskih vokala.mamica 31 wrote:sve ja to znam teoretskiseka wrote:namjestis usne kao da ces reci u a izgovoris imamica 31 wrote:ja se jos uvijek mucim![]()
![]()
![]()
profesorica me uvijek tjera da kazem üili ö
![]()
![]()
![]()
tako kod o e.
citati, pratiti njihove medije kao i druzenje sa domicilnim - cuda cini![]()
![]()
ja sam jedno vrijeme rjesavala ukrstene rijeci. doduse samsalovicev rjecnik mi pomogao.
mi svoj jezik ne znamo 100%samo sto zvucim
ili sam ja to umislila
![]()
"vjezbaj kuci pred ogledalom", rekla mi je
-
Smartex
Kazu ako odes u inostranstvo prije 14-ste godine moze se jezik nauciti bez akcenta. Posle ovoga perioda velike su sanse da ce ti akcenat ostati za citav zivot.
Mislim da je svima jasno da sto se bar ucenja jezika tice sto odes mladji u svijet tim bolje, jer kako godine dolaze sve se teze uci, a i vece su obaveze pa se nema toliko ni vremana. Ima i onih nasi mahom su to stariji ljudi koji kazu: "Sta cu ja uciti njihov jezik nek oni uce moj"??? - sto je mislim stvarno glupost.
Par stvari je vrlo vazno, a to je trud, i komunikacija koja ti pomaze da se oslobodis i tako siris svoj rijecnik.
Najbolji CD za ucenje stranih jezika za sada je RosettaStone ali je i papreno skup.
Mislim da je svima jasno da sto se bar ucenja jezika tice sto odes mladji u svijet tim bolje, jer kako godine dolaze sve se teze uci, a i vece su obaveze pa se nema toliko ni vremana. Ima i onih nasi mahom su to stariji ljudi koji kazu: "Sta cu ja uciti njihov jezik nek oni uce moj"??? - sto je mislim stvarno glupost.
Par stvari je vrlo vazno, a to je trud, i komunikacija koja ti pomaze da se oslobodis i tako siris svoj rijecnik.
Najbolji CD za ucenje stranih jezika za sada je RosettaStone ali je i papreno skup.